Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je stř čer 19, 2019 2:57 pm


8,8kWp 3faz na trackeru

FVE systémy bez dodávek do DS pouze pro vlastní spotřebu, ostrovní FVE nebo poloostrovní s odběrem ze sítě v případě nedostatku energie.
PředchozíDalší

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kodl69 » pon čer 03, 2019 7:00 am

Je vidět spousta prokovů - k čemu by asi byly, kdyby na té druhé straně nebyly ty diody... Oststně nic ti nebrání ten plošňák vycvaknout ze západek - ale nezapomeň odpojit vývody z panelů, jinak to bude dost silnej zážitek...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3616
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 271

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » pon čer 03, 2019 7:53 am

mam ještě spoustu panelu ve skladu tam se mužu juknout.
nechtěl jsem to vycvakavat abych něco nepodělal.

dik hoši , jsem jenom začinajicí zavislák, svou zavislost si ještě musím vypěstovat :lol:

jdu makat, večer musím zas na tyden do rachoty, a chci dodělat ještě ten pohon. :roll:
snad to stihnu.
kvako1
 
Příspěvky: 261
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 52

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » úte čer 04, 2019 10:39 am

Ahoj, tak nějaký report z postupu.
Ten motor jsem nestihl dodělat tak až příští týden. slunce je teť dost tak jsem jeden string natočil na východ a jeden na zapad.

Par fotek stoho trackeru jak jsem to předělal.
Zrušil jsem protizáváží a posunul těžiště dole. Cele je to teť vyvažené samo o sobě.
Celkem jsem se s vypočty trefil a je tam nevyvaženost tak do 10kg. je to pevné že se to ani nehne, myslim na ten skrut.
Snažil jsem se využít co nejvíc materialu stoho předešleho pokusu :roll:

Fotky jsou z jednoho stringu o 12cti panelech. a dodělal jsem tam i víc mezer.
Cele to pole ,pak bude rozděleno ještě napůl a motory budou dva. Ne jak předtím jedno pole a ještě blbě motor na jedné straně.

Dik že jste mě tak sprdli , :lol: :yes:
Přílohy
16 (3).jpg
16 (2).jpg
16 (5).jpg
Naposledy upravil kvako1 dne úte čer 04, 2019 10:52 am, celkově upraveno 2
kvako1
 
Příspěvky: 261
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 52

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » úte čer 04, 2019 10:44 am

ještě par fotek a videjko jak se to houpe :)

https://www.youtube.com/watch?v=4udbnCc ... e=youtu.be

Nevim jsetli to video pujde , piše mi to nějaké nesmysly, když tak napište jestli jde.
Přílohy
16 (6).jpg
16 (4).jpg
16 (1).jpg
kvako1
 
Příspěvky: 261
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 52

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod diablo007 » úte čer 04, 2019 10:57 am

Video jede
diablo007
 
Příspěvky: 1122
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputation: 71

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » úte čer 04, 2019 11:16 am

Dikes
kvako1
 
Příspěvky: 261
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 52

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » úte čer 04, 2019 3:02 pm

mam ještě nejasnost vtom nabijecím napětí, dost mě to mate.
chci nabijet baterie do napřiklad 4,1V x 14 ´= 57,4V
takže mam nastaveno - bulk 57,4
float 56
tohle mi bylo doporučeno.
ono to ale nikdy nepřeleze přez to float napětí. takže mi vlastně články nabijí jenom na 4V.
mam to tedy zvednout to float napětí ?

respektive proč se nastavuje bulk napětí když to stejně nikdy něpřelezlo float a drží se na něm v rozsahu desetiny voltu ?
kvako1
 
Příspěvky: 261
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 52

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod střídač_N » úte čer 04, 2019 3:13 pm

kvako1 píše:respektive proč se nastavuje bulk napětí když to stejně nikdy něpřelezlo float a drží se na něm v rozsahu desetiny voltu ?


Správná funkce regulátoru u olova je, že probíhá BULK na nějaké nastavené napětí, po jeho dosažení se na tomto napětí nějakou dobu udržuje a následně napětí klesne na FLOAT, kde se drží dle parametrů regulátoru.

Pokud tento regulátor použijeme na nabíjení lithia, regulátor by měl dosáhnout napětí dle potřeba 4.1*x a tam se držet po nekonečnou dobu.
Je nanejvýš zbytečné baterku nabít na vyšší napětí BULK a následně ji vybít na nižší napětí FLOAT. Tento postup baterku jen a jen zbytečně ničí-opotřebovává. Pokud bych chtěl mít napětí 4.0*x, pak je lepší se netrápit s nějakým BULK a hned přejít na FLOAT napětí.
Možná, že tento regulátor takový postup předvídá a dělá to nejlepší co lze udělat.
střídač_N
 
Příspěvky: 547
Registrován: sob říj 21, 2017 1:22 pm
Reputation: 77

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod rottenkiwi » úte čer 04, 2019 3:25 pm

Toto je prefektný článok, ako možno FLOAT-om na dlhú dobu
úplne zničiť LiFePO či LiNMC baterky.

https://marinehowto.com/lifepo4-batteries-on-boats/
Only God & bank can create something from nothing. LTC: LX4UmmYHzT293zcJJ4BjTcPTRSHoLWLDn7
Si anode Spectrum BMS SEI formation Float Ochrana High SOC deg. MPPT BENZ Carbon Pb
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 2443
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 135

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » úte čer 04, 2019 3:32 pm

rottenkiwi píše:Toto je prefektný článok, ako možno FLOAT-om na dlhú dobu
úplne zničiť LiFePO či LiNMC baterky.

https://marinehowto.com/lifepo4-batteries-on-boats/


tak tohle nedám, mohl bys vkostce shrnout co se tam píše ?
děkuju
kvako1
 
Příspěvky: 261
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 52

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod střídač_N » úte čer 04, 2019 4:39 pm

rottenkiwi píše:... ako možno FLOAT-om na dlhú dobu úplne zničiť LiFePO či LiNMC baterky.


Ten člověk popisuje stavy na které upozorňuji již několik roků.
Ten problém je nabíjení na vyšší napětí než je ono 3.33+I*vnitřní odpor(V). Pokud nabíjím trvalým proudem i jen 0,5C k napětí vyšším než je ono 3.33+I*vnitřní odpor, pak baterku, která má vměstnané veškeré ionty, jen zahřívám, pokovuji elektrody, čímž ji ničím.

Baterka se nikdy nezničí pokud ji budu nabíjet na 3.3V. Ona ve své podstatě nepozná, zdali je paralelně spojena s jinou baterkou stejného napětí, nebo zdrojem o stejném napětí.
Bezpečně ji zničím, pokud ji nechám nadměrně dlouho na napětí například 3.4V a výš. O tomto stavu onen autor referuje jako škodlivém, kterému je třeba se vyvarovat.

Jsem potěšen, že se tento názor potvrzuje!
střídač_N
 
Příspěvky: 547
Registrován: sob říj 21, 2017 1:22 pm
Reputation: 77

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod střídač_N » úte čer 04, 2019 5:03 pm

Dovolím si ještě doplnit z odkazovaného článku:

"Vztah mezi cílovým napětím , trváním na cílovém napětí + nabíjecím proudu je to, kde může dojít k poškození. Při nastavování systému LFP tyto tři faktory nelze ignorovat"

"Nabíjení LFP je jednoduché - Nabíjení k cílovému napětí, pak zastavení nabíjení ."

"Buňky LFP by ve skutečnosti neměly být nabíjeny při teplotách pod 32F / 0C. Opět je to další chyba, která může vést k pokovování lithiem . "
střídač_N
 
Příspěvky: 547
Registrován: sob říj 21, 2017 1:22 pm
Reputation: 77

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod rva » úte čer 04, 2019 5:04 pm

On stačí snad jen ten výsledek: 6 měsíců článek drželi na konstantním napětí 3.4V a jak se změnila počáteční kapacita
==================
Premium Cell #1 – 1100 mAh Rated – Base Line Capacity = 1.140 mAh – 6 Months at 3.400VPC = 1.130 mAh
Premium Cell #2 – 1500 mAh Rated – Base Line Capacity = 1.391 mAh – 6 Months at 3.400VPC = 1.387 mAh
Premium Cell #3 – 1500 mAh Rated – Base Line Capacity = 1.404 mAh – 6 Months at 3.400VPC = 1.403 mAh
No-Name Cell #4 – 1200 mAh Rated – Base Line Capacity = 1.101 mAh – 6 Months at 3.400VPC = 0.921 mAh
Counterfeit Cell #5 – 1500 mAh Rated – Base Line Capacity = 1.298 mAh – 6 Months at 3.400VPC = 1.192 mAh
=================
Závěr může být takový, že přes léto, když jsou přebytky, přenastavím regulátor na nižší napětí, protože i tehdy baterka vydrží do druhého dne.
A v zimě, kdy melu s elektrikou z posledního a počítám každý elektron, napětí zvýším - stejně to na něm bude jen chvíli.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1297
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 142

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » úte čer 04, 2019 5:40 pm

dik moc za vysvětlení.
takže pro mě - používám liion ,je nesmysl tam mít nastavené rozdilne napětí.
takže mužu nastavit bulk i float stejně. tim padem to nebude nesmyslně mikrociklovat na konci dobijeni.
v letním období klidně max 4V na článek. na zimu to přestavit na 4,1V na članek.
kvako1
 
Příspěvky: 261
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 52

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod diablo007 » úte čer 04, 2019 7:36 pm

Napětí 3.3v asi neplatí pro lionku ne ? To je napětí kde většina lidí přepíná na ds
diablo007
 
Příspěvky: 1122
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputation: 71

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod xmasin » úte čer 04, 2019 7:49 pm

Osobně budu Liionky Samsung ze zdejšího bazaru provozovat tak nějak mezi 4,05V až 3,55V což podle grafu od djpeta je cca 80%DoD a v zimě to vidím tak v rozsahu 4,05V až 3,7V což by mělo odpovídat 60% DoD. Cutoff pro případ výpadku nastavím na 3,4V, což je cca 90% DoD.
Otázka je, jak bude spolupracovat Axpert King s Liionkama. Jde hlavně o to, zda dokáže vypnout nabíjení po dosažení float napětí, u mého starého olova furt pere do baterie cca 1,2A.
xmasin
 
Příspěvky: 1101
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 44

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod marko250 » úte čer 04, 2019 8:43 pm

Li-ion je jinde,článek je o lifepo hlavně na lodi.
Kluci dost zavádíte s výkladem článku,kdo si to skutečně přečte po sekci s BMS tak pochopí,že není problém napětí 3.4/3.5V ba dokonce 3.6V,ale velkou úlohu hraje čas/proud/kvalita článku.
Ano při napětí 3.3V do něj můžeš ládovat v rámci 1C klidně přerušovaně jak chceš a nic moc se uvnitř nestane a to samé chování přez 3.4V zrychleně poškozuje vnitřně materiály.
Dále ten výčet šestiměsíčního udržování NĚKOLIKA DRUHŮ článků na 3.4V a jejich pokles a nepokles byl ovlivněn jen kvalitou daného článku,rozumějme směsí a provedení,prostě fake tam poklesly o 16% a ty "tovární" se drží na stejné kapacitě.A 3.4V jim vůbec nevadí.
V globálu lze říci nabíjej přiměřeným proudem ,v přiměřené teplotě do nastaveného napětí a po jeho dosažení okamžitě vypni nabíjení.Pak jen udržuj flout po poklesu napětí právě kolem těch 3.3V a baterky budou sloužit nejdéle.Od 3V znova opakuj cyklus,toť vše.
V globálu lze říci,že jsme všichni v prdeli,protože ani jeden z nás netušíme co nám šikmoočka uvnitř namixoval za kvalitu.Pokud je mix kvalitní tak držení na 3.4V není pro článek problém,rozumějme po ukončeném bulku a absorbci se stáhnutím proudu na3.4V(pár minut,nebo utnout hned) a následný udržovací flout na 3.4V s nulovým proudem.A autor koketuje i s vyšším napětím 3.6V a stejným postupem.
Já to dělal s Winstnama několik let tak,že opakované nabíjení začlo při 3.2V popošlo to na absorbční napětí 3.43V,kdy se sráží postupně proud a když se ho dosáhne tak se drží 3minuty,pak po třech minutách se přepne do floutu a čeká až spadne na 3.37V, kde je regl drží s minimálním proudem na tomto napětí.Pak padne tma a napětí klesá dle odběru a regl začíná znova.Jako spodní napětí při odběru měniče mám 2.95V,kdy se měnič vypne a články povylezou nad 3V,to záleží na síle,která dostala napětí k 2.95V.Pak je regl nabíjí až povylezou k 3.3V a znova zapne měnič.
Dneska mám ale vše jinak pár měsíců.Nastavení zůstalo identické,ale zapojily se do hry dva vytěžovače,které odkloňují regl do měniče a spirál,tak vlastně držím stálé napětí na 3.4-3.42V s minimálním proudem na články a absorbce nikdy nedosáhnu a poklesne to ,až když padne tma.Tím sem vlastně spojil absorbční napětí s udržovacím a proudy ovládají vytěžovače.No a teď je otázka jak se s tím poperou konkrétně mé články kvalitní/nekvalitní.Samozřejmě bych to mohl nastavit na 3.37V to vytěžování,ale třeba zítra chci nasbírat energii,protože ve čtvrtek už hlásí silné bouřky a tmu a přestavovat to takhle dle počasí ručně,zase není taková zábava.K žádnému přehřívání vzhledem ke kapacitě a proudům nedochází i díky umístění ve sklepě.
No a kvalita se krapec ukazuje už jen z toho,že je na nich rok výroby 2007 a stále tahají za jeden provaz,ikdyž jsem je díky 34ks musel rozpárovat (2p17s) co nejvyrovnaněji to šlo.Rozdíly byly už na začátku.
JZ-50°/20xChaori<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar<davá2750W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 58.4VDC LFP4/370A+Li-ion/300A<uloží 35kWh>,měnič PJ 10 kW<dává stále 8600W>
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 1513
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín
Reputation: 163

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod NOPARasito » úte čer 04, 2019 10:20 pm

kvako1 píše:Ahoj, tak nějaký report z postupu.
Ten motor jsem nestihl dodělat tak až příští týden. slunce je teť dost tak jsem jeden string natočil na východ a jeden na zapad.

Par fotek stoho trackeru jak jsem to předělal.
Zrušil jsem protizáváží a posunul těžiště dole. Cele je to teť vyvažené samo o sobě.
Celkem jsem se s vypočty trefil a je tam nevyvaženost tak do 10kg. je to pevné že se to ani nehne, myslim na ten skrut.
Snažil jsem se využít co nejvíc materialu stoho předešleho pokusu :roll:

Fotky jsou z jednoho stringu o 12cti panelech. a dodělal jsem tam i víc mezer.
Cele to pole ,pak bude rozděleno ještě napůl a motory budou dva. Ne jak předtím jedno pole a ještě blbě motor na jedné straně.

Dik že jste mě tak sprdli , :lol: :yes:

Pěkně jsi to vyztužil
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 1009
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan
Reputation: 41

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » pát čer 14, 2019 6:42 am

Ahoj, objednal jsem si tenhle wifi box
https://www.ebay.com/itm/WIFI-BOX-off-g ... 1ef4a83f4a

A je u něj jěště - Wireless access point, takova mala destička, nemužu o tom nic najít, neví někdo naco to je ?
v manualu od toho boxu nic není.

manual wifi boxu


poradí někdo naco to je , nebo kde o tom něco najít ?

děkuju
kvako1
 
Příspěvky: 261
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 52

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » pát čer 14, 2019 7:04 am

Foto te destičky.
Přílohy
16 (2).jpg
16 (1).jpg
kvako1
 
Příspěvky: 261
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 52

PředchozíDalší

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron
Reputation System ©'