Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pát kvě 24, 2019 5:10 pm


Multiplus II

Měniče Victron
Další

Multiplus II

Příspěvekod el_salvadore » pát úno 08, 2019 8:23 pm

Jedna sa o novinku od Victronu tak by ma zaujmalo ci ju nahadou uz niekto nema, pripadne tiez zvazuje jeho obstaranie. Uvazujem konkretne o Multiplus II 48v-3000va-35a-32a.

Pre zaujimavost pridavam par foto Multiplus II (resp. Multigrid II) obdrzanych z Neosolaru.

IMG_20180515_100208.jpg
Multiplus II 48v-3000va-35a-32a

IMG_20180515_100237.jpg
Multiplus II 48v-3000va-35a-32a

IMG_20180515_100257.jpg
Multiplus II 48v-3000va-35a-32a

IMG_20180515_100308.jpg
Multiplus II 48v-3000va-35a-32a

IMG_20180515_100336.jpg
Multiplus II 48v-3000va-35a-32a
Uživatelský avatar
el_salvadore
 
Příspěvky: 31
Registrován: pon led 28, 2019 8:39 pm
Reputation: 1

Re: Multiplus II

Příspěvekod FRSO » pát úno 08, 2019 8:28 pm

Tu dílnu znám, občas tam jsem s technikem, konkrétně jsem si prohlížel testovací vzorek toho měniče naposledy někdy loni v létě.
FRSO
 
Příspěvky: 911
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 38

Re: Multiplus II

Příspěvekod el_salvadore » sob úno 09, 2019 7:52 pm

@FRSO, myslite, ze by tam boli nakloneni nejakemu jednoduchemu testu ucinnosti tychto menicov?

Nieco na sposob testu uzivatelov z tohto fora http://forum.mypower.cz/download/file.php?id=9284&mode=view
Uživatelský avatar
el_salvadore
 
Příspěvky: 31
Registrován: pon led 28, 2019 8:39 pm
Reputation: 1

Re: Multiplus II

Příspěvekod dracekvo » pát bře 01, 2019 5:49 pm

Test účinnosti vám potom klidně udělám. Zatím sem ho jen zkusil zapnout. Na 46V si na volnoběh bral 0,2A. Takže spotřeba pod 10W. Za mě výborný výsledek. Ideální pro zimní provoz, kde je volnoběžná spotřeba většinou problém.
Při zátěži 46W podle infa z měniče tam teklo 1.5A. Měřeno klešťákem.

Jen bych měl otázku. V jiném vlákně viewtopic.php?f=5&t=4718&start=40#p87064
sem řešil, jak ho nastavit, aby byl v ostrovním režimu a k siti se připojil jen pokud bude přetíženej. Kvůli přetokům. Bylo
mi doporučeno si pohrát s nastavením ignore AC input.

V tomto režimu jen fakt odpojenej od sítě přes relé a pokud se připojí k siti, tak se vypne invertor?
Podlě me by funkci běhu v ostrovním režimu a přepínání zpět mohl krásně umět, HW vybavení na to má. Jen asi SW nebude na tuto možnost úplně připravenej.

A teď jsem byl koukat na elektroměr. Žil jsem v domění, že máme digiální, ale máme ještě ten s kolečkem. Tudíž při testech bych mohl být celkem v klidu, ne? Pokud to nastavení teda nezblbnu tak, že by začal natvrdo dodávat do sítě.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1484
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 99

Re: Multiplus II

Příspěvekod xmasin » pon bře 11, 2019 4:39 pm

Zkoušel už někdo měřit přetoky do DS u Multiplusu II při náhlém odpojení zátěže? Dostala se ke mně informace, že díky proudovému čidlu by měl být bezpřetokový.
xmasin
 
Příspěvky: 1042
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 35

Re: Multiplus II

Příspěvekod dracekvo » pon bře 11, 2019 4:53 pm

Čím to změřit?
A nevěřím tomu. I sám dodavatel říká, že přetoky jsou.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1484
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 99

Re: Multiplus II

Příspěvekod xmasin » pon bře 11, 2019 5:05 pm

Já jsem přemýšlel, že bych je změřil pomocí proudových kleští a osciloskopu. Měřil jsem takhle s elektrikářem záběrný proud elektromotoru a trafa.
Já tomu taky nevěřím, proto bych to chtěl ověřit.
xmasin
 
Příspěvky: 1042
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 35

Re: Multiplus II

Příspěvekod dracekvo » pon bře 11, 2019 5:33 pm

Nemám paměťovej osciloskop. Jestli by to šlo změřit hračkou typu DSO138 netuším.
Testům se nebráním. Jen na to asi nemám vybavení.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1484
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 99

Re: Multiplus II

Příspěvekod FRSO » pon bře 11, 2019 7:57 pm

xmasin píše:Zkoušel už někdo měřit přetoky do DS u Multiplusu II při náhlém odpojení zátěže? Dostala se ke mně informace, že díky proudovému čidlu by měl být bezpřetokový.


Máš špatné informace,
Mám informace od technika, ta proudová sonda není za účelem snížení přetoků do sítě nebo vylepšení HUB-1. Ta tam slouží ke zjištění přetoků/odběrů na AC vstupu MultiPlusu II. Pokud je zjištěn přetok do sítě ze síťového invertoru na AC vstupu, tak adekvátní přetok MultiPlus II "odklání" do baterie a s ohledem na síť se snaží udržet 0W odběr/dodávku. A naopak. Pokud je na vstupu spotřeba spotřebiči a tudíž odběr ze sítě, tak pomocí proudové sondy tento odběr ze sítě MultiPlus II vydetekuje a snaží se přes svůj AC vstup napájet spotřebiče, které jsou na tomto AC vstupu. Opět se snaží s ohledem na síť udržet 0 W.
FRSO
 
Příspěvky: 911
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 38

Re: Multiplus II

Příspěvekod rasto » pon bře 11, 2019 11:14 pm

xmasin píše:Zkoušel už někdo měřit přetoky do DS u Multiplusu II při náhlém odpojení zátěže? Dostala se ke mně informace, že díky proudovému čidlu by měl být bezpřetokový.


Zdravím,

pre zlepšenie zamedzenia prietokov multiplusu sa da použit merak 1F carlo gavazzi ET112 alebo 3F ET340. Napojený na AC vstup multiplusu.
Z mesačného celkového prietoku mi to robilo bez ET112 cca 2kWh až 5kWh na terajších mesačne cca na grafoch VRM je nula :lol: ale v skutočnosti zmerané presne ešte nemám, ale bude do cca 0,5kWh.
Bez názvu2.jpg
rasto
 
Příspěvky: 41
Registrován: sob dub 08, 2017 7:53 am
Reputation: 16

Re: Multiplus II

Příspěvekod xmasin » úte bře 12, 2019 9:45 am

Takže mě vychází, že Multiplus II bez přihlášení nejde provozovat bez garance přetoků, takže holt musím použít Axpert King, kde to je zaručeno.
xmasin
 
Příspěvky: 1042
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 35

Re: Multiplus II

Příspěvekod RRR » úte bře 12, 2019 6:33 pm

Já nevím proč si nenastavíte asistenta nebo virtual switch - ignore AC input. Hybridní funkce (grid assist) snad slouží k posílení přetíženého měniče. V momentě kdy se sníží výstupní výkon už snad AC in není potřeba. Já mám např. nastaveno: pokud je výstupní výkon nižší než 200W (blíží se hrozba přetoku) ignoruj AC vstup. K žádnému přetoku nedochází. U AC vazby to může trochu dělat problémy (restart GTI měničů atd.), ale u DC vazby nemůže být problém (možná probliknou klasické žárovky).
Uživatelský avatar
RRR
 
Příspěvky: 158
Registrován: pon led 09, 2012 7:24 pm
Reputation: 6

Re: Multiplus II

Příspěvekod rasto » úte bře 12, 2019 8:08 pm

RRR píše:Já nevím proč si nenastavíte asistenta nebo virtual switch - ignore AC input. Hybridní funkce (grid assist) snad slouží k posílení přetíženého měniče. V momentě kdy se sníží výstupní výkon už snad AC in není potřeba. Já mám např. nastaveno: pokud je výstupní výkon nižší než 200W (blíží se hrozba přetoku) ignoruj AC vstup. K žádnému přetoku nedochází. U AC vazby to může trochu dělat problémy (restart GTI měničů atd.), ale u DC vazby nemůže být problém (možná probliknou klasické žárovky).


Zdravím,
pretože používam asistenta ESS, ktorý mi plne vyhovuje tak isto spotrebičom ;) a v ňom nieje možné použiť virtual switch. :cry:
rasto
 
Příspěvky: 41
Registrován: sob dub 08, 2017 7:53 am
Reputation: 16

Re: Multiplus II

Příspěvekod RRR » stř bře 13, 2019 5:46 pm

Ok, virtual switch ne, ale přidat dalšího asistenta přece není problém, např:

iACi+ESS.PNG


A znovu opakuji. Pokud je relé rozeplé nemůže k žádnému přetoku docházet. Pokud se zvedne zátěž, relé připne DS a ta začne vypomáhat dle nastavení. Nevidím v tom žádný problém.
Uživatelský avatar
RRR
 
Příspěvky: 158
Registrován: pon led 09, 2012 7:24 pm
Reputation: 6

Re: Multiplus II

Příspěvekod rasto » stř bře 13, 2019 10:27 pm

RRR píše:A znovu opakuji. Pokud je relé rozeplé nemůže k žádnému přetoku docházet.

Presne tak, súhlas :handshake2:

skúšal som nastavnie podľa doporučenia,aj iné ktoré ma napadli, ale nefunguje mi to, neodpája ACin, Ďakujem za nádej. ESS je asi prioritné, alebo to neviem. Zatiaľ v prípade potreby ráno odpájam istič na foto(edit sorry v inom prispevku) v ľavo dole červený, ktorý je pred ACin, večer pri SOC30% zapínam ručne(mobilom) ::cry2:: ale čoskoro na jar vypnem a v zime zapnem :celebrate2: (Myslím, že "Set relay on" ma byť na OFF nie na ON.)

RRR píše: Pokud se zvedne zátěž, relé připne DS a ta začne vypomáhat dle nastavení. Nevidím v tom žádný problém.

Tu vidím trochu problém prietoku, kedže je DS pripojená...ak tá záťaž napr. 3000W skončí v tej chvíli je prietok, nestihne assistent odpojiť ACin a v prípade, že by odber ostal nad nastavenú hodnotu 250W tak by ACin ani neodpájal = prietok, alebo sa mýlim?
rasto
 
Příspěvky: 41
Registrován: sob dub 08, 2017 7:53 am
Reputation: 16

Re: Multiplus II

Příspěvekod RRR » sob bře 16, 2019 4:37 pm

Ono hrozně záleží na pořadí asistentů, zkusil bych jako první tři asistenty dát něco takového:

ignore ACin.PNG
ignore ACin.PNG (28.77 KiB) Zobrazeno 292 krát


Když jsem to zkoušel asistent vždy odpojil relé včas, žádný přetok nebyl!
Uživatelský avatar
RRR
 
Příspěvky: 158
Registrován: pon led 09, 2012 7:24 pm
Reputation: 6

Re: Multiplus II

Příspěvekod rasto » sob bře 16, 2019 8:19 pm

RRR píše:Ono hrozně záleží na pořadí asistentů, zkusil bych jako první tři asistenty dát něco takového:

Když jsem to zkoušel asistent vždy odpojil relé včas, žádný přetok nebyl!


Zdravím RRR a victron uživateľov. ;)
Vec sa má zatiaľ tak:
1) buď používame preferovaný ESS a prietoky aj keď malé budú vždy, nedá sa tomu naozaj zabrániť ::cry2:: Jediné riešenie je vypnúť ACin aj v ESS ak nieje antiostrovné relé, alebo sa nepoužíva napr. multigrid. (mne ESS funguje aj vypnutie/zapnutie ACin bez toho, aby to zaznamenal nejaký spotrebič,žiarovka...)

2)Pri použití HUB1 (HUB2,HUB4) je možné nastavovať napr. aj ako doporučuje RRR. Len pri varení na indukčnej doske by to bolo prepínaní a prepínani a k tomu možnosti, ktoré dokáže aspoň moja manželka vykúzliť tak nenastavím s virtual switch ani assistentom, skúšal som to, ale vzdal som to hneď na začiatku :lol:

Takže z môjho pohľadu je:
1) ESS = nemusím sa naozaj o nič starať všetko funguje. :yes:
2) HUB1 = stále ma niečo hnalo meniť nastavovať a v podstate som chcel donastavovať už vymyslené ESS. :shock:

Čas keď VSD bude riešit prietoky príde, tak to budem riešit aj ja, zatiaľ som ich minimalizoval ;)
Ak niekto má niečo iné lepšie nastavené môže mi poslať súbor *.vsc rád sa nato pozriem ;)
rasto
 
Příspěvky: 41
Registrován: sob dub 08, 2017 7:53 am
Reputation: 16

Re: Multiplus II

Příspěvekod gupa » sob bře 16, 2019 10:23 pm

1. Lepší nastavení oproti čemu? Nevidím .vsc, který by měl jako vzor k lepšímu.
2. ESS zní skvěle, jak jsou natom led diody, zajímá mne jestli pracuje stejně jako při výchozím nastavení, tj. oranžová, LineOut propojeno s LineIn nebo nafázován měnič, dále zelená dioda, čistá dodávka pouze z měniče.
3. ESS znovu napíšu zní svěle, ale nepovažuji se za nějakého nastavovače ale nastacit nějaký časovač aby rélé neblblo a necyklovalo není tak hrozné.
4. Jak je natom spotřeba měniče naprázno přes noc při vybité baterii?
Díky
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1667
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 59

Re: Multiplus II

Příspěvekod rasto » ned bře 17, 2019 9:47 am

gupa píše:1. Lepší nastavení oproti čemu? Nevidím .vsc, který by měl jako vzor k lepšímu.
2. ESS zní skvěle, jak jsou natom led diody, zajímá mne jestli pracuje stejně jako při výchozím nastavení, tj. oranžová, LineOut propojeno s LineIn nebo nafázován měnič, dále zelená dioda, čistá dodávka pouze z měniče.
3. ESS znovu napíšu zní svěle, ale nepovažuji se za nějakého nastavovače ale nastacit nějaký časovač aby rélé neblblo a necyklovalo není tak hrozné.
4. Jak je natom spotřeba měniče naprázno přes noc při vybité baterii?
Díky

Zdravím
1) Myslené oproti návrhom čo dával RRR vo vlákne vyššie. Nepridával som tu moje nastavenie pretože mám ESS a tam v assistentoch je len ESS nič viac. ;)
2) Vysvetlenie stavu LED diód sú v aplikacii pre mobil android aj apple VICTRON TOOLKIT. Nieje tam, ale vysvetlené ako to je pri paralellnom napojení. Tak ak to niekoho zaujíma tak foto. (upresním: oranžová dióda nieje LINE out, zelená charger svieti ked je zapnutý a bliká pri prietokoch, zelená inverter áno ak dodáva ele.)
11.jpg

22.jpg

V zime ak chcem dobiť batt a slnko dáva menej ako vlastná spotreba multiplusov, tak pri vypnutom multipluse a zapnutom CCGX o nabíjanie a spoluprácu s MPPTregulátorom sa stará BMS od batt BYD, ktorá s victronom spolupracuje.
33.jpg

3)časové relé vyrieši z časti problém cyklovania, ale nevyriešie prietoky. Podľa mňa správne riešenie, je odpájať ACin podľa SOC.
4) Vlastná spotreba ktorú udáva victron multiplus pre 3000VA je 25W sa v podstate zhoduje so spotrebou, ktorú som nameral. Vlastnú spotrebu pri ESS a ACin zapnutom berie z DS čiže batérie to neohrozí.(je tu jedno ALE, ale platí pri SOC presnosti BYD batt). Ak, ale ACin je vypnuté to už áno, dojde batt je blackout :lol:
rasto
 
Příspěvky: 41
Registrován: sob dub 08, 2017 7:53 am
Reputation: 16

Re: Multiplus II

Příspěvekod gupa » ned bře 17, 2019 11:20 am

Díky za foto ledek a ostatní info.

1.Oranžovou neblikající chápu jako bypas propoj In Out, nebo nafázován menič.

2.AC In Off je stav ESS nebo je něco, co spíná DS (generátor) jako Line In?

Před konfigurací ESS se přes VE Bus System configurator toto paralelní spojení dvou takto blikajících easysolarů nakonfigurovalo jako 1AC a 1 fáze a jsou na Line In a Line Out paralelně propojený?
Díky za trpělivost.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1667
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 59

Další

Zpět na Victron

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'