Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát črc 03, 2020 11:00 pm


HELP: Victron interface MK2 USB

Měniče Victron
Předchozí

Re: HELP: Victron interface MK2 USB

Příspěvekod rottenkiwi » pon čer 22, 2020 3:22 pm

Asi by bolo vhodné zavolať nejaké 16 ročné decko od susedov, dať mu čokoládu
alebo Hell a povedať nech nainštaluje FTDI driver do Win XY.

Ak budeme mať driver funkčný, potom možeme riešiť USB kabel do MK2
alebo sieťový kabel z Victronu do MK2.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 3570
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK

Re: HELP: Victron interface MK2 USB

Příspěvekod PavelR » pon čer 22, 2020 3:54 pm

moje zkusenost byla opacna. Driver byl ok ale kabel nikoli. Udelal bych oboji zaraz
PavelR
 
Příspěvky: 2407
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: HELP: Victron interface MK2 USB

Příspěvekod RRR » pon čer 22, 2020 4:57 pm

Pokud je to MK2, jde normálně otevřít (rozloupnout). Potom se podívat, jestli nejsou na desce utržené vodiče z USB kabelu, popř. přiletovat, už jsem to také řešil. Nutno podotknout, že jsem je utrhl já svou manipulací.
Uživatelský avatar
RRR
 
Příspěvky: 181
Registrován: pon led 09, 2012 7:24 pm

Re: HELP: Victron interface MK2 USB

Příspěvekod PavelR » pon čer 22, 2020 6:15 pm

Aha. Tak ja jsem mel v ruce MK3 a ten ma kabel vymeny. Prave ze se me stalo to ze kabel co s tim prisel byl nejakej nakraplej a nahodne se to odpojovalo coz je dost blby.
PavelR
 
Příspěvky: 2407
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: HELP: Victron interface MK2 USB

Příspěvekod rottenkiwi » pon čer 22, 2020 6:33 pm

S MK2 som nikdy nemal problém.
Ale MK3 sa mi sem-tam odpája od Rasp PI alebo od Phoenixu,
tak neviem či je problém UBS kábel alebo kábel s koncovkou RJ45.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 3570
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK

Re: HELP: Victron interface MK2 USB

Příspěvekod rokytna » pon čer 22, 2020 6:44 pm

Vlevo je klasický USB převodník, vypadá to na FTDI převodník USB-UART (úplně vlevo je eeprom s VID/PID), napájeno z USB. Tohle se nekazí.
Takže zkusit ty dva oddělovací optočleny osciloskopem, jestli tam probíhá pěkná sériová komunikace.
Vpravo je uprostřed microchip pic (fuj ee), podle spojů mu ta sériovka jde tam kam má (uart), no a ven to vypadá nejspíše na CAN nebo RS485 (ale těžko soudit, can ty picy neuměly, na 485 zase nevypadá zapojení, asi to bude nějaká proprietární sběrnice), co je napsáno na tom chipu úplně vpravo nahoře ?

myslím že to USB celé bude solidní a problém bude někde vpravo... je to design rok 2014 tak jestli je to stejně staré tak ten RJ konektor může být vychozený

když se odpojí (dle popisu chyby), je v rPI to USB stále enumerované ? to jasně určí kde je chyba
ostrovní FVE
rokytna
 
Příspěvky: 143
Registrován: pát úno 14, 2020 8:35 am

Re: HELP: Victron interface MK2 USB

Příspěvekod rottenkiwi » pon čer 22, 2020 7:04 pm

Tu to vidno lepšie:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 3570
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK

Re: HELP: Victron interface MK2 USB

Příspěvekod rokytna » pon čer 22, 2020 7:13 pm

no jasné, MAX483E, tak to je RS485 jak vyšitá

je zajímavé proč tam dávali ten procesor, asi jim po té RS485 běhá něco jiného než pak prezentují ven

pro zajímavost,
vzít obyčejný převodník USB/485 a odposlechl přímo tu 485 sběrnici
určitě tam bude více zajímavých údajů než to co se přes tuhle krabičku předá do počítače

nicméně, pokud to vypadává, tak ta 485 je obvykle solidní, to fakt bude něco s tím USB specificky ověřil bych drivery v systému (FTDI jako takový je taky obvykle v pohodě, takže zbývá ten počítač)

plus, zkontrolovat zakončení sběrnice RS485 (rezistory cca 120ohm na obou koncích) atd. to může taky zlobit,
dost možná se to nastavuje těma jumpery co jsou v rohu, třeba mají už po letech špatný kontakt
ostrovní FVE
rokytna
 
Příspěvky: 143
Registrován: pát úno 14, 2020 8:35 am

Re: HELP: Victron interface MK2 USB

Příspěvekod rokytna » pon čer 22, 2020 7:15 pm

ještě jestli to je USB připojené do rPI, tak zkontrolovat napájecí zdroj od rPI jestli to utáhne, tohle bývá častý zdroj problémů u rPI obecně
ostrovní FVE
rokytna
 
Příspěvky: 143
Registrován: pát úno 14, 2020 8:35 am

Re: HELP: Victron interface MK2 USB

Příspěvekod PavelR » pon čer 22, 2020 7:56 pm

Ta 485 je jejich proprietalni VE.Bus Do toho nepousteji asi z duvodu ze pres tuto sbernici se aji synchronizuje 3f provoz a rozpad komunikace znamena blackout.
PavelR
 
Příspěvky: 2407
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: HELP: Victron interface MK2 USB

Příspěvekod FRSO » pon čer 22, 2020 10:14 pm

Dle mě není problém s MK2 USB, ale s programem, vždyť ten samotný program VEConfigure 3 se spustit i bez toho MK2 USB, pokud to nejde, tak je zbytečné se bavit o závadě na tom MK2 USB, převodník byl plně funkční před odesláním Otovi a nikdy nebyl s ním žádný problém, dokonce jsem s ním i ten Multiplus naposledy nastavoval doma s Otou. :yes:
FRSO
 
Příspěvky: 1190
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: HELP: Victron interface MK2 USB

Příspěvekod rokytna » úte čer 23, 2020 6:31 am

Podle webu Victronu je MK2 a MK3 funkčně stejné.

Tak tohle dělá ten procesor v MKx:
The MK2.2 and MK3 provide a galvanically isolated connection to VE.Bus, and it translates the VE.Bus protocol into the “MK2/MK3 Protocol”.
Takže na USB běží ten MKx protokol, a na 485 je VE.Bus.

No pak by alternativa byla připojit se přímo na VE.Bus přes https://www.victronenergy.cz/accessorie ... 0interface a použít vhodný SW.

Ale tady asi fakt bude problém s počítačem respektive SW nebo USB drivery.
Nebo sehnat MK2 co nemá USB ale co má RS232.

--- ještě že ty nové už mají vše na MODBUS TCP, k tomu jsem se dostal a to funguje výborně, na rPI jsou na to přímo balíčky (dbus).
ostrovní FVE
rokytna
 
Příspěvky: 143
Registrován: pát úno 14, 2020 8:35 am

Předchozí

Zpět na Victron

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'