od youda » sob čer 22, 2019 11:22 pm
Ahoj 1lubos1,
prostě na to zapomeň. Tyhle nápady na AC coupling měničů se objevují v pravidelných intervalech a zatím jsem neslyšel o nikom, kdo by to dokázal uspokojivě rozchodit s Axpertama.
Na tohle potřebuješ stroje v úplně jiné cenové kategorii. Takové, co přežijou, když do nich najednou nacpeš celý výkon OnGridu a zároveň dokážou navzájem řídit svůj výkon v ostrovní síti pomocí změny frekvence AC. Zjednodušeně řečeno to funguje tak, že pokud je v ostrovní síti přebytek energie, tak stoupne její frenkvece lehce nad 50Hz, což všechny OnGridy poznají a podle toho sníží svůj výkon. Pokud se zátěž zvětší, frekvence klesne, OnGridy zaberou.
Opravdu efektivní, levné a jednoduché využití OnGridového měniče se dá udělat jen tehdy, pokud budeš mít legální elektrárnu s připojením do DS a s povolenými přetoky. K tomu si pak doplníš jednoduchý vytěžovač, který podle směru toku energie (z/do DS) připíná zátěže jako elektrokotel, bojlery, cokoliv.
Právě proto, že pro OnGridy není moc využití, najdeš starší kousky občas v bazarech za hubičku. Jasně, sadou relátek a udělátek se dají připojovat dummy zátěže, které přebytečný výkon spálí. Ale to je řešení které funguje do prvního selhání a pak už začnou střílet FETy a máš "vyděláno".
Jestli potřebuješ vyšší AC výkon v ostrovním systému, tak prostě použít více měničů v paralelním zapojení (pokud to umí). Jestli potřebuješ více DC výkonu z panelů, tak klidně přidat samostatné regly. Tou baterkou to zas nijak moc cyklovat nemusí - jak zabere AC, tak měniče si sosnou z kondenzátorů, pak zaberou jejich interní regly (ty jsou nejrychlejší). Teprve když trošku poklesne napětí na baterii, zaberou externí regly. V systému dvou měničů, který mám zapojený já, mi AC zátěže přes den baterkama vůbec nehýbou. Křivka proudu baterie je prostě 0A. Teprve když AC osolím na větší výkon než dají panely, tak se začne tahat z baterek. Hodně tomu pomáhá právě to, že regly v obou měničích jsou interní a CPU jim dává pokyny ke zvýšení DC výkonu online podle AC zátěže.
A ten zabalený 5kW OnGrid buď pošli dál, nebo požádej o připojení k DS.
Sorry,
Youda