Český soběstačný dům

Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
Uživatelský avatar
NOPARasito
Příspěvky: 2553
Registrován: čtv črc 19, 2018 12:14 am
Bydliště: Vidiek, Trhanova Lhota

Re: Český soběstačný dům

Příspěvek od NOPARasito »

Me stacila skladba strechy, proskleni a pouzite zdivo a je mi jasny odkud vitr vane.
Pak uz jen ukazka rozvadece s modryma a zlutyma komponentama. Jo asi sponzori neresi alternativy.
Uživatelský avatar
JonasPP
Příspěvky: 1204
Registrován: pon srp 31, 2015 11:36 am
Bydliště: Okolie Popradu SR

Re: Český soběstačný dům

Příspěvek od JonasPP »

Chalani,počuvali ste vôbec o čom tam blabotali??? Ja som to nezvladal ani počuvať. Čiastočna automatizacia domu,svojpomocne ukladanie panelov,lebo žiadna firma to nechcela spraviť,tehla,obrovske okna,de su najbrutalnejšie uniky tepla,keď nesvieti slnko,polovične plechova a brutal tažka betonova kritina,..... To bol extremny dement,čo taketo niečo naprojektoval. Ja som vyštudovany tesar,preberal som aj u super skuseneho učitela,už je isto nebošky,rôzne materialy,zataženia krovu a kopec super informacii,aj keď som mnoho veci zabudol,na stavbach som prežil polovicu života,ale toto tu ma prefackalo neskutočnym spôsobom.
A tie keci,prirovnavam,ako keď sa niekto hra,že vie ovladať jadrovu elektrareň,ale najbližšie sa k tomu dostal,keď zapol nabijačku telefonu do zasuvky.
Jak sa môžu taky štastkary narodiť,že maju potrebne financie,aj kontakty na zhotovenie sna niekoho ineho a po tom to aj tak zmrvia ako sa len da,no hraju sa,že vynašli koleso,aj keď to koleso sa použiva radovo zopar tisicroči.

A hej,ten kamoš elektrikar,čo vyletel z domu a chcel hodiť kameň do drona bol najlepši.
Mix panelov podľa potreby zapojene -9,2kWp papierovo +-5,6kW skutočnych;
48v-PCM-80A+Axpert 2,4KW+PJ 6kW;Li-ion -11kWh
24v-PJ 5kW;NiCd -10kWh
12v-10A MPPT;sin~300W;PB 4kWh
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Český soběstačný dům

Příspěvek od mypower.cz »

Pane vystudovany tesari, ja sice vystudovany tesar nejsem, jsem vystudovany obuvnik s maturitou (SPS Kozarska ve Zline), takze umim usit boty a vycinit kuze, ale co vim jiste, tak je fakt, ze svetlo u takto prosvetleneho domu je urcite rozhodne dobra vec z mnoha duvodu. A to mluvim prosim za sebe, ne za jine. Jsou lide, kteri svetlo nesnasi a slunce by nejradeji zhasnuli.

Na chate jsem pred casem vymenil okno a stare dvere vedle nich za velke prosklene balkonove zasouvacky a tepelny komfort na chate se znacne zlepsil. Navíc ten výhled cca 30km do prostoru.. ach ... paráda. Chata vsak stale trpi jinymi uniky, zejmena napriklad stresni okno je v katastrofalnim stavu.

Zaroven kdyz po ranu zasviti, podlaha se od slunce ohreje a "topi" mnohem lepe, nez s puvodnim resenim, kdy do chaty neslo slunce skoro zadne. Takze uniky neuniky, za me jednoznacne prosklene at si kterykoliv kalkulator tepelnych uniku rika co chce.

V noci jsem vysledoval jeste jeden efekt, ze svetlo z poulicnich lamp z 2km vzdaleneho mesta dela diky teto rekonstrukci balkonovek za zasouvacky orientacni svetlo i v noci, takze neni treba pri nocni ceste na WC vubec rozinat jakekoliv svetlo. Pri zatazenem chladnem pocasi je na chate stale dostatek svetla (3x vice nez pred tim) a nikoliv depresivni tma.

Za me tedy prosklene casti domu maji jednoznacne vyhodu v mnoha ohledech. Zasouvacky jsou samozrejme kazda cast ze dvou skel, vevnitr je nejaky argon nebo neon prej, ten tam samozrejme urcite nevydrzi veky, ale dalo by se to zjistit elektrickym polem, kdy by se to zrejme asi rozsvitio mozna stejne jako v zarivce. Ale nezkousel jsem ani zkouset nebudu.

Tos tak z meho pohledu k prosklenym castem domu.
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm

Re: Český soběstačný dům

Příspěvek od dracekvo »

Mě by zajímalo celkem přesné umístění, abych se mohl kouknout na letecké snímky
Protože z nějakých fotek (úhel stínů) mi natočení domu nepříde úplně ideální pro solární panely. A ještě k tomu ten les blízko.

Sirlingův motor, sice fajn, ale účinnost mizerná. Navíc jak už bylo zmíněno. Co pak s teplem? A naco peletky. Dřevokotel je podle mě lepší.
Pán není asi žádný domácí kutil, takže se spoléhá jen na firmy. Takže pro něj nějaké pokusy s motorem na dřevoplyn asi nehrozí. Podle mě by bylo pro něj nejlepší si pořídit LPG nádrž a centrálu na LPG. Na tom LPG pak může i vařit.
Jedno naplnění by stačilo podle mě na několik let.

Já svůj postoj k ostrovu trošku přehodnotil. Protože člověk si tím zavírá cestu k celkem příjemnému ježdění elektromobilem. Přípojku aspoň 1x16 budu chtít vždy.

A ještě by mě celkem zajímal detail elektroinstalace. Pokud počítají při stavbě s ostrovem. Tak by všechno možné mělo být na DC. A rozhodně by tam neměla být žádná automatizace. Protože všichni to jistě znají, že v zimě se pozná každý watt spotřeby navíc.
Pokud to bude vše na 230V, tak je to prostě amatérismus.

Já osobně se vsázím, že po jedné "lepší" zimě půjde stirling zpátky výrobci a koupí si obyčejnou centrálu.
kodl69
Příspěvky: 7403
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Český soběstačný dům

Příspěvek od kodl69 »

To prosklení je víceméně věcí vkusu, trojsklo bez rolet bude mít součinitel prostupu tepla 0.6W/K*m2, pokud je to doplněný o venkovní těsný rolety, tak se to dostává někam na 0.3W/K*m2, to ještě onehdá nedosahovalo ani zdivo se zateplením (plná cihla 45cm +10cm polystyrén se tomu blíží) Spíš by mi takovej skleník už asi byl trochu nepříjemnej, ale je to tím, že bydlím ve městě, ne v divočině.
A asi jste to celý nepochopili, ten člověk to pojal když dělal v tom "korporátu" tj stačí všechno okecat, přesvědčit sponzory, zajistit PR , a když jsem slyšel, že má 2000 lidí nahlášenejch na návštěvu (bezplatně?) tak už to začínám chápat, prostě sponzoři zaplatí "proklik na reklamu".
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
JonasPP
Příspěvky: 1204
Registrován: pon srp 31, 2015 11:36 am
Bydliště: Okolie Popradu SR

Re: Český soběstačný dům

Příspěvek od JonasPP »

To presklenie ma osobne irituje,ale je ten najmenši problem. To najhoršie je krov a kritina. Takto nerovnomerne rozloženie kritiny,že polovicu dam plech o hmotnosti 2kg m² + panele 5-7kg m² a naproti dam 200kg m²,tak ten krov skruti,pretlači,alebo inak zdeformuje. Mal som jeden dom,de projektantka naprojektovala hranolčeky 10x10cm na strechu zataženu 210kg bramakom,po tom do toho dodatočne vtrepala strešne okna tak neštastne,že na streche ostala iba každa tretia foršta použivana ako krokva. Len jeden tyždeň to takto ostalo a celu strechu skrutilo. Majitel bezmocne podkladal čo sa dalo,ale aj tak to bolo smerovane k spadnutiu. Druha vec,čo som krutil hlavou,su tie frezovane tehly. To je hrôza sama o sebe,nič to nezvlada,zle sa do toho zapracovavaju technicke veci a hravo sa poškodi. Lepšie je použiť iporku-kvader,abo jak to miestne volaju. Tepelnoizolačne vlastnosti,cena,opracovatelnosť,su omnoho lepšie a vhodnejšie na taketo stavby. A ak si to vypočujete podrobnejšie,tak zistite,že chata,dom,alebo čo to bude,sa bude prenajimať a iba občas tam bude majitel.
Mix panelov podľa potreby zapojene -9,2kWp papierovo +-5,6kW skutočnych;
48v-PCM-80A+Axpert 2,4KW+PJ 6kW;Li-ion -11kWh
24v-PJ 5kW;NiCd -10kWh
12v-10A MPPT;sin~300W;PB 4kWh
unicast
Příspěvky: 1222
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Český soběstačný dům

Příspěvek od unicast »

Obecně ty nové "zázračné materiály" přinášejí často více problémů, než užitku. Taková PIR pěna, na papíře ty izolační materiály vypadají parádně, ale to vydrží dva tři roky a pak je to zcela srovnatelné s polystyrenem, to je až nestoudné. Pro okna platí víceméně totéž, difuze je potvora. Ten barák má stěny příliš tenké, čili nebude to dobře ani akumulovat, ani izolovat. V té střeše té izolační vaty taky není úplně mnoho. Nechtěl bych v tom bydlet přes zimu.
jahodovák
Příspěvky: 1927
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Český soběstačný dům

Příspěvek od jahodovák »

No,pokud se bude pravidelně otužovat a často držet takzvanou černou hodinku ,dá se to v pohodě přečkat....
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
Uživatelský avatar
NOPARasito
Příspěvky: 2553
Registrován: čtv črc 19, 2018 12:14 am
Bydliště: Vidiek, Trhanova Lhota

Re: Český soběstačný dům

Příspěvek od NOPARasito »

NOPARasito píše:Me stacila skladba strechy, proskleni a pouzite zdivo a je mi jasny odkud vitr vane.
Pak uz jen ukazka rozvadece s modryma a zlutyma komponentama. Jo asi sponzori neresi alternativy.
Takze souhlas, ze tento dum je jak z roku 1995, takovej pokus. Ale rok 2018+!!!!
Staci si pockat na vysledek.
Jestli nejakej zverejnenej bude.
ikovlabs
Příspěvky: 568
Registrován: úte črc 22, 2014 6:14 pm

Re: Český soběstačný dům

Příspěvek od ikovlabs »

To chce se tam zaregistrovat a pak pod kamerou "majitele " poradne zm.dat.A pak se tim pochvalit .
Ze by se nasel nekdo studovany ..?
Josef
Příspěvky: 13
Registrován: pát kvě 06, 2011 8:22 pm

Re: Český soběstačný dům

Příspěvek od Josef »

Ale, pánové.
Já bych ten domeček neviděl zas tak špatně.Hlavne proti tomu co se obecně staví.
Plus: Velké prosklení- ráno, večer k nezaplacení
Střecha dobrý, dávám k diskuzi,zda by nebylo lepší východ,západ?Nebo ještě panely na
východ,západ.
Topení dřevem ok.
Stirling aspoň budou data.
Minus: Tepelná akumulace malá
Energetická optimalizace
Záložní nouzové řešení-teplo,H2O, elektřina
Jinak jsem zvědavý:
Kolik kWh dá stirling, zachrání zimu?
Klidová spotřeba té automatizace?
Jsem názoru, že vypracovaná "amatérská" konstrukce na míru, dosahuje lepších parametrů něž komerční řešení.
tafx
Příspěvky: 21
Registrován: ned lis 17, 2019 9:50 am

Re: Český soběstačný dům

Příspěvek od tafx »

Vážení, vidím, že je tady plno odborníků nejen na FVE. Nevím, zda mi něco uniklo, ale toho pána jsem chvíli sledoval a zase tolik informací o stavbě a tzb domu ještě neuveřejnil, aby někteří z vás šmahem mohli posoudit a odsoudit řešení stavby, izolací atd. Osobně si myslím, že zas tak špatný to není.
Mně je sympatický, že nestaví slepě nejakej pasiv a třeba nemá rád centrální rekuperaci tepla vduchu. Chápu jeho přístup, kdy se snaží postavit domek/domky a využívá svých schopností jako je PR, což mu pomáhá s financováním. Možná, že to dělá i pro budoucí kšeft pronájmu takovýho ferienhausu. Ale ani to mi nějak moc nevadí.
Já jsem zvědavej, jestli dodrží sliby že uvěřejní dokumentaci a zkušenosti v podobě dat. To bude neoddiskutovatelným přínosem (alespoň pro mne). Na ten Stirling jsem fakt zvědavej.
Takže nebuďte tak přísný, protože i jemu nakonec jde o soběstačnost, když ty přípojky fakt nemá. A o to jde většině z nás ne?
unicast
Příspěvky: 1222
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Český soběstačný dům

Příspěvek od unicast »

tafx píše:zase tolik informací o stavbě a tzb domu ještě neuveřejnil, aby někteří z vás šmahem mohli posoudit a odsoudit řešení stavby, izolací atd. Osobně si myslím, že zas tak špatný to není.
Ty to na tom videu nevidíš? Tam prostě na 40+ cm tepelné izolace v podkroví místo není a je evidentní, že tam je vata. Ta nejlepší (Knauf Unifit 032) má 0.032 W/mK a ta tam není, vypadá jinak, je tam podle balíků zbytků, různě uložených po domě, v nejlepším případě Isover UNI s 0.035 W/mK nebo Isover ORSIK s 0.038 W/mK (tvrdé desky ve spodní vrstvě) a Isover Unirol Profi s 0.033 W/mK (měkká vata v rolích). Nic proti, to jsou pořád slušné, nadprůměrné materiály, ale je toho tam max. 25 cm, spíš ještě míň -- a to je prostě málo, tím spíš v 700 m.n.m. (vychází mi to na nějakých 0.135 W na metr čtvereční a kelvin tepelného spádu, čili při normovaném rozdílu teplot 35 st.C je to skoro 5 W ztráty na každý metr čtvereční střechy... a připomínám, že zateplené to je až k hřebeni střechy, což taky hraje proti němu).

Zpracování taky nevypadá nic moc, vidím tam místy mezi těmi tvrdými deskami takové škvíry, že bych tam nacpal prst. Takže jediné, co tam má z hlediska snižování energetických nároků dobře, je absence střešních oken, ale to zase vykompenzoval v koupelně oknem jako kráva, otočeným navíc k severu. Prostě pořádné tepelné izolace a dostatek hmoty pro akumulaci tepla, to obojí tak nějak představuje základ jakéhokoli soběstačného domu -- a to obojí znamená opravdu tlusté zdi a střešní sandwich.
lubomirz
Příspěvky: 444
Registrován: ned kvě 31, 2020 5:25 pm

Re: Český soběstačný dům

Příspěvek od lubomirz »

... vies ako to je ked je niekto eko(tero)risticka osobnost roku 2018 s nadchnutymi sponzormi za zadkom.
ked tam postavis stavbarov ktori 40 rokov stavaju rozlicne domy...

Takto, v kazdom pripade drzime palec, tesime sa na vysledky, ze by to mohlo byt lepsie je jasne. Aj tie naklady ustrelili, najprv pan rozpraval o 3.5mil Kc, o rok neskor 4.5mil Kc a este nema fertig. Zda sa mi ze tie cisla su bez darovaneho parneho kotla (to urcite), darovanych panelov, menicov...
Quickyprd
Příspěvky: 246
Registrován: úte kvě 26, 2020 3:50 pm

Re: Český soběstačný dům

Příspěvek od Quickyprd »

Mě tam nejvíce zaráží ta malá kapacita baterií (vžydť kolik máte vy zde slavní solárníci baterií že? I já projektuji kapacitu kolem 14kW a to to chci jen na přebytky). Na druhou stranu se nedivím, že tam nemá rekuperaci (VZT), jelikož v zimě bude tolik odpadního tepla, že větrat okny prostě bude muset. Jinak já soběstačnost podporuji, ale řešil bych to zcela jinak. 230V klidně, přeci jen spotřebiče se hledají mnohem lépe. Ale 1F. Proč tady je 3F z takové šílené kombinované krabice? Topil bych, ohříval vodu a vařil na dřevu...co je špatného na moderních kachláčích, hypokaustu či pořádných šamotových/hliněných akumulačních kamnech s komínem ze šamotu i do horního patra + slušnou samotíž + pořádnou zaizolovanou akumulačku. Pračku/myčku na teplou vodu. A v létě, aby se dům nehřál, tak voda i vaření by jela z FVE. Mnohem menší něž je zde. V zimě bych nechal FVE jen na světlo a zábavu (ultrabook, LED TV apod.). Žádné zbytečnosti jako automatizace apod. A samozřejmě u úsporných domů platí řádná izolace. Mám v krovu 70cm, zdi 30cm EPS grey, pod domem 50cm pěnoskla. Míň bych dnes nedával.
A je dobrý nápad na přečerpávací akumulaci pitné vody jak zde někdo píše...když je přebytek, přepumpovat a pak jet na samotíž. Ony i 12m3 nádrže na pitnou vodu nejsou nějak extrémně drahé a když to bude uzavřený těsný systém PPR či nerez apod. tak bych se nebál.
Soběstačný dům ve velikosti 100-120m2, by se určitě postavil za mnohem menší peníze....jen za ten Stirling kolik by bylo věcí....
Dagus
Příspěvky: 1950
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Český soběstačný dům

Příspěvek od Dagus »

Za 0Kč toho opravdu moc nenakoupíš.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
kodl69
Příspěvky: 7403
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Český soběstačný dům

Příspěvek od kodl69 »

to quickyprd: ty tloušťky izolací jsou podle mě přehnaný, leckde až kontraproduktivní, zajímalo by mě, když už jsi tak vyhrotil kvantitu, jak dobře si myslíš, že máš vyřešený detaily, třeba kolem oken, u dveří, přechod izolace střechy na stěny...
Moje osobní zkušenost je taková, že energeticky zcela neůspornej dům z počátku 90-tých let jsem celkem nenásilně dostal do reálně (ne papírově) nízkoenergetickýho standartu, třeba i tím, že jsem si hodně pohrál s detailama, ale nikde nemám žádný extrémní tloušťky izolací, naopak podle současné normy nedostatečný. Ale na co 50cm vaty, když u horní a spodní hrany hrany střešního okna je tloušťka izolace 0cm, stejně jako třeba nepřerušenej hliníkovej práh zvenku dovnitř, a hned vedle 30cm polystyrénu, nebo třeba beton pod parapetním plechem, mohl bych pokračovat několik stránek...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
jahodovák
Příspěvky: 1927
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Český soběstačný dům

Příspěvek od jahodovák »

kodl69 píše:to quickyprd: ty tloušťky izolací jsou podle mě přehnaný, leckde až kontraproduktivní, zajímalo by mě, když už jsi tak vyhrotil kvantitu, jak dobře si myslíš, že máš vyřešený detaily, třeba kolem oken, u dveří, přechod izolace střechy na stěny...
Moje osobní zkušenost je taková, že energeticky zcela neůspornej dům z počátku 90-tých let jsem celkem nenásilně dostal do reálně (ne papírově) nízkoenergetickýho standartu, třeba i tím, že jsem si hodně pohrál s detailama, ale nikde nemám žádný extrémní tloušťky izolací, naopak podle současné normy nedostatečný. Ale na co 50cm vaty, když u horní a spodní hrany hrany střešního okna je tloušťka izolace 0cm, stejně jako třeba nepřerušenej hliníkovej práh zvenku dovnitř, a hned vedle 30cm polystyrénu, nebo třeba beton pod parapetním plechem, mohl bych pokračovat několik stránek...
Ano částečně máš pravdu,je třeba pracovat s rozmyslem a těm detailům se věnovat,na druhou stranu ty se dají i opravit časem ale pokud dáš malou vrstvu izolace,její přidání potom je už velmi problematická a zbytečně drahá,ta izolace je cenově mnohem menší částka než ta tenká slupka navrchu,takže další navýšení by asi bylo až teprve při její opravě.Je jisté,že v některých případech je lepší zachovat stávající stav a úpravu nechat až na realizaci potřebných oprav tak aby se zbytečně stále něco nepředělávalo.Zkrátka vše pokud možno připravit předem a ne jen hasit případné problémy a řešit to horkou jehlou....
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
kodl69
Příspěvky: 7403
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Český soběstačný dům

Příspěvek od kodl69 »

Detaily nikdy nikdo v hotové fasádě neopravuje, protože by si zničil tu krásnou probarvenou vrstvu za hromadu peněz, která je vlastně to nejdůležitější (aspoň pro většinu lidí, a většina lidí , jak je statisticky dokázáno, jsou ženský), stejně tak jako nikdo nepředělává sádrokarton a izolace kolem střešních oken, dokud to nezplesniví na neúnosnou míru, protože většina lidí (viz předchozí popis) si nedokáže představit takovej bordel v domě, tohle znám velice dobře, naštěstí ne osobně, ale z okolí...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2707
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Český soběstačný dům

Příspěvek od kybos »

dracekvo píše:Mě by zajímalo celkem přesné umístění, abych se mohl kouknout na letecké snímky
https://mapy.cz/zakladni?vlastni-body&x ... 58.567%22E
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek