Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je sob srp 19, 2017 8:31 am


poloostrov 930Wp - Pardubice

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
Další

poloostrov 930Wp - Pardubice

Příspěvekod prochazka85 » úte kvě 22, 2012 9:13 am

Zdravim pratele,

rad bych vam predstavil muj poloostrovni system, zatim je vse ve fazi vyvoje a testovani nicmene prvni 100kwh
uz jsem vyrobil :)

System se sklada ze 2 panelu PVE-P6 230Wp na ploche strese s orientaci jih-10 sklon 45 na hlinikove konstrukci
ktera je pripravena pro celkem 6 panelu
P5220053.JPG



Svod je resen nepouzivanym kominem 6x4mm
Solarni regulator CX 40 a 600W invertor cisty sinus
2x varta LFE180Ah
P5220052.JPG


System je napojen na pouze svetelny okruh kde jsou vsechny zarovky v LED provedeni.
Prepinani siti v pripade nedostaktu je manualni.
Zasuvkove okruhy jsou ciste na distribucni siti. (zatim)

Jeste donedavan jsem exeprimentoval s tie-grid invertory powejack, ale distribuce mi zamitla zadost na pripojeni.

Problemy:
v soucasne chvili resim nekolik problemu spojenych s mym systemem:
1/moc velky vykon system, tzn. za vecer nestiham s LED zarovkama spotrebovat co jsem vyrobil,
toto se pokusim vyresit pripojenim dalsich obdodu ale na to zase portrebuji posilit invertor.
2/ruseni v siti. Elektroinstalace v dome je resena jako inteligentni dum pomoci technologie X10
coz je modulace ridicich signalu 145khz na vedeni 220V no a kdyz dojde k chvilkovemu pretizeni
invertoru, napr pri zapnuti lednicky, vsechny svetla v baraku se zacnou rozsvecet a zhasinat
protoze ovladaci jednotky chytnou falesny signal, jenze tim jak se rozviti, stoupne spotreba jeste vic
a cely system se totalne rozkolisa, ze jedine reseni je odpojeni AKU.
3/s rusenim souvisi i toto: napr CCTV jednotka je pripojena na sit, a kamera na solar tak v obrazovem signalu
vznikaji takove interference ze obraz je nepouzitelny.
4/problem s invertorem: pokud invertor ma prilis malou zatez napr 5w na LED zarovc na zachode, tak ta zarovka velmi neprijemne blika, v pripade ze pridam zatez cca 60W tak blikani ustane. Tak se domnivam ze ten invertor je ponekud nestabilni. Rad bych vedel jestli mistni diskutujici maji podobny problem, popr jaky jiny invertor vybrat.
Naposledy upravil prochazka85 dne čtv čer 28, 2012 5:24 pm, celkově upraveno 1
prochazka85
 
Příspěvky: 219
Registrován: ned kvě 20, 2012 8:20 pm
Reputation: 4

Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod abrams » úte kvě 22, 2012 9:46 am

Zdravím ,

moc pěkné :yes: .

Jak Jste si již přečetl ve zdejších příspěvcích :
1. regulátor CX .... do koše a vyměnit za MPPT
2. aku .... taktéž , nahradit NiCD nebo LiFeYPO4 (NiCD smrdí - do bytu nevhodné , LiFeYPO4 klidně pod postel :D )
3. silnější měnič , divím se že ten co máte rozjede lednici , blikání při nízkém výkonu nejspíš dělá nějakej power-safe
mode (čeká na připojení spotřebiče) , hranice bývá 5 - 10% nom. výkonu . Rušení na TV nedělá různé napájení
(síť + měnič) , ale rušení z měniče (můj 5kW číňan to dělal taky , dělá to furt , ale už né tak moc :evil: ) .

Vzhledem r plánovanému výkonu (6 x 230Wp = 1.380Wp) bych doporučoval 24V systém , ještě líp 48V systém .Aku dimenzovat podle denní spotřeby x doba případného nečasí .

Já mám na 125Wp ostrově také CX , ale už se těším až pude do .... :hell: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 1869
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 162

Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod rimi » úte kvě 22, 2012 10:07 am

prima

Ruseni: zkusil bych nejaky ferit na vystup menice (treba takovy ten nacvakavaci slozeny z pulek).
Kameru pokud to jde napajet pomoci nejakeho DC-DC (ktery to nekdy zvlada taky pekne zasumet) primo z baterek.
rimi
 
Příspěvky: 262
Registrován: čtv říj 13, 2011 9:45 am
Bydliště: Příbor
Reputation: 3

Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod Toul » úte kvě 22, 2012 10:25 am

Připojuji svůj dotaz, jak co nejlépe odrušit rušení od měniče do DC části?
Díval jsem se do měniče a na DC části je kondík a feritové kroužky, má smysl to zdvojit? nebo přidat něco jiného?
Díky
Uživatelský avatar
Toul
 
Příspěvky: 303
Registrován: čtv dub 21, 2011 1:46 pm
Reputation: 2

Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod matej » úte kvě 22, 2012 12:06 pm

K rušení - No původní tazatel patrně má problém s rušením na výstupu měniče (230V). Toul se ptá na odrušení DC části tj. vstup měniče. V obou případech vyzkoušet nacvakávací feritová jádra, zkusit na jeden pól a na oba póly společně. Pokud nepomůže, a nemůžeme/nechceme zasahovat do měniče, je potřeba nějaký dokonalejší LC filtr. Na vstupu to bude problém kvůli velkým proudům, ale na výstupu by šlo použít něco takového, ale pozor, je potřeba zapojit to opačně, protože chceme filtrovat nikoli rušící spotřebič ale rušící zdroj.

Pokud se jedná o blikání při malé zátěži - je to velmi častá choroba čínských měničů, příčinou je špatný návrh zpětnovazební (regulační) smyčky v měniči která obsahuje nelinearity. V PowerJacku PSW-2500 jsem to spravil a už jede krásně i s nulovou zátěží. Bez zásahu do měniče se to ale vyřešit nedá.
Pravda a Láska zvítězí!.
SOLARSERVIS.EU - Slnko do každého domu - Montáže hybridných a ostrovných FVE.
matej
 
Příspěvky: 798
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm
Reputation: 37

Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod Toul » úte kvě 22, 2012 12:31 pm

to matej:
zásah do měniče je pro polo lamu hodně složitý? Nebo se jedná pouze o výměnu či úpravu nějakých součástek?
Děkuji za info
Uživatelský avatar
Toul
 
Příspěvky: 303
Registrován: čtv dub 21, 2011 1:46 pm
Reputation: 2

Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod prochazka85 » úte kvě 22, 2012 1:33 pm

pro upresneni to blikani pri nizke zatezi se projevuje u cinskych LED zarovek typu cornlight, napr LED zarovky OSRAM timto neduhem netrpi. Mam takovy pocit ze to ma co docineni s kondenzatorem uvnitr te zarovky. Protoze kdyz zhasnu osramka dobre 2 min zhne, kdezto cornlight zhasne instantne, ale zatim sem nedostal odvahu kuchnout nejakou zarovku,
preci jen nejsou zapakatel :)

jinak diky za info a hodnoceni
prochazka85
 
Příspěvky: 219
Registrován: ned kvě 20, 2012 8:20 pm
Reputation: 4

Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod vata » úte kvě 22, 2012 6:39 pm

Zdravím, gratuluji, je to hezký začátek. Pokud se nebudete nějak citově vázat na stávající komponenty, máte dobrý odpich, 430Wp/360Ah jsou už v domácnosti použitelné hodnoty. Já osobně začala taky světelným okruhem, ovšem v DC provedení; resp. začala jsem stavbou DC okruhu, který jsem časem přepojila na nový FV systém. Pokud máte odvahu, můžete na měnič zapojit jeden ze zásuvkových okruhů, mě to tak ke spokojenosti fungovalo, i když neklid signálového propojování spotřebičů napájených z různých sítí byl. Ta lednička na 600W měniči - to je skoro zázrak. Co je to za měnič a ledničku?
Upgrade: zatím, pokud nevíte, jak elektřinu využít, Vás to netrápí, ale časem na to jistě příjdete a objevíte neefektivitu CX regulátoru a další jeho "mouchy". Drahé baterie bych mu už více nesvěřila. Doporučuji vřele upgrade začít od regulátoru.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1320
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am
Reputation: 50

Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod prochazka85 » úte kvě 22, 2012 7:10 pm

na stavajicich komponentech urcite nelpim, spis je testuju a hledam.
Jak jsem psal nejdriv jsem zacal s grid-tie, kteryzto jsem zavrhnul a je prave
na prodej:
viewtopic.php?f=47&t=580

co se tyce CX tak tak bude velmi brzy taky na prodej :)
Tedka uvazuji o: Regulátor Epsolar 4215 MPPT 45A 12V/24V
co si o nem myslite?
Je to to prave nebo byste doporucili neco jineho?

co se tyce ty lednicky to neni zazrak, to proste nefunguje, takze sem ji musel odpojit :)
prochazka85
 
Příspěvky: 219
Registrován: ned kvě 20, 2012 8:20 pm
Reputation: 4

Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod SJM » úte kvě 22, 2012 9:25 pm

prochazka85 píše:na stavajicich komponentech urcite nelpim, spis je testuju a hledam.
Tedka uvazuji o: Regulátor Epsolar 4215 MPPT 45A 12V/24V
co si o nem myslite? Je to to prave nebo byste doporucili neco jineho?


Nemá možnost systémového napětí 48V, jak doporučoval "abrams".
[quote="abrams"]
Vzhledem r plánovanému výkonu (6 x 230Wp = 1.380Wp) bych doporučoval 24V systém , ještě líp 48V systém.[quote="abrams"]

Zdraví SJM
SJM
 
Příspěvky: 597
Registrován: pon dub 23, 2012 1:51 pm
Reputation: 6

Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod luge » úte kvě 22, 2012 9:32 pm

[quote="prochazka85"]
Tedka uvazuji o: Regulátor Epsolar 4215 MPPT 45A 12V/24V
co si o nem myslite?
Je to to prave nebo byste doporucili neco jineho?

Podobný systém zatial mám aj ja.Používam mppt epsolar 20A zatial som spokojný.Čoskoro pribudne ďalší k druhým dvom panelom. :) Pokial netreba záznam dát môže byť.CX vyradit.Ak chceš monitorovať - nastavovať systém a pribudnú panely tak asi MS Tristar 60A.
Batérie 24V/90A LiFeYPO4 nevymením za žiadne iné. :yes:
luge
 
Příspěvky: 514
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK
Reputation: 1

Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod prochazka85 » pát kvě 25, 2012 4:46 pm

aktualne se mi objevil nasledujici problem:
CX40 rika ze baterie jsou 100%
a zaroven to ukazuje abijeci proud 9A
merim 27V na bateriich (LFE180)
priptnu 600W sinus invertor - bez zateze a cely to spadne napeti na 22V, invertor je fault

kdyz odpojim vse, tak baterie jsou 24V
kdyz pripojim invertor bez zateze tak napeti spadne na 18V

Tak jestli to dobre chapu, tak baterie jsou vybite do mrte i presto ze CX rika ze jsou na 100%
a proto je nenabiji.

jinymy slovy potrebuji jiny regulator.

Je to tak nebo jsem mimo a chyba je jinde?
prochazka85
 
Příspěvky: 219
Registrován: ned kvě 20, 2012 8:20 pm
Reputation: 4

Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod abrams » pát kvě 25, 2012 5:03 pm

Zdravím ,

Vaše dedukce bude na 167% správná ... do hajzlu s CX :hell: .

Jestli ještě něco teče z panelů , tak je napojte přímo na aku , jinak ihned nabíjet nabíječkou - ať se více nezničí :uh: .

Elektronům zdar *sun*

Edit : Nebo jsou už nějakou dobu DEAD baterie ... :hell: . Simptomy nabité vybité baterie si tu dost lidí již zažolo
na vlastní kůži .... včetně mě (třikrát :wall: :wall: :wall: ) :sm1: .

Volovo je na dvě věci ... na tamty taky , teď myslím do auta (2 až 3 roky) a na chalubu / chatu s výkendovým pobytem,
aku furt nabitá a občas vycutat nějakou tu Ah (5 až 15 let) . Pro aktivní solární sytém se musí XX x předimenzovat aby
se z těch vybíjecích sešupů a nabíjecích stoupáků hned nepos*ala . Nevím kdo by byl ochoten zaskládat celý pokoj
baterkama až po strop :eek2: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 1869
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 162

Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod JiříK » pát kvě 25, 2012 7:39 pm

[quote="abrams"]Zdravím ,

Vaše dedukce bude na 167% správná ... do hajzlu s CX :hell: .

...to jsem opravdu JEDINÝ, komu CX funguje bez problémů??? Na 12V samozřejmě... :shock:
960Wp Schott ASI,600Wp poly, 1300Ah NiCd,200Ah Pb, 330Ah LiFePo,Juta 2024Z,2x3024Z, 5024Z,Victron Phoenix 1200W, UPS APC300 Back,UPS IMV (Victron) 500 VA a další...
JiříK
 
Příspěvky: 701
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech
Reputation: 20
 
  • 0


Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod prochazka85 » pát kvě 25, 2012 8:01 pm

tak to teda doufam ze ty baterky nejsou DEAD, protoze jsem je minuly tyden privezl fungl novy, to by me teda rozbrecelo :(
jinak jsou tedka na nabijece, tak uvidime.

no co se tyce vyberu noveho regulatoru. Ten tristar je samozrejmne supr, ale trochu mimo rozpocet.
Takze asi sahnu po Epsolar 4215 MPPT 45A 12V/24V

nebo jeste uvazuju o nejakem hybridu regulator+invertor
prochazka85
 
Příspěvky: 219
Registrován: ned kvě 20, 2012 8:20 pm
Reputation: 4

Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod JiříK » pát kvě 25, 2012 8:51 pm

Pokud se dobře dívám na fotku, tak máš měnič připojen jako zátěž z regulátoru. To asi teda e-e. To nebude fungovat. To chce přímo na baterku. A regulátor v menu nastavit na tekutý elektrolyt, odpínání zátěže na pevné napětí. A vůbec-použít ten regulátor pouze jako regulátor, zátěž mít přímo na baterce. Sice se to musí hlídat, ale aspoň to funguje. Procenta nabití to ukazuje různě, podle toho, jaký režim odpojení (!!!) zátěže je nastaven. Zkus si s tím pohrát. Neboj, ten regulátor funkční je.
K tomu regulátoru: ostatní se mnou asi souhlasit nebudou, ale mě spolehlivě slouží už čtvrtým rokem. Nabíjí, plovoucí režim plove, udržování udržuje. Zátěž odpojuje, kdy má přikázáno. Velké zátěže mám stejně mimo něj. Ale není to CX40 , jen CX10...
960Wp Schott ASI,600Wp poly, 1300Ah NiCd,200Ah Pb, 330Ah LiFePo,Juta 2024Z,2x3024Z, 5024Z,Victron Phoenix 1200W, UPS APC300 Back,UPS IMV (Victron) 500 VA a další...
JiříK
 
Příspěvky: 701
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech
Reputation: 20
 
  • 0


Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod prochazka85 » pát kvě 25, 2012 8:53 pm

tak mam takovy neprijemny pocit ohledne tech baterek.

mam 6A nabijecku, ale do baterek lezou jen 2.2A, nabijecka rozpalena
a po 4 hodinach nabijeni zadna zmena
kapacita je stale na 0, neutahne to ani nezatizeny invertor
po odpojeni nabijecky, napeti na baterkach prudce klesa

asi to vypada tak ze mam 70kg olova do sberny :(
prochazka85
 
Příspěvky: 219
Registrován: ned kvě 20, 2012 8:20 pm
Reputation: 4

Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod JiříK » pát kvě 25, 2012 8:57 pm

A ty krokodýly coby propojení honem friško vyměň za něco pořádného, nejlíp olověné svorky. Už je jasné, proč ti po zapnutí měniče napětí padá, kam padá. Už jsi viděl tavícího se krokodýla???
960Wp Schott ASI,600Wp poly, 1300Ah NiCd,200Ah Pb, 330Ah LiFePo,Juta 2024Z,2x3024Z, 5024Z,Victron Phoenix 1200W, UPS APC300 Back,UPS IMV (Victron) 500 VA a další...
JiříK
 
Příspěvky: 701
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech
Reputation: 20
 
  • 0


Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod JiříK » pát kvě 25, 2012 8:59 pm

Předpokládám, že nabíječka je 24V... Nemáš normální 12V na auto? Že bys ty baterky nabil každou zvlášť, nebo je zapojil paralelně.
960Wp Schott ASI,600Wp poly, 1300Ah NiCd,200Ah Pb, 330Ah LiFePo,Juta 2024Z,2x3024Z, 5024Z,Victron Phoenix 1200W, UPS APC300 Back,UPS IMV (Victron) 500 VA a další...
JiříK
 
Příspěvky: 701
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech
Reputation: 20
 
  • 0


Re: poloostrov 460Wp - Pardubice

Příspěvekod prochazka85 » pát kvě 25, 2012 9:14 pm

JiříK píše:Předpokládám, že nabíječka je 24V... Nemáš normální 12V na auto? Že bys ty baterky nabil každou zvlášť, nebo je zapojil paralelně.

bohuzel jen 12v, nabijim paralelne, zkousel jsem i zvlast, alevysledek totozny
prochazka85
 
Příspěvky: 219
Registrován: ned kvě 20, 2012 8:20 pm
Reputation: 4

Další

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: SiteExplorer [Bot] a 2 návštevníků

cron
Reputation System ©'