Největší solární elektrárna ve Velké Británii

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm
Reputace: 5

Největší solární elektrárna ve Velké Británii

Příspěvek od karelkilian »

Dobrý den,

je tu pátek a s ním i další článek k zamyšlení a diskuzi. Dnes se podíváme do Velké Británie za jedním velkolepým projektem.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Největší solární elektrárna ve Velké Británii

Ve Velké Británii dostal od vládních činitelů zelenou projekt největší solární elektrárny Cleve Hill Solar Park. Podle deníku The Guardian bude sestávat z 880 tisíc solárních panelů a měl by mít špičkový výkon 350 megawattů.

Podle oficiálních stránek projektu by uvedený výkon měl stačit k napájení asi 91 tisíc domácností. Solární park má být postaven poblíž města Faversham v hrabství Kent; asi 96 km jihovýchodně od Londýna.

Cleve Hill Solar Park

Cleve Hill Solar Park bude sestávat nejen ze solárních panelů, ale bude zahrnovat i jedno z největších zařízení na skladování energie na světě a „přidruženou rozvojovou infrastrukturou“. Vyrobená energie by měla pomoci Velké Británii dosáhnout cíle, kterým jsou nulové emise uhlíku do roku 2050.

Vzhledem k tomu, že výkon elektrárny přesahuje 50 megawattů, považuje se za „projekt významný z hlediska národní infrastruktury“. Z tohoto důvodu bylo nutné absolvovat náročné byrokratické kolečko, obsahující například podání žádosti, přezkoumání a veřejná slyšení. Celý proces se nakonec protáhl na bezmála tři roky.

Dle plánů mají solární panely obsadit 364 hektarů zemědělské půdy, přičemž celkové náklady na výstavbu jsou 450 milionů britských liber, tedy v přepočtu asi 13 miliard českých korun. Pokud vše půjde podle plánu, měly by být počátkem příštího roku zahájeny terénní práce a v roce 2023 by elektrárna měla začít produkovat čistou elektřinu.

Velká, ale ne největší

Ačkoli bude Cleve Hill největší solární elektrárnou ve Velké Británii, ve srovnání s jinými projekty po celém světě je stále relativně malá. Největší solární elektrárna v Evropě - Núñez de Balboa ve Španělsku - se může chlubit 1,4 miliony solárních panelů a celkovým špičkovým výkonem 500 megawattů.

Titulem největší samostatné solární elektrárny na světě se aktuálně pyšní Noor Abu Dhabi ve Spojených arabských emirátech. Ta je díky 3,2 milionům panelů schopná generovat až 1,18 gigawattů špičkového výkonu.

Obavy a negativní ohlasy

Proti stavbě takto velké elektrárny pochopitelně zazněly i negativní ohlasy. Například poslankyně parlamentu Helen Whatley vyjádřila obavy z možné „industrializace“ krajiny. „Nemluvíme o několika polích - toto by zničilo celou krajinu. Chci, abychom do roku 2050 dosáhli nulové hodnoty uhlíkových emisí, ale nemělo by to být za každou cenu.“ uvedla v rozhovoru pro The Telegraph.

Také místní aktivisté vyjádřili obavy, že rozsah solárního parku, který odpovídá 600 fotbalovým hřištím, může ve zdejší oblasti způsobit více škody než užitku. Varují, že navrhovaná zařízení pro skladování energie jsou pětkrát větší než některé z největších projektů na světě a hrozí riziko výbuchu a požáru.

Developeři Cleve Hill reagovali na obavy zdůrazněním přínosu čisté energie a dalších výhod, které by mohla přinést místní komunitě. „Solární park přinese 65% nárůst biologické rozmanitosti na intenzivně obhospodařovaném místě díky otevřeným travnatým a lučním oblastem, živým plotům a lesům,“ řekla tisková mluvčí Cleve Hill Emily Marshall deníku The Independent.

Soláry ve Velké Británii

Díky rostoucímu počtu solárních panelů ve Velké Británii byla v posledních týdnech zaznamenána rekordní úroveň výroby čisté elektřiny. Bylo dosaženo nového maxima 9,968 GW, což mimo jiné pomohlo britskému energetickému systému dosáhnout nejdelšího období bez energie vyráběné spalováním uhlí od průmyslové revoluce.

Příznivci obnovitelných zdrojů věří, že výkon britské solární energie by mohla do roku 2030 vzrůst až na 27 GWp. Svůj podíl na tom bude mít i odstranění bloku, který bránil solárním farmám a projektům větrné energie na pevnině soutěžit o dotace.

Rozmach bateriových projektů by mohl znamenat, že elektřina generovaná solárními panely během dne bude využitelná i v noci. To by v konečném důsledku pomohlo nejen snížit emise uhlíku, ale i účty za energii domácnostem.

Partneři v rámci tohoto programu - Wirsol Energy a Hive Energy - věří, že by tento projekt měl pomoci snížit emise uhlíku ve Velké Británii o 68 000 tun ročně. Země přitom plánuje do roku 2025 uzavřít všechny uhelné elektrárny, jejichž roli logicky musí zastoupit jejich ekologičtější protějšky.

Co říkáte projektu Cleve Hill Solar Park?

Zdroje: engadget.com, theguardian.com, clevehillsolar.com, gov.uk, telegraph.co.uk.
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Největší solární elektrárna ve Velké Británii

Příspěvek od brumlaj »

zbytečně velké, není to u spotřebitelů, zbytečně to podporuje distribuční společnosti (darmožrouti). Prvně pokrýt střechy a zaplnit sklepy, potom řešit kolik chybí.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Reputace: 285
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Největší solární elektrárna ve Velké Británii

Příspěvek od rottenkiwi »

Keby použili namiesto 300 Wp, panely 500 Wp:
https://www.youtube.com/watch?v=KqrnsetAYTs

tak potrebujú 350 000 000 / 500 = 700 000 panelov s plochou 1 400 000 m2.
Cos 45 * je 0.7071, takže potrebujú sqrt 1400000*.7071 x sqrt 1400000 = 989759 m2,
čo je menej ako 100 ha.

Neviem ako im vyšlo 364 ha.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3335
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Reputace: 484
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Největší solární elektrárna ve Velké Británii

Příspěvek od marko250 »

Panely nejsou souvislou vrstvou,musí se kolem nich taky pohybovat servisní tým a ten tam jezdí třeba s traktorem a tak.Pak plocha naroste,za mě je to pitomost,nejdřív osazovat stavby.
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
jahodovák
Příspěvky: 1913
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Reputace: 216
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Největší solární elektrárna ve Velké Británii

Příspěvek od jahodovák »

marko250 píše:Panely nejsou souvislou vrstvou,musí se kolem nich taky pohybovat servisní tým a ten tam jezdí třeba s traktorem a tak.Pak plocha naroste,za mě je to pitomost,nejdřív osazovat stavby.
To je náš názor a jistě správný ale takhle to v tržním hospodářství nejde,to by z toho měl užitek hlavně vlastník a energetický moloch by přišel o zisk a nemusel by budovat předražený a zbytečně nadimenzovanou sít a lidé by se stali nezávislí na jeho libovůli a pokud by vymyslel nějakou zhovadilost by se mohli klidně domluvit mezi sebou a vykašlat se na něj a to přece nejde aby se někdo vymanil jeho diktátu a dělal si co chce....a toto se dá úspěšně aplikovat na jakoukoliv činnost jakékoliv vlády,která dělá vše pro to aby nemusela pracovat a práci přesouvá na jiné....nejlepší je zadlužený človíček tak,aby neměl čas na nic jiného než na to jak zaplatit dluhy a o to málo co má aby nepřišel.....
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 2298
Registrován: čtv dub 18, 2013 9:37 am
Reputace: 514
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Kontaktovat uživatele:

Re: Největší solární elektrárna ve Velké Británii

Příspěvek od ota »

brumlaj píše:zbytečně velké, není to u spotřebitelů, zbytečně to podporuje distribuční společnosti (darmožrouti). Prvně pokrýt střechy a zaplnit sklepy, potom řešit kolik chybí.
To ke dané tím ze na světě jsou lidé co mají hromady peněz a možnosti kam je alokovat ubývají.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Největší solární elektrárna ve Velké Británii

Příspěvek od brumlaj »

ota píše:......... lidé co mají hromady peněz a možnosti kam je alokovat ubývají.
Nebudete to chtít slyšet, ale Zemek (ano, ten co má jít sedět....) pokryl v Chomutově strojírny. Tomu že je (/jsou) jeho FVE na střeše výrobních hal tleskám. On se totiž po dobu 20 let musí starat aby ty budovy nespadly - bo na nich má investici. (I to je úhel pohledu) Je to uprostřed města, takže se to spotřebuje "v místě výroby". A co Vítkovice? Nová huť? Nula.
Stačí srovnat FVE VŠB (350kW, bez přetoků, vše se spotřebuje ihned v areálu bez akumulace) s řádově plochou násobnými, prázdnými střechami výrobních hal v Ostravě. Takže o to že není kam investovat bych se nebál. Ale holt to není ízy. Což holt podnikavci (a naši - "klausovy kukačky" už vůbec) nejsou mentálně schopni zmenežovat.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 2298
Registrován: čtv dub 18, 2013 9:37 am
Reputace: 514
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Kontaktovat uživatele:

Re: Největší solární elektrárna ve Velké Británii

Příspěvek od ota »

Na FVE na chomutovských strojírnách, tedy bývalých, jsem dělal jednou servis. Je zázrak že ty haly ještě nespadly. V podstatě to drží pohromadě solární profily na střechách a je třeba dávat bacha kam člověk šlape.
Ale i s pozemníma FVE na brownfieldech to má cca 14MWp.

Teď se ke mě dostala zajímavá informace: Jak nám rozjásaní ekologové říkají ukončení dotací v roce 2030 budou dotované polní FVE vyrábět dál bez dotací, tak NEBUDOU!
Každý optimismus je pouze nedostatek informací !!!
Kvůli zjednodušení stavebního povolovacího procesu jsou mnohé z nich postavené jako dočasná stavba do roku 2030. Takže se u majitelů v účetnictví vytváří docela velké účetní rezervy na likvidaci což vede k daňovým optimalizacím.
Ještě horší věc je že FVE které by mohly ještě dalších 10-15 let zadarmo vyrábět půjdou do šrotu.
Rozebrat a znovu u někoho na zahradě to namontovat nepůjde protože ta technologie bude morálně zastaralá a při demontáži se rozpadne pod rukama.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2773
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Reputace: 427
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Největší solární elektrárna ve Velké Británii

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

fyzické ukončení polních FVE je celkem jasná věc , že i z důvodu změny využívání zemědělské půdy sem nevěděl .
Defakto to tak jako tak bude znamenat náhlá velká snížení podílů OZE na výrobě el. z čehož bude zasloužený pohlavek od EK . Že by všechny ::pv:: skončili nepoužitelné kdesi na skládce nevěřím . Dokud budou fungovat , budou mít pro trh svou hodnotu . Navíc , vymakaná recyklační technologie stále prakticky není . Pro provozovatele bude lákavější prodat fungující ::pv:: a zaplatit za likvidaci zničených ::pv:: .

Morálně zastaralá technologie neznamená automaticky konec funkčnosti .

Teď si uvědomuji další neblahý vliv na stát , a to citelné snížení spotřeby el. způsobené velkou nabídkou použitých ::pv:: na bazarovém trhu :yes: . Velká nabídka stlačí ceny čemuž neodolá mnoho současných váhačů a možná i pochybovačů v ::fv:: :D .

Bude sranda ::rolleyes:: ::popcorn:: :lol: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Největší solární elektrárna ve Velké Británii

Příspěvek od mypower.cz »

Jsem zvedav jak se k tomu postavi ty firmy, co vybiraji recyklacni poplatky. Sesbiraji to a prodaji to do afriky. 2x skasirovano.
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Největší solární elektrárna ve Velké Británii

Příspěvek od brumlaj »

Pokud vím, tak odpadem se zboží stane až prohlášením, že jde o odpad. Do té doby jde o zboží a podnikavec by byl blbý dávat něco zdarma na recyklaci, když z panelu může mít nějakou tu stovku Ká. Podnikavci neoplývají ani zdravým rozumem, a už vůbec ne vícelevelovým uvažováním, ale pokud někde ucítí pach peněz, tak jak správně popsal I.P.Pavlov začnou slintat spolehlivě stejně jako jde ohař po barvě. Bejzik instinkt nečinností mozku, hroší kůží a sociopatií neovlivníš.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Uživatelský avatar
JonasPP
Příspěvky: 1204
Registrován: pon srp 31, 2015 11:36 am
Reputace: 150
Bydliště: Okolie Popradu SR

Re: Největší solární elektrárna ve Velké Británii

Příspěvek od JonasPP »

Tu na fore sme ľudia,čo maju viac rozumu,ako cela vladnuca garnitura v hocktorom štate. Každy z nas vie,že hektar urodnej pôdy a hektar pušte nieje to same a ornu pôdu treba chraniť nie staviať tam solarne elektrarne. Každy z nas vie,že v každom meste veľkomeste,obci dedine,usadlosti,aj samote,proste na každej možnej aj nemožnej streche,ktora tak či tak zabera zbytočne miesto sa môže zmontovať mala solarna elektrareň a na 100% pod každou takou strechou sa najde 1-5m² na uskladnenie pomocnej baterie a potrebnej elektroniky.
Každy z nas aj vie,že take celoštatne rozmiestnenie mini solarnych elektrarni zostabilizuje sieť,teda ušetri obrovske financie na stabilizaciu elektrickej sustavy. Ďalši faktor je,že každa elektrareň bude servisovana,stražena a pripadne poruchy okamžite nahlasovane vlastnikmi danej strechy. Teda dalšie plus. Tych plusov je proste tak mnoho,že v hodnoteni môžem pokračovať hadam na ďalšie 2 strany.
Ale nie,pride lobista a ten vidi iba €$£¢!!!!! Tato spoločnosť je prežitok a nikdy nebude vytvarať niečo prospešne,vžy budu mať hlavne slovo "prachy"!!!
A ano aj môj nazor už podľa toho,čo som tu napisal je,že tato elektrareň je ďalši klinec do rakvy.
Mix panelov podľa potreby zapojene -9,2kWp papierovo +-5,6kW skutočnych;
48v-PCM-80A+Axpert 2,4KW+PJ 6kW;Li-ion -11kWh
24v-PJ 5kW;NiCd -10kWh
12v-10A MPPT;sin~300W;PB 4kWh
Plazivec
Příspěvky: 458
Registrován: čtv kvě 07, 2020 2:35 am
Reputace: 39

Re: Největší solární elektrárna ve Velké Británii

Příspěvek od Plazivec »

Je sice hezké a také se s tim stotožňuji, že by se nejdřív měli využívat plochy, které nemají žádný jiný možný účel využití, že střechy domů, včetně možností instalace technologie v chráněných a dozorovaných prostorech jsou ideální, nebo téměř ideální. Ale nechápu a nerozumím tomu, jaká naivita vás vede k tomu, že by se dalo vůbec pomýšlet na realizaci takovéto myšlenky. Jak můžete vůbec uvažovat tím směrem, že legislativně, nebo nějak jinak, někomu nanutíte, nebo ho alespoň přesvědčíte, aby si nechal na svůj majetek instalovat technicky relativně složité zařízení, které vyžaduje odborný dozor a řízení. Jak by 70letá stařenka mohla vůbec vědět, co jí to dělají s tou střechou a zkuste ji poslat na školení obsluhy.
Kdo by se o všechny ty instalace staral, kdo by je udržoval v chodu, kominíci, armáda spásy? firmy s atestací se školeným personálem? - nakonec by to všechno vyšlo dráž, než vyslat raketu na slunce, aby jej kousek uždíbla. Já chápu, že jsme tady všichni nadšenci, ale uvědomte si, že 95 procent lidí ví jenom, že baterka má plus a mínus a nějaké volty a ampére a že kolektory dávají sice elektriku, ale že se to absolutně nevyplatí.
7,5 kWp
--východ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
--Jih ===== 3,00 kWp == Epever Tracer 8420AN
--Západ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
2x Axpert king1 Parallel
3x150ah Lion
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2773
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Reputace: 427
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Největší solární elektrárna ve Velké Británii

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

Plazivče - nemám dojem že by tu kdokoli psal o zákonem nařízené povinnosti osadit absolutně všechny střechy ::pv:: a *batt* .
Osobně souhlasím s primárním využívání střech k umísťování ::pv:: z mnoha důvodů jichž nemálo popsal JonasPP . No , že by střechy tak či tak zbytečně zabírali místo bych si nedovolil říci , ona ochrana všeho co je pod střechou před povětrnostními vlivy je celkem záslužná činnost , ne ? Přidáním ::pv:: jen zvýším její přínos pro danou nemovitost a zpříjemní bytí obyvatel pod ní schovávajíc se .

Mimochodem , orná půda zasažená velko-instalací ::pv:: není nenávratně zničena jako tomu je u skladišť , nákupních center , montovacích hal a podobně - tyto tisíce hektarů jsou nenávratně pryč :hell: . Po ukončení provozu polní FVE , jejímu rozebrání a odvezení může půda opět sloužit k pěstování rostlin . V mnoha případech si troufnu říci že se za dobu provozu FVE zlepšila kvalita oné půdy odpočinkem + nehnojení ropnými jedy + hnojení přírodními hnojivy z ovcí + vzpamatování půdních breberek .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
JonasPP
Příspěvky: 1204
Registrován: pon srp 31, 2015 11:36 am
Reputace: 150
Bydliště: Okolie Popradu SR

Re: Největší solární elektrárna ve Velké Británii

Příspěvek od JonasPP »

abrams píše:Zdravím ,

Plazivče - nemám dojem že by tu kdokoli psal o zákonem nařízené povinnosti osadit absolutně všechny střechy ::pv:: a *batt* .
Osobně souhlasím s primárním využívání střech k umísťování ::pv:: z mnoha důvodů jichž nemálo popsal JonasPP . No , že by střechy tak či tak zbytečně zabírali místo bych si nedovolil říci , ona ochrana všeho co je pod střechou před povětrnostními vlivy je celkem záslužná činnost , ne ? Přidáním ::pv:: jen zvýším její přínos pro danou nemovitost a zpříjemní bytí obyvatel pod ní schovávajíc se .

Mimochodem , orná půda zasažená velko-instalací ::pv:: není nenávratně zničena jako tomu je u skladišť , nákupních center , montovacích hal a podobně - tyto tisíce hektarů jsou nenávratně pryč :hell: . Po ukončení provozu polní FVE , jejímu rozebrání a odvezení může půda opět sloužit k pěstování rostlin . V mnoha případech si troufnu říci že se za dobu provozu FVE zlepšila kvalita oné půdy odpočinkem + nehnojení ropnými jedy + hnojení přírodními hnojivy z ovcí + vzpamatování půdních breberek .

Elektronům zdar *sun*
Toš tak maš pravdu,ale mňa zaraža ta okamžita obria plocha zabrata iba pre elektrareň. To musi mať dajaky dopad. Ale tie ovce,kozy,popripade kravy ma tiež napadli,len to chce poriadne dvihnuť konštrukciu a spraviť ju priechodnu.

A teraz reakcia na zostabilizovanie elektrickej sustavy,čo mal camel1cz dotaz. Existuju take meniče,čo použivaju bateriu ako uložisko,panele ako primarny zdroj a elektricku sustavu udržuju v bode 0. Tie meniče sa použivaju v uložiskach na stabilizaciu siete,len bežnym smrtelnikom su nezname a ešte som ani nezaznamenal,aby sa dade predavali. Teda teoreticky ak bod 0 je 50Hz a 230v,tak to čo pobeži nad tento bod presunu do baterie a ak to klesne,tak sa budu snažiť dotlačiť z baterie,tak takymto spôsobom zostabilizuju sustavu. Podobne veci ma v plane tesla. Presne ako to funguje neviem,tak ma treba brať s rezervou,ale čo je iste,tak to môže fungovať skvelo.
Mix panelov podľa potreby zapojene -9,2kWp papierovo +-5,6kW skutočnych;
48v-PCM-80A+Axpert 2,4KW+PJ 6kW;Li-ion -11kWh
24v-PJ 5kW;NiCd -10kWh
12v-10A MPPT;sin~300W;PB 4kWh
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Největší solární elektrárna ve Velké Británii

Příspěvek od brumlaj »

JonasPP píše:...... Teda teoreticky ak bod 0 je 50Hz a 230v,tak to čo pobeži nad tento bod presunu do baterie a ak to klesne,tak sa budu snažiť dotlačiť z baterie,tak takymto spôsobom zostabilizuju sustavu. ..........
Možná se Viktroňáci či majitelé jiných měničů ozvou že to taky umí, ale toto umí XTM/XTH v režimu AC coupling. Samozřejmě v domácí síti (ne proti Tunelínu!). Lze mít ongridový či grid-tie měnič (nebo vodní či větrnou elektrárnu třeba i s asynchronním generátorem) a pokud jej připojíte k výstupu XTM/XTH tak tento udělá přesně to, co JonasPP píše. Člověk je až v šoku jak dokonale to funguje.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
dano
Příspěvky: 394
Registrován: pát zář 01, 2017 8:54 am
Reputace: 53

Re: Největší solární elektrárna ve Velké Británii

Příspěvek od dano »

JonasPP v prenosovej sustave si nemozes menit frekvenciu ako chces. Uz male vykyvy frekvencie sposobuju velke problemy, takze je to presne opacne ako pises, teda nie zostabilizovanie elektrickej sustavy, ale jej destabilizacia. To ze sa da vyroba riadit zmenou frekvencie je fakt, ale to plati len pre ostrovne systemy, nie pre prenosovu sustavu. Staci spomenut aky globalny problem bol pred par rokmi.

https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clano ... om-hodiny/

https://www.energiaweb.sk/2018/03/10/fr ... ho-obavat/

Dalsim prikladom toho ze OZE moze byt problemom v sieti je Australia, nakoniec to skoncilo po serii blackoutov tym, ze v postihnutych oblastiach sa zvysil predaj elektrocentral o 1200%. Energia z FVE, a celkovo OZE su super, len ich treba vyuzivat spravne. Tvarit sa ze solar na streche vyriesi vsetky problemy v energetike je zatial nerealne. Tu sa dostavame do ineho extremu, ked distribucna spolocnost nedovoli pripajat do ich sustavy ani male zdroje a odvolava sa na "nezavislu studiu" ktora to neodporuca, bohuzial skusal som volat na VSE, SSE aj ZSE, ale aka studia to je a kto ju vypracoval som sa nedozvedel, tak budem pokracovat v patrani.

Presne pre tieto problemy musi mat FVE HRM - Hlavne rozpojovacie miesto, ktore je ovladane cez zariadenie, ktore odpoji FVE od siete ak sa zmenia parametre napatia alebo frekvencie mimo povoleny limit.
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Největší solární elektrárna ve Velké Británii

Příspěvek od brumlaj »

dano, JonasPP nemá na mysli ten malý modrý šunt, který se chová jako asynchronní motor v nadsynchronních otáčkách. On má opravdu na mysli měniče které mají jako nulu 230V a 50Hz.
Jinak absolutně netuším kterého komára řešíš jako velblouda. Ve svém okolí znám pouze jednoho člověka, který za posledních 50 let vlastnil hodiny řízené kmitočtem sítě a to pro to, že mu je po revoluci darovala rodina z DE. My co jsme žili ve východním bloku jsme na frekvenci distribuce nikdy nespoléhali. I ruské hodiny napájené sítí měly jako časový normál krystal. A na tom se po revoluci nic nezměnilo. Vždy se používala OMA a potom DCF. Nyní NTP. Takže to o čem píšeš je scifi, které nikdo neviděl, ale lze s ním strašit do aleluja. Ty velké problémy bych chtěl abys popsal.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Uživatelský avatar
JonasPP
Příspěvky: 1204
Registrován: pon srp 31, 2015 11:36 am
Reputace: 150
Bydliště: Okolie Popradu SR

Re: Největší solární elektrárna ve Velké Británii

Příspěvek od JonasPP »

dano píše:JonasPP v prenosovej sustave si nemozes menit frekvenciu ako chces. Uz male vykyvy frekvencie sposobuju velke problemy, takze je to presne opacne ako pises, teda nie zostabilizovanie elektrickej sustavy, ale jej destabilizacia. To ze sa da vyroba riadit zmenou frekvencie je fakt, ale to plati len pre ostrovne systemy, nie pre prenosovu sustavu. Staci spomenut aky globalny problem bol pred par rokmi.

https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clano ... om-hodiny/

https://www.energiaweb.sk/2018/03/10/fr ... ho-obavat/

Dalsim prikladom toho ze OZE moze byt problemom v sieti je Australia, nakoniec to skoncilo po serii blackoutov tym, ze v postihnutych oblastiach sa zvysil predaj elektrocentral o 1200%. Energia z FVE, a celkovo OZE su super, len ich treba vyuzivat spravne. Tvarit sa ze solar na streche vyriesi vsetky problemy v energetike je zatial nerealne. Tu sa dostavame do ineho extremu, ked distribucna spolocnost nedovoli pripajat do ich sustavy ani male zdroje a odvolava sa na "nezavislu studiu" ktora to neodporuca, bohuzial skusal som volat na VSE, SSE aj ZSE, ale aka studia to je a kto ju vypracoval som sa nedozvedel, tak budem pokracovat v patrani.

Presne pre tieto problemy musi mat FVE HRM - Hlavne rozpojovacie miesto, ktore je ovladane cez zariadenie, ktore odpoji FVE od siete ak sa zmenia parametre napatia alebo frekvencie mimo povoleny limit.
Kedy nastane zmena frekvencie v sustave.???
Mal som debatu o tom s revizakom,čo tento problem riešil cele obdobie za komančov,keď naša sustava bola napojena na vychod,de elektrarne nestihali kapacitne pokryvať poptavku. A aj tie prve činske hodiny,čo sleduju frekvenciu siete spomenul,že až po rozpade cccp a napojeni sa na zapadnu sustavu fungovali presne. Teda sa skus zamyslieť,čo si skritizoval a predstav si to v globale. Len Mi je nie jasne,pre čo si na začiatku udržiavanie 50Hz zmenil na zmenu frekvencie a na konci si to priznal,že solarne elektrarne tych 50Hz vlastne udržuju v tolerancii,čo vlastne tvrdim aj Ja.
Mix panelov podľa potreby zapojene -9,2kWp papierovo +-5,6kW skutočnych;
48v-PCM-80A+Axpert 2,4KW+PJ 6kW;Li-ion -11kWh
24v-PJ 5kW;NiCd -10kWh
12v-10A MPPT;sin~300W;PB 4kWh
dumi
Příspěvky: 2037
Registrován: stř zář 05, 2018 8:38 pm
Reputace: 157

Re: Největší solární elektrárna ve Velké Británii

Příspěvek od dumi »

S tema.hodinama... spousta spotrebicu jako sporaky mikrovlnky a tak jedou na sitovej kmitocet. Je to levnejsi nez krystal.... :-D
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek