ktere reseni vybrat ?

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am
Reputace: 907

Re: ktere reseni vybrat ?

Příspěvek od youda »

retrofit.JPG
Ano, jedna věc je, jak se to bude chovat při blackoutu, viz obr. výše.
Druhá věc je, že baterky se ke všem FVE přidávají proto, aby bylo možné využít maximum průběžné výroby pro vlastní spotřebu.

Tady to bude fungovat tak, že pokud bude mírně zataženo, tak pouze spotřebiče na L1 budou konzumovat PV+AKU, zatímco spotřebiče na L2 a L3 budou konzumovat PV+DS. Na L2 a L3 tak bude docházet ke vtipným situacím, kdy se jednu hodinu bude přicucávat třeba 1000W z DS (za 3Kč), a pak se 8 hodin bude dodávat 500W do DS (za 0.1Kč). V USA toto kvůli netmeteringu není problém. U nás je to fail.

Jak fungují dotace v ČR?
Právě optimalizace vlastní spotřeby a tedy minimalizace přicucávaní a přetákání z/do distribuční sítě je důvodem, proč je pro přiznání nejvyšší dotace, 150tis Kč, nutné mít v projektu baterie. Na čistý OnGrid je maximální dotace pouze 55tis Kč. Každý by chtěl tu maximální dotaci, 150 tisíc, ale problém je, že ono to pak vychází draho: drahý hybridní 3f měnič, potřebný ke splnění podmínky více než 4MWh výroby ročně, který vyžaduje velké množství HV baterek k dosažení startovacího napětí (200V DC) a většinou i externí BMS.

Proč nelze papírově dosáhnout 4MWh ročně s 1f hybridním měničem?
V ČR se totiž používá zjednodušený vzorec, že 1kWp výkonu v panelech a měničích vyrobí za rok 1MWh energie. A protože v ČR je 1f měnič legálně omezen na 3.7kW, tak papírově ty 4MWh nemůže vyrobit. Takže právě proto, aby byli všichni natlačeni do 3f FVE, která je výhodná pro ČEZ distribuci, je v dotačním titulu uvedena ona podmínka na dosažení roční výroby 4MWh a nikoliv třeba 3MWh nebo 7MWh;)

https://www.novazelenausporam.cz/nabidk ... e-energie/
dotace.JPG
Jak ten systém dotací ojebat?
Jednoduše: Potřebný PV zisk, větší než 4MWh ročně, zajistí levný 3f OnGrid. Baterky se připojí pomocí levného 1f Storage Invertoru, kterému stačí 48V AKU, tudíž lze dát klidně i jednu cihlu s integrovanou BMS. Nepovede-li se vyčerpat oněch dotovaných 150 tis Kč, lze dát baterek více, třeba dvě nebo tři. To je to kouzlo :)

Jak to pak zase narovnat zpátky?
Tak, že všechny silné spotřebiče se dají právě na tu jedinou fázi, která je posilována baterkama. Na zbylé dvě fáze se dají nabíječky mobilních telefonů, větrák na WC a bojler spínaný wattrouterem.

Výsledek:
Nerovnoměrné zatížení distribuční sítě, systém neschopný dobíjet baterie během blackoutu, zálohovaná je pouze jedna fáze, nutnost neustálého dotahování z DS. Ale, dotace je doma :)

Je jasné, že pokud tento trik nějaká firma umí zprocesovat a dotáhnout až k funkčnímu vyladění, bude mezi koncovými uživateli oblíbená.

Děkuji za pozornost,
Youda
Naposledy upravil(a) youda dne úte črc 21, 2020 11:28 am, celkem upraveno 3 x.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
kloss68
Příspěvky: 15
Registrován: čtv črc 16, 2020 10:32 pm
Reputace: 2

Re: ktere reseni vybrat ?

Příspěvek od kloss68 »

Tak to jste me dojaly, a myslim to v pozitivnim. Ted jsem opravdu docela napjatey jak to dopadne. Kazdopadne po par mesici poslu status, at je jakykoliv. Doufam ze system docili co jsem chtel ale jestlize nepojede tak vam dam vedet tak ci tak. je taky mozne ze budu castecne spokojen, system zastresi cast toho co ocekavam a to mozna je take plus. Jak se nekdo jiz zminil, cele to vlakno bude i dobre know-how pro dalsi lidi ktery se potkaji ze stejnym ci podobnym navrhem a v tom asi vidim tu nejvetsi pozitivitu despite vse spatne co bylo receno.

co se tyce discuze, probirate veci ktere popravde uplne nerozumim ale jsem rad za vsechny prispevky protoze se z toho neco malo ucim a ve finale budu doufam alespon trochu drzet krok az uvidim ten svuj project v realu.

k tomu zalohovani, jsem si vedom ze jen jedna faze bude zalohovana, tak jsem to chtel. na ni povesim jen ty veci ktere potrebuji aby se drzeli nez grid se nahodi.

jen jsem nepochopil ten prispevek ze utracim penize vas vsech. to bych chtel vysvetlit. u me jakakoliv snaha vyuzit vitr/slunce na alespon castecny chod domacnosti je maly krucek k tomu aby se setrilo prostredi/priroda a abychom nejakym stylem nebyly zavisly na big-brother a alespon delali svuj maly podil na tom at to prostredi ktere predavame svym detem neni az tak spatne.

jak jsem prochazel forum tak nekdo se snazi byt uplne sobestacny, nekdo castecne, a jsou ty co to berou hollisticky jako setreni naseho prirodniho okoli a nekdo holt to chce vyzkouset. mrzi me ty prispevky lidi kteri spadnou do chrtanu ceskych podnikatelu kteri jen montuji hardware a inkasuji bez toho aby jim slo o klienty a o dobrem reseni.

osobne jsem 30 let v prumyslu co se stara o clienty a pro me to je nejdulezitejsi, chyby se vzdy daji napravit. lidske vztahy uz ne tak snadno...

Admin edit: k tematu utraceni penez nas vsech se tema presunulo do jineho vlakna s názvem Dotace, volby a politika.
V tomto vlákně s nazvem "ktere reseni vybrat ?" prosim pokracujme v technicke diskuzi a pripadne si pockejme na feedback.
kloss68
Příspěvky: 15
Registrován: čtv črc 16, 2020 10:32 pm
Reputace: 2

Re: ktere reseni vybrat ?

Příspěvek od kloss68 »

jinak diky youdovi. dal jsi mi dalsi podnety na prozkouseni toho "ne uplne idealniho systemu" ktery jsem zvolil. kazdopadne mam vice podkladu probrat s instalaterem.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek