Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je čtv črc 18, 2019 5:29 am


Trampoty s Axpert VMIII 48V 5000W s MPPT

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
PředchozíDalší

Re: Trampoty s Axpert VMIII 48V 5000W s MPPT

Příspěvekod youda » pon črc 01, 2019 10:53 am

Ahoj Peterm,

někde v nastavení je volba "auto restart", čímž se myslí automatický restart po přetížení. Když je tahle volba povolená a na AC výstupu nastane katastrofa, tak to může měnič odpálit. Hlásí pak většinou chybu č. 9, bus soft start fail.

Takže kombinace této volby spolu s provozem bez možnosti přepnout na DS skutečně mohla stát za tím, proč se měnič uvařil po obyčejném zkratu.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1816
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 384

Re: Trampoty s Axpert VMIII 48V 5000W s MPPT

Příspěvekod sitra » pon črc 01, 2019 7:28 pm

Nechci zakládat nové vlákno.
Ale mohl by mi někdo prosím vysvětlit (zkušenosti) jak lze provozovat tento měnič bez aku? Já vím, že bez aku bude tento systém nesystém, ale chápu správně, že lze "sosat" ze sítě při nedostatečném slunečním svitu? Děkuji
RT E2A
co nevím tak googlim... :-D
oplockého systém na přímý ohřev vody, 8x255Wp RENESOLA v sérii, boiler Dražice OKCE 200l... Roční úspora 8tis Kč. Návratnost 3,5 roku!

Původně: 3,2kWp, Axpert MKS 3000/48, LiFePo 16x3,2V/200Ah. Napojen celý dům na 1f-úspora za rok 8tis Kč. Návratnost NIKDY!
sitra
 
Příspěvky: 117
Registrován: ned led 25, 2015 12:28 pm
Reputation: 12
 
  • 0


Re: Trampoty s Axpert VMIII 48V 5000W s MPPT

Příspěvekod youda » úte črc 02, 2019 10:20 am

Ano, jde to i bez baterky.
Spičky jdou ze sítě a základ odběru jde přímo z panelů.
Sám to nepoužívám, ale v zahraničí hodně lidí přesně takhle napájí klimošky.

Netuším, jak je to technicky řešeno, ale mám trochu obavu, aby ten měnič pak nedělal přetoky. Zrovna nedávno jsem někde viděl graf z EmonCms s tímto měničem a EmonCms MySolar APP tam vypisoval denní export 5%.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1816
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 384

Re: Trampoty s Axpert VMIII 48V 5000W s MPPT

Příspěvekod camel1cz » úte črc 02, 2019 11:02 am

To je zajímavý, já vždycky myslel že to jede jako režim S-U... Teda když zvládá, tak solár a kdyz ne, tak bypass. Ale je pravda, že by asi dost blbě poznávali, kdy zapnout solár - leda by měli nějakou balastní zátěž - pěkný přímotop :) OK, no - tak to nebude ;)
camel1cz
 
Příspěvky: 514
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm
Reputation: 25

Re: Trampoty s Axpert VMIII 48V 5000W s MPPT

Příspěvekod youda » úte črc 02, 2019 11:35 am

Je to tak, že některé Axperty opravdu umí jet zcela bez baterky, jen z panelů a k tomu si ještě přicucávat z DS. Ten bezbaterkový provoz má ale několik podmínek:

- Musí to být Axpert s high-voltage PV vstupem (450V). Modely s PV na 150V to neumí.
- Musí se jednat o samostatný měnič. V paralelním spojení více měničů by se měniče bez baterky navzájem odpálily.
- Nesmí být připojena baterka.

V manuálu PIP 5048GK je to popsáno na straně 35, Line Mode:
http://www.mppsolar.com/manual/PIP-GK/PIP-GK%20manual-20190201.pdf
PIP5048MG Line Mode.PNG
PIP5048MG Line Mode.PNG (67.51 KiB) Zobrazeno 284 krát


Co se týče klasického provozu, tedy s připojenou baterií, tam to funguje tak, jak popisuješ:
- Zátěž jede na panely + baterky
- Jakmile napětí baterek klesne pod definovanou úroveň, měnič jde do bypassu. V té chvíli jede zátěž čistě z DS. Panely v tu samou chvíli dobíjejí baterku.
- Až panely dobijí baterku na definované napětí, měnič se opět přepne do režimu panely+baterka

Pokud jde o to, proč to bezbaterkové přicucávání není možné v případě, kdy je více měničů spojeno paralelně, tak důvod je ten, že Axpert několikrát za vteřinu měří napětí na interní HV-DC sběrnici (cca 400V?) a pokud to napětí stoupne jen o pár setin voltu, tak Axpert hned přiškrtí MPPT vstup. Při odpojení zátěže tedy napětí stoupne, ale Axpert to pozná a přiškrtí MPPT dřív, než stačí vybouchnout kondenzároty.

Když je spojených více měničů, tak spolu nedokáží komunikovat tak rychle, aby té destrukci komponent na HV-DC sběrnici mohly zabránit. Energie z jednoho měniče se totiž přeleje do druhého přes LV-DC bus (na kterém by normálně byla baterka).

Jediný problém s tímto battery-less režimem axpertů vidím v tom, že nikdo doopravdy neví, jak to přicucávání funguje. Vzhledem k tomu, že je podmíneno stavem "line mode" to však ve mně evokuje, že Axpert se v tu chvíli chová jako ongrid s interním limiterem. Tedy, hrozí přetok.

Dává to smysl?
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1816
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 384

Re: Trampoty s Axpert VMIII 48V 5000W s MPPT

Příspěvekod diablo007 » úte črc 02, 2019 12:23 pm

Je to přesně jak říkáš v line mode je to defakto modrásek
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 1238
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputation: 75

Re: Trampoty s Axpert VMIII 48V 5000W s MPPT

Příspěvekod youda » úte črc 02, 2019 12:35 pm

V tom případě už začínám chápat, proč byly Axperty vyřazeny se seznamu měničů, které jsou povolené v CapeTown pro připojení k jejich DS. Victrony a InfiniSolary tam zůstaly - u nich se asi dá nastavit skutečný ostrovní režim bez přetoků.

Voltronic ten měnič sice prezentuje jako ostrovní, ale on je to vlastně takovej malej hybrid, podle toho jak se v tom ty relátka zrovna zatřepou.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1816
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 384

Re: Trampoty s Axpert VMIII 48V 5000W s MPPT

Příspěvekod diablo007 » úte črc 02, 2019 12:40 pm

Vždy je to o tom jak nastavis aby fungoval krom line módu je to klasický kombinovaný jako každý jiný axpert. Proto v tom line módu nepotřebuje baterky protože co je navíc pošle do přetoku co mu chybí si vezme z ds takže klasický modrásek. Pokud mu
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 1238
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputation: 75

Re: Trampoty s Axpert VMIII 48V 5000W s MPPT

Příspěvekod cerm » úte črc 02, 2019 12:51 pm

modrásek to zrovna není přesně , ten při výpadku DS nedává citace z i4wifi.cz :
Měnič nepracuje v ostrovním režimu, tzn, že pro svou funkci vyžaduje připojení od veřejné distribuční sítě. Jakmile dojde k výpadku sítě, měnič se ihned vypne

PIP mi při výpadku DS a bezbaterkovem provozu dává dál pokud stačí (na samostatným výstupu). A když nestačí tak klesne výstupní napětí, do výpadku spotřebiče (u mě klimatizace
cerm
 
Příspěvky: 18
Registrován: pát říj 05, 2018 9:01 am
Reputation: 5

Re: Trampoty s Axpert VMIII 48V 5000W s MPPT

Příspěvekod youda » úte črc 02, 2019 1:06 pm

Hybrídek to je... :oP
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1816
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 384

Re: Trampoty s Axpert VMIII 48V 5000W s MPPT

Příspěvekod diablo007 » úte črc 02, 2019 3:29 pm

cerm píše:modrásek to zrovna není přesně , ten při výpadku DS nedává citace z i4wifi.cz :
Měnič nepracuje v ostrovním režimu, tzn, že pro svou funkci vyžaduje připojení od veřejné distribuční sítě. Jakmile dojde k výpadku sítě, měnič se ihned vypne

PIP mi při výpadku DS a bezbaterkovem provozu dává dál pokud stačí (na samostatným výstupu). A když nestačí tak klesne výstupní napětí, do výpadku spotřebiče (u mě klimatizace

A co ty pretoky máš vyzkoušeno?
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 1238
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputation: 75

Re: Trampoty s Axpert VMIII 48V 5000W s MPPT

Příspěvekod Matess » úte črc 02, 2019 4:09 pm

prý existuje i beta firmware který umí docucnout skokově po kW (1,2,3,...), když nestačí výkon soláru / měniče / baterie
Matess
 
Příspěvky: 592
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk
Reputation: 39

Re: Trampoty s Axpert VMIII 48V 5000W s MPPT

Příspěvekod cerm » úte črc 02, 2019 4:42 pm

diablo007 píše:
cerm píše:modrásek to zrovna není přesně , ten při výpadku DS nedává citace z i4wifi.cz :
Měnič nepracuje v ostrovním režimu, tzn, že pro svou funkci vyžaduje připojení od veřejné distribuční sítě. Jakmile dojde k výpadku sítě, měnič se ihned vypne

PIP mi při výpadku DS a bezbaterkovem provozu dává dál pokud stačí (na samostatným výstupu). A když nestačí tak klesne výstupní napětí, do výpadku spotřebiče (u mě klimatizace

A co ty pretoky máš vyzkoušeno?


Přímo přetok neumim zmeřit.
Zapojil jsem PIP 5048MG na 12FV panelu 225W Jinko , do vstup 230V do zásuvky DS přes zásuvkový watmetr a najel 2 klimatizace bez baterky. Počasí azurové nebe A hodnoty jsou jak nabíhala zátěž :

spotřebiče(klimy) . . . FW panely . . . DS (zásuvkový watmetr)
700W . . . 700W . . . 100w
1000W . . . 1100w . . . 40 až 60W
1400W . . . 1500w . . . 10 až 40W
2000W . . . 2100 . . . ? až 20W (místo ? byly hausnumerajako 5696 nebo 4864 nebo 3365W)
Předpokládám , že jsou to pro watmetr nezobrazitelné záporné hodnoty.

takže přes rozdvojku do wametru paralelně ke vstupu do PIP dvě 40w lampičky a vyšlo mi:
spotřebiče(klimy) FW panely DS (zásuvkový watmetr)
2000W . . . 2100 . . . 61 až 100W .

Takže se domnívám, že za provozu se zátěží 2kW muj pristroj dela pretok az ke 20w, a snad ho likvidujou zbylé spotřebiče v baráku. (všechny ty uvedené hodnoty kolísají +- 10w ), Při odpojení zátěže nebo přechodu mraku to neumím změřit. (Pořád mluvím o bezbateriovém provozu!)
cerm
 
Příspěvky: 18
Registrován: pát říj 05, 2018 9:01 am
Reputation: 5

Re: Trampoty s Axpert VMIII 48V 5000W s MPPT

Příspěvekod macherko » úte črc 02, 2019 5:15 pm

JA som omylom skratol minus pol z PEN a odišli všetky mosfety na regulatore aj na AC strane ....
Poloostrov /JV: 325Wp /10ks poly 3250Wp +Axpert VMIII 450V Mppt + OpSZ fG Forte 48V/720Ah
macherko
 
Příspěvky: 45
Registrován: ned pro 09, 2018 5:50 pm
Reputation: 1

Re: Trampoty s Axpert VMIII 48V 5000W s MPPT

Příspěvekod volente » úte črc 02, 2019 7:48 pm

Axpert nemůže mít přetoky už z pohledu konstrukce. King funguje jako nabíječka baterií, to je to přisosávání, takže zase nemůže mít přetoky
4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 12x Calyxo 70Wp amorf + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 16 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 1531
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov
Reputation: 203

Re: Trampoty s Axpert VMIII 48V 5000W s MPPT

Příspěvekod youda » úte črc 02, 2019 8:07 pm

Volente,

je to k nevíře, ale Axpert MG i GK může mít za určitých okolností skutečně přetoky.
Mrkni se na tu grafiku displeje a popis v režimu "line mode": viewtopic.php?t=5103&p=96698#p96666

Je tam bypass do zátěže a k tomu do zátěže taky solár.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1816
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 384

Re: Trampoty s Axpert VMIII 48V 5000W s MPPT

Příspěvekod tomas » úte črc 02, 2019 9:24 pm

youda píše:- Musí se jednat o samostatný měnič. V paralelním spojení více měničů by se měniče bez baterky navzájem odpálily.

Pokud jde o to, proč to bezbaterkové přicucávání není možné v případě, kdy je více měničů spojeno paralelně, tak důvod je ten, že Axpert několikrát za vteřinu měří napětí na interní HV-DC sběrnici (cca 400V?) a pokud to napětí stoupne jen o pár setin voltu, tak Axpert hned přiškrtí MPPT vstup. Při odpojení zátěže tedy napětí stoupne, ale Axpert to pozná a přiškrtí MPPT dřív, než stačí vybouchnout kondenzároty.

Když je spojených více měničů, tak spolu nedokáží komunikovat tak rychle, aby té destrukci komponent na HV-DC sběrnici mohly zabránit. Energie z jednoho měniče se totiž přeleje do druhého přes LV-DC bus (na kterém by normálně byla baterka).

Dává to smysl?


To se mi moc nezdá. Proč by měli ty měniče v režimu on-grid spolu komunikovat když jsou synchronizováni sítí? Bez sítě a bez baterky to asi moc použitelné nebude, takže tuto variantu neuvažuji, nebo je tato? A co když druhého Axperta bude mít soused? To budou potom vlastně dva paralelně. Vlastně v celé síti jich mohou být tisíce aniž by o sobě věděli, komunikovali spolu a vzájemně se ničili.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1830
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 87

Re: Trampoty s Axpert VMIII 48V 5000W s MPPT

Příspěvekod cerm » úte črc 02, 2019 9:37 pm

Problém by byl , jen když soused bude napojen na stejnou DS fázi a zároven na stejný FV panely a to nebude asi nikdy.
Upřesnim: Můj a sousedův by musel být spojen na připojovacích konektorech baterie, ale zaroveň být bez baterky.
cerm
 
Příspěvky: 18
Registrován: pát říj 05, 2018 9:01 am
Reputation: 5

Re: Trampoty s Axpert VMIII 48V 5000W s MPPT

Příspěvekod youda » úte črc 02, 2019 10:02 pm

cerm píše:...Můj a sousedův by musel být spojen na připojovacích konektorech baterie, ale zaroveň být bez baterky.


Přesně o tom to je.

Pokud se spojují dva Axperty do paralelního režimu, tak se navzájem propojí:
- AC out terminals
- data cables
- current sharing cables
- SINGLE BATTERY BANK

Axperty, které podporují chod bez baterie jen z panelů se nesmí v tomto režimu spojovat paralelně, neboť přes tu bateriovou sběrnici by do sebe navzájem cpaly špičky. V jedné verzi manuálu je na toto téma, že při tom dojde ke zničení, dokonce odstavec. Jen nevím jestli je ten odstavec u nějakého PIPa, nebo spíš u klonu od firmy Inverex...
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1816
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 384

Re: Trampoty s Axpert VMIII 48V 5000W s MPPT

Příspěvekod lemra79 » stř črc 03, 2019 5:16 am

youda píše:Volente,

je to k nevíře, ale Axpert MG i GK může mít za určitých okolností skutečně přetoky.
Mrkni se na tu grafiku displeje a popis v režimu "line mode": viewtopic.php?t=5103&p=96698#p96666

Je tam bypass do zátěže a k tomu do zátěže taky solár.


Mama PIP 5048 MG a z toho, co popisuješ mám už dýl obavu. Včera, když byl měnič kvuli přetížení do BYPASSu tak jsem v grafu proudů ze sítě zaznamenal zápornou hodnotu. Řikal jsem si, že to mají v ICC třeba nějak blbě udělaný. Ale jak se zdá, tak ty přetoky tam asi budou. Kvůli tomu jsem si pořizoval PIPa, jelikož všichni tvrdily, že přetoky nedělá. Máte k tomu někdo nějaký poznatek?

Mam tenhle elektroměr, jak na něm poznám přetok? Zdá se mi, že tam nic anomálního nesvítí...

https://www.cezdistribuce.cz/cs/pro-zak ... adx10.html
Jinko 225 W / 6 kWp, PIP 5048 MG, li ion 120 Ah@48V (2p14s), ICC@rpi3+ + emoncms
Uživatelský avatar
lemra79
 
Příspěvky: 54
Registrován: sob bře 09, 2019 5:30 pm
Reputation: 1

PředchozíDalší

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'