Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pát kvě 24, 2019 4:49 pm


8,8kWp 3faz na trackeru

FVE systémy bez dodávek do DS pouze pro vlastní spotřebu, ostrovní FVE nebo poloostrovní s odběrem ze sítě v případě nedostatku energie.
PředchozíDalší

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod pkougl » úte bře 05, 2019 8:45 pm

Zdravím, mam to udělané přes šnekovou převodovku, ovládání přes spínací digi hodinky, dvoukanálové od elka(jarní a letní provoz) posouvám to po jedné otáčce hřídele vstupu šnekovky (mam na ní vačku, dělá to tušim 9 úhlovejch stupňů), doplněný to je časovym relátkem a dohromady se to i vrátí večer nazpět do východu a čeká na slunce. (to hlídají koncáky krajních poloh) Někde můžu vyštrachat schema a dát inspiraci, funkční několik let
Pavel
7,1kWp - 8x3 panely Renesola 240Wp, 2x3x235Wp lightway, 2xTristat TS60, trakční 48V 2x750Ah olovo, měnič PH10000 6kW, SDS Micro, solární dvouosý tracker se třemi panely
pkougl
 
Příspěvky: 254
Registrován: ned srp 05, 2012 9:41 am
Reputation: 18

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » úte bře 05, 2019 9:02 pm

pkougl


dik to bych uvítal , každý typ se hodí.
Nedal bys sem i foto ?

edit
pro zajimavost :
poptal jsem tohle plastové ložisko 6ks
https://www.igus.sk/info/news-2017-squa ... listid=107

poslali mi nabidku 100 eur za kus. tak to jsem opravdu nečekal :eek2:
kvako1
 
Příspěvky: 228
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 47

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod volente » úte bře 05, 2019 9:19 pm

Hm hm, tak 64m2, můj odhad je tak 3x3x3m základ z betonu, pohon minimálně kolem 1kW výkonu. Každý kdo montoval někdy panely na střechu při větru kolem 30 Km/h potvrdí že to začíná být už docela nebezpečné.
Při rychlosti větru 60 Km/h bude síla 4x větší, takže výkon pohonu na otočení této obludy možná ta 1kW zvládne.
A když bude foukat víc? Nevím. Ale počítal bych pevnost a výkon pohonu minimálně do síly větru 90 Km/h.
Zpřevodování do pomala je krásná věc, ale má svoje omezení právě ve ztrátách převodů.
Stačí se podívat na výkon aktuátorů na satelity.
4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 12x Calyxo 70Wp amorf + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 16 kWh Li-Ion, Axpert MSXE, 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 1450
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov
Reputation: 182

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kodl69 » úte bře 05, 2019 9:41 pm

Mě napadlo, že za spínačky by se dalo dát časové relé, tj spínačky sepnou na 1 minutu, ale časové relé se aktivuje jenom na 1s , nebo jinou nastavenou dobu. Ale asi by byl problém to vyladit, s koncákem a vačkou mi to přijde jako opakovatelný řešení.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3513
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 258

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod marko250 » úte bře 05, 2019 10:17 pm

Tak pokud to budeš teprve dělat,tak zvaš to naklonění a rozdělení na více trackerů.Vždyť z toho moc nedostaneš v zimním období?! Tohle https://www.youtube.com/watch?v=eDBB2KvWF1g , bych klonil ještě víc k 50° od země aspoň a směr jih.To rozdělení hlavně kvůli větru ,jakémukoli.
JZ-50°/20xChaori<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar<davá2750W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 58.4VDC LFP4/370A+Li-ion/300A<uloží 35kWh>,měnič PJ 10 kW<dává stále 8600W>
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 1470
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín
Reputation: 159

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » stř bře 06, 2019 5:16 pm

Ahoj, pokuť mám přívod s DS jištěn 40A jističem, a chci před něj vložit stykač, kůli odpojení DS v případě výpadku DS,
stačí mi stykač na 40A nebo dát rači 63A ?
nevim jestli je to správny název , ale někde jsem četl /rozpadové místo/ ?

nemáte nahodou typ na stykač s malou spotřebou ? konkretni typ ?

nebo je na to nějaké jiné řešení ? ty vědší stykače celkem slušně žerou... co jsem našel tak kolem 10W
kvako1
 
Příspěvky: 228
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 47

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod pkougl » stř bře 06, 2019 6:50 pm

jak jsem slíbil, níže je schema mého trackeru ovládaného digitálními hodinkami (dvoukanálovými), jelikož sluníčko není ve stejných místech na jaře(podzimu) a v létě(zimě) každý kanál ovládá své období. V hodinkách mam nastavený dvě různé sady času pro spínání polohování. Hodinky jedou v režimu že vyšlou impulz v daný čas (myslím že to jsou 2 sec) a rozjedou pohyb směrem k západu (RE1) pomocí RE3, vačka která je na vstupní hřídeli šnekové převodovky dokončí pohyb (cca 5 sec) a rozepne obvod. To v mém případě popojede asi o 9 úhlových stupňů k západu. Tyto cykly se opakují dokud nedojede traker na úplnou západní polohu (koncáky momentu západ a koncové polohy západ jsou spíše bezpečnostní). Na konci dne vyšlou hodinky dlouhý spínací impulz ( u mě asi 5min) a nejdříve se traker rozjede dál k západu ale pak zasáhne dvoustupňové časové relé, nejdřív rozepne Ret2 (6-8 sec), zastaví se pohyb a poté sepne Ret1 (10-12sec) a začne se traker otáčet na východ až ho zastaví koncák východní polohy ( u mě to trvá asi 2-3 minuty). poté vypne signál od hodinek a čeká se na ráno.

snad jsem to popsal srozumitelně, kdyžtak dovysvětlím
Pavel

dolní část schema je pro druhou osu, což asi není zajímavé pro toto uvažované použítí mamutího sledovače
rozvaděč tracker.jpeg
7,1kWp - 8x3 panely Renesola 240Wp, 2x3x235Wp lightway, 2xTristat TS60, trakční 48V 2x750Ah olovo, měnič PH10000 6kW, SDS Micro, solární dvouosý tracker se třemi panely
pkougl
 
Příspěvky: 254
Registrován: ned srp 05, 2012 9:41 am
Reputation: 18

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod pkougl » stř bře 06, 2019 7:02 pm

ještě doplním že pohon je průyslový pohon AUMA původně určen pro ovládání kulových ventilů (klapek), příkon cca 60W, foto níže
20131123_114904.jpg

20140511_134020.jpg
7,1kWp - 8x3 panely Renesola 240Wp, 2x3x235Wp lightway, 2xTristat TS60, trakční 48V 2x750Ah olovo, měnič PH10000 6kW, SDS Micro, solární dvouosý tracker se třemi panely
pkougl
 
Příspěvky: 254
Registrován: ned srp 05, 2012 9:41 am
Reputation: 18

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » stř bře 06, 2019 7:59 pm

pěkné, děkuju za schemu i fota.
i motor je celkem macík :) ja mam nejsilnější 120W s krouťakem kolem 450Nm :D

stím stykačem , poradí někdo ? dík
kvako1
 
Příspěvky: 228
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 47

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod rva » čtv bře 07, 2019 8:26 am

Stykač bych dimenzoval minimálně na jistič před ním a ne za ním - pro případ zkratu na výstupu stykače. Jinak nějaké spotřeby čínských stykačů jsem měřil na http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=20&t=4052&p=70776&hilit=spot%C5%99eba+styka%C4%8D#p70776
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1270
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 138

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » čtv bře 07, 2019 12:13 pm

děkuju moc , ve vlákně jsem našel vše co potřebuju.
zatím jsem vybral tenhle .
https://download.schneider-electric.com ... _DATASHEET
kvako1
 
Příspěvky: 228
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 47

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » pon bře 25, 2019 5:19 pm

Ahoj, tak jsem tu opět z dotazem.
Přišel mi z CN bespečnostní obvod BMS.
jsem stoho ale poněkuť rozladěn :cry:
Plošky pro připojení jsou častečně přecinované takže tam nepujde přišroubovat oka, ktere jsem si chtěl vyrobit namíru.
Přikladám fotky. nevím jak tam tedy připojit ten vodič . Potřebuju tam narvat 50 tku, minimalně.
Ty díry do štverce jsou pocinované zespodu. Je to hrbaté s rozdílem skoro 1mm takže tam nebude sedět hlava šroubku..
A teť co stím ?
BMS by mělo být na 300A :roll: to budou asi dymové signály jak to zapojím..

Omluvte kvalitu fotek
Přílohy
1 (2).jpg
1 (1).jpg
kvako1
 
Příspěvky: 228
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 47

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod peater » pon bře 25, 2019 6:13 pm

Ahoj já to mám podobně. Vzal jsem klasické měděné pocínované krimpovací oko a ten konec kam se strká kabel jsem zmačkl ve svěráku. Pak jsem to tam normálně napájel. Zatím žádný problém.
Uživatelský avatar
peater
 
Příspěvky: 207
Registrován: pát bře 20, 2015 9:25 pm
Reputation: 4

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kodl69 » pon bře 25, 2019 6:15 pm

tady do těch děr připájej 4ks lankový dráty pár cm dlouhý, odhaduju že víc než CYa 6mm2 tam nevleze, na ně nalisuj ta oka , kterejma to spojíš s CYa50mm2. Ale tady bych 300A neměl odvahu pustit ani omylem. To je "smart BMS?" pošli odkaz... Tohle řešení je dobrý spíš do vozítek a pohybovadel, na doma ti odpojení baterky na přebití zničí MPPT regulátor. Potom jsou to vyhozený peníze, stačila ti BMS na 20A a vývodem BMS ovládat měnič případně shazovat jistič od panelů... Na přetížení jsou lepší pojistky. Jakej akupack bude mít 300A ochranu? - doufám, že aspoň 500Ah...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3513
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 258

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » pon bře 25, 2019 6:28 pm

https://de.aliexpress.com/item/1-teile- ... c1bab106-0

odkaz, koupil jsem ten same port 300A
Akupack bude mit 750Ah
je počitano z odběrem do 200A při max zátěži, spíš to bude ve špičce, chvilkově.
Dikes hoši za reakce
kvako1
 
Příspěvky: 228
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 47

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod NOPARasito » pon bře 25, 2019 7:37 pm

Toto i spickove 200A bude prda jako prase.
Pokud by jsi rekl trvale tak 50-70 spickove do 120-150 tak ano ale jak jsou dopojeny ty mista na propojeni tech kabelů??? Je to tam aspon zesileny nebo vetsi vrstvou pocinovany??
A kodl69 ti radi dobre, pokud dojde k nasilnemu odpojeni pri zatezi nemusi to dobre dopadnout, na 750Ah bych videl jako dobre reseni rozpakovat baterii po 250Ah a na kazdou vetev jednu BMS, ale to je jen muj osobni nazor ;-)
Jdou tam videt aspon propoje:
Screenshot_2019-03-25-19-49-21-521_com.alibaba.aliexpresshd.png
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 958
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan
Reputation: 40

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » pon bře 25, 2019 8:38 pm

jj jsou tam procinovane spoje, je tam odhadem tak 2,5mm2 měď ke každemu tiristoru a ještě na tom nakidaná asi tuna cínu.
je tam 30ks asi tiristor ? nevim nevyznam se vtom.
kvako1
 
Příspěvky: 228
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 47

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod NOPARasito » pon bře 25, 2019 9:03 pm

kvako1 píše:jj jsou tam procinovane spoje, je tam odhadem tak 2,5mm2 měď ke každemu tiristoru a ještě na tom nakidaná asi tuna cínu.
je tam 30ks asi tiristor ? nevim nevyznam se vtom.

Ok, ale stejne bych ji neprecenoval a 100A na ni bude tak akorat ( to budou trandaky,fety,mosfety - tak nejak bych to definoval :yes: )
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 958
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan
Reputation: 40

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » pon bře 25, 2019 9:08 pm

pokusil jsem se to vyfotit, rozebrat to nejde, musel bych tam rozpajet spoje.
koncepci už měnit nebudu, už mam vše vyrobene,
Přílohy
2 (3).jpg
2 (2).jpg
2 (1).jpg
kvako1
 
Příspěvky: 228
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 47

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod NOPARasito » pon bře 25, 2019 9:19 pm

Snad vydrzi, ja uz s nejvetsi pravdepodobnosti desku menice 48/230V neplanovanym odpojenim odpalil, tak doufam tobe se to nestane ;-(. U me to neodpojila ale BMS, ale nejakej i..ot, a ten jsem byl sam osobne.
I kdyz tu nekdo rikal ze to Axpert prezije bez uhony u me neprezil. Trandaky ve zkratu a na fotce jde videt kterym jsem to odhalil.
11/2016 se osudna vec stala :(
IMG_20190325_211718.jpg
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 958
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan
Reputation: 40

PředchozíDalší

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'