Recyklace solárních panelů je hudbou budoucnosti

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm

Recyklace solárních panelů je hudbou budoucnosti

Příspěvek od karelkilian »

Dobrý den,

máme tu pátek, a to, jak jistě dobře víte, znamená další článek k zamyšlení a případné diskuzi. Tentokrát to bude téma, které se dříve nebo později bude týkat skoro každého, kdo má solární elektrárnu :-)

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Recyklace solárních panelů je hudbou vzdálené budoucnosti

Není sporu o tom, že solární panely zažívají neuvěřitelný rozmach, a kromě průmyslového nasazení se stále častěji objevují i na soukromých objektech. Jejich životnost se pohybuje mezi dvaceti a třiceti roky, takže jednou nevyhnutelně přijde čas, kdy bude nutné je vyměnit za nové. Co se ale stane se starými panely? To je zásadní otázka, která rozhodne o tom, nakolik bude možné označovat tento způsob získávání energie jako ekologický.

Z tohoto hlediska je patrně nejpříznivější variantou renovace a opětovné použití panelů. Jenže vědci z Americké národní laboratoře pro obnovitelné zdroje energie pod vedením Garvinem Heathem tvrdí, že nás čeká ještě dlouhá cesta. Situace však naštěstí není zcela beznadějná a rýsují se možná řešení.

Věc čistoty

V současnosti je běžnou praxí rozebírání panelů, separace použitých komponent, jako jsou kovy či sklo, a jejich následná recyklace. Legislativa v této oblasti je zatím v plenkách - například Evropská unie požaduje, aby alespoň 75 % použitých materiálů bylo recyklovatelných.

V Evropě již fungují firmy, zabývající se recyklací. Relativně malý počet solárních panelů, které jsou v současné době likvidovány, spolu s omezenou hodnotou získaných materiálů, odrazuje případné další zájemce o působení v tomto segmentu.

Ve Spojených státech končí vysloužilé panely v komunálním odpadu, případně na skládkách nebezpečného odpadu. Poměrně častým řešením je také jejich ukládání do doby, dokud se nenaskytne možnost levnější a snadnější recyklace.

„Vzhledem k odhadované životnosti 30 let se začíná objevovat výzva, jak zacházet s velkými množstvím fotovoltaických modulů po dosažení konce jejich životnosti.“ upozorňují odborníci.

Kompletní recyklace

Vědci došli k závěru, že pro recyklaci všech komponent panelů - včetně krystalického křemíku v samotných fotovoltaických článcích - jsou zapotřebí speciální recyklační zařízení. Křemíkové destičky představují přibližně polovinu nákladů a také více než polovinu energetické a uhlíkové stopy výroby panelu.

Tento materiál však není současnými metodami recyklovatelný, neboť by ve výsledku nebyl tak čistý, jak by bylo potřeba k opětovnému použití. To se odráží i ve výkupní ceně - zatímco dnes dostanou firmy asi dva dolary (cca 46 Kč) za kilogram, v případě větší čistoty by to mohlo být až pětkrát víc. To by zcela změnilo pohled recyklačních firem na ekonomickou stránku věci.

Techniky, jak získat čistější křemík, nejsou žádným tajemstvím - ostatně již dnes ho umíme získávat z těženého křemence. Tyto procesy však byly vyladěny na přesné vlastnosti vstupních surovin. Recyklace destiček by znamenala nutnost vyladění procesu čištění na nový materiál, který by musel odpovídat rozmanitosti dalších prvků přítomných ve fotovoltaických článcích.

Autoři vědecké studie tvrdí, že jednou z věcí, která v tomto směru brzdí recyklační firmy, je nedostatek dostupných údajů o nečistotách v solárních článcích. To ztěžuje návrh procesu, jak z nich získat čistší křemík.

Klíčový je proces

Vědci poukazují na to, že laboratorní studie identifikovaly potenciální metody pro jednotlivé aspekty recyklačního procesu. Firmy ale budou potřebovat kompletní sadu souvisejících metod, které mohou fungovat jako součást jednoho procesu. To je místo, kde přichází na řadu hledání způsobů, jak integrovat všechny kroky do jednoho procesu.

Kromě toho je nutné brát v úvahu neustále probíhající změny. Například obsah stříbra v solárech postupně klesá - od roku 2010 se snížil o 70 procent. Stříbro se přitom dá snadno recyklovat a je pro firmy zdrojem potenciálního zisku.

Zde může řešení spočívat v elektrických spojích v panelech, jež jsou v současnosti pájeny materiálem na bázi olova a cínu. Olovo je však toxické, což je faktor, se kterým se musíme do budoucna vypořádat. Jedním z možných řešení je právě použití stříbra.

Experti proto doporučují věnovat se dalšímu výzkum a vývoji za účelem snížení nákladů na recyklaci a dopadů na životní prostředí. Pomoci v tomto směru podle nich mohou nové vládní politiky a jasnější předpisy.

Je jasné, že sluneční energie má z enviromentálního hlediska obrovský náskok před fosilními palivy. To však neznamená, že by se nemělo dlouhodobě pracovat na zlepšení udržitelnosti - jako je uzavření materiálové smyčky při výměně starých solárních panelů za nové.Máte představu, jak za 20 až 30 let naložíte s vysloužilými soláry?

Zdroj: arstechnica.com, nature.com.
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: Recyklace solárních panelů je hudbou budoucnosti

Příspěvek od brumlaj »

Zaplatil jsem v ceně 2x recyklaci, tak ať to trápí ty co si vzali ty peníze. Pokud půjde na prodeji vydělat tak to udělám, pokud ne, tak to odevzdám na šroťák. Jako každé jiné zboží. Nezájem. Řeči o toxicitě jsou nesmysl. Kdo rozebíral panel dá za pravdu. Pokud dnes funguje recyklace Pb akumulátorů, tak se při dosažení nadkritického množství šrotovaných panelů rozjede recyklace i jich.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Uživatelský avatar
NOPARasito
Příspěvky: 2530
Registrován: čtv črc 19, 2018 12:14 am
Bydliště: Vidiek, Trhanova Lhota

Re: Recyklace solárních panelů je hudbou budoucnosti

Příspěvek od NOPARasito »

brumlaj píše:Zaplatil jsem v ceně 2x recyklaci, tak ať to trápí ty co si vzali ty peníze. Pokud půjde na prodeji vydělat tak to udělám, pokud ne, tak to odevzdám na šroťák. Jako každé jiné zboží. Nezájem. Řeči o toxicitě jsou nesmysl. Kdo rozebíral panel dá za pravdu. Pokud dnes funguje recyklace Pb akumulátorů, tak se při dosažení nadkritického množství šrotovaných panelů rozjede recyklace i jich.
Recyklacni poplatek je jeden. Nebo? To ze je zdanen 100% jako EKO "výrobnič" se nepocita :lol:
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: Recyklace solárních panelů je hudbou budoucnosti

Příspěvek od brumlaj »

NOPARasito píše:...... Nebo? .......
PV Cycle
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
kodl69
Příspěvky: 7396
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Recyklace solárních panelů je hudbou budoucnosti

Příspěvek od kodl69 »

firma z okolí, která recykluje panely, má problém vůbec odseparovat tak čistý sklo, aby je od nich někdo koupil aspoň jako sklo obalový. To, že je v tom zbytku nějakej kov a křemík je vůbec netrápí, spíš to, že je v tom hodně panelů CIGS, CdTe a podobnejch svinstev, který zůstanou jako nebezpečnej odpad...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3339
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Recyklace solárních panelů je hudbou budoucnosti

Příspěvek od marko250 »

"Máte představu, jak za 20 až 30 let naložíte s vysloužilými soláry?"

Úplně přesnou,nebudu s nimi dělat nic jako těch 20-30let a stále budou vyrábět,jen já už tady asi nebudu :-) . Degradace zatím neměřitelná po 6 letech,stále tlačí stejně.Pravděpodobnější je spíše záměrná záměna, kvůli nové účinnosti z m2 do budoucna.
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 2298
Registrován: čtv dub 18, 2013 9:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: Recyklace solárních panelů je hudbou budoucnosti

Příspěvek od ota »

Jo, to je přesné, až se příště budou vyměňovat soláry, já už tady nebudu.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
dumi
Příspěvky: 2037
Registrován: stř zář 05, 2018 8:38 pm

Re: Recyklace solárních panelů je hudbou budoucnosti

Příspěvek od dumi »

Ja tady mam jeste v planu za 50 let bejt. Takze tezko rict jestli ty panely budou funkxni nebo na vymenu z nakyho duvodu.

Predpokladam ze je proste odvezu na.sbernej dvur jako elektroodpad...
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
rasto1
Příspěvky: 885
Registrován: pon lis 11, 2019 2:48 pm

Re: Recyklace solárních panelů je hudbou budoucnosti

Příspěvek od rasto1 »

Ja tu teda este za 40 rokov planujem obsmrdat, ale ked budu fungovat nikto ma v tom veku nedonuti ich obmienat :-)
Ked klesne ich vykon o 40% tak stale bude ich vykon dostatocny, le deti odidu mozno i zena :-) a spotreba klesne o 50 %
7425Wp-J 27ks, 4125Wp-Z 15ks - SUN275-60P; 3525Wp-J plot 15ks TSM-235PC05; Li-ion 30kWh CATL; 3x5048MK do 1f.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek