Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv říj 29, 2020 10:00 pm


Trafo z UPS

Diskuze, rady, nápady, postřehy v oblasti alternativních zdrojů energie, elektrorozvodů, elektrozařízení, regulace, komponent a úsporných spotřebičů.

Trafo z UPS

Příspěvekod dumi » ned dub 05, 2020 8:59 pm

Ahoj,

Vyhrabal jsem v zasobach trafo z UPS viz obrazek.

Bohuzel uz neviM co to bylo zac a jak to bylo zapojeny.

Vypada takhle:
IMG_20200405_215508.jpg


Napadlo me z nej pomoci H mustku a ne555 udelat obdelnikovej menic pro topnou tyc v bojleru. Vykon ta ups mohla mit cca 1kW.

Nema nekdo zkusenost jak bejvaj tyhle trafa navinuty a zapojeny?

Odhaduji ze ty tlusty draty budou na.baterii, ale.jsou 4 a vsechny maj nezi vsema pro me nezmeritelne malej odpor. Mam jen obyc multimetr. Pak.tusim ze ten cernej a bilej bude vystup, ale co jsou ty ostatni netusim....

Nechci to uplne jen tak pripojit na naky napeti kdyz vubec netusim co to muze udelat :-D
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1890
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Trafo z UPS

Příspěvekod kodl69 » pon dub 06, 2020 7:40 am

Ty tlustý fialový dráty vedly na dva spínací mosfety, který spínaly střídavě, žlutej na plus. Je to z doby, kdy bylo levný trafo a drahý polovodiče... Takže když zapojíš 12V (24V a raděj přes halogenku) střídavejch na fialovej a žlutej, zbytek si dokážeš oměřit. Nemá cenu pouštět obdélníky do trafa, to je jenom ke zlosti, EGS002 stojí pár korun a výstupní napětí se dá celkem jednoduše regulovat taky, aby byla regulace minimálně stupňovitá, když ne plynulá. A bude to sinus. Trafa z UPS obecně za moc nestojí, vysoká spotřeba naprázdo i vysoký ztráty v zátěži, ono je to dělaný na jmenovitej výkon po dobu 10minut, než dojdou baterky. Tohle trafo je tak max. na 500W trvale, ostatně stačí zmeřit průřez sloupku v cm2 , jeho mocnina je předpokladatelný výkon trafa...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4937
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Trafo z UPS

Příspěvekod dumi » pon dub 06, 2020 8:18 am

Diky. zkusim. Chci to jako vytezovac prebytku, takze by mi vetsi ztraty nevadili. Dokazu trafo i chladit, ale je mi jasny, ze to nabude na nakej extra vykon, ale kazdej Watt se ted pocita :) rozsiruju, pole a pres menic uz nestiham vytezovat. Mam vic v panelech nez na menici, takze potrebuju vytezovat bokem z DC vetve. v bojleru mam 3x1kW na 230V, takze idealne nec co da aspon tu 1kW trvale, Aktivni chlazeni mi nevadi. DC spirala nepripada v uvahu, protoze, jedu na 24V a mam to k bojleru pekelne daleko (treba 15m je vzdalenost mezi bat a bojlerem), takze bych tam pri DC vytezovani potreboval kabel jako k panelaku :)
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1890
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Trafo z UPS

Příspěvekod dumi » čtv dub 09, 2020 6:26 pm

Tak vzhledem k tomu ze mam UPS od Oty, napad na menic pada.

Nevyuzije nekdo to trafo? Daruji.
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1890
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Trafo z UPS

Příspěvekod Matess » čtv dub 09, 2020 10:12 pm

dumi píše:Diky. zkusim. Chci to jako vytezovac prebytku, takze by mi vetsi ztraty nevadili. Dokazu trafo i chladit, ale je mi jasny, ze to nabude na nakej extra vykon, ale kazdej Watt se ted pocita :) rozsiruju, pole a pres menic uz nestiham vytezovat. Mam vic v panelech nez na menici, takze potrebuju vytezovat bokem z DC vetve. v bojleru mam 3x1kW na 230V, takze idealne nec co da aspon tu 1kW trvale, Aktivni chlazeni mi nevadi. DC spirala nepripada v uvahu, protoze, jedu na 24V a mam to k bojleru pekelne daleko (treba 15m je vzdalenost mezi bat a bojlerem), takze bych tam pri DC vytezovani potreboval kabel jako k panelaku :)


Da se v cine koupit zvysujici DC menic co pise ze zvladne 40A. To uz by 1kW na DC mohla být...
https://www.aliexpress.com/item/4000232 ... web201603_

vyhodou je ze se tam da nastavit primo spodni napeti pri kterem se to ma rozjet...
Matess
 
Příspěvky: 913
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Re: Trafo z UPS

Příspěvekod dumi » čtv dub 09, 2020 10:18 pm

Chci to na bojler a tusim, ze v nem mam mokre teleso. to pry neni dobre napajet pomoci DC...
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1890
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Trafo z UPS

Příspěvekod Matess » čtv dub 09, 2020 10:36 pm

muselo by to byt suche teleso a stejne si myslim ze by bylo jednodussi radeji natahnout ty hovadsky draty nez tam pridavat menic.
Matess
 
Příspěvky: 913
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk


Zpět na Elektroporadna

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'