Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon led 20, 2020 8:06 am


Automatický prepínač FVE a Public power

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
PředchozíDalší

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod youda » pon čer 24, 2019 9:32 pm

Nejakej nezavislej prepinac siti pred libovolnym menicem nebo i dieselagregatem se hodi vzdycky. A pokud chce nekdo navic osetrit stav, ze mu menic chcipne a neprepne se na interni bypass, tak tento automat je jedno z moznych reseni.

Ja osobne mam radeji Kodluv stykacomat se zapadkou, ktery je dle normy. Toto je takovy cinsky blackbox, ale i tak je hodne oblibeny.

Mimochodem, ja sam mam changeover switch jen manualni, Hager, s mezipolohou. Ale o mne se vseobecne vi, ze jsem konzerva :)

Na kazdodenni prepinani bych tipnul ze neni dimenzovano skoro nic z toho, co pouzivame. Dokonce ani relatka v Axpertech a InfiniSolarech mi neprijdou, ze by jim kazdodenni cviceni nejak moc prospivalo.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2313
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod ferdinand » pon čer 24, 2019 9:55 pm

Já to používám tak že přepínání sítí mám u sestry ve vedlejší chatě a když mám přebytky tak ji odpojím od sítě a přepojím ji na sebe(axperta) a naopak.Ovládám to sonoffem . Když překročí její spotřeba 2.5 kw tak to sonoff přepne zpět.Ještě mám u ní tři sonoff zásuvky kterýma ovládám její bojler, klimu a přímotop abych se nepřetížil.No asi tak.
ferdinand
 
Příspěvky: 29
Registrován: úte dub 19, 2016 9:37 am

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod diablo007 » pon čer 24, 2019 10:25 pm

ferdinand píše:Já to používám tak že přepínání sítí mám u sestry ve vedlejší chatě a když mám přebytky tak ji odpojím od sítě a přepojím ji na sebe(axperta) a naopak.Ovládám to sonoffem . Když překročí její spotřeba 2.5 kw tak to sonoff přepne zpět.Ještě mám u ní tři sonoff zásuvky kterýma ovládám její bojler, klimu a přímotop abych se nepřetížil.No asi tak.

To děláš ručně nebo to má nějaký mozek co to dělá automaticky
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 2160
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod ferdinand » pon čer 24, 2019 10:46 pm

Přepínání nad 2.5 kw se nastaví v sonoff pow r2 nebo přes wifi ručně a zásuvky přes wifi ručně .Ale všechny sonoff relé se dají spínat různými způsoby (tzv.scénami).Jak se komu hodí.Viz.https://www.chytrevypinace.cz/.Já je kupuji na aliexpressu.
ferdinand
 
Příspěvky: 29
Registrován: úte dub 19, 2016 9:37 am

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod Michael_jasom » úte čer 25, 2019 10:36 am

Vyzerá ze ten prepínač mi bude vyhovovať, objednal som ho z Aliexpresu... Ovladat by som ho mohol cez menič victron. Na nom by som nastavil pri akom napätí sa zapne a pri akom vypne... Akurát nemam kabel na menič, nemá niekto požičať bol by som vďačný. Dik Mišo
Balkónovica - 250Wp poly, 1x NordStar Pure Lead 100Ah, Epever 30A, menič Victron 12/500VA
Michael_jasom
 
Příspěvky: 50
Registrován: čtv led 04, 2018 8:11 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod Tom_007 » úte črc 23, 2019 11:43 am

Michael_jasom píše:Vyzerá ze ten prepínač mi bude vyhovovať, objednal som ho z Aliexpresu... Ovladat by som ho mohol cez menič victron. Na nom by som nastavil pri akom napätí sa zapne a pri akom vypne... Akurát nemam kabel na menič, nemá niekto požičať bol by som vďačný. Dik Mišo


Ahoj. Koukám že s technikou jsi na tom podobně jako já. S tím automatem to je jak se tu píše. Já měl asi problém, že jsem koupil ten, který na zelené svorky použivá k přivedení napětí pro ovládácí cívky a po přípojení na měnič mi to nechtělo fungovat. Nakonec jsem to odladil a se samou radostí jsem zkoušel přepínání jak funguje a odpalil si zase měnič. Ale tuším že to nebylo chybou automatiky, ale mou rukou. Jinak se klidně ozvi.
510W; Epsolar 40A; Kombiměnič Axpert 2000W; 24/12V systém.
Tom_007
 
Příspěvky: 16
Registrován: stř črc 20, 2016 3:38 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod Migrifič » pon srp 19, 2019 12:19 pm

Zdravím, někdo tady použil stykač VS-425, já hodlám použít VS-425-22 (2x NO a 2xNC) k přepínání dvou klimatizací (každá max 1,2kW, resp. jedna kolem 400W, druhá cca 650W) když mi to vyhodnotí proudové relé pračky a bude chtít přepnout klimy na DS, po skončení ohřevu zase zpět.
Mám to na MPP Solaru PIP 3024MSXE. Předpokládám, že to šupa nebude, když by to mělo být sfázovaný, ale upřímně, jistej si moc nejsem. Funguje to někomu.
Děkuji
Migrifič
 
Příspěvky: 13
Registrován: stř lis 14, 2018 2:13 pm
Bydliště: Praha 8

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod josse » pon srp 19, 2019 1:00 pm

Jestli jsem to pochopil správně tak ne.
Na krátkou chvilku to propojí výstup měniče se sítí a to je špatně. Sítí by to nevadilo, přetok čert vem, ale polovodičům to neudělá dobře.

Je třeba přepínací nebo nuceně vedené kontakty, nebo řízení které udělá mezi dvěmi stykači pauzu. Jinak to nejde.

Ty spínací kontakty se napřed totiž sepnou, po chvilce se teprve rozepnou ty rozpínací. Chvilku myslím rychlost pohybu kotvy. Ale to stačí.

Já jsem použil RM202024, kontakty na větší proud jsem nenašel. Stykače a relé s 22 kontakty jsem rozebíral Noark a další a ty jsou špatně. Je potřeba přepínací kontakt.
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 2x80P14S 18650 (~360Ah/18kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 488
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod Migrifič » pon srp 19, 2019 1:58 pm

Já si to myslel, ale zkusil jsem to. Takže prostě jeden stykač síť a druhy měnič a zpozdit sepnutí druhého.
Děkuji
Migrifič
 
Příspěvky: 13
Registrován: stř lis 14, 2018 2:13 pm
Bydliště: Praha 8

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod mobilik » pon srp 19, 2019 2:12 pm

Riadenie pauzy môže zlyhať a problém je na svete. Tak isto môže zostať zlepeny kontakt na stykaci. Ideal čínsky prepínač mnoho krát túto riešený, alebo stikace zo zapadkou.
mobilik
 
Příspěvky: 2073
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod dumi » pon srp 19, 2019 2:33 pm

nebo po rezepnuti jednoho a pred sepnutim druheho overit, ze jsi bez napeti... ale to taky neni uplne 100% pokud mas odelenou i nulu
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1291
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod PavelR » pon srp 19, 2019 2:38 pm

Napadlo me pouzit synchro check rele a prepinat v dobe kdy jsou site zrovna ve fazi. Potud muj napad. Jeste jsem se nedostal k tomu abych si oscilem zkontroloval jak rychle se offgrid menic a DS proti sobe pohybuji.
PavelR
 
Příspěvky: 2112
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod josse » pon srp 19, 2019 2:54 pm

PavelR píše:Napadlo me pouzit synchro check rele a prepinat v dobe kdy jsou site zrovna ve fazi. Potud muj napad. Jeste jsem se nedostal k tomu abych si oscilem zkontroloval jak rychle se offgrid menic a DS proti sobe pohybuji.
Axpert se drží ve fázi hodně pěkně, na to stačí obyč voltmetr...
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 2x80P14S 18650 (~360Ah/18kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 488
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod PavelR » pon srp 19, 2019 3:07 pm

Nemyslim u hybridu. Me to napadlo pro offgridy pro stykacovou kombinaci. Prepinalo by se jen tehdy kdy se to sejde tim padem bez nebezpeci ze se to potka pres vytazenej oblouk
PavelR
 
Příspěvky: 2112
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod MareC3k » ned lis 24, 2019 11:39 am

Cinsky ATS automaticky prepinac sieti, jedna strana ma priortu. Standardne je to urcene na pripojenie elektrocentraly k domacnosti alebo spotrebicu, bez potreby akejkolvek dalsej manipulacie s vypinanim hlavneho domoveho istica atd...
Ako je vidno na fotkach, kde som odstranil kryt aby bolo vidiet kontakty, tak tieto kontakty su dost masivne a medzi vrchnym s spodnym kontaktom je obrovska medzera, takze nemoze dojst k spojeniu s DS a zniceniu menica.



IMG_20191121_185004.jpg


IMG_20191121_185010.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
+- 16kWp, 26V 450Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 8kW LF sinus menic PowerJack + Axpert 2424, Tristar-MPPT-60A+Victron 150/35, 2x 150/70, 150/100, http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=780
MareC3k
 
Příspěvky: 388
Registrován: pát říj 05, 2012 7:37 pm
Bydliště: SK pri Presove

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod luge » ned lis 24, 2019 2:02 pm

MareC3k píše:Cinsky ATS automaticky prepinac sieti, jedna strana ma priortu. Standardne je to urcene na pripojenie elektrocentraly k domacnosti alebo spotrebicu, bez potreby akejkolvek dalsej manipulacie s vypinanim hlavneho domoveho istica atd...
Ako je vidno na fotkach, kde som odstranil kryt aby bolo vidiet kontakty, tak tieto kontakty su dost masivne a medzi vrchnym s spodnym kontaktom je obrovska medzera, takze nemoze dojst k spojeniu s DS a zniceniu menica.



IMG_20191121_185004.jpg


IMG_20191121_185010.jpg

Este zo zadu
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
luge
 
Příspěvky: 641
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod brumlaj » ned lis 24, 2019 2:48 pm

a co tam dělá automatiku? Nějak mi z obrázku nevyplývá pohon toho maslostroje. I tak díky za dokumentaci
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2098
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod luge » ned lis 24, 2019 3:05 pm

brumlaj píše:a co tam dělá automatiku? Nějak mi z obrázku nevyplývá pohon toho maslostroje. I tak díky za dokumentaci

Maslostroj mi pripomina ako som pisal o stranku do zadu,bistabilne rele,dve velke cievky,mikrospinace,pruziny,smeti okolo.V mojom pripade vyuzity na prepnutie domacnosti na DS v pripade udrzby FV alebo havarijny stav FV.Odber po prepnuti 0,00prd alebo nic uz si nepametam,je to davno co som to kuchal a zapajal do systemu...
Neviem ci sa to da nazvat automatika ak sa to prepne same asi ano.Da sa aj rucne.
luge
 
Příspěvky: 641
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod MareC3k » ned lis 24, 2019 3:33 pm

Funguje to automaticky. vstup z FV, vstup z DS, jeden z nich ma prioritu, ak vypadne hlavny vstup, tak sa automaticky prepne na zalohu, ak prioritny vstup nabehne tak sa hned prepne na neho.
Je tam servomotor s koncovymi spinacmi, ktory riesi prepinanie. Zaroven je tam prepinac na manualny a automaticky rezim, kedy si po prepnuti do manualu rucne zvolit na ktory vstup to chcem mat rucne prepnute.
+- 16kWp, 26V 450Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 8kW LF sinus menic PowerJack + Axpert 2424, Tristar-MPPT-60A+Victron 150/35, 2x 150/70, 150/100, http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=780
MareC3k
 
Příspěvky: 388
Registrován: pát říj 05, 2012 7:37 pm
Bydliště: SK pri Presove

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod luge » ned lis 24, 2019 3:48 pm

MareC3k píše:Funguje to automaticky. vstup z FV, vstup z DS, jeden z nich ma prioritu, ak vypadne hlavny vstup, tak sa automaticky prepne na zalohu, ak prioritny vstup nabehne tak sa hned prepne na neho.
Je tam servomotor s koncovymi spinacmi, ktory riesi prepinanie. Zaroven je tam prepinac na manualny a automaticky rezim, kedy si po prepnuti do manualu rucne zvolit na ktory vstup to chcem mat rucne prepnute.

Funkcnost prepinac to iste ale asi mam iny typ ziadny servo motor tam neni ale dve cievky.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
luge
 
Příspěvky: 641
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

PředchozíDalší

Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'