Greenbono

Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
mobilik
Příspěvky: 2675
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Reputace: 265
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Kontaktovat uživatele:

Re: Greenbono

Příspěvek od mobilik »

GB je super vec, mam tiež, ale verziu GB-AKU. Vytazi fakt všetko s panelov. Super produkt a podpora od p. Trochu je fakt skvelá, aj v nedeľu večer...
Čo bolo bolo, bude len horšie...
Stana
Příspěvky: 5
Registrován: ned úno 16, 2020 6:14 pm
Reputace: 0

Re: Greenbono

Příspěvek od Stana »

Vitek píše:Ahoj
padl zde dotaz o osvětu vysvětlení principu vytěžování přebytků pro hybridní měniče.
Proto zakládám nové téma které je zaměřeno na vytěžovač přebytků greenbono od pana Ing. Trochty firma Yorix http://www.yorix.cz/

Popis situace na aplikovaném pracovišti je Výzkumně vzdělávací chatrč https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... ova+chatrc umístěná vzhledem k zeměpisným souřadnicím na stejné zeměpisné výšce jako Youdova laboratoř, několik kilometrů přes hustý černý les.

Úvodem nechci vysvětlovat a mylně pojmenovávat pojmy a vlastnosti konkrétních zapojení.

Jednoduše o co jde....

Každá elektrárna trpí letními jarními a různými dalšími stavy kdy nelze nějak logicky bez povšimnutí - automaticky bez zásahu uživatele regulovat výkon elektrárny respektive využít to co aktuální spotřeba domu nepovoluje.
Za předpokladu že se nám dobijí baterie dochází ke stavu kdy sice svítí ale nelze odebrat výkon protože není kam.

Do historie jednou větou. GreenBono pochází z dob dávných avšak pan Ing. Trochta velmi dynamicky firmware upravuje dle požadavků zákazníků.

Podle toho jak šel čas prvně šlo o co nejvyšší výtěžnost elektrárny na tzv Zelený bonus ( odtud greenbono) tak aby byla elektrárna využita a dokázala tu 1 kWh poslat do sítě za 14,70 kč. náramnou radost toto zařízení probudilo v majitelých elektráren z doby brutální podpory OZ.

časy se mění, greenbono zůstává, bonusy nejsou... Vzniká zde otázka vůbec zda má cenu budovat něco co bez bonusu státní dotace nedává ekonomicky smysl. Opak. Právě proto že komponenty na FVE jsou tak levné ( střídače z thajwanu Axpert king a jim podobným, sám používám klon od MPP solaru 5kW MK , panely kolem 10 kč za Wp a tak podobně) je zde důvod postavit vlastní elektrárnu.

Tak jsem se do toho dal taky. začalo to sitonem přebytky do bojleru. první náznaky mých řešení co s tím když je natopeno, pak sem dal podlahovku, pak navštívil youdu nakoupil střídač, panely, panely panely, kabeláž.
zvrhlo se to a jsem za to rád.

Velmi brzo se ukázalo že 2kWp od jara do podzimu stačí na bojler. Youdova laboratoř poskytla konzultaci - a motivaci.
youdovi asi budu děkovat celý život že mě rovnou zasvětil, doporučil mi tuším i vytěžovač - přece nechcete ohřívat bojler z baterií....

Tak jsem kontaktoval yorix dal několik hodinových telefonátů, objednal verzi greenbono AKU + TC pro hybridní střídače.
a rozjel další část elektrárny.

Tak se to namontovalo, a začalo.
Dám sem schema zapojení doufám že to dáte...
GBO simple fast schematic.png
na výstup je napojená kaskáda 5 x stykač minia 25A 3xspinaci 1x rozpinaci kontakt.
kaskáda stykačů je zapojená dle schematu pro jednofazovou komutaci na strankach yorixu.

Funce taky je tam vysvětlena, jen v rychlosti. 1. najiždí SSR od 0 do 100 procent a po saturaci ve 100% sepne po určité prodlevě K1. tzn SSR signál se přehodí z vytěžovaného spotřebiče na další a zároveň na první spotřebič se proklemuje sítové napětí ( ze střídače) pokud i tak máme dost přebytků regulace plynule doreguluje a pokud zase nasaturuje SSR tak zase sepne další relé kaskády a tak dále,
když přebytky dochází resp. přichází mrak, postupně ssr sjíždí z x procent k nule, a dojde k rozepnutí posledního seplého stykače a zase reguluje atd.

Jedná se o plynulý regulátor, přes SSR teče jen maximální výkon který může téct do aktuálně vytěžované spotřebiče tzn nemusíme dimenzovat SSR relé na šílenostní výkony a proudy, stejně tak kabeláž ...

Teď už víme jak to funguje, kdo to nepobral na stránkách pana Trochty to je v návodech, schematech atp...
foto kaskády mám v mém vlákně výzkumné chatrče.

nechci to nějak extra protahovat ale stejně. pokud teda ste zvědavý jak to funguje tak případ z dneška - graf... typický den, dopoledne vybité baterky, dobití, vytěžování, nějaký spotřebič, atd atd...
vytěžování vítova chatrč greenbonem.png
zoom na regulaci
regulace dle počasí greenbonem.png
ještě zoom na rozptyl regulátoru
regulace detail.png
Takže shrnu kdo to dočetl až sem viděli jste jak to funguje konkrétně u mě, jak to mám nastavené můžu napsat pokud bude zájem,
Kaskáda obsahuje
spotřebič 1 - bojler 1500 W spirála
spotřebič 2 - podlahové topení 600 W
spotřebič 3 - přímotop 2050 W

píši ve svým vlákně něco o tepelným čerpadle atd... moje verze GBO aku TC obsahuje soft na využítí 1x ssr relé a 1 x PWM výstup 5V na převodník k ovládání výkonu kompresoru tepelnýho čerpadla - zatím nezkoušeno čekám na klimatizačníka a na instalaci jednotky půus propojení - přebytků ale v našm případě zatím stačí na ten bojler + podlahovka....

Tak Tímto bych chtěl znova poděkovat dvěma osobám, jako první je Youda, jako druhý je Ing Trochta, který na základě mého požadavku a ještě jednoho pána ( nevím zda je zde na foru ) jsme objednali a donutili pana Trochtu upravit FW tak aby byl schopen toto vše realizovat na hybridním střídači ( nebo kombinovaným ostrovním? )

Tímto otevírám doufám první oficiální vlákno ohledně GREENBONA a chtěl bych aby jste zde měli článek který Vám řekne pár detailů na co to je o čem to je když napíše někdo z nás zkratku GB, nebo GBO, že vytěžovač není jen wattrouter z Plzně atd.

Doufám že jsem to moc nepřehnal a rád bych abyste mě nehanili za hrubky a chyby v textu, které ted ani nekontroluju, chci zde trošku rozvinout problémy týkající se saturace regulátorů, regulační konstanty atp. rád bych opravdu technicky zaměřil na různé typy baterií, a tak podobně.

Děkuju a teď do mě a neukamenujte mě za to že jsem to fakt protáhnul. Zdraví Vás výzkumník Víťa z chatrčehttps://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... ova+chatrc

Zdravím. Mám od léte taky greenbono AKU + TC funguje parádně přitápění bojleru 1xssr 700W a dalších 2x700W každá zvlášt na relé. Možná jsme spolu loni volali?
Mirek123
Příspěvky: 70
Registrován: pát čer 07, 2019 8:23 pm
Reputace: 7

Re: Greenbono

Příspěvek od Mirek123 »

Pratele GreenBona - mam Studer XTM 4000 a Pylontechy. Přes sezonu jedu v ostrovu - tr. rele vypnute. Da se limitovat u Greenbona vystupni vykon stridace ? Jde mi o to, ze budu mit napr. okamžitou spotřebu domacnosti 2,5 kW, baterky nabite, panely daji 5 kW, GB zapne vytezovani (bojler 2kW) a XTM to shodi (domacnost + vytezovany bojler dohromady 4,5 kW a přitom stále ještě potece proud do baterek). Je moznost u GB dat na VYSTUP stridace proudovou sondu, která by vykon stridace "vytezila" na max a nepretezila ho ? Nebo jak na to ? Diky.
Uživatelský avatar
NOPARasito
Příspěvky: 2485
Registrován: čtv črc 19, 2018 12:14 am
Reputace: 180
Bydliště: Vidiek, Trhanova Lhota

Re: Greenbono

Příspěvek od NOPARasito »

Mirek123 píše:Pratele GreenBona - mam Studer XTM 4000 a Pylontechy. Přes sezonu jedu v ostrovu - tr. rele vypnute. Da se limitovat u Greenbona vystupni vykon stridace ? Jde mi o to, ze budu mit napr. okamžitou spotřebu domacnosti 2,5 kW, baterky nabite, panely daji 5 kW, GB zapne vytezovani (bojler 2kW) a XTM to shodi (domacnost + vytezovany bojler dohromady 4,5 kW a přitom stále ještě potece proud do baterek). Je moznost u GB dat na VYSTUP stridace proudovou sondu, která by vykon stridace "vytezila" na max a nepretezila ho ? Nebo jak na to ? Diky.
Jak na to??? Holt budes muset trosku energie pustit pres DC, nebo by jsi musel proudakem zacit lhat na napetove sonde u Bona. Dle mého nazoru by jsi se ale pripravil o energii.
Zkus napriklad pokud mas suchou spirálu v bojleru, pohledat v nadeta.cz kombinovanou na DC tak i AC :-).
Pozn.: Nejsem si jistej jestli je bono nachystane na omezovani vykonu, ale diky tomu ze nema sondu na vystupu resp.na vytezovane strane, tezko bude vedet jakej vykon ma omezit.
Nejsi sam kdo se o to zajimal.
U me je problem, ze PV da spicku az 12kW a menice promeni v AC max.8kW, a baterky si trvale 4kW vzit nedokazou. Takze asi tak nejak ;-).
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputace: 239
Bydliště: Vyškov

Re: Greenbono

Příspěvek od diablo007 »

Proudové relé za výstup měniče a odpojovat zátěž za gb kdyby se to náhodou mělo dostat na limit . Docent Volente s tím má dobré zkušenosti ne sice skrz gb ale skrze ochranu přetížení měniče
Uživatelský avatar
NOPARasito
Příspěvky: 2485
Registrován: čtv črc 19, 2018 12:14 am
Reputace: 180
Bydliště: Vidiek, Trhanova Lhota

Re: Greenbono

Příspěvek od NOPARasito »

Čau všichni co máte greenbono.
Kdo z vás používá typ AKU s proudovým snímačem na kabelu k baterii a má nastaveno omezení nabíjení baterie???
IMG_20200414_142515.jpg
Jedná se mi o to jak vám jde dobře nastavení proudu a jestli to opravdu omezí proud přesně dle nastavení.
Uživatelský avatar
peater
Příspěvky: 249
Registrován: pát bře 20, 2015 9:25 pm
Reputace: 14

Re: Greenbono

Příspěvek od peater »

NOPARasito píše:Čau všichni co máte greenbono.
Kdo z vás používá typ AKU s proudovým snímačem na kabelu k baterii a má nastaveno omezení nabíjení baterie???
IMG_20200414_142515.jpg
Jedná se mi o to jak vám jde dobře nastavení proudu a jestli to opravdu omezí proud přesně dle nastavení.
Ahoj, používám tuto funkci. Mám Amploc tuším 100A trochu kecá oproti Victronu BMV asi o 1,5A. Ale omezuje spolehlivě.
9000Wp, 48v, 2x Pip-5048 MK paralelně, Li-ion 470Ah, ICC monitoring, GreenBonO vytěžovač
https://pvoutput.org/list.jsp?userid=50768
Uživatelský avatar
NOPARasito
Příspěvky: 2485
Registrován: čtv črc 19, 2018 12:14 am
Reputace: 180
Bydliště: Vidiek, Trhanova Lhota

Re: Greenbono

Příspěvek od NOPARasito »

peater píše:
NOPARasito píše:Čau všichni co máte greenbono.
Kdo z vás používá typ AKU s proudovým snímačem na kabelu k baterii a má nastaveno omezení nabíjení baterie???
IMG_20200414_142515.jpg
Jedná se mi o to jak vám jde dobře nastavení proudu a jestli to opravdu omezí proud přesně dle nastavení.
Ahoj, používám tuto funkci. Mám Amploc tuším 100A trochu kecá oproti Victronu BMV asi o 1,5A. Ale omezuje spolehlivě.
Nastavis treba 15A a jede cca 15A???
mobilik
Příspěvky: 2675
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Reputace: 265
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Kontaktovat uživatele:

Re: Greenbono

Příspěvek od mobilik »

Ja som to zrušil nakoniec... Rozladovalo sa to.
Čo bolo bolo, bude len horšie...
Uživatelský avatar
peater
Příspěvky: 249
Registrován: pát bře 20, 2015 9:25 pm
Reputace: 14

Re: Greenbono

Příspěvek od peater »

NOPARasito píše:
peater píše:
NOPARasito píše:Čau všichni co máte greenbono.
Kdo z vás používá typ AKU s proudovým snímačem na kabelu k baterii a má nastaveno omezení nabíjení baterie???
IMG_20200414_142515.jpg
Jedná se mi o to jak vám jde dobře nastavení proudu a jestli to opravdu omezí proud přesně dle nastavení.
Ahoj, používám tuto funkci. Mám Amploc tuším 100A trochu kecá oproti Victronu BMV asi o 1,5A. Ale omezuje spolehlivě.
Nastavis treba 15A a jede cca 15A???
Ano, je to tak. Jenom mě to neukazuje přesně jako BMV.
9000Wp, 48v, 2x Pip-5048 MK paralelně, Li-ion 470Ah, ICC monitoring, GreenBonO vytěžovač
https://pvoutput.org/list.jsp?userid=50768
Uživatelský avatar
NOPARasito
Příspěvky: 2485
Registrován: čtv črc 19, 2018 12:14 am
Reputace: 180
Bydliště: Vidiek, Trhanova Lhota

Re: Greenbono

Příspěvek od NOPARasito »

peater píše: Ano, je to tak. Jenom mě to neukazuje přesně jako BMV.
Diky za info, ja mam proudak trochu jinej, ale i tak diky za info. Proud ukazuje +/-0,2A v cajku. Ani jednotky A bych neresil ;-).
Janma
Příspěvky: 311
Registrován: sob pro 16, 2017 7:29 pm
Reputace: 11
Bydliště: Znojmo

Re: Greenbono

Příspěvek od Janma »

Zdravím.
Nainstaloval jsem doma Greenbono.

Narazil jsem na jeden zádrhel:

Mám Lifepo4 baterii, nabíjím na 55,8V a 20 minutách balancování přejdou do Floatu na 54V, a to každý den.
A tady je ten problém, Greenbono přestává vytěžovat .
Jde to samozřejmě řešit. Buď spínat externí kontakt např. V baterymonitoru a při poklesu napětí na urcitou hodnotu zase vypínat.


Tak jsem chtěl jenom upozornit ostatní co mají Lifepo4.
Schneider XW+ 6048, 2,5 kWp panelů.
Vitek
Příspěvky: 1916
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am
Reputace: 289

Re: Greenbono

Příspěvek od Vitek »

Janma píše:Zdravím.
Nainstaloval jsem doma Greenbono.

Narazil jsem na jeden zádrhel:

Mám Lifepo4 baterii, nabíjím na 55,8V a 20 minutách balancování přejdou do Floatu na 54V, a to každý den.
A tady je ten problém, Greenbono přestává vytěžovat .
Jde to samozřejmě řešit. Buď spínat externí kontakt např. V baterymonitoru a při poklesu napětí na urcitou hodnotu zase vypínat.


Tak jsem chtěl jenom upozornit ostatní co mají Lifepo4.
Ahoj jasně díky, nejde jen o lifepo4 jde vlastně o jakýkoliv baterky... vytěžuj až přejdeš do floatu, já to řeším přes BMV712 zapínám vytěžování nad 90 procent SOC.

A GBO nemuže vytěžovat pokud máš napětí na baterce nižší než nastavené vytěžované.... tak to řiď externě at už řídící signál do SSR nebo výstup z SSR ( přes stykač) a nebo velikost aktuálního napětí do napěťové sondy.
At se podaří a napiš nám jak ti to pak funguje.
Děkuji ahoj Vítek
Uživatelský avatar
NOPARasito
Příspěvky: 2485
Registrován: čtv črc 19, 2018 12:14 am
Reputace: 180
Bydliště: Vidiek, Trhanova Lhota

Re: Greenbono

Příspěvek od NOPARasito »

Janma píše:Zdravím.
Nainstaloval jsem doma Greenbono.

Narazil jsem na jeden zádrhel:

Mám Lifepo4 baterii, nabíjím na 55,8V a 20 minutách balancování přejdou do Floatu na 54V, a to každý den.
A tady je ten problém, Greenbono přestává vytěžovat .
Jde to samozřejmě řešit. Buď spínat externí kontakt např. V baterymonitoru a při poklesu napětí na urcitou hodnotu zase vypínat.


Tak jsem chtěl jenom upozornit ostatní co mají Lifepo4.
Proc pouzivas 2oje nastaveni? Nestacilo by ti dat nabijeni na 55 a GBO porad na 54,4V. Pak to bude cajk nebo???
Ja to tak mam na 16S Lifepo4 ;-).
Janma
Příspěvky: 311
Registrován: sob pro 16, 2017 7:29 pm
Reputace: 11
Bydliště: Znojmo

Re: Greenbono

Příspěvek od Janma »

Pro NOPARasito.
Nabijim dle doporučení výrobce a ostatních tady na fóru. Chtěl bych aby mi vydrželi těch 10 let minimálně. Články byly nové, provozují je takhle už rok, a nepozoruji žádné nafouknuti článku. A Flout by mohl být ještě níže tzn. 3,325 V na článek.
Schneider XW+ 6048, 2,5 kWp panelů.
Uživatelský avatar
NOPARasito
Příspěvky: 2485
Registrován: čtv črc 19, 2018 12:14 am
Reputace: 180
Bydliště: Vidiek, Trhanova Lhota

Re: Greenbono

Příspěvek od NOPARasito »

Janma píše:Pro NOPARasito.
Nabijim dle doporučení výrobce a ostatních tady na fóru. Chtěl bych aby mi vydrželi těch 10 let minimálně. Články byly nové, provozují je takhle už rok, a nepozoruji žádné nafouknuti článku. A Flout by mohl být ještě níže tzn. 3,325 V na článek.
Ok, jen by jsi musel GBO teda picnout o 0,1V pod Float. U tebe teda 53,9V. Mas proudak jiz ten na vetsi prumery kabelu nebo ten na cca 10mm2? A musel jsi kalibrovat? Mam Lifepo4 Winstony 4roky a nesleduji ubytek, jen lehce po roku zmekly, ale od te doby jsou jiz stejny. Ja je zatezuju max.0,25C
Uživatelský avatar
el_salvadore
Příspěvky: 163
Registrován: pon led 28, 2019 8:39 pm
Reputace: 21
Lokalita: Považská Bystrica
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6000
Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Greenbono

Příspěvek od el_salvadore »

Nevie niekto aku vlastnu spotrebu moze mat toto fidlatko? V techn. udajoch vyrobca udava iba napajacie napatie, cize tych 230V AC.
Ostrov. 6kWp/14,4kWh/2x3,5kW (12xCanadian Solar CS3Y490MS, 4xPylontech US3000C, 2xXTM-4000-48, VS-120)
Vitek
Příspěvky: 1916
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am
Reputace: 289

Re: Greenbono

Příspěvek od Vitek »

el_salvadore píše:Nevie niekto aku vlastnu spotrebu moze mat toto fidlatko? V techn. udajoch vyrobca udava iba napajacie napatie, cize tych 230V AC.
nevím neměřil jsem. tipuju do 1W však v tom je procesor a pár relé které jsou stejně vypnutý v noci ( když nepoužíváš NT)
napájím z výstupu měničů a ničeho jsem si nevšiml... ani nemám přesný měřič, kterým bych ti to změřil....
Tomanjan
Příspěvky: 213
Registrován: stř bře 07, 2018 12:34 pm
Reputace: 9

Re: Greenbono

Příspěvek od Tomanjan »

Zdravím uživatele Greenbona. Měl bych prosím jeden dotaz. Dělám si přípravu na jeho instalaci a momentálně řeším možnost instalace DC prodového senzoru. Prodejce nabízí jen tento průvlačný do 50A.
http://www.yorix.cz/cz/greenbono/DCI50A ... #Pripojeni
Pro větší proudy je nutné rozdělit vodiče. To se mi ale moc nehodí. Je prosím možné použít nějaký jiný nejlépe naklapávací senzor na cca 200A? Případně prosím o nějaký odkaz jaký je možno použít.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: Greenbono

Příspěvek od tomas »

Pokud jsem to správně pochopil tak Greenbo pro regulaci potřebuje přesně měřit proud jen kolem 0A a ten se snaží udržet.
Myslím že tím otvorem snímače projde vodič který by mohl přenést i 200A a také si myslím že Hallové sondě větší proud a jeho větší magnetické pole neublíží. Jen to měření bude končit na 50A, ale na regulaci proudu na 0A by to nemělo mít vliv.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek