Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát črc 10, 2020 1:32 am


Victron a HDO problem.

Měniče Victron
Předchozí

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod Miloslav SLádek » ned kvě 24, 2020 12:32 pm

dano píše:Ak niekde do audio retazca prenika 217 Hz, tak predpokladam, ze aj 50Hz, teda toto by sa malo riesit inak ako filtrom HDO. Ci sa to da vyriesit ext. prudovym senzorom neviem, ale myslim, ze nie. Zaujimave je, ze aj v inych statoch v EU sa pouziva ta ista frekvencia HDO, ale problem je len v CR a SR. Po pripojeni filtra pri odbere, alebo dodavke je to ok, pri nizsich odberoch sa stava ze HDO obcas rusi victron, ale iba pri niektorych poveloch. Co som zistoval, tak v CR aj SR sa pouzivaju dva druhy telegramov, starsi ZPA64/32 a potom novsi VERSACOM, predpokladam teda, ze jeden z nich rusi a druhy nie. Minuly tyzden som nakupil nejake drobnosti, takze si tie signaly nasamplujem a budem sa tomu venovat. Ako druha alternativa testov je, ze budem injektovat pred victronom signal HDO a testovat v com je problem.
Jedina moznost, ako to riesit oficialne je napisat do victronu a najlepsie sem https://community.victronenergy.com/index.html

Vybavení studia je v pohodě ale občas zákazník přiveze nástroj nebo aparát v kterým se to projevuje. Vic mne ale trápěj ty střídače. Chtěl bych zkusit ještě ten hub4. Poradil by někdo jak ho nastavit?
Miloslav SLádek
 
Příspěvky: 9
Registrován: pát srp 23, 2019 3:21 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod youda » ned kvě 24, 2020 12:42 pm

Pratele,

HDO signal urcite nevadi menici jako takovemu, ale reaguje na nej (panikou) ridici CPU pote, co ho nacte senzorem kvality AC. Pravdepodobne se bude jednat o ten samy vstup, na kterem je zavisla regulace vykonu menice v zavislosti na frekvenci site tedy P(f).

Tahle funkce se jednak pouziva pro AC coupling, v pripade Victronu nejcasteji s Froniusem, a pak je take vyzadovana distributory EE.

Stacilo by tedy zaradit miniaturni 217 Hz filtr prave na tento vstup. Snaha o odruseni siloveho AC privodu a dimenzovani filtru na velke proudy a spolehlivy provoz pri celem rozsahu zatizeni, nema moc vyznam.

Ze to ma vyrobce na salamu je jasne. Jednak CZ trh je pro Victron Energy opravdu jen zaokrouhlovaci chyba, druhnak nejvic prodeju ma VE do segmentu jachet a karavanu, kde HDO opravdu nikoho nepali.

Mate-li nekdo dobry kontakt u VE, zkuste radeji ziskat detailni schema menice, plus informaci, kde jsou prislusne samplovaci vstupy.

Dava to smysl, nebo je to kravina?
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2687
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod Miloslav SLádek » ned kvě 24, 2020 1:01 pm

youda píše:Pratele,

HDO signal urcite nevadi menici jako takovemu, ale reaguje na nej (panikou) ridici CPU pote, co ho nacte senzorem kvality AC. Pravdepodobne se bude jednat o ten samy vstup, na kterem je zavisla regulace vykonu menice v zavislosti na frekvenci site tedy P(f).

Tahle funkce se jednak pouziva pro AC coupling, v pripade Victronu nejcasteji s Froniusem, a pak je take vyzadovana distributory EE.

Stacilo by tedy zaradit miniaturni 217 Hz filtr prave na tento vstup. Snaha o odruseni siloveho AC privodu a dimenzovani filtru na velke proudy a spolehlivy provoz pri celem rozsahu zatizeni, nema moc vyznam.

Ze to ma vyrobce na salamu je jasne. Jednak CZ trh je pro Victron Energy opravdu jen zaokrouhlovaci chyba, druhnak nejvic prodeju ma VE do segmentu jachet a karavanu, kde HDO opravdu nikoho nepali.

Mate-li nekdo dobry kontakt u VE, zkuste radeji ziskat detailni schema menice, plus informaci, kde jsou prislusne samplovaci vstupy.

Dava to smysl, nebo je to kravina?

Pokud je tedy pravda, že externí senzor vyřadí z provozu ten vnitřní, pak by mělo smysl udělat to hrazení na něm.
Miloslav SLádek
 
Příspěvky: 9
Registrován: pát srp 23, 2019 3:21 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod PavelR » ned kvě 24, 2020 4:17 pm

Miloslav Sladek:
Na proudovym senzoru si nepomuzes. Je to napetova harmonicka ne proudova.

Ohledne hradiciho clenu. probiral jsem to s kolegem v praci. Exitusje nekolik variant a nesmi se pouzit ta co oslabuje HDO signal. Bohuzel zase varianta co nepusti HDO dovnitr tak muze pachat neplechu v tom ze vyssi harmonicke na tomto filtru budou zvysovat napeti za filtrem. (Pokud jsem to dobre pochopil)

Filtr by asi dobre fungoval v miste jak pise youda. Ono by to slo aji najit jenze zaruka, moznost odstreleni menice, v konecnym dusledku upraveny menic uz neni to stejne zarizeni ktere bylo atestovano na vsechny mozne normy atp.

Ja osobne kdybych byl majitelem tohoto menice tak uz jej kucham a experimentuju jenze to je muj problem ja do takovych veci jdu po hlave :D
PavelR
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod Miloslav SLádek » ned kvě 24, 2020 5:00 pm

PavelR píše:Miloslav Sladek:
Na proudovym senzoru si nepomuzes. Je to napetova harmonicka ne proudova.

Ohledne hradiciho clenu. probiral jsem to s kolegem v praci. Exitusje nekolik variant a nesmi se pouzit ta co oslabuje HDO signal. Bohuzel zase varianta co nepusti HDO dovnitr tak muze pachat neplechu v tom ze vyssi harmonicke na tomto filtru budou zvysovat napeti za filtrem. (Pokud jsem to dobre pochopil)

Filtr by asi dobre fungoval v miste jak pise youda. Ono by to slo aji najit jenze zaruka, moznost odstreleni menice, v konecnym dusledku upraveny menic uz neni to stejne zarizeni ktere bylo atestovano na vsechny mozne normy atp.

Ja osobne kdybych byl majitelem tohoto menice tak uz jej kucham a experimentuju jenze to je muj problem ja do takovych veci jdu po hlave :D

To že je to napěrová harmonická sem věděl ale domníval jsem se že ten senzor není jen proudový, že třeba měří napěti i frekvenci pro řízení střídačů. Jestli měří jen proud tak je to opravdu k ničemu.
Miloslav SLádek
 
Příspěvky: 9
Registrován: pát srp 23, 2019 3:21 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod dano » ned kvě 24, 2020 5:15 pm

Jasne, ta schema by bola riesenie, ale victron urcite nepusti von dokumentaciu, aj ked sa o to mozem pokusit, pomohla by aspon blokova schema, alebo cast kde sa snima sietove napatie. Problem je, ze ak dojde signal HDO, tak sa zvysi napatie na DC strane a tym padom sa zblazni menic, vykon MPPT sa kvoli zvysenemu napatiu na DC strane znizi na 0W a invertor to prepne do passthru modu, ak nieje zapnuta volba Weak AC input, tak je tych 217Hz pocut aj na trafaku, to znamena, ze menic sa synchronizuje na 217Hz, co urcite nieje dobre, samozrejme pisem o ESS mode, teda hybridny rezim.
Neviem odkial sa sampluje sietove napatie pri tychto menicoch, ale predpokladam, ze uz iba kvoli fazi to nebude z nejakeho trafaku, (tie som tam videl dva male cca 3-5VA), ale CPU to bude zrejme samplovat cez nejaky odpor, resp. odporovy delic priamo zo vstupu siete, skusim to preskumat, len je to tam dost natlacene.
Sledujem verejne forum victronu a nemozem povedat, ze support victronu by kaslal na riesenia technickych problemov, takze bud to nevedia naozaj nasimulovat, alebo to nevedia odstranit.
dano
 
Příspěvky: 193
Registrován: pát zář 01, 2017 7:54 am

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod Miloslav SLádek » čtv kvě 28, 2020 7:53 pm

Tak jsem ještě zkusil zaškrtnout volbu zde zmiňovanou "Weak AC input" a v mým případě je to ještě horší. HDO odstaví střidače do režimu "průchozí" na mnohem delší dobu, než když to zaškrtnutý není.
Miloslav SLádek
 
Příspěvky: 9
Registrován: pát srp 23, 2019 3:21 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod zjk » pát čer 05, 2020 5:18 pm

Rád bych se vrátil k již velmi dlouho otevřenému tématu "bezdůvodné" přisosávání Multiplus II ze sítě v režimu ESS? Přikládám 2 grafy, s nastavením asistenta ESS(druhý graf) a HUB4(první graf), vše ostatní nastavení i HW je shodné (3x MultiplusII 3f s externími proudovými senzory, LiFepo4 10,2kW + BMS, 6kWp 2x MPPT).
Zkoušel jsem nastavení asistenta ESS a HUB4.
Na bílém grafu je vidět, že HUB4 tuto vlastnost nemá.
HUB4.jpg
na rozdíl od asistenta ESS
ESS.jpg

Pokud to skutečně dělá HDO, proč to nedělá i s nastavením HUB4?
Omlouvám se za kvalitu grafů, jsou to screenshoty z telefonu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
energetický skladovací systém Smart Box ESS - 6kWp, 10,2kW LiFePo4,
zjk
 
Příspěvky: 5
Registrován: úte bře 17, 2020 12:49 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod PavelR » pát čer 05, 2020 5:39 pm

zjk píše:Pokud to skutečně dělá HDO, proč to nedělá i s nastavením HUB4?


A to je prave otazka za 100bodu.

Z tohoto usuzuju ze je problem v merici casti FW. Bohuzel Victron to moc nepali proto to asi nijak intenzivne neresi. Jinak by sem uz urcite poslali chlapa at provede diagnostiku na nejake instalaci na miste.

Taky me napadlo nechat hub4 kdyz to tak pekne funguje. Ale tam je zase jinej FW bug. Hlasilo to prehrivani stridace i kdyz se neprehrival - pouze jel nejakou dobu naplno. S ESS ve stejne situaci nic o teplote nehlasi.
PavelR
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod zjk » pát čer 05, 2020 6:00 pm

Díky za rychlou reakci, ještě jsem zkoušel zapojení s Energometrem ET340 (místo proudových traf) na vstupu. Bylo to bohužel ještě horší, navíc tam je podstatně více špiček dodávaných do sítě. Viz graf ET340.
(Pozn. vyšší bílé špičky nad 2,4kW jsou OK, to si některý Multiplus sosne ze sítě, aby se nepřetížil a s problémem přímo nesouvisí)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
energetický skladovací systém Smart Box ESS - 6kWp, 10,2kW LiFePo4,
zjk
 
Příspěvky: 5
Registrován: úte bře 17, 2020 12:49 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod gupa » pát čer 05, 2020 9:44 pm

Rozdíl mezi průvodci asistenta je hned v první fázi. U ESS je nutné zvolit zemi. Pokud nechám první volbu což je bez přetoku z DC průvodce se neposune dále. U HUB4 to lze.

Nepomůže zablokovat - změnit přes heslo to zabezpečení LOM? Logicky pokud po nějakém impulzu čidlo odepne výrobu a nebo nabíjení, zřejmě se měnič přepne do režimu běžné UPSky a čeká na odpojení od sítě. Tak bych asi přemýšlel co se týká programování něčeho kde se vyžaduje nějaká reakce na bezpečnost před měničem v prostoru DS. Takže vtom vidím pojítko.

Samozřejmě neznám podmínky co v ČR jsou co se týká této položky při hybridním provozu. Victrony mám, HDO také slyším, ale mám je paralelně nastavený na běžné přepínání měnič DS podle podmínek přes Virtual switch
Jestli Vám pomáhají informace z mypower.cz jako mně podpořte ho třeba dobrovolnou rychlou QR platbou. Pro 50,-, 200,-, 500,- a 1000,- podporu stačí kliknout na částku. Já za poslední rok 1x 200,-, 1x 50,-
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1731
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod PavelR » sob čer 06, 2020 7:55 am

zkousel jsem jiny narodni normy, LOM taky. Me nepomohlo nic.
PavelR
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod Miloslav SLádek » sob čer 06, 2020 10:14 am

Tak jsem začal s testováním hub-4. Neumí dodávat ,což se ví ale taky neumí nabíjet ze sítě. Ani nastavení soc v režimu podpora životnosti baterií nepřiměje střídače k nabíjeni ze sítě. Největší legrace je, když zadáte udržovat baterie nabité, tak to začne baterii ihned vybíjet :-) Co se týče zde zmiňovaného domnělého přehřívání, na toto jsem zatím nenarazil, a to z důvodu, že jsem pro mnohem efektivnější provoz FVE přepojil střídače(3xMPII 3kva) paralelně na jednofázový provoz. Těch pár věcí co tu mám na 3f jako kompresor nebo míchačka používám sporadicky a na to mám rychlej bypass FVE. Taky jsem oslovil některé firmy, které se zabývají výrobou hradičů HDO. Našel jsem jen velké firmy zabývající se opravdu velkými projekty v MW a VN, takže já s rodinným domem jsem pro ně malá ryba, ale ač se někdo vymluvil tak někteří to vzali jako výzvu a slíbili pomoc. Už vím že jenom hradič nestačí, ale řešení prý existuje.Při telefonátech s nimi padají pojmy jako pásmová zadrž, sací filtr a další, takže jsem zvědav na jejich návrh řešení.
Miloslav SLádek
 
Příspěvky: 9
Registrován: pát srp 23, 2019 3:21 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod PavelR » sob čer 06, 2020 10:27 am

To jsem zvedav jak si s tim poradi odbornici. Kdyby existovalo reseni na nase bezny pripojky s prijatelnymi ztratami co se vleze do rozumne krabice to by byla parada.

Saci filtr tusim jen tak pouzit nelze protoze zeslabuje uroven HDO signalu v siti coz se samozrejme nesmi. Bylo by blby kdyby kvuli tomu prestal sousedovi ohrivat bojler :D Ale treba to dokazi nejak nakombinovat ze to pujde.
PavelR
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod Miloslav SLádek » sob čer 06, 2020 10:31 am

Ano právě že kombinace hradiče a sacího filtru je údajně funkční a nežere to HDO v drátech.
Miloslav SLádek
 
Příspěvky: 9
Registrován: pát srp 23, 2019 3:21 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod dano » sob čer 06, 2020 10:33 am

Este taka drobnost, uzivatel z CR, ktory nieje clenom tohto fora mi potvrdil, ze na rusenie signalom HDO je pre Multiplus II horsie a na dlhsi cas ho hodi do Passthru modu.
Hradici clen HDO funguje, len ked je zatazeny dostatocnou impedanciou, to znamena ze pri malych odberoch je aj potlacenie signalu HDO male.
Pasmova zadrz (saci filter) je ta druha schema kde je seriovy LC obvod paralelne a je ladeny na f signalu HDO, pri f HDO ma nizku impedanciu, na 50 to bol odber par W, ale ten zly ucinnik.
Dnes zohnat tlmivku, alebo si ju dat navinut je u nas prakticky nemozne, oslovil som 7 firiem v SR co navijaju trafaky a nikto nebol ochotny vyrobit mi tlmivku, podla mojich poziadaviek. Volal som aj do dvoch spolocnosti v CR, ktore vyrabaju hradiace cleny HDO, ale vo vykonoch od desiatok az stoviek kW. Jedinym zdrojom tl;mivky bol inzertny portal a podarilo sa mi kupit tlmivku na 20A, len ju budem musiet upravit, lebo ma velku indukcnost.
Po pripojeni hradiaceho clenu mi uz victron neprepina do passthru modu a na DC strane nerobi signal HDO az taky bordel.
Filter som pripojil okolo 8:00 teda v strede grafu.

https://i.imgur.com/y64u3z6.png
dano
 
Příspěvky: 193
Registrován: pát zář 01, 2017 7:54 am

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod PavelR » sob čer 06, 2020 10:52 am

hracici tlumivky pro kompenzace a dekompenzacni tlumivky si nechavame vinout u fy elektrokov znojmo.
Zkus poptat je treba motaji i zakazkove.
PavelR
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod PavelR » ned čer 28, 2020 12:47 pm

Mám jednu jen velmi rychle vysledovanou novinku. U 1f instalace multiplus 48/5000 po aktualizaci na poslední FW a aktuální verzsi ESS se mi zdá, že to na HDO signál reaguje buď vůbec, nebo pouze minimálně. Bylo to ovšem za "laboratorních" podmínek - zátěž cca 50% výkonu měniče, pouze činná složka. Analýzátor instalovaný na vstupu při příchodu HDO telegramu nevykazoval zvýšený odběr ze sítě, měnič stále zůsatával ve stavu inverting. Lence se měnila pouze jalovina na vstupu.
Pokud to vyjde, tak zítra budu přehrávat FW a asistenta u 3F instalace 3x multiplus 48/3000 která je v reálném provozu v RD. Pokud něco zajímavého zjistím, napíšu sem ...
PavelR
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod ZdendaZZZ » ned čer 28, 2020 4:45 pm

Včera jsem zkoušel poslední firmware 474 na své 2f instalaci 2x Multiplus II 48/3000 a bohužel u mě pořád špatné. Na přiloženém grafu System - Grid je to rozkolísání vidět, po 21:00 jsem se vrátil zpět k HUB-4 a na screenu je patrné jak se vše srovnalo. Charakteristika odběru byla pořád stejná.
https://imgur.com/a/OyVROL5
ZdendaZZZ
 
Příspěvky: 1
Registrován: ned čer 28, 2020 3:36 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod PavelR » čtv črc 09, 2020 5:43 pm

spatne zpravy ve spolek.
3x48/3000VA multi po aktualizaci fw, asistenta a Venusu stale spatne...
1f 48/5000VA se stale zda ze to nedela. Ovsem laboratorni podminky.
Ta 1f instalace pujde do provozu tak do mesice odhaduju, takze jak budu vedet info z provozu tak napisu.
PavelR
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Předchozí

Zpět na Victron

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'