Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob zář 19, 2020 12:49 pm


8,8kWp 3faz na trackeru

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
PředchozíDalší

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod diablo007 » pát led 03, 2020 3:55 pm

Rottenkiwi to dnes testoval tak nějaké info z reálu už má ve vlákně
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 2980
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kodl69 » pát led 03, 2020 5:11 pm

to Vitek: tohle nějak nekoresponduje s mým víceletým měřením, nikdy mi netekl měřitelný proud do žádnýho stringu. Celkem logicky, 3ks 60čl. panelů je celekm 180čl. *0.6V =108V při 20°C , a MPP napětí je cca 90V, v zimě víc, ale to se zvedá i prahový napětí. Samozřejmě bez připojenýho regulátoru by se asi nějaký malý proudy zpět do zastíněnýho stringu daly naměřit, ale na co to má vliv?
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4816
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod Vitek » pát led 03, 2020 5:33 pm

kodl69 píše:to Vitek: tohle nějak nekoresponduje s mým víceletým měřením, nikdy mi netekl měřitelný proud do žádnýho stringu. Celkem logicky, 3ks 60čl. panelů je celekm 180čl. *0.6V =108V při 20°C , a MPP napětí je cca 90V, v zimě víc, ale to se zvedá i prahový napětí. Samozřejmě bez připojenýho regulátoru by se asi nějaký malý proudy zpět do zastíněnýho stringu daly naměřit, ale na co to má vliv?

Ahoj to mereni nema vliv na nic samozrejme. Jen byla na zacatku otazka co se stane a kolik potece proud do zastineneho stringu. Bez mppt. To mereni je spravne. Rozebiral sem to ve vlakne. Po zatizeni mppt napr na 90V se presne stane ze proud zacne tect i ze zastineneho stringu a to difuzni svetlo prave zpusobi. Vysledek byl zmeren a zaznamenan na true rms DC ampernetr.... Takze asi tolik.
Jinko 16,2 kWp,3xPIP5048mk,GBO, Pb 625 Ah, BMV 712, Fangpusun 60A
https://pvoutput.org/list.jsp?id=81146&sid=71915
https://emoncms.org/dashboard/view?id=56972
Vitek
 
Příspěvky: 1349
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod Vitek » pát led 03, 2020 5:37 pm

diablo007 píše:Rottenkiwi to dnes testoval tak nějaké info z reálu už má ve vlákně

OK
Jinko 16,2 kWp,3xPIP5048mk,GBO, Pb 625 Ah, BMV 712, Fangpusun 60A
https://pvoutput.org/list.jsp?id=81146&sid=71915
https://emoncms.org/dashboard/view?id=56972
Vitek
 
Příspěvky: 1349
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » pát led 03, 2020 6:36 pm

no koukal jsem , u mě to ale není led ale takovahle namraza.
z panelu leze tak 1kW, po očištěni pak šly 3kW.

to je problem te mlhy, namrza to.
panely na noc mam sklopené skoro svisle tak 75-80st.

už třetí den je tu Silná mlha a v noci - 10.st C

tohle je tady fakt nezvykle počasí. ja osobně jsem jej tady ještě v prosinci/ lednu nezažil..

dneska jsem to nastříkal postřikem proti namraze, tak uvidím zítra
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
viewtopic.php?f=55&t=4724&start=300
FVE 7,5kWp na trackeru, 3xpip5048 3faz, baterie li ion 860Ah + ve vystavbě dalších 150A
kvako1
 
Příspěvky: 532
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod Janma » sob led 04, 2020 4:35 pm

Zdar.
Jen takový nápad. pokud by se pustilo napětí do panelů, tak by se mohly zahřát průchodem proudu a nemuselo by se lozit na střechu a stříkat nemrzkou...
Schneider XW+ 6048, 2,5 kWp panelů.
Janma
 
Příspěvky: 263
Registrován: sob pro 16, 2017 7:29 pm
Bydliště: Znojmo

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod rottenkiwi » sob led 04, 2020 4:54 pm

Hej, len do 8000 Wp treba min. 8000 W po dobu aspoň 40 min a napatie cca. Voc + 4 V
+ ešte nastaviť na prúdovom zdroji skratový prúd najslabšieho panelu v sérii.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 3835
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » sob led 04, 2020 5:44 pm

ja to mam kousek nad zemí. tak to stačí omest nebo postříkat vodou a je to dole. ale je to otrava, doufam že to byla nějaká anomalie..

to stím pouštěním proudu ja dělat určitě nebudu.. to mi za to nestojí..

dnes to už nenamrzlo, ale bylo tepleji, jenom - 3 vnoci.

jak říkam to počasí fakt nechápu, to jsem nikdy nezažil aby byla při -10 mlha..
viewtopic.php?f=55&t=4724&start=300
FVE 7,5kWp na trackeru, 3xpip5048 3faz, baterie li ion 860Ah + ve vystavbě dalších 150A
kvako1
 
Příspěvky: 532
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » čtv led 23, 2020 6:01 pm

Ahoj, mate někdo typ na osvědčený
bespečnostní obvod BMS 14S lion s bluetothem ?
používam tenhle

https://www.aliexpress.com/item/3281345 ... 4c4dsHMdz0

ale chtěl bych udělat dvě male baterky, tam by mi stačil tak na 50A. tyhle jsou zbytečné..

Hledám něco levnější a mení s bluetothem...

dikes
viewtopic.php?f=55&t=4724&start=300
FVE 7,5kWp na trackeru, 3xpip5048 3faz, baterie li ion 860Ah + ve vystavbě dalších 150A
kvako1
 
Příspěvky: 532
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod NOPARasito » čtv led 23, 2020 7:25 pm

kvako1 píše:Ahoj, mate někdo typ na osvědčený
bespečnostní obvod BMS 14S lion s bluetothem ?
používam tenhle

https://www.aliexpress.com/item/3281345 ... 4c4dsHMdz0

ale chtěl bych udělat dvě male baterky, tam by mi stačil tak na 50A. tyhle jsou zbytečné..

Hledám něco levnější a mení s bluetothem...

dikes

Vše se motá 50$ a více. Už jsem to řešil s Diablem :yes: .
Možná tu někdo něco hodí do placu, ale nevím.
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 2251
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod matobabetak » čtv led 23, 2020 7:51 pm

Aj ja čakám :) do 30A by stacilo
[5x235W poly, axpert 2,4kw,lion samsung sdi 24V 190Ah, rashberyy pi3, ICC
https://pvoutput.org/list.jsp?id=84584&sid=74995
matobabetak
 
Příspěvky: 396
Registrován: čtv pro 01, 2016 10:54 am

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » čtv led 23, 2020 9:52 pm

https://www.aliexpress.com/item/3281322 ... 16c4iXssm6
tohle je stejna značka jak ty moje vědší. ale nejlevnější to není..
viewtopic.php?f=55&t=4724&start=300
FVE 7,5kWp na trackeru, 3xpip5048 3faz, baterie li ion 860Ah + ve vystavbě dalších 150A
kvako1
 
Příspěvky: 532
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod NOPARasito » stř úno 19, 2020 10:07 pm

Cau, tak se pochlub svoji vyrobou z trackeru, at nam ukazes co to muze prinest lupnout to na pohybovadlo ;-).
Predem diky.
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 2251
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » ned úno 23, 2020 8:10 am

NOPARasito píše:Cau, tak se pochlub svoji vyrobou z trackeru, at nam ukazes co to muze prinest lupnout to na pohybovadlo ;-).
Predem diky.

ahoj, u mě je to dost specifické, a nedokažu ti uplně odpovědět.
Nemám to sčím porovnat.
Co jsem skoušel udělat nějaké měření a vypočty tak mi to vycházi na cca 20% +

Ja měl ale konstrukci v ceně co bych dal za pevnou konstrukci. Práci samozřejmě nepočítam.. je to pro mě koníček..
Takže mam vlastně těch 20% jakoby zdarma. taky mam jednoosý tracker. u dvojoseho by to asi vyšlo na 25-30% +

dvouosý bych ctěl jeden postavit teť v letě. tam se pak bude dát, třeba na den jej odstavit a změřit kolik da jakoby pevna konstrukce a druhý den jako na trackeru..

k te zasuvce co jsi se ptal Youdu-
ja koupil jednu minulý tyden

https://www.alza.cz/sonoff-s26e-d5711523.htm
funguje to perfektně a da se to ovladat z mobilu odkudkoliv.
A jelikož to je sonof tak by to možná šlo ovladat i přes icc. To má podporu pro sonof. nebo koupit jenom rele..

každopadně do toho zatím koukam každý den , asi jako tady všichni a zapnout to přes telefon je otazka par vteřin..

Včera jsem to zrovna pouštěl, asi na 2 hodiny. měl jsem nabyto tak jsem to pustil do topidla. starý konvektor na 2 kW co mi ležel v dilně a už jsem jej nepoužíval.

mam to jenom na skoušku, pokuť se to osvěčí tak dokoupim ktomu nějaký pěkný deskový zařič.
viewtopic.php?f=55&t=4724&start=300
FVE 7,5kWp na trackeru, 3xpip5048 3faz, baterie li ion 860Ah + ve vystavbě dalších 150A
kvako1
 
Příspěvky: 532
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod NOPARasito » ned úno 23, 2020 8:26 am

kvako1 píše:
NOPARasito píše:Cau, tak se pochlub svoji vyrobou z trackeru, at nam ukazes co to muze prinest lupnout to na pohybovadlo ;-).
Predem diky.

ahoj, u mě je to dost specifické, a nedokažu ti uplně odpovědět.
Nemám to sčím porovnat.
Co jsem skoušel udělat nějaké měření a vypočty tak mi to vycházi na cca 20% +

Ja měl ale konstrukci v ceně co bych dal za pevnou konstrukci. Práci samozřejmě nepočítam.. je to pro mě koníček..
Takže mam vlastně těch 20% jakoby zdarma. taky mam jednoosý tracker. u dvojoseho by to asi vyšlo na 25-30% +

dvouosý bych ctěl jeden postavit teť v letě. tam se pak bude dát, třeba na den jej odstavit a změřit kolik da jakoby pevna konstrukce a druhý den jako na trackeru..

k te zasuvce co jsi se ptal Youdu-
ja koupil jednu minulý tyden

https://www.alza.cz/sonoff-s26e-d5711523.htm
funguje to perfektně a da se to ovladat z mobilu odkudkoliv.
A jelikož to je sonof tak by to možná šlo ovladat i přes icc. To má podporu pro sonof. nebo koupit jenom rele..

každopadně do toho zatím koukam každý den , asi jako tady všichni a zapnout to přes telefon je otazka par vteřin..

Včera jsem to zrovna pouštěl, asi na 2 hodiny. měl jsem nabyto tak jsem to pustil do topidla. starý konvektor na 2 kW co mi ležel v dilně a už jsem jej nepoužíval.

mam to jenom na skoušku, pokuť se to osvěčí tak dokoupim ktomu nějaký pěkný deskový zařič.

Cau, tak se sonoffem jsi zacal jako ja.
Screenshot_2020-02-23-08-21-55-988_com.coolkit.jpg

Jde to nastavit vcelku dobre, jak casovace tak teplotni cidla. Jenze.......
Vytezovani v radu 5kW a oblacnost a moje prace me "donutili" k prechodu na "Vitkovo" reseni.
A to je GreenBonO.
Uz se tesim, ze budu jen obcas koukat, jak to svisti a neresit oblacnost a nepozornost zeny a deti pri pouzivani spotrebicu.
Pokud te to prestane bavit, tak je to dobre reseni ;-).
Ps.: Neslo mi o to porovnavat vyrobu s pevnym a tvym trackerem, stacilo by treba prihodit Pvoutput nebo jen naoko nahodit vyrobu prosinec/leden/unor ;-), my uz by jsme si prinos srovnali. Kazdopadne verim ze Tracker vyrobu opravdu zefektivni na danou plochu.
Diky predem. :handshake:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 2251
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » ned úno 23, 2020 10:39 am

vyroba jako takova, je
Prosinec 110kWH tak hnusný prosinec jako byl tehle jsem ještě u nas nezažil.
Leden 215kWh tady už to bylo lepší
Unor zatim 230kWh

Ale jak pišu není to sčím provnat.
třeba ty jseš u Brna, Vítek u Prahy a já kousek od Třince. To počasí je uplně jine.
skusím se zeptat Tchána jestli by nešli vydolovat data z jeho elektrarny. on ma pevnou konstrukci asi 10km odemě. taky 3faz a 9,5kWp


u mě je ještě jeden problem že ráno tam mam stín od lesa. takže mi tam začne svítit o cca 1,5 hodiny později než jinde.
Možná se to ale časem zlepší :lol: kurovec na tom už pracuje :yes: :yes:
až bude ten druhý tracker tak mužu pak dat nějaké relevantní data.

Grenbono u mě asi nepřipadá do uvahy. ja mam FVE mimo barak a další kabely už tam nedostanu.
Mužu to řidít jedině nějak přes datovou linku. nebo wifi. další kabely už tam zakopavat nemužu...
možná ych do trubky ještě nějak natahl další datový kabel, ale to je tak všechno..

ja to chci řešit spíš tou baterkou.
momentalně jem už na 70kWh baterii. cil je do 2-3let 100kWh baterie.
viewtopic.php?f=55&t=4724&start=300
FVE 7,5kWp na trackeru, 3xpip5048 3faz, baterie li ion 860Ah + ve vystavbě dalších 150A
kvako1
 
Příspěvky: 532
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod NOPARasito » ned úno 23, 2020 10:57 am

kvako1 píše:vyroba jako takova, je
Prosinec 110kWH tak hnusný prosinec jako byl tehle jsem ještě u nas nezažil.
Leden 215kWh tady už to bylo lepší
Unor zatim 230kWh

Ale jak pišu není to sčím provnat.
třeba ty jseš u Brna, Vítek u Prahy a já kousek od Třince. To počasí je uplně jine.
skusím se zeptat Tchána jestli by nešli vydolovat data z jeho elektrarny. on ma pevnou konstrukci asi 10km odemě. taky 3faz a 9,5kWp


u mě je ještě jeden problem že ráno tam mam stín od lesa. takže mi tam začne svítit o cca 1,5 hodiny později než jinde.
Možná se to ale časem zlepší :lol: kurovec na tom už pracuje :yes: :yes:
až bude ten druhý tracker tak mužu pak dat nějaké relevantní data.

Grenbono u mě asi nepřipadá do uvahy. ja mam FVE mimo barak a další kabely už tam nedostanu.
Mužu to řidít jedině nějak přes datovou linku. nebo wifi. další kabely už tam zakopavat nemužu...
možná ych do trubky ještě nějak natahl další datový kabel, ale to je tak všechno..

ja to chci řešit spíš tou baterkou.
momentalně jem už na 70kWh baterii. cil je do 2-3let 100kWh baterie.

U bona ridit nic nebudes. Potřebuješ jen silove vodice na cca 3kW.(2,5mm2) To pojede samo, jen naprasaka navolis jisticema nebo sonoff rele ktery spotrebice to budou papat. Ale upozornuju jen "odporove spotřebiče" bez elektroniky.
Dik za info vyroby.
S tou baterkou jsi kanec :yes:
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 2251
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » ned úno 23, 2020 3:15 pm

ja tam pravě už žadny silový kabel nedostanu..
viewtopic.php?f=55&t=4724&start=300
FVE 7,5kWp na trackeru, 3xpip5048 3faz, baterie li ion 860Ah + ve vystavbě dalších 150A
kvako1
 
Příspěvky: 532
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod diablo007 » ned úno 23, 2020 10:30 pm

Čoveče chce to aktualizaci popisku máš tam 860Ah to jsi poskočil skoro na dvojnásobek co?
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 2980
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod brumlaj » pon úno 24, 2020 4:38 am

kvako1 píše:ja tam pravě už žadny silový kabel nedostanu..
No tak si po UTP pošli řídicí signály a spínací prvky měj až v místě spotřeby...
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

PředchozíDalší

Zpět na Plánované elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'