Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon črc 13, 2020 9:36 pm


Režie domu

Diskuze, rady, nápady, postřehy v oblasti alternativních zdrojů energie, elektrorozvodů, elektrozařízení, regulace, komponent a úsporných spotřebičů.
Další

Režie domu

Příspěvekod Mojm10 » úte čer 30, 2020 9:01 pm

Ahoj,
zajimalo by me jakou mate rezijni spotrebu domu za 24 hod.

Ja mam 2 kWh tj. cca 80W nonstop a zda se mi to moc.
Vim jen o modemu a standby za par spotrebicu. Jak prichazite na 'parazitni' odbery?
Mojm10
 
Příspěvky: 16
Registrován: ned bře 22, 2020 11:55 am

Re: Režie domu

Příspěvekod Vitek » úte čer 30, 2020 9:06 pm

já mám 65W jen střídač, a celkem mám pruměr 27 kWh za den... spotřeba se odvíjí od výroby, přecházím na co nejvíce spotřebičů na FVE, klima kotel podlahovky,
pak mám 2 mrazáky ( trvalá cca 75W )

no nevim... podle mě máš děsně málo.. nejvíc bere lednice.
Jinko 14.2 kWp,3xPIP5048mk,GBO, Pb 625 Ah, BMV 712, Fangpusun 60A
https://pvoutput.org/list.jsp?id=81146&sid=71915
https://emoncms.org/dashboard/view?id=56971
Vitek
 
Příspěvky: 1089
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Režie domu

Příspěvekod mypower.cz » úte čer 30, 2020 9:24 pm

Vítku tady jde zřejmě o spotřebu když nejsi doma. Režie baráku. Ne když zapneš bojler a do toho cirkulu. Tedy kolik barák sežere sám od sebe aniž bys cokoliv zapnul co by normálně nejelo 24/7. 27 kWh to by byl strašně prasácký barák.

U mě cca 1.6kWh = wifi ubiquity 5ghz spoj do města, switch, router, 4x Raspberry PI, USB2SATA 2TB mechanický HDD, audio 5.1 hrající ticho (lenost to vypnout), lednice s mražáčkem na 24V mrazící dvě balení kuřecích prsních řízků (nestíhám sníst) + vlastní spotřeba Victrona DC/AC měnic 375VA/24V, Arduino pro měření proudu + režie baterek + režie regulátorů.

Když jsem důsledný a vypnu vše nepotřebné a lednice je prázdná, tedy vypnutá, tak 850Wh. 1x RPi pro měření, wifi ubiquity 5ghz spoj do města, switch, router, Victron, Arduino pro měření proudu + režie baterek + režie regulátorů,

Měřeno na straně výroby, tedy u regulátorů na straně vstupu z panelů, tedy to co skutečně přiteče do systému z panelů. Jiná elektrika na mém ostrově není. Nic víc tam přitéct nemůže a ani se tedy nemůže spotřebovat. Takže tím je měřena komplet celá spotřeba včetně režie baterek a réglů. Spotřeba i ta, kterou neměřím - třeba AC 3kW měnič neměřím, zatím nemám jak, ale projeví se to na výrobě ale to není režie.
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 4091
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Režie domu

Příspěvekod rasto1 » úte čer 30, 2020 9:27 pm

Ja byvam 3 tyzdne a zatial to mam spriemerovane na 15kWh.
Najviav asi zerie tuv a manzelka :-)
7425Wp-J, 4125Wp-Z - SUN275-60P; Li-ion 38kWh CATL; zatial vsetko v garazi :-)
rasto1
 
Příspěvky: 339
Registrován: pon lis 11, 2019 2:48 pm

Re: Režie domu

Příspěvekod mypower.cz » úte čer 30, 2020 9:30 pm

Chlapi .. Režie ..
Režie asi není manželka. To je spotřebič. Nebo spíš vytěžovač. To není režie. Zkuste to ještě promyslet.

To já mám taky 7kWh denně když to oroštuju ale to není režie, to je drcení co to dá. To není nezbytné minimum.
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 4091
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Režie domu

Příspěvekod Vitek » úte čer 30, 2020 9:39 pm

mypower.cz píše:Chlapi .. Režie ..
Režie asi není manželka. To je spotřebič. Nebo spíš vytěžovač. To není režie. Zkuste to ještě promyslet.

To já mám taky 7kWh denně když to oroštuju ale to není režie, to je drcení co to dá. To není nezbytné minimum.


Ok nezbytne minimum je router 10W to je vse.
Protoze kdyz zapomenu na lednici a budu kupovat hotovk ohrejvat je na plynu mam hotovych 10W.

A jinak to co jsem psal je moje rezije s tim ze to pritapi pripadne chladi. Kdyz vezmu ze to je vytapeni a slouzi k pohode v baraku....

Zde se budou vymenovat odlisne nazory....
Zdravi Vita
Jinko 14.2 kWp,3xPIP5048mk,GBO, Pb 625 Ah, BMV 712, Fangpusun 60A
https://pvoutput.org/list.jsp?id=81146&sid=71915
https://emoncms.org/dashboard/view?id=56971
Vitek
 
Příspěvky: 1089
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Režie domu

Příspěvekod mypower.cz » úte čer 30, 2020 9:50 pm

Drsne. Tos to je ale tedy silena rezie. S tim se pripojky k DS zrejme zbavit nelze nikdy. No proc by ne ... holt kazdy mame naroky na pohodu v baraku jine :))
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 4091
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Režie domu

Příspěvekod dumi » úte čer 30, 2020 9:54 pm

Kdyz nejsem doma a bezi jen, lednickym, mrazaky, veci kolem internetu a drobotina mam cca 4-5kWh/24hodin
Dumiho ostruvek: 2kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1681
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Režie domu

Příspěvekod Vitek » úte čer 30, 2020 9:59 pm

mypower.cz píše:Drsne. Tos to je ale tedy silena rezie. S tim se pripojky k DS zrejme zbavit nelze nikdy. No proc by ne ... holt kazdy mame naroky na pohodu v baraku jine :))

Velmi zalezi jak se topi kolik je lidi atd atd. Kdyz vezmu fakt to nejnutnejsi tak 75W trvale za 2 mrazaky v prumeru a k tomu 10w jablotron a pak trocha osvetleni. Tipuju ze do 200W se vejdu cili 5 kwh jen na to nejnutnejsi.
Jinko 14.2 kWp,3xPIP5048mk,GBO, Pb 625 Ah, BMV 712, Fangpusun 60A
https://pvoutput.org/list.jsp?id=81146&sid=71915
https://emoncms.org/dashboard/view?id=56971
Vitek
 
Příspěvky: 1089
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Režie domu

Příspěvekod mypower.cz » úte čer 30, 2020 10:11 pm

A jsme doma. No to je myslim presne ta rezie. Super luxus pohoda doma je uz spis bych rekl v oblasti vytezovani. To znamena neco co je ne uplne nezbytne. Treba pokud chladis klimou tak to zrejme nepotrebujes kdyz jedes treba na mesic pryc a nikdo v baraku neni. Koho by tam ta klima klimila. Podlahovka je taky na 2 veci kdyz tam nikdo nechodi, venku je +30 a podlaha nemrzne. Tedy zrejme nespada do oblasti rezie, ale proste sviti, tak proc bych si nezapnul klimu a udelal si krasnych 22 doma, kdyz jsem doma a kdyz venku je 50 ve stinu. Samozrejme pak z FVE vytahnes klidne 27kWh denne (v tvem pripade). Jenze treba routr nevypnes, kdyz treba mas doma nejaky data a potrebujes se dostat na to i z mesicni dovolene. Mrazak taky ne, pokud neni prazdny a mas v nem pul prasete. Nebo potrebujes mrknout na stav baraku pres net, jestli ti nekdo na kamerovem systemu nekrade auto z garaze, tak kamerovy system asi taky nevypnes. A tohle je prave ta rezie.
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 4091
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Režie domu

Příspěvekod Mojm10 » stř črc 01, 2020 6:52 am

Jeste jednou: jedna se o minimalni nutnou spotrebu:)
Zkratka jsou veci kterych se nejde zbavit (router, vlastni menic, termostaty,kamery, nocni svetla,lednice, mrazaky, COV, alarm,standby spotrebicu,atp.)

Napr. pokud takto spotrebuju behem noci 1,5 kWh, musim to ukrmit z baterie a to je v lithiu treba 25tis.

Nema nekdo zkusenost s tim, ze by treba lednice byla na casovac a pres noc byla vypnuta?
Mojm10
 
Příspěvky: 16
Registrován: ned bře 22, 2020 11:55 am

Re: Režie domu

Příspěvekod rasto1 » stř črc 01, 2020 7:04 am

Dakujem za spresnenie poziadavky.
Sam som zvedavy ako to cele vystreli, ked bude komplet dom vybaveny elektronikou v stand by rezime.
Zatial to vidim tak na 8-10kWh/24h.
Samozrejme zavisi podla rocneho obdobia.
7425Wp-J, 4125Wp-Z - SUN275-60P; Li-ion 38kWh CATL; zatial vsetko v garazi :-)
rasto1
 
Příspěvky: 339
Registrován: pon lis 11, 2019 2:48 pm

Re: Režie domu

Příspěvekod Mojm10 » stř črc 01, 2020 7:16 am

rasto1 píše:Dakujem za spresnenie poziadavky.
Sam som zvedavy ako to cele vystreli, ked bude komplet dom vybaveny elektronikou v stand by rezime.
Zatial to vidim tak na 8-10kWh/24h.
Samozrejme zavisi podla rocneho obdobia.


Neni 10 kWh prilis? Znovu pripominam ze jde o spotrebu napr. kdyz nejste doma, tzn. ma ji kazdy dum, byt, odberne misto, bez ohledu na fotovoltaiku.

Pokud by jsi mel rezii 10 kWh a mas 38 kWh baterii tak za tri dny bez slunce by bylo vybito, a to bez vareni a jakekoliv dalsi cinnosti.
Mojm10
 
Příspěvky: 16
Registrován: ned bře 22, 2020 11:55 am

Re: Režie domu

Příspěvekod Vitek » stř črc 01, 2020 7:19 am

Mojm10 píše:
rasto1 píše:Dakujem za spresnenie poziadavky.
Sam som zvedavy ako to cele vystreli, ked bude komplet dom vybaveny elektronikou v stand by rezime.
Zatial to vidim tak na 8-10kWh/24h.
Samozrejme zavisi podla rocneho obdobia.


Neni 10 kWh prilis? Znovu pripominam ze jde o spotrebu napr. kdyz nejste doma, tzn. ma ji kazdy dum, byt, odberne misto, bez ohledu na fotovoltaiku.

Pokud by jsi mel rezii 10 kWh a mas 38 kWh baterii tak za tri dny bez slunce by bylo vybito, a to bez vareni a jakekoliv dalsi cinnosti.


Ahoj já to píšu všude ! problém je v uživatelích, resp každý považuje za minimum něco jiného, já do toho minima zahrnu rád podlahovku v koupelně protože s ní prostě topím a dopřává mi to příjemný pocit. Nicméně nemám 24 hodinový server ani telku, dokonce ani akvárium.

Je potřeba na to koukat tak že každý tvor resp každý barák má minimální spotřebu jinou... píše se to všude. dokonce když budu jezdit na jídlo do hospody tak nepotřebuju lednici ….

těžké říct kolik je hodně a kolik málo...
Jinko 14.2 kWp,3xPIP5048mk,GBO, Pb 625 Ah, BMV 712, Fangpusun 60A
https://pvoutput.org/list.jsp?id=81146&sid=71915
https://emoncms.org/dashboard/view?id=56971
Vitek
 
Příspěvky: 1089
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Režie domu

Příspěvekod Mojm10 » stř črc 01, 2020 7:23 am

Mojm10 píše:Jeste jednou: jedna se o minimalni nutnou spotrebu:)
Zkratka jsou veci kterych se nejde zbavit (router, vlastni menic, termostaty,kamery, nocni svetla,lednice, mrazaky, COV, alarm,standby spotrebicu,atp.)

Napr. pokud takto spotrebuju behem noci 1,5 kWh, musim to ukrmit z baterie a to je v lithiu treba 25tis.

Nema nekdo zkusenost s tim, ze by treba lednice byla na casovac a pres noc byla vypnuta?


A samozrejme pro toho kdo nema baterie, tak vypnuta lednice pres noc muze znamenat usporu napr 1500 Kc za rok.

U me polovinu rezie dela COV 1,2 kWh denne.
Mojm10
 
Příspěvky: 16
Registrován: ned bře 22, 2020 11:55 am

Re: Režie domu

Příspěvekod Mojm10 » stř črc 01, 2020 7:36 am

Vitek píše:
Mojm10 píše:
rasto1 píše:Dakujem za spresnenie poziadavky.
Sam som zvedavy ako to cele vystreli, ked bude komplet dom vybaveny elektronikou v stand by rezime.
Zatial to vidim tak na 8-10kWh/24h.
Samozrejme zavisi podla rocneho obdobia.


Neni 10 kWh prilis? Znovu pripominam ze jde o spotrebu napr. kdyz nejste doma, tzn. ma ji kazdy dum, byt, odberne misto, bez ohledu na fotovoltaiku.

Pokud by jsi mel rezii 10 kWh a mas 38 kWh baterii tak za tri dny bez slunce by bylo vybito, a to bez vareni a jakekoliv dalsi cinnosti.


Ahoj já to píšu všude ! problém je v uživatelích, resp každý považuje za minimum něco jiného, já do toho minima zahrnu rád podlahovku v koupelně protože s ní prostě topím a dopřává mi to příjemný pocit. Nicméně nemám 24 hodinový server ani telku, dokonce ani akvárium.

Je potřeba na to koukat tak že každý tvor resp každý barák má minimální spotřebu jinou... píše se to všude. dokonce když budu jezdit na jídlo do hospody tak nepotřebuju lednici ….

těžké říct kolik je hodně a kolik málo...


Ano, mas pravdu.

Presne to me zajima: Jak byt efektivnejsi, jak snizit spotrebu. Na jidlo do hospody je extrem, ale patri to tam:)
Mojm10
 
Příspěvky: 16
Registrován: ned bře 22, 2020 11:55 am

Re: Režie domu

Příspěvekod JonasPP » stř črc 01, 2020 7:39 am

Dajme si to v bodoch od najnutnejšieho po okamžite opustenie domu a žiadnom zvlašť odpajani. Problem je aj čas leto-zima.

1 faza. Žiadna spotreba,uplne cely dom odpojeny bez ohladu na nič. Teda 0kWh

2 faza. Zakladne veci,ako chladničky-mrazničky. - to som na 2,39kWh.

3 faza. Okamžite opustenie domu,de ostane v elektrike každa drobnosť,aj telky. Stupol som na 3,16kWh.

4 faza. Leto - zima. V lete je plynovy kotol zapnuty a žerie okolo 1W ,elektronika ku drevokotlu si tiež cucka okolo 1W. V zime pride na to,ktory kotol sa použiva,lebo plynovy si za 24hodin cucne okolo 1,2kWh,zaleži na intenzite kurenia a drevokotol si hravo cucne 1,2-4,4kWh, zaleži ako dlho pracuje ladomat a odsavaci ventilator.
Mix solarok - 4,9kWp papierovo -3,6
kW skutočnych;
48v-Axpert 2,4KW+PJ 6kW;Li-ion -9kWh
24v-PCM 80A;PJ 5kW;NiCd -10kWh
12v-10A MPPT;sin~300W;PB 4kWh
Uživatelský avatar
JonasPP
 
Příspěvky: 945
Registrován: pon srp 31, 2015 10:36 am
Bydliště: Okolie Popradu SR

Re: Režie domu

Příspěvekod kybos » stř črc 01, 2020 7:48 am

Mojm10 píše:
Neni 10 kWh prilis? Znovu pripominam ze jde o spotrebu napr. kdyz nejste doma, tzn. ma ji kazdy dum,..


Až se dům dovybaví běžnou elektronikou, pak spotřeba trvalých žroutů výrazně naroste. Nikomu se asi nebude chtít při odchodu odpojovat střídače, čističku odpadních vod, napájecí doky chytrých vysavačů, přijímače dálkových ovladačů osvětlení, set top boxy televizorů monitoring ovzduší a teplot, PIR čidla osvětlení, nabíječky mobilů, zubních kartáčků a různých dalších drobností. Já dokonce nevypínám při odchodu ani nucené větrání. No a pak se snadno dostane "režijní spotřeba" na hodnoty 300 až 500W trvalého příkonu. Jinak řečeno režie je dána do značné míry úrovní uživatelského komfortu a pohodlí.
7,5 kWp poly Renesola + 3x Tristar MPPT60 (>46 MWh) + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 540 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 2088
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm

Re: Režie domu

Příspěvekod unicast » stř črc 01, 2020 8:18 am

To se dá celkem snadno řešit různými zásuvkovými okruhy a jejich odpojováním pomocí stykačů. Pak jsou některé zásuvky určeny pro zařízení s trvalým provozem (lednice, mrazák, kotel, technologická místnost apod.) a další jen pro zařízení s provozem za pobytu uživatele v budově. Stejně lze odpojovat i světelné okruhy, což řeší i zapomenuté rozsvícené světlo apod.
unicast
 
Příspěvky: 450
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am

Re: Režie domu

Příspěvekod dumi » stř črc 01, 2020 8:56 am

Ja mam treba vetsinu rezije neodpojitelnou. Akvarium potrebuje filtrovat i sviti neustale, to je cca 1/4-1/3 rezijni spotreby. Pak tu mame internet a veci s nim spojene. To taky nevypnu.

2x lednice + mrazak take neodpojim.

Reciever a TV odpojuji kdyz na ni nekoukam. koukam tak.malo ze 99%casu je odpojena od site.

Jedine co bych mohl mozna vypnout je cca 15W klidove spotreby TC ktere kdyz tu nejsme nebezi. Ale ztratil bych tim moznost si ho.na dalku zapnout nez prijedu domu, coz v lete asi.nevadi l, ale zase mam po prijezdu hned teplou vodu a nemusum cekat tech 30minut nez se ohreje 200l vychladly bojler.
Dumiho ostruvek: 2kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1681
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Další

Zpět na Elektroporadna

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'