Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je stř srp 21, 2019 2:21 pm


8,8kWp 3faz na trackeru

FVE systémy bez dodávek do DS pouze pro vlastní spotřebu, ostrovní FVE nebo poloostrovní s odběrem ze sítě v případě nedostatku energie.
PředchozíDalší

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod hurvayz » ned dub 28, 2019 2:03 pm

Mam ten meanwell. Již nevyužitý chceš ho? Taky mám spínačky přímo origo na 12V na din. Kdyby jsi chtěk napiš.
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 606
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm
Reputation: 41

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » ned dub 28, 2019 5:18 pm

Napadlo mě že pokuť dám ty stykače na 48V, Hodinky běží taky na 48V , chybí mi dořešit jenom ten motor. Ten je na 24V.
Dal bych napajení s půlky baterie 24V. To mi samozřejmě rozhodí balanc baterky.
Pokuť by to ale šlo na jednu stranu z članku 1-7 a spátky z čalánku 7-14 tak ta dráha je stejna a baterii by to nemuselo rozházet.
Je to blbost, nebo by to mohlo fungovat ?
Co myslíte ?
Štve mě ,že jenom kuli motoru tam musím dát samostatný měnič.
kvako1
 
Příspěvky: 343
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 69

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » úte dub 30, 2019 3:45 pm

Tak jsemse včera pustil do rozvaděče v baraku. Původní musel ven.

Level 1 vrtani děr vysekani a osazení do noveho par přistroju.dělal jsem na tom včera asi 8 hodin.
7 (1).jpg


Level 2 dnes vytržení původního a osazení nového.
Od rána do cca 16 :00. Konečně jsem to zapl abych si alespoň uvařil kafe.
Ještě je tam tak na 4 hodky práce. asi zas zítra. bordel tu mám jako v tanku. Až příjde ta moje s práce dostnu dodržky že tu je zas tolik prachu..
7 (2).jpg
kvako1
 
Příspěvky: 343
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 69

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod rva » úte dub 30, 2019 3:52 pm

Gratuluji k odvaze. Taky mě to někdy čeká, zatím to úspěšně odkládám.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1378
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 168

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » úte dub 30, 2019 3:56 pm

dik . byla to nutnost, musel jsem tam přivés kabely z elektrarny , ktera bude mimo barák, a do toho prcka bych už nic nenarval. jinak ten přepinač sítí dáva pěknou šlupku jak to přepne :lol: myslím tím zvuk. jsem se poprvé normálně lekl :D
kvako1
 
Příspěvky: 343
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 69

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » úte dub 30, 2019 8:03 pm

Taky makam jak je čas na trackeru a baterce z přistrojema atd..
tracker je zatim hromada materialu na dvoře. to sem asi nema zatim smysl davat fotku.
baterie zatim vypada takhle :

8.jpg


mam tam zapojeno co se dalo. chybí zapojit stykače z hodinek a měniče.
článků mam hových už 3 řady 21 kW, ale nemontuju je tam . To až na místě. Bude to pak vážit cca 250-300kg tak by byl problém ze stěhováním. přece jenom v dině se to lip sestavuje. ty bosch stykače pujdou ven a pujdou tam šnajdry na 48V. puvodně jsem tam chtěl tyhle na 24V, ale čím miň spotřeby z toho DC/DC Měniče 48V24V tím bude asi menší spotřeba.
cyhbí zatím vrchní díl z měničema.

uvažuju že tam hodím mezi každou řadu přepážku, nevím ale jestli se to pak nebude hůř chladit..

omlouvam se za kvalitu fotek, nějak mi to začalo blbě fotit.
kvako1
 
Příspěvky: 343
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 69

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kodl69 » čtv kvě 02, 2019 7:07 am

stykače jsou nejlepší bez klidové spotřeby, tzv se západkou, a nebo přepínač sítí od číňana, celkem obstojně funguje a má klidovou spotřebu okolo 1W na 230V.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3762
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 303

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » čtv kvě 02, 2019 8:18 pm

stykače nejsou na přepinaní, ty jsou na pohon motoru trackeru. ty kontakty hodinek by ten proud nedali.
proto stykače. budou seple jenom při behu motoru par minut denně.

Přepinač sítí je vidět ve fotce rozvaděče. druha řada zdola. 4 polovej číňan.

Dnes ráno bylo tady hnusně tak jsem se věnoval pohonu trackeru. freznul jsem si spojovací díl převodovky motoru a další přídavné převodovky 1:5.
Vysledné otáčky jsou teť 2,5/min.
ještě mi chybí vyfreznot drážku na klínek do šneku a hřídelky převodovky . a mam hotovej pohon.

spojovací díl :

9 (2).jpg


Hotová sestava pohonu :
Přílohy
9 (1).jpg
kvako1
 
Příspěvky: 343
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 69

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » úte kvě 07, 2019 8:40 am

Ahoj, mam tady stykače na 48V, ale AC. bude problem pokuť do nich pustím 48V DC ?
Momentalně nemám jak vyskoušet. nemá někdo skušenost ?
kvako1
 
Příspěvky: 343
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 69

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod NOPARasito » úte kvě 07, 2019 10:24 am

Ja mam zkusenost, ze s 24AC na 24DC stykac jel, jen bral vetsi proud na civku. Zkusil bych zmerit odpor civky a spocitat co tam potece v mA.
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 1209
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan
Reputation: 66

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » úte kvě 07, 2019 11:04 am

naměřil jsem 21,5 ohmu.
Vychazí to 2,2A ? to je nějaký nesmysl ne ? U/R počítám správně ?
Naposledy upravil kvako1 dne úte kvě 07, 2019 11:51 am, celkově upraveno 1
kvako1
 
Příspěvky: 343
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 69

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod NOPARasito » úte kvě 07, 2019 11:10 am

:mrgreen: Prave, to me taky na CNC s AC vypadaval karta vystupu. Mel jsem ji jen 0,5A pro DC 24V a kdyz jsem zapojil stykac s civkou 24VAC sla karta do pretizeni.
Ale proud se pocita U/R=I
Dle tohohle se nemuzes u ohmova zakona mignout.
ozakon.gif
(866 bajtů) 9 krát
Naposledy upravil NOPARasito dne úte kvě 07, 2019 11:18 am, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 1209
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan
Reputation: 66

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod youda » úte kvě 07, 2019 11:15 am

2.2A x 50V to je vic nez 100W ztratovyho vykonu...to nedava smysl pouzivat. Neni to ten odpor spise 2,15 MOhmu?

Urcite existuji DC stykace se ztratovym vykonem 10W a mene...
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1986
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 456

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod rva » úte kvě 07, 2019 11:16 am

kvako1 píše:naměřil jsem 21,5 ohmu.
Vychazí to 2,2A ? to je nějaký nesmysl ne ? R/U počítám správně ?

Výsledek máš správně, U/R, ale cívku na AC snad nejde bezpečně připojit na DC, protože pravděpodobně shoří. Indukčnost cívky totiž u AC omezí proud na přípustnou hodnotu.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1378
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 168

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod josse » úte kvě 07, 2019 12:05 pm

NOPARasito píše:Ja mam zkusenost, ze s 24AC na 24DC stykac jel, jen bral vetsi proud na civku. Zkusil bych zmerit odpor civky a spocitat co tam potece v mA.
Strašně záleží na typu. O víkendu jsem neměl nic jiného než s 24 V AC cívkou, má mít 1.6 W / 5.7 VA spotřebu, na 24 V DC odebíral 1.7 A, ani se mi to nechce počítat kolika násobek to byl. A po dvou minutách smrděl. Změřit je správná metoda, může to být ok.
12x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 80P14S 18650, https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 310
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm
Reputation: 52

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod NOPARasito » úte kvě 07, 2019 12:13 pm

Me se podaril 1 z 7 typu, tusim to bylo nejaky ABB, ale vse delam v 24V, holt CNC to tak maj
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 1209
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan
Reputation: 66

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kybos » úte kvě 07, 2019 1:05 pm

Stykač s cívkou 24V AC není možno připojit na 24V DC. Pro stejnosměrné napájení je proud cívky dán pouze jejím ohmickým odporem. Pokud tutéž cívku připojím na 24V AC je proud dán sériovou kombinací ohmického odporu a reaktance indukčnosti cívky pro danou frekvenci (50Hz), která je obvykle značně větší než její ohmický odpor.
7,5 kWp poly Renesola + 3x Tristar MPPT60 (>40 MWh) + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 540 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1820
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 195

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » úte kvě 14, 2019 6:32 pm

Ahoj všem. tak jsem zas z prace na par dnu doma. měniče už jsou taky doma tak to lepím dohromady a chci to nastavit v dílně.
venku je zima ....

nastavuji ty měniče, už jsem je donutil na spolupráci pro 3 faz. trvalo to hodku než jsem to pochopil stím vypinaním :D

a teť prosba.
potřeboval bych vysvětlit co přesne je :

prametr
26 bulk napětí
27 float V
29 cut of V
32 bulk charging time/ daji se tam nastavit minuty nebo automaticky.

mam jak jstě víte liion 14 článku. a chtěl bych jít v rozmezí 3,45 -4,1V na článek.

parametry 33-39 vubec neechapu co je.

poradí někdo co tam nastavit ? nebo vysvětlit pojmy ? :roll:
děkuju moc.

manual:
http://www.mppsolar.com/manual/PIP-MG%20(PF1.0)/PIP-MG%205KVA%20manual-20181025.pdf
kvako1
 
Příspěvky: 343
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 69

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » stř kvě 15, 2019 7:04 am

ještě mam dotaz.
mám uzemnění v baraku- klasika.. elektrarna je od baraku cca 10 metru a má zvlášť uzemnění.
mám ty uzemění propojit i páskem ? ta možnost tu ještě je , než to zasypu.
ono to stejně bude propojené kabelama. jde o to jestli to propojit i v zemi.
kvako1
 
Příspěvky: 343
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 69

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod beethowen » stř kvě 15, 2019 7:24 am

kvako1 píše:ještě mam dotaz.
mám uzemnění v baraku- klasika.. elektrarna je od baraku cca 10 metru a má zvlášť uzemnění.
mám ty uzemění propojit i páskem ? ta možnost tu ještě je , než to zasypu.
ono to stejně bude propojené kabelama. jde o to jestli to propojit i v zemi.

Určitě bych to propojil v zemi pásem, zvlášť pokud tam máš výkop. I kdyby se nedej bože něco stalo, tak by ti tam tekly proudy přes ty kabely, což je lepší aby to radši šlo pásovinou přes zem.
3,8kWp Suntech, MPPSolar PIP-4048MSD, LiFePO4 48V/200Ah, Li-ion 120P14S 300Ah
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 201
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov
Reputation: 39

PředchozíDalší

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron
Reputation System ©'