Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte úno 25, 2020 9:49 pm


InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Měniče InfiniSolar
Předchozí

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod oldwest » stř úno 05, 2020 6:30 pm

youda píše:
oldwest píše:Ještě dotaz,neměly by být jištěny pojistkami i vodiče od panelů? Podle mne určitě ano, vzhledem k vysokým napětím a proudům které, tam potečou.


Ano, měly by.

Pro referenci mrkni na toto schéma, jištění a ochrana PV vstupů je v levé části:
citel.PNG


1)
Solární kabely z panelů se navedou do dvoupólového DC jističe, případě do pojistkového odpínače na válcové pojistky 10x38. Tvůj typ střídače potřebuje na vstupu jištění 20A per vodič, tak jak je napsáno v přeloženém manuálu, který ti sem dával PavelR.

Pozor na to, že střídač InfiniSolar zvládá HV stringy s napětím až 900V DC, na což musí být dimenzován jak DC jistič, tak případný pojistkový odpínač a DC pojistky. Odpínač tehdy, pokud by jistič byl moc drahý. Většina AC věcí je dimenzována do cca 600V, což není dostatečné. Rozhodně tedy nelze pro jištění PV vstupu použít AC jistič za stovku. A to jak kvůli absenci zhášecí komůrky, tak nedostatečnému jmenovitému napětí.

Jako odpínač PV je vhodný například NOARK Ex9FP To P na konci znamená právě určení pro PV-systémy.
189811-elpoos0645208.jpg


2)
Výstup z odpínače/jističe se dále navede do přepěťové ochrany, například DS60VGPV-1000, případně CITEL DS50-PVS1000. Pozor, jeden takový modul na DIN lištu stojí několik tisíc Kč. A každý string musí mít vlastní modul a do něj zaveden plus i mínus.

citel DS.PNG


Tak asi tak...



Dokonce tomu rozumím. :D ..díky
Všechno to se nám zdá a nebo vidíme, je jenom sen ve snu.
E.A.Poe
Uživatelský avatar
oldwest
 
Příspěvky: 41
Registrován: čtv led 30, 2020 5:45 pm
Bydliště: Podbořany

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod youda » stř úno 05, 2020 6:31 pm

volente píše:Masakr, takže ty panely nelze odpojit jinak než rozpojit ty MC4?


Jo Volente, ruční odpojování MC4 během dne, při tom co mívá InfiniSolar 10KW na vstupu (až 900V x 20A), by určitě vyprodukovalo krásný elektrický oblouk a kupu smradu :lol:

Oldwest tam má 18 panelů v sérii, takže tam bude mít "jen" asi 600-800V, podle počasí a zátěže. Naštěstí, na spodku tohoto měniče je otočný vačkový vypínač, kterým lze PV bezpečně odpojit i za plné zátěže. Pak už lze bez obav odpínat MC4, případně DC jističe či pojistkové odpínače. Opačný postup nedoporučuju. Jednou jsem ho zkoušel a dost to prskalo...

PVSWITH.PNG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2427
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod oldwest » stř úno 05, 2020 6:43 pm

PavelR píše:jj takze firma nakoupila HW za levne VO ceny, dali tam instalacni material za cca 2000kc ve VO cenach, odfkali praci aby nemuseli platit lidi. Takze tipuju ty jsi to cely zaplatil i s jejich ziskem a oni jako bonus vyzrali dotaci. To je parada.
Priste kasli na dotace a prijd tady za nami az budes vylepsovat ...

Hlavne at v tom rozvadeci udelaji neco s tema svorkama. To neni moc bezpecny.


JJ _ já tam pro jistotu dal záslepky.
Všechno to se nám zdá a nebo vidíme, je jenom sen ve snu.
E.A.Poe
Uživatelský avatar
oldwest
 
Příspěvky: 41
Registrován: čtv led 30, 2020 5:45 pm
Bydliště: Podbořany

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod Frenky » stř úno 05, 2020 6:59 pm

Ahoj
Mě se ta instalace nelíbí vůbec. Kabely jsou volně za trámem, všechny ty krabičky a rozvaděče poházené po zdi a baterky, jestli dobře koukám na zemi. Já bych je s tím vyhnal, ať si to zase odvezou, vrátí peníze a zaplatí všechny škody. Vždyť snad je také nějaká reklamace na montáž ne? Na těch obrázcích je to špatně vidět, ale nebál bych se pozvat nějakého znalce a právníka k tomu, aby to posoudily. V současné době jak to vypadá (můj názor) bych řekl, že tato instalace může být nebezpečná ne jen z hlediska elektrického, ale i požárního.

To snad i Pavel "rottenkiwi" to má v současné době víc bezpečné nežli toto.
18x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, Regulátor STUDER VT-80, Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, AKU 48V LFP200Ah, 2x AKU DURATHON E4815. Řizení a dohled microlog, SDS, vlastní vyčítání arduinem do RPi s databází a html stránkou.
http//95.85.214.80, viewtopic.php?f=3&t=4809
Uživatelský avatar
Frenky
 
Příspěvky: 697
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Doubravička

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod zbek » stř úno 05, 2020 7:31 pm

Tak tady zaslepky nepomohou . Těch pruseru je tady daleko vic to bude fuška dotlačit je k opravě . Kolik ta sranda stala? Osobně bych se snažil i dodělat seriovou komunikaci baterek .
zbek
 
Příspěvky: 237
Registrován: ned bře 31, 2019 12:49 pm

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod oldwest » stř úno 05, 2020 7:57 pm

zbek píše:Tak tady zaslepky nepomohou . Těch pruseru je tady daleko vic to bude fuška dotlačit je k opravě . Kolik ta sranda stala? Osobně bych se snažil i dodělat seriovou komunikaci baterek .


Pro klid duše pomohou, než se to celé předělá.Jsem odhodlán do toho jít plnou silou a chlapci si mne ještě užijí.Cena na KIT 5000 je na Ekotechnik.cz, s tím_že já mám 300W panely a infini 10k. Mám koupenou čtvrtou AKB plus kom.box.Dám to tam až po odstranění nedostatku a výchozí revizi dle smlouvy firmou.

http://www.ostrovni-elektrarny.cz/index ... 0k-a-pylon
Všechno to se nám zdá a nebo vidíme, je jenom sen ve snu.
E.A.Poe
Uživatelský avatar
oldwest
 
Příspěvky: 41
Registrován: čtv led 30, 2020 5:45 pm
Bydliště: Podbořany

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod volente » stř úno 05, 2020 8:17 pm

youda píše:
volente píše:Masakr, takže ty panely nelze odpojit jinak než rozpojit ty MC4?


Jo Volente, ruční odpojování MC4 během dne, při tom co mívá InfiniSolar 10KW na vstupu (až 900V x 20A), by určitě vyprodukovalo krásný elektrický oblouk a kupu smradu :lol:

Oldwest tam má 18 panelů v sérii, takže tam bude mít "jen" asi 600-800V, podle počasí a zátěže. Naštěstí, na spodku tohoto měniče je otočný vačkový vypínač, kterým lze PV bezpečně odpojit i za plné zátěže. Pak už lze bez obav odpínat MC4, případně DC jističe či pojistkové odpínače. Opačný postup nedoporučuju. Jednou jsem ho zkoušel a dost to prskalo...

PVSWITH.PNG

No proto jsem se ptal, ještě že je tam aspoň ten vypínač.
4,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 2217
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod ondra.kurik » stř úno 05, 2020 9:00 pm

Ahoj, jak jsi psal, výchozí revizi musí provést dodavatel, bez výchozí revize by se nemělo zařízení vůbec používat. Zároveň pokud máš FVE na dotaci tak, aby jsi ji dostal, potřebuješ revizi :-), takže někde musí být. Držím palce s vyřízením reklamace a hlavně ať ti to dají dokupy a funguje to.
ondra.kurik
 
Příspěvky: 6
Registrován: pát úno 16, 2018 1:33 pm

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod ota » stř úno 05, 2020 9:42 pm

Řešil bych to jinak.
Pokud rovnou nedělat posudek soudním znalcem tak alespoň nechat si udělat nezávislou revizi. To neni instalace za 10000 Kč. Tahle instalace hrozí průserem.
Taky by se mohlo stát že se firma nasere a předán novou revizi kontrolnímu orgánu (MŽP,ITI, ...) Pak bys musel vracet dotaci a zdlouhavě se soudit s dodavatelem. Proto je lepší udělat revizi za svoje a v případě nutnosti ji nevydat kontrolním orgánu.
Dodavateli předával jen opsaný seznam závad z revize jako soupis reklamovaných závad.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1850
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod goodbie » stř úno 05, 2020 9:58 pm

To je hrůza,tady je důkaz,že dotace jsou jen zlo,na dotace se vše ojebává aby se z toho vyrazilo co nejvíc peněz do kapsy :evil:
goodbie
 
Příspěvky: 1161
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod zbek » čtv úno 06, 2020 8:02 am

Ne všechny fa to takhle odrbou . Tohle je nejhorši co jsem viděl od profesionalu .
zbek
 
Příspěvky: 237
Registrován: ned bře 31, 2019 12:49 pm

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod oldwest » čtv úno 06, 2020 3:03 pm

ota píše:Řešil bych to jinak.
Pokud rovnou nedělat posudek soudním znalcem tak alespoň nechat si udělat nezávislou revizi. To neni instalace za 10000 Kč. Tahle instalace hrozí průserem.
Taky by se mohlo stát že se firma nasere a předán novou revizi kontrolnímu orgánu (MŽP,ITI, ...) Pak bys musel vracet dotaci a zdlouhavě se soudit s dodavatelem. Proto je lepší udělat revizi za svoje a v případě nutnosti ji nevydat kontrolním orgánu.
Dodavateli předával jen opsaný seznam závad z revize jako soupis reklamovaných závad.


Taky na to myslím,ale počkám až se mi ozvou šmudlové od dodavatele a buď se dohodneme_ s tím, že mi min předají rev.zprávu a odstraní stávající závady..Po té nechám udělat nezávisle posouzení event.revizi.

Díky.
Všechno to se nám zdá a nebo vidíme, je jenom sen ve snu.
E.A.Poe
Uživatelský avatar
oldwest
 
Příspěvky: 41
Registrován: čtv led 30, 2020 5:45 pm
Bydliště: Podbořany

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod PavelR » čtv úno 06, 2020 6:02 pm

zbek píše:Tak tady zaslepky nepomohou . Těch pruseru je tady daleko vic to bude fuška dotlačit je k opravě . Kolik ta sranda stala? Osobně bych se snažil i dodělat seriovou komunikaci baterek .


Oni tam nedali komunikaci baterka -menic? bohajeho to jsou tragedi. To jako cekaji az to bmska urizne?
PavelR
 
Příspěvky: 2205
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod zbek » čtv úno 06, 2020 6:29 pm

No pravě to ma pylontech velkou radost když balancuje při plnem proudu :eek2: . Chtělo by to sehnat někoho kdo mu vytahne data z baterky jak si tak uživala než se pojistka přepálila a zda SOH je stale 100procent.
zbek
 
Příspěvky: 237
Registrován: ned bře 31, 2019 12:49 pm

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod PavelR » čtv úno 06, 2020 6:37 pm

tak je otazka jestli se od prosince vubec balancovalo. No pokud mu preleze napeti clanku tak se baterka urizne a hotovo. Spis by me zajimalo co na to menic.
PavelR
 
Příspěvky: 2205
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod oldwest » čtv úno 06, 2020 7:13 pm

PavelR píše:tak je otazka jestli se od prosince vubec balancovalo. No pokud mu preleze napeti clanku tak se baterka urizne a hotovo. Spis by me zajimalo co na to menic.



Ahoj, měnič jede poho_všechny režimy funkční OK. Nabíjení 1,7A, napětí 50,1V , nabito 77%. V ostrovním režimu 8 až 10A ,přepínání bez známek zpoždění.Kontrola AKB _ LED bary svítí naplno s blikajícím startem. V režimu nabíjení max proud do 60A,pojistky zatím OK.Od změn napětí nabíjení AKB a omezení proudu vše v normálu.Čekám až mi příjde další baterie,ale hlavně komunik.box BMS RS485 pro kontrolu AKB.
Naposledy upravil oldwest dne čtv úno 06, 2020 7:18 pm, celkově upraveno 1
Všechno to se nám zdá a nebo vidíme, je jenom sen ve snu.
E.A.Poe
Uživatelský avatar
oldwest
 
Příspěvky: 41
Registrován: čtv led 30, 2020 5:45 pm
Bydliště: Podbořany

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod PavelR » čtv úno 06, 2020 7:15 pm

vsak nerikam ze musi byt problem. Jen rikam ze pokud nevi o baterii tak muze nastat odepnuti za urcitych podminek.

to je nejakej box na spojeni aku s menicem?
PavelR
 
Příspěvky: 2205
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod oldwest » čtv úno 06, 2020 7:19 pm

PavelR píše:vsak nerikam ze musi byt problem. Jen rikam ze pokud nevi o baterii tak muze nastat odepnuti za urcitych podminek.

to je nejakej box na spojeni aku s menicem?


..jj
http://www.ostrovni-elektrarny.cz/index ... 0k-a-pylon
Všechno to se nám zdá a nebo vidíme, je jenom sen ve snu.
E.A.Poe
Uživatelský avatar
oldwest
 
Příspěvky: 41
Registrován: čtv led 30, 2020 5:45 pm
Bydliště: Podbořany

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod PavelR » čtv úno 06, 2020 7:40 pm

tak to je parada. To taky ukaz tem odbornikum.
PavelR
 
Příspěvky: 2205
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod volente » čtv úno 06, 2020 7:48 pm

To už je velká investice a firma by prodělala. Zákazníkovi baterie mu visí u pr..le.
4,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 2217
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov

Předchozí

Zpět na InfiniSolar

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'