Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob srp 08, 2020 6:22 am


Axpert chyba 90

Měniče Axpert

Axpert chyba 90

Příspěvekod KubisKV » čtv črc 30, 2020 7:36 am

Zdar pánové,

prosím o radu. Známý má klon axperta a po 60ti dnech používání mu vyskočila chyba 90. Našel jsem, že je to neorigo firmwarem a je potřeba provést upgrade. Protože se toho trochu bojím, potrebuju od vás radu a psichyckou podporu.
Na cizích fórech jsem našel diskuze o chybě 90, ale moje anglina je dost špatná, tak to zkouším tady.
Jak moc je problematické přehrát soft v axpertu?
Jak moc je to rizikové a pokud se něco posere, je cesta z5?
Pokud už někdo firmware řešil, prosím o návod a pokud možno podrobněji, jsem méněchápavý jedinec.
Díky
KubisKV
 
Příspěvky: 497
Registrován: pon zář 04, 2017 12:06 pm
Bydliště: Chebsko

Re: Axpert chyba 90

Příspěvekod Majkl » čtv črc 30, 2020 7:44 am

firmě FVE-MP za jejich www. stránky s možností downloadu FW a hlavně jejich detailnímu popisu, jak na to.

http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=23&t=5644&start=40
6,7kWp mono panelů (21x AUO Sun Bravo), 2 x PIP 5048MK paralelně, 34kWh baterie(10P15S 60Ah LiIon), řízení vytěžování - LK3, online dohled a ovládání (MQTT) - LK3
Majkl
 
Příspěvky: 136
Registrován: úte led 07, 2020 1:39 pm

Re: Axpert chyba 90

Příspěvekod Vitek » čtv črc 30, 2020 8:01 am

Ahoj co znamená klon axperta?
já dělal sw uprgrade a i software downgrade dle návodu výše na jednom měniči upgrade, na druhém downgrade, třetí zůstal jak přišel z fabriky. jedou paralelně do 1f.

je třeba být obezřetný, nedělat to za bouřky v noci, není to jednoduchá situace.

další poznatek sežen si nejlepe nots s nativním seriovým portem je to jistota.

návod je opravdu step by step takže bud v klidu a udělej to tak jak je psáno

BR Vit
Jinko 14.2 kWp,3xPIP5048mk,GBO, Pb 625 Ah, BMV 712, Fangpusun 60A
https://pvoutput.org/list.jsp?id=81146&sid=71915
https://emoncms.org/dashboard/view?id=56971
Vitek
 
Příspěvky: 1128
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Axpert chyba 90

Příspěvekod DanoP » čtv črc 30, 2020 8:24 am

Pozor s updatom na klon, moze sa znefunkcnit menic!
Tu info ako spoznat ci je to klon https://forums.aeva.asn.au/viewtopic.php?p=71752#p71752 a ci je mozne updatnut firmware https://forums.aeva.asn.au/viewtopic.php?p=71195#p71195.
Ina vec ak mate novy firmwer priamo od predajcu a prebera za to zodpovednost.
1770Wp monokryštál + PIP4048MS + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 526
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Axpert chyba 90

Příspěvekod Vitek » čtv črc 30, 2020 8:46 am

DanoP píše:Pozor s updatom na klon, moze sa znefunkcnit menic!
Tu info ako spoznat ci je to klon https://forums.aeva.asn.au/viewtopic.php?p=71752#p71752 a ci je mozne updatnut firmware https://forums.aeva.asn.au/viewtopic.php?p=71195#p71195.
Ina vec ak mate novy firmwer priamo od predajcu a prebera za to zodpovednost.


Distkutující by měl přesně popsat o jaké zařízení se jedná... PIP tam je to OK tam to funguje, ale pokud má něco dalšího jiného tak do toho bych nešel
Jinko 14.2 kWp,3xPIP5048mk,GBO, Pb 625 Ah, BMV 712, Fangpusun 60A
https://pvoutput.org/list.jsp?id=81146&sid=71915
https://emoncms.org/dashboard/view?id=56971
Vitek
 
Příspěvky: 1128
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Axpert chyba 90

Příspěvekod Majkl » čtv črc 30, 2020 8:48 am

6,7kWp mono panelů (21x AUO Sun Bravo), 2 x PIP 5048MK paralelně, 34kWh baterie(10P15S 60Ah LiIon), řízení vytěžování - LK3, online dohled a ovládání (MQTT) - LK3
Majkl
 
Příspěvky: 136
Registrován: úte led 07, 2020 1:39 pm

Re: Axpert chyba 90

Příspěvekod DanoP » čtv črc 30, 2020 9:22 am

Ak sa updatne firmwer v klone ktory nemusi byt 100% klon tak menic zostane mrtvy, len tolko. Preto aj tu na fore neodporucame kupovat lacnejsie klony. Su vlastne dve "originalne" vetvy jedna od Voltronicu pod nazvom Axpert a druha od MPP Solar kde ju volaju PIP. Sam mam PIP4048MS od MPP Solar a updatoval som asi 3x, pouzivam upraveny FW z tej australskej stranky na ktoru som dal odkaz. Viac k tomu nemam.
1770Wp monokryštál + PIP4048MS + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 526
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Axpert chyba 90

Příspěvekod josse » čtv črc 30, 2020 9:55 am

Já mám paralelně dokonce jeden PIP a jeden Axpert:-) ostatní klony nebrat.

Musí se sem s dotazem poslat přesný název! Třeba fotka štítku! Někdo ze zkušenějších dokáže poznat, jestli to je klon a jak ho upgradovat.
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 2x80P14S 18650 (~360Ah/18kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 879
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: Axpert chyba 90

Příspěvekod KubisKV » čtv črc 30, 2020 11:04 am

Pokusím se sem hodit aspoň ten štítek. Kupoval jsem to přímo od čínské firmy UPSEN. Jestli jsou střeva origo a firma je prekupnik, to nevím. Tak až budu u známého, hodim fotku.
KubisKV
 
Příspěvky: 497
Registrován: pon zář 04, 2017 12:06 pm
Bydliště: Chebsko

Re: Axpert chyba 90

Příspěvekod KubisKV » čtv črc 30, 2020 4:52 pm

Zde je štítek.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
KubisKV
 
Příspěvky: 497
Registrován: pon zář 04, 2017 12:06 pm
Bydliště: Chebsko

Re: Axpert chyba 90

Příspěvekod josse » čtv črc 30, 2020 8:04 pm

Podle toho znaku 1 phase, bych řekl, že FW vyměnit nepůjde... Vrátit prodejci je nejlepší co lze udělat!
S chybou 90 myslím ještě trochu funguje, jde ještě vyfotit verzi FW v běžícím stavu?

https://forums.aeva.asn.au/viewtopic.php?p=71752#p71752

Výňatek:
If your machine stops with fault code 90 (error 90), and you have not updated the firmware, this is an indication that you have a clone. Unfortunately, it appears that a few genuine machines also seem to have had this fault come up.


In three places, the string "1Φ" appears on the large sticker (meaning single phase). In some of the clones, these render as "1¢". With some custom stickers of genuine machines, it is written as "1-ph.".

If you've done absolutely everything right and can't update the firmware, that seems to be a good indication of a clone. However, some clones, particularly those that come with main firmware version 72.90, are able to have their firmware updated. Early clones that come with patched firmware version 72.70c (LC flavour) seem mostly not able to be updated.

Podle toho to vypadá, že zkusit se to může, když to nepůjde je to clone, mrtvý to je tak jako tak...
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 2x80P14S 18650 (~360Ah/18kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 879
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: Axpert chyba 90

Příspěvekod KubisKV » čtv črc 30, 2020 8:54 pm

josse píše:Podle toho znaku 1 phase, bych řekl, že FW vyměnit nepůjde... Vrátit prodejci je nejlepší co lze udělat!
S chybou 90 myslím ještě trochu funguje, jde ještě vyfotit verzi FW v běžícím stavu?

https://forums.aeva.asn.au/viewtopic.php?p=71752#p71752

Výňatek:
If your machine stops with fault code 90 (error 90), and you have not updated the firmware, this is an indication that you have a clone. Unfortunately, it appears that a few genuine machines also seem to have had this fault come up.


In three places, the string "1Φ" appears on the large sticker (meaning single phase). In some of the clones, these render as "1¢". With some custom stickers of genuine machines, it is written as "1-ph.".

If you've done absolutely everything right and can't update the firmware, that seems to be a good indication of a clone. However, some clones, particularly those that come with main firmware version 72.90, are able to have their firmware updated. Early clones that come with patched firmware version 72.70c (LC flavour) seem mostly not able to be updated.

Podle toho to vypadá, že zkusit se to může, když to nepůjde je to clone, mrtvý to je tak jako tak...


Vrátit to určitě nepůjde. Je to už pár let starý a po zkušenostech z minulým problémem bych to ani nezkoušel.
KubisKV
 
Příspěvky: 497
Registrován: pon zář 04, 2017 12:06 pm
Bydliště: Chebsko

Re: Axpert chyba 90

Příspěvekod KubisKV » čtv črc 30, 2020 9:02 pm

Verze firmware je 72.90
Na aeva fóru o tom psali, že to řeší verze 73. Ale jak říkám, jsem na AJ tupej, tak Snad jsem to pochopil a přeložil správně.
Taky se někde psalo, že podle čárového kódu, nebo čísla nad ním se dá vše identifikovat.
KubisKV
 
Příspěvky: 497
Registrován: pon zář 04, 2017 12:06 pm
Bydliště: Chebsko

Re: Axpert chyba 90

Příspěvekod josse » čtv črc 30, 2020 9:09 pm

No číslo vypadá přelepené, jde strhnout, co je pod tím? Podle znaků ¢ to je klon a možná nepovedený...

Je to úplně mrtvé?
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 2x80P14S 18650 (~360Ah/18kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 879
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: Axpert chyba 90

Příspěvekod KubisKV » čtv črc 30, 2020 9:49 pm

Není úplně mrtvý, jen hlásí chybu a nic nefunguje. Zítra ho jedu odpojit, tak zkusím ten kód sundat.
KubisKV
 
Příspěvky: 497
Registrován: pon zář 04, 2017 12:06 pm
Bydliště: Chebsko

Re: Axpert chyba 90

Příspěvekod Matess » čtv črc 30, 2020 11:13 pm

já jsem flashoval origo axpert a vytuhlo mi to v průběhu flashe - tvářilo se to že to funguje ale za 15 minut to nic neudělalo. Nakonec jsem axpert vypnul a zapnul a vypadal úplně tuze a svítil jako vánoční stromeček. V tomto stavu ale po několika restartech překvapivě šel flashnout znovu a napodruhé se to povedlo. Byl to 24V model a vím že aby to šlo musel jsem mít napětí i na solar vstupu (použil jsem k tomu 48V zdroj) Mám tuto techniku rád, ale flashování je docela peklo...

Co jsem tímto příspěvkem chtěl říct aby se člověk nebál trochu zkoušet, protože se to občas chová trochu nečekaně - sw stránka není zrovna silná...
Matess
 
Příspěvky: 871
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Re: Axpert chyba 90

Příspěvekod Vitek » pát črc 31, 2020 8:16 am

Matess píše:já jsem flashoval origo axpert a vytuhlo mi to v průběhu flashe - tvářilo se to že to funguje ale za 15 minut to nic neudělalo. Nakonec jsem axpert vypnul a zapnul a vypadal úplně tuze a svítil jako vánoční stromeček. V tomto stavu ale po několika restartech překvapivě šel flashnout znovu a napodruhé se to povedlo. Byl to 24V model a vím že aby to šlo musel jsem mít napětí i na solar vstupu (použil jsem k tomu 48V zdroj) Mám tuto techniku rád, ale flashování je docela peklo...

Co jsem tímto příspěvkem chtěl říct aby se člověk nebál trochu zkoušet, protože se to občas chová trochu nečekaně - sw stránka není zrovna silná...


Ahoj přátelé, jak jsem psal flashování proběhne naprosto bez komplikací na axpertu kingu a pip 5048MK za předpokladu že prostě použijete nativní USB. jakýkoliv USB převodník je potenciální problém.
Psal jsem že jsem to dělal za tmy, s odpojenými FV panely při bouřce. letos a vloni také
Vše je OK,

Obávám se že to nepatří do tohoto vlákna a proto se již nebudu vyjadřovat.
Vítek
Jinko 14.2 kWp,3xPIP5048mk,GBO, Pb 625 Ah, BMV 712, Fangpusun 60A
https://pvoutput.org/list.jsp?id=81146&sid=71915
https://emoncms.org/dashboard/view?id=56971
Vitek
 
Příspěvky: 1128
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Axpert chyba 90

Příspěvekod KubisKV » pát črc 31, 2020 12:59 pm

Díky všem za příspěvky, majitel bude axperta posílat raději do firmy, kde mu snad pomohou. Já to radši nebudu zkoušet, ať nemám noční můry.
Přeju pěkný víkend zalitý deštěm. Stejně máte všichni baterky doplna, tak ať se taky zem napije.
KubisKV
 
Příspěvky: 497
Registrován: pon zář 04, 2017 12:06 pm
Bydliště: Chebsko

Re: Axpert chyba 90

Příspěvekod DanoP » pát črc 31, 2020 2:28 pm

Pre info - chyba 90 (fault code 90) sa ukazala zhruba po 60 dnoch behu invertoru len si uz nepamatam ci to slo vypnut a potom na 60 dni OK, alebo to bol koniec. Bolo to v upravovanej aj fabrickej verzii 73.00 (pisalo sa o tom 3/2018 https://forums.aeva.asn.au/viewtopic.php?p=67159#p67159).
Opravene to bolo v upravenej verzii 73.00a.
PS: Je blbe ukradnut FW aj s bugom.
1770Wp monokryštál + PIP4048MS + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 526
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Axpert chyba 90

Příspěvekod matobabetak » pát črc 31, 2020 3:53 pm

mne padal icc v rasberry, myslel som ze blbne axpert lebo je teplo v garazi.... len bcas chybala nejaká hodnota, potom zase ok... nakoniec stacilo prečistiť usb napajanie a datovy usb, asi oxid na kontaktoch, odvtedy ide vsetko ako ma
uz som dokonca videl nefunkcny traktor ktory znefunkcnil pavuk v spinaci :) niekedy za to ze nieco nefunguje moze nieco co by vas ani nenapadlo
[5x235W poly, axpert 2,4kw, nicd 24V 1000Ah, rashberyy pi3, ICC
https://emoncms.org/dashboard/view?id=57139
https://pvoutput.org/list.jsp?id=84584&sid=74995
matobabetak
 
Příspěvky: 348
Registrován: čtv pro 01, 2016 10:54 am


Zpět na Axpert

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'