Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon lis 11, 2019 11:40 pm


Zkušenosti sin měnič Čína

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.

Zkušenosti sin měnič Čína

Příspěvekod Toul » pon čer 18, 2012 10:09 am

Tak jsem docela zmatenej. Umě by jste prosím někdo vysvětlit následující chování měniče sinus 12V/2500W.
Odběr bez připojených zásuvek - 8W
Odběr s připojeným ale vyplým zařízením - 26W
Pokud se dotknu měniče tak se jeho spotřeba zvýší o cca 5W ?????? A bez zátěže i se zátěží.

Středové kolíky zásuvek jsou nezapojeny. Pokud jsem se dobře díval tak s krytem měniče není nic spojeno. Proč je tedy citlivý na dotyk? To mě hlava nebere.

Mohu pak použít přepínač sítí měnič/DS dle PAvlova schématu?

download/file.php?id=209&mode=view
Uživatelský avatar
Toul
 
Příspěvky: 306
Registrován: čtv dub 21, 2011 1:46 pm

Re: Zkušenosti sin měnič Čína

Příspěvekod vata » pon čer 18, 2012 12:11 pm

V praxi funkční a doufejme i bezpečné schema, vzniklé po diskuzi na tomhle fóru:
download/file.php?id=211&t=1
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1408
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am

Re: Zkušenosti sin měnič Čína

Příspěvekod Toul » pon čer 18, 2012 12:35 pm

Chápu-li to dobře, tak toto schéma je funkční za splnění podmínek:
a) měnič nemá spojený ochraný kolík s ničím a nemá propojený ani kryt měniče s ničím.
b) nikdy se mi ve spotřebiči nepropojí PE a N (to by znamenalo skázu měniče)
Uživatelský avatar
Toul
 
Příspěvky: 306
Registrován: čtv dub 21, 2011 1:46 pm

Re: Zkušenosti sin měnič Čína

Příspěvekod prochazka85 » pon čer 18, 2012 1:51 pm

ja osobne mam toto zapojeni, jelikoz mam instalaci podle puvodnich norem kde se vyskytoval pouze PEN
(nulak nebyl oddelen o zeme)

veskere vedeni je dvouvodicove, ne trivodicove jak vyzaduje aktualni norma.

jinymi slovy memu menici voltraft SWD 1200 neuskodilo propojeni PE s N

pokud to chces zkusit u sve ciny, je to na vlasni nebezpeci
nicmene stejne zapojeni jako na obrazku jsem provozoval s cinskym menicem Carspa
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
prochazka85
 
Příspěvky: 221
Registrován: ned kvě 20, 2012 8:20 pm

Re: Zkušenosti sin měnič Čína

Příspěvekod vata » pon čer 18, 2012 2:06 pm

Zdravím, koukejme, věčně vděčné téma :)
Moje schema (download/file.php?id=211&t=1) je v provozu od února, nepřepínám tedy podle rad zkušenějších ostrovníků ochranný vodič DS (PE). Ochranný vodič měniče je nepoužitý. Protože nikdo nemůže vyloučit, že se měnič časem vymění, nechtěla jsem dělat zapojení v rozvaděči závislé na měniči. Kryt nespojuju s ničím, ani jsem neměřila, zda je s něčím spojený, rozhodně tedy nekope.

To Toul: Spojení PE s N v jakémkoli spotřebiči doufejme vybaví příslušný chránič - proč by to mělo odrovnat měnič?
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1408
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am

Re: Zkušenosti sin měnič Čína

Příspěvekod Toul » pon čer 18, 2012 3:49 pm

MYslím že to bude ještě dlouho věčné téma:-) Jelikož asi není jasná odpověď. Dle schémat výše si můžu s poměrně stejným riskem vybrat zda budu přepínet pouze L nebo L i N.

to vata: a jelikož tam zatím chrániče nemám, tak jsme se obával že by došlo k uzemění oněch 115V jak bylo popisováno v jiných diskusích.
Uživatelský avatar
Toul
 
Příspěvky: 306
Registrován: čtv dub 21, 2011 1:46 pm

Re: Zkušenosti sin měnič Čína

Příspěvekod abrams » pon čer 18, 2012 4:27 pm

Zdravím ,

Toule , od koho Jste kupoval ten měnič ? Docela možná máme podobné mašiny :yes: , páč mají podobné simptomy .
24V 5kW :mrgreen: : volnoběžná spotřeba 12W , ale když sem zkoušel účinnost (vysavačem s plynulou regulací výkonu)
tak furt bral jen 12W (cca 0,45A) i s připojeným vysavačem ... :eek2: ... při plným výkonu :hell: ... kecám , to už by
byl čez v insolv*nci :yes: . Zvýšení odběru pri připojení čehokoli jsem si nevšiml :dontknow: .
Středový kolík též nepřipojen ... na PCB jen AC1 a AC2 ... :sm1: :arrow: tak jsem je překřtil na L a N , to leze přes
vlastní Fíčko na L + PEN :arrow: takto do hl. dom. rozvaděče kde je PEN přímo (bez přepojování) spojen s PEN z DS .
L jede do přepínacích stykačů (3x 1f) a pak náleduje starej ancábl ... :home: . Přepínání JEN fáze/zí se mi osvědčilo ...
a mohu prohlásit , že to dodnes funguje bez průs*rů :yes: a to se už stalo i přepnutí při "velkém" zatížení cca 2,8kW ,
ráno baterky skoro vibitý + 2kW konvice + cca 800W celej barák = pokles napětí aku :arrow: odpad relátka co drží
stykače připojený na měniči ... a nic ... :celebrate2: žádný bum :fuuu: ... :) :arrow: :mrgreen: ... :yes: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2570
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Zkušenosti sin měnič Čína

Příspěvekod Toul » pon čer 18, 2012 9:23 pm

Jedná se o tento měnič: (pokud bude mít admin chviličku tak to může přidat do wiki, srovnání měničů)
Koupeno u i4wifi 12V 2500W sinus
Odběr bez připojených zásuvek - 8W
Odběr s připojeným ale vyplým zařízením - 26W

Připojení 35W žárovky navýší spotřebu o 41W
Připojení 100W žárovky navýší spotřebu o 123W

Otáčky ventilátorů se mění dle zátěže, při 250W je začínají pomaličku točit.
Měnič je stále poměrně teplý, topí těch 6 traf, pocitově jsou horká, ale udržím na nich ruku. (což je divné že tak topí)

Co mě pořád vrtá hlavou je důvod navýšení odběru měniče o cca 5W pokud se ho dotknu.

Tady je nějaké foto:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
Toul
 
Příspěvky: 306
Registrován: čtv dub 21, 2011 1:46 pm

Re: Zkušenosti sin měnič Čína

Příspěvekod abrams » úte čer 19, 2012 8:39 am

Zdravím ,

... vypadá jakoby ze stejné fabriky ... http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=27&t=443&p=6048&hilit=ru%C5%A1en%C3%AD+z+m%C4%9Bni%C4%8De#p6048 :lol: .

Akorát je i při trvalé větší zatěži na dotek studený ... ventilátor (kovový ingot z ruské ponorky) je aktivnější než by
bylo třeba :arrow: kravál :x .

Za ty prachy fakt dobrá mašinka :yes: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2570
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Zkušenosti sin měnič Čína

Příspěvekod Toul » úte čer 19, 2012 8:53 am

Tak to vypadá opravdu stejně.
Snad chlazení pomůžu až měnič namontuju na zeď, třeba bude proudit vzduch sám od sebe.
Uživatelský avatar
Toul
 
Příspěvky: 306
Registrován: čtv dub 21, 2011 1:46 pm

Re: Zkušenosti sin měnič Čína

Příspěvekod Harry » úte čer 19, 2012 9:30 am

Jedna poznámka na okraj: No nevím, ale pokud máte měnič bez zapojeného PE vodiče, tak by se k němu asi měla zapojovat jen zařízení, která mají ochranu dvojitou izolací ...to je takový ten symbol dvojitého čtvereček na zařízení a taková zařazení mají plochou vidlici nebo vidlici bez středového kolíku. Protože pokud k takovému měniči připojíte např. pračku a vlivem poruchy se dostane napětí na kostru pračky, tak to žádná ochrana nezaznamená, ale ten co sáhne na pračku tak určitě ano!!!
Harry
 
Příspěvky: 137
Registrován: pon bře 05, 2012 10:33 pm

Re: Zkušenosti sin měnič Čína

Příspěvekod Toul » úte čer 19, 2012 9:55 am

Harry píše:Jedna poznámka na okraj: No nevím, ale pokud máte měnič bez zapojeného PE vodiče, tak by se k němu asi měla zapojovat jen zařízení, která mají ochranu dvojitou izolací ...to je takový ten symbol dvojitého čtvereček na zařízení a taková zařazení mají plochou vidlici nebo vidlici bez středového kolíku. Protože pokud k takovému měniči připojíte např. pračku a vlivem poruchy se dostane napětí na kostru pračky, tak to žádná ochrana nezaznamená, ale ten co sáhne na pračku tak určitě ano!!!


To je jasné. Lze to vyřešit pouze tím jak to má zapojené např. abrams, tedy PEN se vezme od DS a mezi měnič a spotřebiče se zapojí fíčka.
Uživatelský avatar
Toul
 
Příspěvky: 306
Registrován: čtv dub 21, 2011 1:46 pm

Re: Zkušenosti sin měnič Čína

Příspěvekod rimi » úte čer 19, 2012 10:04 am

Harry píše: Protože pokud k takovému měniči připojíte např. pračku a vlivem poruchy se dostane napětí na kostru pračky, tak to žádná ochrana nezaznamená, ale ten co sáhne na pračku tak určitě ano!!!

Neplatilo by to pouze v pripade, ze by jeden z vystupu menice byl galvanicky spojen se zemi? Je to pouze teoreticka otazka, v praxi si to nikdo nedovoli.
rimi
 
Příspěvky: 325
Registrován: čtv říj 13, 2011 9:45 am
Bydliště: Příbor

Re: Zkušenosti sin měnič Čína

Příspěvekod abrams » úte čer 19, 2012 10:40 am

Toul píše:
Harry píše:Jedna poznámka na okraj: No nevím, ale pokud máte měnič bez zapojeného PE vodiče, tak by se k němu asi měla zapojovat jen zařízení, která mají ochranu dvojitou izolací ...to je takový ten symbol dvojitého čtvereček na zařízení a taková zařazení mají plochou vidlici nebo vidlici bez středového kolíku. Protože pokud k takovému měniči připojíte např. pračku a vlivem poruchy se dostane napětí na kostru pračky, tak to žádná ochrana nezaznamená, ale ten co sáhne na pračku tak určitě ano!!!


To je jasné. Lze to vyřešit pouze tím jak to má zapojené např. abrams, tedy PEN se vezme od DS a mezi měnič a spotřebiče se zapojí fíčka.

Zdravím ,

přesně tak ... pokud je měnič považován a zapojen jako druhá přípojka z DS , tak je buřt zda-li má L + N + PE nebo
jenom L + N . V nových el. instalacích je Fíček více , a kdo má trochu rozumu tak si dá alespoň jedno do starého
rozvaděče .

Má instalace asi nebude přesně podle norem , ale kontrolou elektrotechnika to prošlo :yes: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2570
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Zkušenosti sin měnič Čína

Příspěvekod jarík » úte říj 02, 2012 7:57 am

Toul píše:Tak to vypadá opravdu stejně.
Snad chlazení pomůžu až měnič namontuju na zeď, třeba bude proudit vzduch sám od sebe.



Ak môžem doplniť môj postreh za ten krátky čas fungovania, tak môj menič keď ho mal brat na skúšku položený na stole sa hrail oveľa viacej ako teraz , keď je zapojený na mieste v zvislej polohe. Vtedy bol zohriaty celý a teraz je zohriaty len vo vrchnej časti , ono tá teplota nie je pri tých odberoch vysoká - zatiaľ :hell: Keď ho vyťažím na nominál napíšem ako sa prejavil.
Uživatelský avatar
jarík
 
Příspěvky: 75
Registrován: úte zář 25, 2012 12:46 pm
Bydliště: SK


Zpět na DC-AC měniče, střídače, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'