jsem na poli FV nováček, fórum jsem myslím celkem odpovědně pročetl křížem krážem, ale nějaký jednoznačný závěr jsem si neudělal.
Otázka zní jednoduše - jak začít? Mám možnost nakoupit nějaké mírně použité panely, na střechu se mi jich vejde 10. Ale co s tím dál, abych se pohyboval v nějakých rozumných mezích investice i návratnosti? Současně máme spotřebu kolem 7,5MWh ročně, jistič 3x25A , sazbu D45d s cenou cca 2Kč za spotřebovanou kWh ( + paušály ).
Líbí se mi řešení GridFree měničů s limiterem bez baterií jako asi nejlevnější realizace. Ale našel jsem spousta otázek ohledně legislativy. Opravdu nic nepřeteče, pokud přeteče, co se stane pak? Chtěl bych to legislativně čistý, abych se neklepal, kdy přijde nějakej průser.
Nebo to alespoň částečně doplnit bateriema? Rád bych začal řešením spíše jednoduchým a postupně ho rozšiřoval.
Nebo jiné řešení jen a pouze na nabíjení bojleru, systém Oplocký? Bojler teď máme čistě elektrický , průměrná změřená denní spotřeba 5,5kWh. Do budoucna bych ho rád připojil výměníkem na automatický kotel, ale to budu řešit až současný bojler zkolabuje. Tam mi přijde škoda, že už to nedokážu použít jinak než na bojler.
Určitě to nechci dělat kvůli nějakému 100% osamostatnění , ale kvůli snížení účtů. Vím, že v současným stavu je spíše "nechci slevu zadarmo", ale kdoví jak to bude s cenama elektriky za 10 , za 20 let.
Díky za tipy nebo popř. odkázání do patřičných míst