Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř srp 12, 2020 7:33 pm


Victron multiplus 1200VA

Měniče Victron
Předchozí

Re: Victron multiplus 1200VA

Příspěvekod FRSO » pon bře 02, 2020 9:20 pm

Dagus píše:Ahoj, tak jsem testoval. Když vezmu fén, tak to dává v pohodě 1200W (test probíhal při 24V nabytí a vypnutém ac in). Jen pohasne jedno světlo, zahlásí overload, ale jede. Tenhle stav se ale s lednicí neděje. Tam prostě skočí 750-800w, lednice chvilku něco zkouší a pak to vzdá. Nemám nic chytrého, obyč 160cm Liebherr.
Systémové napětí mám 24V. Provozuji to aktuálně 21-24V LTO 30Ah. Vypínám to při 21V a při zatížení je pokles o 0.1-0.2V z nominálního. Kabely jsou ne moc dymenzované 16mm2. Předpokládal jsem nízké zatížení a ztráta při té špičce by mi nevadila. Věřím že při 50A na 6m(3m plus, 3m minus) to nebude tak strašné, ačkoliv by tam pokles měl být velký. Měnič zahlásí overload, nepřepíná se kvůli nízkému napětí.
Můžu otestovat short 35mm2 kabely, ale když v bms je pokud zapřeháním 8mm2, tak si myslím, že to už nezachráním, když to jede přes ten ouzkej. Články jsem spojil 25mm2 propoje 5cm dlouhé. Na 16mm2 jsem v práci zkoušel ups 3500VA a dala mi přes ně taky všechno, jen se parádně ohrivaly kabely. Takže mi nepřijde reálný, že by tím průřezem ten proud neprotekl, spíš že se nějak stane míň ostrým a ten kompresor se sekne ve zkratu, účiník? Může na to mít vstupní napětí a odpor kabelu k bat vliv?

Jaký máš tedy ten Multiplus, jednou 800, podruhé 1200VA, máš tam jakou pojistku ?, Nevím jaký máš model toho multiplusu, jestli starší, nebo ten nový typ. Zkus změřit napětí na svorkách měniče a výstupní napětí AC, třeba je i velký úbytek na pojistce, zkus nastavit menší AC napětí, třeba jen 225V, on když je větší úbytek napětí DC, tak měnič to dotáhne aby byl výstup těch 225V, ale snímá si proud přes vnitřní bočník, který je omezený na nastavené maximum, pokud je už max proud, tak to omezí a měnič nedá max výkon, svítí dříve přetížení, popřípadě pak vypnutí na přetížení. Zkus polaborovat ještě. Popřípadě zkus jinou lednici, jestli se to chová stejně. Já jsem se s tím nesetkal, že by nedal měnič dvojnásobek výkonu při startu lednic.
FRSO
 
Příspěvky: 1224
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Victron multiplus 1200VA

Příspěvekod Dagus » ned bře 08, 2020 11:46 pm

FRSO píše:
Dagus píše:Ahoj, tak jsem testoval. Když vezmu fén, tak to dává v pohodě 1200W (test probíhal při 24V nabytí a vypnutém ac in). Jen pohasne jedno světlo, zahlásí overload, ale jede. Tenhle stav se ale s lednicí neděje. Tam prostě skočí 750-800w, lednice chvilku něco zkouší a pak to vzdá. Nemám nic chytrého, obyč 160cm Liebherr.
Systémové napětí mám 24V. Provozuji to aktuálně 21-24V LTO 30Ah. Vypínám to při 21V a při zatížení je pokles o 0.1-0.2V z nominálního. Kabely jsou ne moc dymenzované 16mm2. Předpokládal jsem nízké zatížení a ztráta při té špičce by mi nevadila. Věřím že při 50A na 6m(3m plus, 3m minus) to nebude tak strašné, ačkoliv by tam pokles měl být velký. Měnič zahlásí overload, nepřepíná se kvůli nízkému napětí.
Můžu otestovat short 35mm2 kabely, ale když v bms je pokud zapřeháním 8mm2, tak si myslím, že to už nezachráním, když to jede přes ten ouzkej. Články jsem spojil 25mm2 propoje 5cm dlouhé. Na 16mm2 jsem v práci zkoušel ups 3500VA a dala mi přes ně taky všechno, jen se parádně ohrivaly kabely. Takže mi nepřijde reálný, že by tím průřezem ten proud neprotekl, spíš že se nějak stane míň ostrým a ten kompresor se sekne ve zkratu, účiník? Může na to mít vstupní napětí a odpor kabelu k bat vliv?

Jaký máš tedy ten Multiplus, jednou 800, podruhé 1200VA, máš tam jakou pojistku ?, Nevím jaký máš model toho multiplusu, jestli starší, nebo ten nový typ. Zkus změřit napětí na svorkách měniče a výstupní napětí AC, třeba je i velký úbytek na pojistce, zkus nastavit menší AC napětí, třeba jen 225V, on když je větší úbytek napětí DC, tak měnič to dotáhne aby byl výstup těch 225V, ale snímá si proud přes vnitřní bočník, který je omezený na nastavené maximum, pokud je už max proud, tak to omezí a měnič nedá max výkon, svítí dříve přetížení, popřípadě pak vypnutí na přetížení. Zkus polaborovat ještě. Popřípadě zkus jinou lednici, jestli se to chová stejně. Já jsem se s tím nesetkal, že by nedal měnič dvojnásobek výkonu při startu lednic.

Ahoj, Multiplus mám nakonec 24/800/1600 (nevím jak editovat název vlákna). Pojistu tam mám 100A na AKU, pak 100A DC jistič u sběrnice z té 80A DC jistič směrem k Multiplusu. Jištěný jsou kladný póly mínus přes sběrnice. Sběrnice je můstek na 8x16mm+2x50mm2 kabely. Úbytek na pojistce nevím, multiplus mi píše celkem jasně jaké měří napětí ne? Při 160VA měl 24.2, 832VA stejná chvíle bylo 22.7V. Odpojení mám nastaveno na 19V, prealarm na 20.7V. Je fakt že ta 30Ah LTO asi nebude tvrdá jako jako 200Ah LFP, ale pokles aby to odpojil kvůli aku by bejt neměl. Myslíš tedy že měnič je koncipován na PB a tedy vyšší napětí a pro vyšší výkony chce větší napětí a proto můj rozsah napětí 21-25.5 je blbě pro mé použití? Je mi divně, že by to ale jednou lednici rozjelo bez zaškobrtnutí a podruhé ne a na fén to dá 1200VA "v poho". Vzniká tady evidentně nějaká změna, jelikož ventilátor změní zvuk a světlo trochu pohasne.

Zkoušel jsem dneska polaborovat s tím napětím výstupu a vliv jsem nezaznamenal. Leč dvakrát lednice náhodně nastartovala úplně normálně. To znamená vyskočení výkonu na měniči z 89VA na 890VA blikání overload a čekání cca 10s kdy asi lednice přestane zkoušet a odpojí kompresor. Po chvilce zase zkouší (nebo vynutím schozením a nahozením jističe) a někdy to vyšlo a po probliknutí 900VA během půlvteřiny se klasicky rozjela spotřeba z 89VA na 160VA. Takže to asi nedělá vždycky, ale nějak náhodně. Trochu jestli to nemá nějakou spojitost s UDC Ripple kde mi to dost lítá, při ledici i 0.9V, nemůže to být problém?

Co nechápu ale že mám nastaveno v měniči na chargeru 24.00 float abs 24.01 a na aku jsem dneska měl 26.5V. Je na to připojen ještě MPPT, ale v něm je max 25.5V. Tohle fakt nepobírám a nevím jestli nemůže být problém v charge curve kde jsem měl adaptive+ baterry save. Teď jsem dal fixed, ale jednou mi to už udělalo. Myslel jsem si, že jsem zapomněl nějaké nastavení a znovu to projel a nahrál, ale evidentně se tam dějě ještě něco jinak než by mělo.

Taky nechápu že mi zmizelo v VRM portálu remote konfig. Prostě to teď nikde není a přitom two way tam povolené mám, takže se musím chodit připojovat na přímo a to je trochu opruz v mých podmínkách.

Kdyby měl někdo nějaké nápady než natáhnu tu 35tku měď, tak klidně pište.
Dagus
 
Příspěvky: 191
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Victron multiplus 1200VA

Příspěvekod Kostěj » pon bře 09, 2020 5:23 pm

Jak se chová ta lednice, pokud se připojí přez 10-20 metrů dlouhou prodlužovačku? Mohlo by to snížit proudový náraz pod hranici.
Kostěj
 
Příspěvky: 118
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm

Re: Victron multiplus 1200VA

Příspěvekod Dagus » pon bře 09, 2020 5:25 pm

Vyzkouším, nechám to na 50m prodlužovák na cívce, takže tam bude i nějaká indukčnost.
Dagus
 
Příspěvky: 191
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Victron multiplus 1200VA

Příspěvekod FRSO » pon bře 09, 2020 6:43 pm

Dagus píše:
FRSO píše:
Dagus píše:Ahoj, tak jsem testoval. Když vezmu fén, tak to dává v pohodě 1200W (test probíhal při 24V nabytí a vypnutém ac in). Jen pohasne jedno světlo, zahlásí overload, ale jede. Tenhle stav se ale s lednicí neděje. Tam prostě skočí 750-800w, lednice chvilku něco zkouší a pak to vzdá. Nemám nic chytrého, obyč 160cm Liebherr.
Systémové napětí mám 24V. Provozuji to aktuálně 21-24V LTO 30Ah. Vypínám to při 21V a při zatížení je pokles o 0.1-0.2V z nominálního. Kabely jsou ne moc dymenzované 16mm2. Předpokládal jsem nízké zatížení a ztráta při té špičce by mi nevadila. Věřím že při 50A na 6m(3m plus, 3m minus) to nebude tak strašné, ačkoliv by tam pokles měl být velký. Měnič zahlásí overload, nepřepíná se kvůli nízkému napětí.
Můžu otestovat short 35mm2 kabely, ale když v bms je pokud zapřeháním 8mm2, tak si myslím, že to už nezachráním, když to jede přes ten ouzkej. Články jsem spojil 25mm2 propoje 5cm dlouhé. Na 16mm2 jsem v práci zkoušel ups 3500VA a dala mi přes ně taky všechno, jen se parádně ohrivaly kabely. Takže mi nepřijde reálný, že by tím průřezem ten proud neprotekl, spíš že se nějak stane míň ostrým a ten kompresor se sekne ve zkratu, účiník? Může na to mít vstupní napětí a odpor kabelu k bat vliv?

Jaký máš tedy ten Multiplus, jednou 800, podruhé 1200VA, máš tam jakou pojistku ?, Nevím jaký máš model toho multiplusu, jestli starší, nebo ten nový typ. Zkus změřit napětí na svorkách měniče a výstupní napětí AC, třeba je i velký úbytek na pojistce, zkus nastavit menší AC napětí, třeba jen 225V, on když je větší úbytek napětí DC, tak měnič to dotáhne aby byl výstup těch 225V, ale snímá si proud přes vnitřní bočník, který je omezený na nastavené maximum, pokud je už max proud, tak to omezí a měnič nedá max výkon, svítí dříve přetížení, popřípadě pak vypnutí na přetížení. Zkus polaborovat ještě. Popřípadě zkus jinou lednici, jestli se to chová stejně. Já jsem se s tím nesetkal, že by nedal měnič dvojnásobek výkonu při startu lednic.

Ahoj, Multiplus mám nakonec 24/800/1600 (nevím jak editovat název vlákna). Pojistu tam mám 100A na AKU, pak 100A DC jistič u sběrnice z té 80A DC jistič směrem k Multiplusu. Jištěný jsou kladný póly mínus přes sběrnice. Sběrnice je můstek na 8x16mm+2x50mm2 kabely. Úbytek na pojistce nevím, multiplus mi píše celkem jasně jaké měří napětí ne? Při 160VA měl 24.2, 832VA stejná chvíle bylo 22.7V. Odpojení mám nastaveno na 19V, prealarm na 20.7V. Je fakt že ta 30Ah LTO asi nebude tvrdá jako jako 200Ah LFP, ale pokles aby to odpojil kvůli aku by bejt neměl. Myslíš tedy že měnič je koncipován na PB a tedy vyšší napětí a pro vyšší výkony chce větší napětí a proto můj rozsah napětí 21-25.5 je blbě pro mé použití? Je mi divně, že by to ale jednou lednici rozjelo bez zaškobrtnutí a podruhé ne a na fén to dá 1200VA "v poho". Vzniká tady evidentně nějaká změna, jelikož ventilátor změní zvuk a světlo trochu pohasne.

Zkoušel jsem dneska polaborovat s tím napětím výstupu a vliv jsem nezaznamenal. Leč dvakrát lednice náhodně nastartovala úplně normálně. To znamená vyskočení výkonu na měniči z 89VA na 890VA blikání overload a čekání cca 10s kdy asi lednice přestane zkoušet a odpojí kompresor. Po chvilce zase zkouší (nebo vynutím schozením a nahozením jističe) a někdy to vyšlo a po probliknutí 900VA během půlvteřiny se klasicky rozjela spotřeba z 89VA na 160VA. Takže to asi nedělá vždycky, ale nějak náhodně. Trochu jestli to nemá nějakou spojitost s UDC Ripple kde mi to dost lítá, při ledici i 0.9V, nemůže to být problém?

Co nechápu ale že mám nastaveno v měniči na chargeru 24.00 float abs 24.01 a na aku jsem dneska měl 26.5V. Je na to připojen ještě MPPT, ale v něm je max 25.5V. Tohle fakt nepobírám a nevím jestli nemůže být problém v charge curve kde jsem měl adaptive+ baterry save. Teď jsem dal fixed, ale jednou mi to už udělalo. Myslel jsem si, že jsem zapomněl nějaké nastavení a znovu to projel a nahrál, ale evidentně se tam dějě ještě něco jinak než by mělo.

Taky nechápu že mi zmizelo v VRM portálu remote konfig. Prostě to teď nikde není a přitom two way tam povolené mám, takže se musím chodit připojovat na přímo a to je trochu opruz v mých podmínkách.

Kdyby měl někdo nějaké nápady než natáhnu tu 35tku měď, tak klidně pište.

Zřejmě se ti seběhlo více problému najednou. Ty máš na multiplusu zapnuté nabíjení ze sítě a nastaveno napětí 24,01Abs a 24,00 float. Další nabíjení máš přes MPPT a napětí nastaveno na 25,5V. Zřejmě to máš tak proto, že ze sítě nabíjíš na 24V a pak zbytek dotlačí ten MPPT na těch 25,5V. To že to napětí přeletí přes těch 26,5 V je proto, že už jsou nabité ty aku LTO, které mají malou kapacitu a ten MPPT to zkouší doregulovat. Ale zřejmě máš i velký výkon panelů a asi i nabíjecí proud pro těch 30Ah LTO, tak to stále zkouší regulovat. Navíc pokud není odběr, tak je to ještě horší a nedaří se mu to.
Pro ten měnič je lepší vyšší provozní napětí, protože je i lepší účinnost a díky proudovému omezení dá měnič i více výkonu na rozjezd. Pokud se ti zozsviti ledka přetížení, tak ta lednice má zřejmě těžký rozjezd. Ale měnič by měl do ní i tak pustit maximum těch 1600VA po dobu cca 4 vteřiny. Ten ripple by neměl být moc velký, protože to může limitovat max výkon, ale ty to tak rychle nezměříš tim multimetrem, ale měnič to už vyhodnotí. Pokud máš ten Multiplus trvale v síti, tak by se dal nastavit do režimu omezení sítě. Prostě by sis nastavil třeba 250 W a měnič by k tomu dodal své maximum výkonu. Není to ale vhodné řešení, protože by měnič dával výkon až nad těch 250W. Lepší by bylo prisosnout se sítě vyšší výkon na ten rozjezd.
Těch pojistek máš v sérii 3 kusy, tak změř úbytek na nich jestli není moc velký, není pojistka jako pojistka, některé levné mají opravdu velký úbytek, u tebe je proud pro těch 1600VA cca 70A. Zkus ještě polaborovat, určitě najdeš ten problém.
FRSO
 
Příspěvky: 1224
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Victron multiplus 1200VA

Příspěvekod feliz navidad » pon bře 09, 2020 6:47 pm

Dagus píše:Vyzkouším, nechám to na 50m prodlužovák na cívce, takže tam bude i nějaká indukčnost.

Indukčnost tam bude pořád víceméně stejná, podle kabelu cca 0,3-0,4uH/m, při 50m je to 15-20uH. Tím že prodlužovák necháš na cívce, se indukčnost nijak výrazně nezvýší. V podstatě se jedná o bifilární vinutí, fázovým vodičem protéká proud jedním směrem a středním vodičem směrem opačným, jejich magnetická pole se tedy navzájem téměř vyruší.
feliz navidad
 
Příspěvky: 79
Registrován: stř říj 10, 2012 7:31 pm

Re: Victron multiplus 1200VA

Příspěvekod Dagus » pon bře 09, 2020 9:58 pm

FRSO píše:Kdyby měl někdo nějaké nápady než natáhnu tu 35tku měď, tak klidně pište.
Zřejmě se ti seběhlo více problému najednou. Ty máš na multiplusu zapnuté nabíjení ze sítě a nastaveno napětí 24,01Abs a 24,00 float. Další nabíjení máš přes MPPT a napětí nastaveno na 25,5V. Zřejmě to máš tak proto, že ze sítě nabíjíš na 24V a pak zbytek dotlačí ten MPPT na těch 25,5V. To že to napětí přeletí přes těch 26,5 V je proto, že už jsou nabité ty aku LTO, které mají malou kapacitu a ten MPPT to zkouší doregulovat. Ale zřejmě máš i velký výkon panelů a asi i nabíjecí proud pro těch 30Ah LTO, tak to stále zkouší regulovat. Navíc pokud není odběr, tak je to ještě horší a nedaří se mu to.
Pro ten měnič je lepší vyšší provozní napětí, protože je i lepší účinnost a díky proudovému omezení dá měnič i více výkonu na rozjezd. Pokud se ti zozsviti ledka přetížení, tak ta lednice má zřejmě těžký rozjezd. Ale měnič by měl do ní i tak pustit maximum těch 1600VA po dobu cca 4 vteřiny. Ten ripple by neměl být moc velký, protože to může limitovat max výkon, ale ty to tak rychle nezměříš tim multimetrem, ale měnič to už vyhodnotí. Pokud máš ten Multiplus trvale v síti, tak by se dal nastavit do režimu omezení sítě. Prostě by sis nastavil třeba 250 W a měnič by k tomu dodal své maximum výkonu. Není to ale vhodné řešení, protože by měnič dával výkon až nad těch 250W. Lepší by bylo prisosnout se sítě vyšší výkon na ten rozjezd.
Těch pojistek máš v sérii 3 kusy, tak změř úbytek na nich jestli není moc velký, není pojistka jako pojistka, některé levné mají opravdu velký úbytek, u tebe je proud pro těch 1600VA cca 70A. Zkus ještě polaborovat, určitě najdeš ten problém.


Tak prvně k tomu napětí. Teorie dobrá, ale na střeše není ani 1Wp. Mám MPPT připojen jen protože jsem kompletoval DCrozvod a chtěl jsemto mít již připojeno a ta ztráta mi nevadila. Takže to napětí muselo přijít z chargeru victrona. Aktuálně to drží jak přibité. Zaškrtl jsem položku liion a fixed křivku a zatím je to dobré. Dobíjím to kvůli tomu, že to chci provozovat jako UPS s přítoky ze solárka. Jelikož ale UPS nebere proud z DC(jen když nejde AC), tak jsem si nastavil VS, kdy mi bude automaticky odpojovat AC pokud bude napětí na aku rozumné a pokud bude nizké, tak si zase nechám rezervu pro případnej výpadek proudu.

Že je pro měnič vyšší napětí lepší je jasné, ale zatím nemám baterky moc vybalancované, tak nechci chodit k vrchním hodnotám, ale stejně LTO nemá rozsah jako PB a s tím nic neudělám. Že má těžkej rozjezd je jasné, jde o to jak moc je těžkej a zda je to vůbec realizovatelný. Hlavu si za to trhat nebudu, protože i tak mám ve zbytku spotřebu cca 3KWh/den. Takže kde zužitkovat výkon z panelů bude. Co se výkonu týče z baterky, tak LTO by mělo být schopno dát proud více než dostatečný a na zkoušení s fénem se pohybuji na 1200W. Jinak k tomu přisosávání je problém s tím, že pak mohou podle mě být ty přetoky a to je pro mě neakceptovatelné. Poslední co chci, jsou dohadovačky s distributorem. Samozdřejmě bylo by to lepší, ale jsme v ČR.

Pojistek mám v sérii tolik kolik mi rozum napovídá. Prostě baterku jako zdroj proudu jistím a jistím z obou stran(kdyby došlo ke zkratu přívodních kabelů na začátku a na konci). Měnič jako zdroj jistím. Jištění je OEZ pojistka válcová 63A, DC jistič nader C100, k měniči Nader C80. Napadá mě maximálně zkusit vyřadit tu pojistku 63A a nebo výměna DC kabeláže alespoň nejdelší úsek na 35mm2. S 50mm se už kloudně nedá pracovat a pak to dopadá tak, že každému ty kabely visej volně. Další možnost je půjčit si v práci 2x65Ah olovo a vyzkoušet to na něm. No tedy možností je ještě mnoho a pak lednici přepojím zpět na čez a bude klid. Stejně se mi moc nelíbí jak tomu měniči dává naprdel při tom rozjezdu. Chce to nějakej samsung co má plynulou regulaci otáček kompresoru a ne liebherr co má ON/OFF regulaci.

K té indukčnosti ok beru a mělo by smysl se patlat s nějakou cívkou? Mohlo by to pomoci? Něco bych kdyžtak namotal na zkoušku.

Díky za nakopávání, budu testovat dál a už se blíží čas na nákup panelů. To mě motivuje pokračovat dál, abych mohl konečně zužitkovat energii ze střechy. Chci to ale do systému pouštět, až když to budu mít vybalancované a otestované, aby to mě ani obsluhu nepřekvapovalo. :yes:
Dagus
 
Příspěvky: 191
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Victron multiplus 1200VA

Příspěvekod beethowen » úte bře 10, 2020 12:33 am

K té lednici se dá zkusit NTC termistor do série. Viděl bych hodnotu tak kolem 10 Ohm. Tím se ta špička omezí. Viz. např.: https://www.tdk-electronics.tdk.com/inf ... 16/P27.pdf
https://www.tdk-electronics.tdk.com/dow ... nnotes.pdf
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 474
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Victron multiplus 1200VA

Příspěvekod Dagus » úte črc 21, 2020 4:43 pm

Ahoj chlapi, po delší době to zas někam posouvám. Mám na střeše držáky a profily a tedy se ptám, co je nejvýhodnější z pohledu bezpečnost, životnost panelu. Jak vysoko nastavit profil nad tašky? Uchycení je vždy 6držáků na dva 3m profily pro zatím dva panely. Držák je chycen 3x6mm vrut na kotvení do latě pod tašky (trámy nemám). Drží to fest, ale jde mi o to jestli dát profily hned nad tašky a nebo tam nechat maximální škvíru a větrat. Maximální škvíra potenciálně zvyšuje riziko podfoukoutí, ale líp chladí. Jakej na to máte pohled? Je nějaká metodika jako ověřená nejlepší, viděl jsem oboje. Ještě mě napadá při riziku požáru, jestli není lepší to mít hned na střeše, že se tam nedostane tolik vzduchu a dusí se to.
Díky za radu.
Dagus
 
Příspěvky: 191
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Předchozí

Zpět na Victron

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'