Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv zář 19, 2019 9:16 am


Multiplus II

Měniče Victron
PředchozíDalší

Re: Multiplus II

Příspěvekod dracekvo » ned bře 17, 2019 2:05 pm

Tak sem to zapojil, ale mám problém. Při připojení auta strašně kecá AC load. Ukazuje tak 500W ale ve skutečnosti je tam 1000W.
Nenapadá někoho co to může bejt?

Screenshot_2019-03-17-14-01-16-439_com.android.chrome.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1616
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod rasto » ned bře 17, 2019 2:49 pm

gupa píše:Díky za foto ledek a ostatní info.

1.Oranžovou neblikající chápu jako bypas propoj In Out, nebo nafázován menič.

2.AC In Off je stav ESS nebo je něco, co spíná DS (generátor) jako Line In?

Před konfigurací ESS se přes VE Bus System configurator toto paralelní spojení dvou takto blikajících easysolarů nakonfigurovalo jako 1AC a 1 fáze a jsou na Line In a Line Out paralelně propojený?
Díky za trpělivost.

Zdravím
1) S tým som sa nestretol, možno niekto takú skúsenosť má, tak nech doplní do vlákna... Užívatelia bez ovládania CCGX,Venus,Octo,CANvu hmm?
2) pardón upresním, ACin je vstup na svorky multiplusu, OFF je prerušenie ističom, v tejto debate je to hardware ;) . Generátor je možné spínať tiež, ale tu doporučujem namiesto multiplusu použiť quattro, pretože quattro ma 2x vstup ACin1 aj ACin2 je to jednoduchšie ako vymýšľať ďalšie logické prepíncie ističe,relé ;)

3) Na poradí nezáleží či skôr inštalovať ESS alebo paralell. Podstatné je, aby bol identický hardware aj firmware v ňom. Ku paralell inštalácii je potrený kabel-rozhranie MK3-USB. Pri inštalácii paralell cez
ve.jpg
(" Ve.Bus System configurator" ten slúži na inštaláciu ESS,HUB...ale raz to isto spoja do jedného software k tejto inštalácii nieje potrebný MK3-USB, da sa to cez http://www.vrm) Presne ako píšete 1AC a 1 fáze a jsou na Line In a Line Out paralelně propojený Musia byť spojené od ističa do ACin rovnakým káblom aj prierezom aj dĺžkou inak bude systém nestabilný. :idea:
Ešte doplním vo "Ve.Bus system configuraror" je potrebné nastaviť Limit vstupného prúdu každého multiplusu, celkový prúd je potrebné podeliť podľa počtu multiplusov, aby sa nestalo, že bude taká inštalácia chcieť potiahnúť viac prúdu ako mu dovolí prípojka DS :lol: Ak máte CCGX,Venus tak nastavnie je nadriadené nastavenim v multipluse a v nastaveniach CCGX:Limit vstupného prúdu: nastavíte celkový max prúd koľko amperovú máte prípojku DS :handshake2:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
rasto
 
Příspěvky: 41
Registrován: sob dub 08, 2017 7:53 am

Re: Multiplus II

Příspěvekod dracekvo » ned bře 17, 2019 6:19 pm

Tak to špatný počítání asi bude tím, že auto nabíjí pulzně a invertor se s tím nejspíš neumí poprat. Protože teď sem ho znovu připojil a úsporka strašně bliká.
Nenapadá někoho jak to vyfiltrovat?
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1616
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod FRSO » ned bře 17, 2019 7:29 pm

dracekvo píše:Tak to špatný počítání asi bude tím, že auto nabíjí pulzně a invertor se s tím nejspíš neumí poprat. Protože teď sem ho znovu připojil a úsporka strašně bliká.
Nenapadá někoho jak to vyfiltrovat?


Ta nabíječka je jednofázová, nebo 3-fazová, výkonově to odpovídá výkonu měniče ?
Na DS ta nabíječka neruší světla ?
FRSO
 
Příspěvky: 939
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod dracekvo » ned bře 17, 2019 7:36 pm

Je jednofázová. Mám rozběhnutý zatím jen jeden měnič čistě v ostrovu.
Nabíječka je přepnutá na 8A, takže měnič by to měl dát levou zadní.
Při nabíjení ze sítě jsem nikdy nikde žádný problémy nepozoroval.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1616
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod gupa » ned bře 17, 2019 8:03 pm

A není to klasika, polovodičový regulátor co ruší regulaci Victron měniče. Jestli to dělá i při plném výkonu kdy je vlna úplná, za měkký DC/AC měnič se nehodí. Podobný balast mi dělá ohřívač na hrnky na kávovaru, při propojení DS to vůbec nic se žárovkama nedělá, ale při ostrovním provozu to dost mrká.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1679
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod youda » ned bře 17, 2019 8:35 pm

JJ, podle mne je to ta klasika o které už několikrát psal Vlkazajac:
viewtopic.php?f=5&t=3588&p=87949

V té nabíječce je určitě omezení výkonu řešeno pomocí SSR a ty rázy měkkému měniči nedělají dobře. Síti nabíječka nevadí ze dvou důvodů:
- Síť je obecně extrémně tvrdá, měniče jsou oproti DS měkký zdroj.
- Čím více se omezí výkon pomocí SSR, tím jsou rázy horší. Pokud se ze sítě jede větším výkonem, nabíječka vůbec nemusí ty rázy generovat.

Podle mne to nijak vyfiltrovat nepůjde, ale ten flicker by se měl zmenšit, když se do nabíječky pustí větší výkon a SSR tedy nebude tolik zabírat. Máš tam něco, co by utáhlo třeba 20A?
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2079
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod kodl69 » ned bře 17, 2019 8:45 pm

I ten čínskej PJ dělá podobnou neplechu když k němu připojím svářečku - pokud je připojená víceméně jenom svářečka, tak je problém nasadit oblouk, klesá napětí z měniče, ale když je zapnutej třeba 2kW ohřev v pračce, tak s tím svářečka (KITin150 nastavenej na 70A) ani nehne.
Se žárovkama mi to ale nic nedělá, protože ty jsou na 48V a tam se prakticky žádnej flickr nedostane...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3858
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod dracekvo » ned bře 17, 2019 8:47 pm

A já naivně myslel že pořízením victron už takové věci řešit nebudu muset.

Moc nechápu otázku, jestli mám něco, co by utáhlo 20A?

No ještě se nabízí možnost auto nabíjet přes PJ, kterej tu leži k ničemu. Ale moc se mi nelíbí, že z toho nebudu mít data. Do té sestavy victron jsem šel hlavně kvůli tomu, že pak všechny data budu mít dostupný přes TCP modbus.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1616
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod youda » ned bře 17, 2019 8:50 pm

Jako jestli máš nějaký měnič, který by utáhnul nabíjecí proud 20A místo 8A.
Klidně bych to vyzkoušel přes ten PJ...

Ještě - neblikají ti jenom některé žárovky nebo některé úsporky? Podlinka apod?

Mě třeba občas problikly halogenky (v patici GU10 230V). Od té doby co jsem je vyměnil za LED (opět GU10 230V) tak už to ani nemrkne.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2079
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod DanoP » ned bře 17, 2019 8:54 pm

Robi to aj Axpert 4048. Zapojena teplovzdusna pajkovacia stanica alebo teplovzdusna pistol a stiahnuty vykon tak na polovicu - ziarivky blikaju. Ledky nie, tam to asi filtruje ich zdroj. Preto som sa na to pytal aj vo vlakne k "cinskemu" studeru, ale vyzera to ze je to vlastnost "by design".
1770Wp monokryštál + PIP4048MS + 10kWh LiFePO4
DanoP
 
Příspěvky: 211
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Multiplus II

Příspěvekod youda » ned bře 17, 2019 8:56 pm

DanoP,

ale jak trochu zvedneš výkon na té pájecí stanici, tak je to OK, viď?
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2079
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod FRSO » ned bře 17, 2019 8:58 pm

dracekvo píše:Je jednofázová. Mám rozběhnutý zatím jen jeden měnič čistě v ostrovu.
Nabíječka je přepnutá na 8A, takže měnič by to měl dát levou zadní.
Při nabíjení ze sítě jsem nikdy nikde žádný problémy nepozoroval.


Tak to je divné, regulace se snímá z trafa jako samostatné vynutí a oddělené napětí AC malého napětí, nevím jak je to dál zpracováno na DC napětí a jaká je tam filtrace u té regulace, proberu to zítra s technikem z Neo.
FRSO
 
Příspěvky: 939
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod PavelR » ned bře 17, 2019 8:59 pm

To byl naivni predpoklad :-D zadny menic ani system neni bez musek. Celkem by me zajimalo jak casto ti multiplus II obnovuje udaje na Venusu. U me MPPT a BVM monitor tak 2x za sekundu.
Mam zkusenost ze starsi multiplusy v 3f zapojeni obnovovaly udaje strasne pomalu - asi ten historickej mikroprocesor mel co delat sam se sebou.
Co se tyce flikru tak na victronech je to v ostrovu beznej jev. Tezko od malyho menice cekat tvrdost DS trafa. Mozna studery by mohly byt trochu lepsi pac jsou rychlejsi.

Proc na tom venusu nemas udaj SOC? Nebo nemas BVM monitor?
Pouzil jsi teda raspberry na zkousku?
PavelR
 
Příspěvky: 1909
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod dracekvo » ned bře 17, 2019 8:59 pm

Jedině dát pokusně dva victrony paraelně, pak by těch 20A měli dát.
Já nevím. Mám jen jeden druh úsporek. Kdysi sem je koupil levně v akci a žiju z toho už několik let :) Ale je vidět i na doutnavce v prodlužovačce, že poblikává.
Mě by to bylo jedno. Můžu to zapojit potom v budoucnu tak, aby světelný okruh nikdy nebyl na měniči na kterém bude auto, ale nevím, jestli tím měnič nětrpí, nebo to nebude ničit nějaký spotřebiče. A hlavně mi ve statistikách měnič ukazuje nesmysl.

Edit: SOC ještě nemám, protože BMV není zapojený. Musím koupit šroubovací očka na kabely. Mám to provizorně a nechce se mi plejtvat lisovacíma, když vím, že to pak budu zas rozebírat. A raspberry funguje bez problému. Jen mi občas padala komunikace s měničem. Což se asi opravilo, když sem vše zapojil do USB hubu s externím napájením a pak do rapsberry.
Naposledy upravil dracekvo dne ned bře 17, 2019 9:04 pm, celkově upraveno 3
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1616
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod DanoP » ned bře 17, 2019 9:00 pm

Ano, povedal by som ze kriticke je to prave okolo polovicneho vykonu.
1770Wp monokryštál + PIP4048MS + 10kWh LiFePO4
DanoP
 
Příspěvky: 211
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Multiplus II

Příspěvekod FRSO » ned bře 17, 2019 9:03 pm

FRSO píše:
dracekvo píše:Je jednofázová. Mám rozběhnutý zatím jen jeden měnič čistě v ostrovu.
Nabíječka je přepnutá na 8A, takže měnič by to měl dát levou zadní.
Při nabíjení ze sítě jsem nikdy nikde žádný problémy nepozoroval.


Tak to je divné, regulace se snímá z trafa jako samostatné vynutí a oddělené napětí AC malého napětí, nevím jak je to dál zpracováno na DC napětí a jaká je tam filtrace u té regulace, proberu to zítra s technikem z Neo.

Pak je ještě varianta dát světla na jinou fázi a jen ledky.
FRSO
 
Příspěvky: 939
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod youda » ned bře 17, 2019 9:12 pm

FRSO píše:
dracekvo píše:Je jednofázová. Mám rozběhnutý zatím jen jeden měnič čistě v ostrovu.
Nabíječka je přepnutá na 8A, takže měnič by to měl dát levou zadní.
Při nabíjení ze sítě jsem nikdy nikde žádný problémy nepozoroval.


Tak to je divné, regulace se snímá z trafa jako samostatné vynutí a oddělené napětí AC malého napětí, nevím jak je to dál zpracováno na DC napětí a jaká je tam filtrace u té regulace, proberu to zítra s technikem z Neo.


Mě to dělal i Infini a to je úplně jiná topologie. Ta fázová regulace výkonu spotřebičů za měničem prostě invertorům nedělá dobře. Ale jestli jsem Dracekvo pochopil správně, tak jde fakt jen o blikání pár žárovek, ne že by mu měnič vrčel a pochodoval. A to by se mělo dát vyřešit výměnou za LEDky. Aspoň u mne to tak bylo - měnič byl potichu ale halogenky občas mrknuly. Výměna za LEDky a je klid ikdyž pouštím přes SSR celou podlahovku.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2079
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod youda » ned bře 17, 2019 9:16 pm

dracekvo píše:Jedině dát pokusně dva victrony paraelně, pak by těch 20A měli dát.
Já nevím. Mám jen jeden druh úsporek. Kdysi sem je koupil levně v akci a žiju z toho už několik let :) Ale je vidět i na doutnavce v prodlužovačce, že poblikává.
Mě by to bylo jedno. Můžu to zapojit potom v budoucnu tak, aby světelný okruh nikdy nebyl na měniči na kterém bude auto, ale nevím, jestli tím měnič nětrpí, nebo to nebude ničit nějaký spotřebiče. A hlavně mi ve statistikách měnič ukazuje nesmysl.

Edit: SOC ještě nemám, protože BMV není zapojený. Musím koupit šroubovací očka na kabely. Mám to provizorně a nechce se mi plejtvat lisovacíma, když vím, že to pak budu zas rozebírat. A raspberry funguje bez problému. Jen mi občas padala komunikace s měničem. Což se asi opravilo, když sem vše zapojil do USB hubu s externím napájením a pak do rapsberry.


Tak až budeš mít čas a chuť, šoupni tam dva měniče do paralelu a zvyš výkon. To musí zabrat.
A taky vyzkoušej schválně jednu nebo dvě LED žárovky místo těch úsporek. Akce neakce, úsporky musí z kola ven :)
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2079
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod PavelR » ned bře 17, 2019 9:27 pm

pouziti raspberry je castecne vykoupeno nevyhodou - MLC sd karty jsou hrozna sracka. Po 5 mesicich sla jedna karta do kopru. Asi v distribuci pro raspberry nemaji file system optimalizovanej pro flash pameti. Mam jeste dve v supleti a pak si koupim SLC ta vydrzi podstatne vic.
Zajimalo by me jakej druh pameti maji pouzit v origo HW. Nebo jestli maji treba lip sw vyresenej wearing level nebo tak neco.
PavelR
 
Příspěvky: 1909
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

PředchozíDalší

Zpět na Victron

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'