Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: ned bře 29, 2020 12:46 am


ICC monitoring

Automatizace, řízení, měření, logování a programování s využitím platformy Raspberry Pi.
Předchozí

Re: ICC monitoring

Příspěvekod Vitek » stř bře 04, 2020 10:00 pm

jmachi88 píše:
Vitek píše:
jmachi88 píše:Funguje ICC i na EFFEKTY?? je to jako expert :-) pres co to jede? RS232? RS485? Ja jen abych vedel jak to mam zapojit abych otestoval..
použili jste nejaly konkretni image na rpi? kupovali jste licenci od nich?


nevim zda na effektu ale licence mam 2 na každem raspberry mam jednu. mam jednu verzi johanovu asi za 240 USD i se clem a pak verzi maniho za 40 dolaru a raspPI sem koupil na raspberryshop
funguje to přes USB (alespon axperty a PIP)



Ja RPI mam nekolik....USB vim, aale do stridace to komunikuje po cem?

USB - micro USB
Jinko 10,125 kWp,2xPIP5048mk,Vytěžovač GBO, Pb 625 Ah, BMV 712, Fangpusun 60A
https://pvoutput.org/list.jsp?id=81146&sid=71915
https://emoncms.org/dashboard/view?id=55800
Vitek
 
Příspěvky: 767
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: ICC monitoring

Příspěvekod NOPARasito » stř bře 04, 2020 11:41 pm

jmachi88 píše:
Vitek píše:
jmachi88 píše:Funguje ICC i na EFFEKTY?? je to jako expert :-) pres co to jede? RS232? RS485? Ja jen abych vedel jak to mam zapojit abych otestoval..
použili jste nejaly konkretni image na rpi? kupovali jste licenci od nich?


nevim zda na effektu ale licence mam 2 na každem raspberry mam jednu. mam jednu verzi johanovu asi za 240 USD i se clem a pak verzi maniho za 40 dolaru a raspPI sem koupil na raspberryshop
funguje to přes USB (alespon axperty a PIP)



Ja RPI mam nekolik....USB vim, aale do stridace to komunikuje po cem?

Ja mam osobne do Axperta PIP4048MS(T) kabel dodany od výrobce
Oznacenim to je USB na USB "B"
https://www.alza.cz/premiumcord-usb-2-0 ... dq=4590887
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 1845
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan

Re: ICC monitoring

Příspěvekod jmachi88 » čtv bře 05, 2020 9:11 am

Ahaaa. oni axperti maji USB port, tak to pak jooo... ale po čem to komunikuje, komunikcni protokol, nebo tak neco..to nevime?,
5kWp mono + 5kWp v přípravě
Uživatelský avatar
jmachi88
 
Příspěvky: 112
Registrován: stř říj 30, 2019 11:25 am

Re: ICC monitoring

Příspěvekod Vitek » čtv bře 05, 2020 9:15 am

jmachi88 píše:Ahaaa. oni axperti maji USB port, tak to pak jooo... ale po čem to komunikuje, komunikcni protokol, nebo tak neco..to nevime?,

A co kdybys trošku pogůglil, resp někde zde na foru to tutově je ! nejrychlejší a nejlevnější je varianta raspberry a ICC soft. to vyjde na pár drobnejch cca 40 USD + raspberry … než se s něčim zabývat …
Jinko 10,125 kWp,2xPIP5048mk,Vytěžovač GBO, Pb 625 Ah, BMV 712, Fangpusun 60A
https://pvoutput.org/list.jsp?id=81146&sid=71915
https://emoncms.org/dashboard/view?id=55800
Vitek
 
Příspěvky: 767
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: ICC monitoring

Příspěvekod jmachi88 » čtv bře 05, 2020 9:27 am

Vitek píše:
jmachi88 píše:Ahaaa. oni axperti maji USB port, tak to pak jooo... ale po čem to komunikuje, komunikcni protokol, nebo tak neco..to nevime?,

A co kdybys trošku pogůglil, resp někde zde na foru to tutově je ! nejrychlejší a nejlevnější je varianta raspberry a ICC soft. to vyjde na pár drobnejch cca 40 USD + raspberry … než se s něčim zabývat …


Já už googlil, dokonce jsem ICC uz mel i stazene (tu DEMO verzi) a zkousel to. Nejspis jsem mel spatny kabel (USB-RS232).. S tim klukem co to prodava jsem si i spal, ale nerekl mi to. Gůůůglil jsem, ale asi spatne.
5kWp mono + 5kWp v přípravě
Uživatelský avatar
jmachi88
 
Příspěvky: 112
Registrován: stř říj 30, 2019 11:25 am

Re: ICC monitoring

Příspěvekod youda » čtv bře 05, 2020 10:05 am

jmachi88 píše:Ahaaa. oni axperti maji USB port, tak to pak jooo... ale po čem to komunikuje, komunikcni protokol, nebo tak neco..to nevime?,


  • Všechny Axperty mluví sériovým protokolem, který se dá najít pod zkratkou "QPIGS". Zadej si to do vyhledávání zde na fóru a uvidíš.
  • Fyzická vrstva je RS232 ve formě RJ konektoru, tedy nikoliv standardního DB9.
  • Pokud má daný model Axperta ještě i USB nebo MicroUSB port, pak je to ve skutečnosti jen interní konvertor serial-to-usb, který je napojen na ty samé piny jako RJ konektor. Tím je také dáno, že nelze současně používat RJ a USB, jelikož pak se komunikace pomotá.
Raspi s nahrátým ICC se tedy k Axpertu ideálně připojí přes USB kabel, přesně tak jak říká Vítek. A zároveň platí, že pokud máš něco k Axpertu připojeno přes RJ, tak bys to měl odpojit.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2490
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: ICC monitoring

Příspěvekod MareC3k » čtv bře 05, 2020 5:55 pm

ICC zacne fungovat az po zadani aspon trial licencneho kluca? Zatial cakam na email s klucom a ICC zatial necita ziadne hodnoty... alebo som nieco zle nastavil? vybral som len typ menica a mam ho pripojeny cez originalny usb A-B kabel
+- 16kWp, 52V 240Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 10kW Axpert, Victron 150/100, 150/70, 150/35, http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=780
MareC3k
 
Příspěvky: 426
Registrován: pát říj 05, 2012 7:37 pm
Bydliště: SK pri Presove

Re: ICC monitoring

Příspěvekod MareC3k » čtv bře 05, 2020 6:36 pm

Odpoviem si sam ;) Ano je to tak, po zadani trial kluca sa mi monitoring rozbehol :)
+- 16kWp, 52V 240Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 10kW Axpert, Victron 150/100, 150/70, 150/35, http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=780
MareC3k
 
Příspěvky: 426
Registrován: pát říj 05, 2012 7:37 pm
Bydliště: SK pri Presove

Re: ICC monitoring

Příspěvekod NOPARasito » čtv bře 05, 2020 6:53 pm

MareC3k píše:Odpoviem si sam ;) Ano je to tak, po zadani trial kluca sa mi monitoring rozbehol :)

Jsi rychlejsi nez ostatni. Ja mel na trial cca 10dnu, do te doby jsem si Maniem placl na placene verzi.
Musim potvrdit, ze mu to funguje na 1icku.
Radsi bych byl za Filipovu verzi, ale tohle bylo rychlejsi.(byl jsem vzdy proti extra logingu, ale za tohle jsem nakonec rad - odhali to hromadu nedostatku popr. potencialu k vyuziti)
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 1845
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan

Re: ICC monitoring

Příspěvekod rasto1 » pon bře 16, 2020 8:46 pm

Ktore rapsberry kupit na ICC monitoring?
Mam stale nutkanie kupit to najlepsie na trhu cize momentalne 4 PI, ale ked to potrebujem len na monitoring cize by to malo zbytocne vysoky vykon a zaroven ruka v ruke i spotrebu.
Co vy na to?
1650Wp-V, 5775Wp-J, 4125Wp-Z - SUN275-60P;Li-ion 38kWh CATL
zatial vsetko v garazi :-)
rasto1
 
Příspěvky: 216
Registrován: pon lis 11, 2019 2:48 pm

Re: ICC monitoring

Příspěvekod jmachi88 » pon bře 16, 2020 8:50 pm

rasto1 píše:Ktore rapsberry kupit na ICC monitoring?
Mam stale nutkanie kupit to najlepsie na trhu cize momentalne 4 PI, ale ked to potrebujem len na monitoring cize by to malo zbytocne vysoky vykon a zaroven ruka v ruke i spotrebu.
Co vy na to?


na ICC rpi 3 nebo 4...pojede to na obojím....pokud mas zájem, tak mam na prodej rpi 4 (4GB)...temer nepouzite..v provozu par hodin.

co se tyce spotreby, tak rpi3 je lepsi..a mene topi..rpi 4 ma na ICC zbytecne vysoky vykon, ale rozdil ceny neni velky, takze bych to neresil.
5kWp mono + 5kWp v přípravě
Uživatelský avatar
jmachi88
 
Příspěvky: 112
Registrován: stř říj 30, 2019 11:25 am

Re: ICC monitoring

Příspěvekod mypower.cz » pon bře 16, 2020 8:56 pm

4ka se prej prehriva. Mozna to uz vyresili v novych modelech, nesleduju, ale pokud ne, bude vyzadovat aktivni chlazeni. S 3jkou mam dobre zkusenosti. Teda ne s ICC coby softwarem ale s beznym provozem jako PC pro vyvoj. Pouzivam 3 RPi a mam 3monitorovou workstation svazanou pomoci x2x, ale tohle neni pro ICC. ICC urcite na jednom RPi3 bude fakcit, rekl bych :))
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3938
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: ICC monitoring

Příspěvekod jmachi88 » pon bře 16, 2020 9:01 pm

mypower.cz píše:4ka se prej prehriva. Mozna to uz vyresili v novych modelech, nesleduju, ale pokud ne, bude vyzadovat aktivni chlazeni. S 3jkou mam dobre zkusenosti. Teda ne s ICC coby softwarem ale s beznym provozem jako PC pro vyvoj. Pouzivam 3 RPi a mam 3monitorovou workstation svazanou pomoci x2x, ale tohle neni pro ICC. ICC urcite na jednom RPi3 bude fakcit, rekl bych :))



nevyžaduje aktivní chlazeni....staci pasivní...ale nějaké to vyzaduje no...rpi 3 zvládne jet i bez pasivu, takže chlazeni je opravdu velký rozdíl...
5kWp mono + 5kWp v přípravě
Uživatelský avatar
jmachi88
 
Příspěvky: 112
Registrován: stř říj 30, 2019 11:25 am

Předchozí

Zpět na Raspberry Pi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'