Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte črc 07, 2020 2:59 am


Jak rozchodit spojení PIP MK s PC?

Měniče Axpert

Jak rozchodit spojení PIP MK s PC?

Příspěvekod Majkl » pát čer 19, 2020 9:26 am

Zdar kolegové, snažím se rozchodit spojení PIP MK s PC a nejde mi to. Nejdříve jsem dával vinu USB / RS převodníku z Ali, ale včera jsem si v prácu půjčil průmyslový NTB, který má nativní seriový port a stejně mi to nejde. Po spuštění WatchPower programu a nastartování GUI prostě vlevo nahoře nevidím, že by na COM portu bylo nějaké zařízení připojené :( (obrázek je pouze ilustrativní - stažený z netu, ale přesně takhle to u mě vypadá). Zkoušel jsem v PC a WatchPoweru nastavovat na portu různé rychlosti, stop bity a parity, ale všechno marné.
Otázka - má fungovat zobrazení v GUI rovnou po instalaci WatchPower a připojení kabelu do měniče, nebo je potřeba ještě někde něco zmáčknout / nastavit / restartovat?

Díky
M.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
15ks mono 320W panelů + 3ks mono 315W panelů, 2 x PIP 5048MK paralelně, 4P15S LiIon 60Ah, řízení a regulace LK3, online dohled a možnost ovládání pomocí MQTT (nativně v LK3)
Majkl
 
Příspěvky: 132
Registrován: úte led 07, 2020 1:39 pm

Re: Jak rozchodit spojení PIP MK s PC?

Příspěvekod hurvayz » pát čer 19, 2020 9:53 am

Nazdar, jo to znam. Kup si kabl tady z e-shopu a pujde Ti to. Ja koupil celkem 4 až me to nekdo poradil.
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 761
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm

Re: Jak rozchodit spojení PIP MK s PC?

Příspěvekod dumi » pát čer 19, 2020 9:58 am

Zkus to spustit jako spravce...
Dumiho ostruvek: 2kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1669
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Jak rozchodit spojení PIP MK s PC?

Příspěvekod Majkl » pát čer 19, 2020 10:20 am

hurvajz - nejsem si jist, jestli si rozumíme. Kabel (RJ --> RS232) jsem použil origo co přišel s měničem. Žádný převodník. Proto jsem si půjčil ten NTB s nativním seriovým portem.

dumi - prověřím, ale jsem dost pevně přesvědčený, že na tom NTB je jen profil správce (jsou tam ještě XPéčka ;) ).
15ks mono 320W panelů + 3ks mono 315W panelů, 2 x PIP 5048MK paralelně, 4P15S LiIon 60Ah, řízení a regulace LK3, online dohled a možnost ovládání pomocí MQTT (nativně v LK3)
Majkl
 
Příspěvky: 132
Registrován: úte led 07, 2020 1:39 pm

Re: Jak rozchodit spojení PIP MK s PC?

Příspěvekod Pawel » pát čer 19, 2020 10:24 am

Co nastaveni portu.
Pawel
 
Příspěvky: 49
Registrován: stř říj 02, 2013 7:57 am

Re: Jak rozchodit spojení PIP MK s PC?

Příspěvekod diablo007 » pát čer 19, 2020 10:49 am

MK ma bluetooth s aplikací v mobilu jede bez problémů nezkoušel jsi to spojit s tím PC přes bluetooth?
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 2743
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Jak rozchodit spojení PIP MK s PC?

Příspěvekod rokytna » pát čer 19, 2020 10:56 am

watchpower je aplikace v Javě a podle toho to vypadá...

Lepší je použít nějaký jiný SW, a nejlepší použít rPI nebo podobnou linuxovou destičku s vhodný SW.

Ale pokud mermomocí je požadavek na watchpower na PC, tak, kromě správného HW převodníku, je potřeba vlézt do Menu, tam je "Com.port plug and play setting" a najít tam COMx port ktertý vytvoří ten převodník. Pokud tam není, tak "Refresh".
Někdy je potřeba vypnout a zapnout to EXE = ale pozor, ono se to kolikrát schová jen do tray icon, takže to je potřeba kontextovým menu vypnout úplně.
Zpátky v tom menu, tam je potřeba dát "Allow scanned" jen pro ten jeden port. Musí tam pak být napsáno "Used" (vpravo).

To je vše co je potřeba nastavit. Pak stačí čekat a jakmile zpráva dorazi po sériové lince do toho exe (z MK) tak se to "samo" ukáže v tom levém sloupci v hlavní obrazovce. Toto už nejde nijak urychlit nebo vnutit ručně.

Zkrátka, dlouhodobě monitorovat MK z PC není dobrý nápad, protože nejde do Watchpower napevno vnutit komunikaci přes vybraný COMx. Použil jsem to jen při prvotní instalaci a od té doby nevidím důvod.

Pozn. hodnota COMx se dá snadno zjistit (pod Win) z (Control Panel) - Device Manager - COM ports.
ostrovní FVE
rokytna
 
Příspěvky: 143
Registrován: pát úno 14, 2020 8:35 am

Re: Jak rozchodit spojení PIP MK s PC?

Příspěvekod Majkl » pát čer 19, 2020 11:35 am

diablo007 - aplikace v mobilu mi chodí bez problémů. Připojit PC přes virtuální BT com mě přiznám se nenapadlo, ale pocitově mi to připadá ještě větší komplikace než drát.

rokytna - zkouším to zprovoznit víceméně jen kvůli tomu, že mi má každou chvílí přijít druhý měnič, který budu připojovat paralelně a pokud bude mít ten nový vyšší verzi FW, tak ten starý budu muset upgadovat na stejnou. Vyzkouším tebou napsané až přijedu domu z práce a uvidím....
15ks mono 320W panelů + 3ks mono 315W panelů, 2 x PIP 5048MK paralelně, 4P15S LiIon 60Ah, řízení a regulace LK3, online dohled a možnost ovládání pomocí MQTT (nativně v LK3)
Majkl
 
Příspěvky: 132
Registrován: úte led 07, 2020 1:39 pm

Re: Jak rozchodit spojení PIP MK s PC?

Příspěvekod rokytna » pát čer 19, 2020 12:07 pm

no jo, ale aktualizace FW se tam dělá z úplně jiných exe než z watchpower,
a použití watchpower pro ověření průchodnosti komunikace je v tomto specifickém případě nanic, protože to že se to bude bavit s watchpower vůbec neznamená, že se aktualizace FW (vůbec připojení) přes ta specifická EXE povede; měl jsem tady připojené MK s watchpowerem ale ten exe pro aktualizaci FW si ani neškrtnul.
problémy tam byly dva, nejprve je fakt potřeba vypnout watchpower (zablokuje si port) a pak jistota že na BT nic není připojené, a nakonec admin práva pro ty dvě exe co dělají update FW a ještě nějaké nastavování tam bylo ale to teď v hlavě nemám. Ale vím že to že watchpower komunikuje (nebo ne) v tomto případě vůbec neukazuje na to, že se povede po stejných drátech připojit ty aplikace pro aktualizaci FW.
ostrovní FVE
rokytna
 
Příspěvky: 143
Registrován: pát úno 14, 2020 8:35 am

Re: Jak rozchodit spojení PIP MK s PC?

Příspěvekod diablo007 » pát čer 19, 2020 12:13 pm

Vítek už nějaké zkušenosti s upgradem má taky třeba přidá nějaké moudrosti
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 2743
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Jak rozchodit spojení PIP MK s PC?

Příspěvekod padre » pát čer 19, 2020 12:45 pm

Na PIP5048MK je i micro USB, já to propojil tím a jede to jak z PC a Watchpower tak s Raspberry a SolPipLog.
FV ohřev vody -> 2040Wp + Arduino střídač Siton 210 + topná vložka 2kW
Tom http://tnweb.tode.cz ... http://46.174.61.40/emoncms/eemon/fotovolt
padre
 
Příspěvky: 26
Registrován: pát říj 03, 2014 8:11 pm
Bydliště: SM

Re: Jak rozchodit spojení PIP MK s PC?

Příspěvekod Majkl » pát čer 19, 2020 1:34 pm

Ha, to s tím USB je cenná informace. To vyzkouším :)
15ks mono 320W panelů + 3ks mono 315W panelů, 2 x PIP 5048MK paralelně, 4P15S LiIon 60Ah, řízení a regulace LK3, online dohled a možnost ovládání pomocí MQTT (nativně v LK3)
Majkl
 
Příspěvky: 132
Registrován: úte led 07, 2020 1:39 pm

Re: Jak rozchodit spojení PIP MK s PC?

Příspěvekod Majkl » pát čer 19, 2020 6:44 pm

Tak jsem se nějakou dobu ještě trápil s tím sériovým kabelem a furt nic. Vzal jsem tedy USB a za 5 vteřin se to spojilo :yes:
15ks mono 320W panelů + 3ks mono 315W panelů, 2 x PIP 5048MK paralelně, 4P15S LiIon 60Ah, řízení a regulace LK3, online dohled a možnost ovládání pomocí MQTT (nativně v LK3)
Majkl
 
Příspěvky: 132
Registrován: úte led 07, 2020 1:39 pm

Re: Jak rozchodit spojení PIP MK s PC?

Příspěvekod NOPARasito » pát čer 19, 2020 7:13 pm

Majkl píše:Tak jsem se nějakou dobu ještě trápil s tím sériovým kabelem a furt nic. Vzal jsem tedy USB a za 5 vteřin se to spojilo :yes:

Jj on je totiz taky soucasti dodafky ;-)
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 2104
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan

Re: Jak rozchodit spojení PIP MK s PC?

Příspěvekod Vitek » pát čer 19, 2020 8:04 pm

diablo007 píše:Vítek už nějaké zkušenosti s upgradem má taky třeba přidá nějaké moudrosti


Ahoj jasně už jsem 2 x upgradoval a jednou downgradoval :-) pohoda ... nic na tom neni
Jinko 14.2 kWp,3xPIP5048mk,GBO, Pb 625 Ah, BMV 712, Fangpusun 60A
https://pvoutput.org/list.jsp?id=81146&sid=71915
https://emoncms.org/dashboard/view?id=56971
Vitek
 
Příspěvky: 1063
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am


Zpět na Axpert

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'