Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon zář 16, 2019 11:28 pm


Batrium

Baterie, dobíjení, údržba, zapojení, diskuze i nad jinými způsoby uložení energie
Předchozí

Re: Batrium

Příspěvekod willcz » pon kvě 27, 2019 4:01 pm

Tak mam par novinek ohledne Batria.
Obcas se stavalo ze samotny sw v batriu se restartoval. vysledkem byl vypadek CANu.
Postupne jsem vyrazoval funkce az jsem zjistil ze to dela Expansion board co ma na sobe dodatecne vstupy a vystupy, takze jsem desku odpojil a rikal si ze uvidim. Prochazel jsem ruzne dokumentaci a vsiml si ze I samotna expansion deska ma vlastni napajeni. Bohuzel web nerika o napajeni nic a jestli je potreba jej zapojit. O vikendu jsem si rikal ze zkusim pridat expansion zpet a doplnim I jeho napajeni.
No vysledek je ze to stejne blbne. Zajimave je ze to pada I kdyz je jen ten expansion modul pripojeny a neni nakonfigurovany.
Napsal jsem tedy na podporu, kupodivu hned rano prisla odpoved ze mam zkusit novy FW RC11.
Takze hned dnes jsem to zkusil flashnout. Vysledek je ale jeste horsi, uz nechodi ani komunikace po CANu se Studerem.
menic stale pada do "external warning" data sice nejake tecou, ale na strane Batria nic nechodi zpet.

Uvidime co napisou dal. idealni by bylo opravit obe chyby :-) zatim oprava jedne zavadi chybu jinou
6.8kWp poly + 2x XTM 4000-48 + 330Ah LiFe + Batrium s CAN
willcz
 
Příspěvky: 432
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Batrium

Příspěvekod willcz » sob čer 15, 2019 8:02 am

Pár novinek ohledně Batria.

Firma asi pochopila že je potřeba víc komunikovat a relativně rychle odpovídá Melanie a v podpisu má "Support team".
sice se dá otočit tak max 1 mail za den kvůli časovému posunu, ale je to lepší.
Kupodivu mi i nabídla že pošlou alfa verzi fw hned jak bude abych otestoval a dal vědět. (asi jsem si stěžoval fakt hodně)

nový fw 2.12 opravdu řeší problémy co jsem měl, tzn funguje expansion board, sw nepadá a zlepšila se i spolehlivost wifi připojení.

Přišlo i pár otázek ohledně připojení měniče a Batria
Je potřeba mít Batrium včetně ShuntMon, vyrobit si kabel s RJ45 na jedné straně a 3 vodiči CANH, CANL a GND
- Na straně Studeru je potřeba koupit XCOM-CAN, nastavi do režimu LG Chem RESU
XCOMCAN.png

- Na straně Batria se nastaví "Project Lychee"
lychee.png


tímto vznikne komunikace měnič - Batrium a v systému Studeru se ukáže obrazovka kde je vidět data z BMSky
XCOMBMS.png

Automaticky se tím aktivuje režim kdy nabíjení a vybíjení řídí baterie, v menu měniče zmizí většina parametrů ohledně baterek a zůstanou jen věci ohledně SOC a jak se má systém chovat.

Napětí, proudy a vše kolem se pak nastavuje v Batriu, položky v Control Logic. Super je že se to dá dělat přes aplikačku v pc, a běhá to po wifi.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
6.8kWp poly + 2x XTM 4000-48 + 330Ah LiFe + Batrium s CAN
willcz
 
Příspěvky: 432
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Batrium

Příspěvekod willcz » sob čer 15, 2019 2:41 pm

Ještě pro zájemce doplním screenshoty ohledně nastavení toho co říká batrium měniči:
jsou záložky kde se nastavuje chování při nabíjení, vybíjení a parametry pro měnič.
Nabíjení je tady:
charging.png

Dají se nastavit různé napětí, připadně proudy, teploty kdy se nabíjení povolí, zastaví, omezí. (to je to Mode)
Dají se jednotlivé hranice nastavit, nebo taky říct jestli je ma používat.
V podstatě jsou to horní hranice pro články/baterku při nabíjení.
Dole v pravo je pak pak "LimPower" kdy můžeme omezit nabíjení při balancovaní.

Vybíjení je podobné:
discharging.png

Jsou to pro změnu dolní hranice napětí článků pro vybíjení.
Navíc se dá nastavit i stav kdy se měniči omezí max odebíraný proud, při poklesu napětí některého článku.

Záložka Remote:
remote.png

pak nastavuje už samotné parametry které pro příslušné stavy pošleme do měniče.
v mém případě je nastaveno že můžeme nabíjet proudem 60A a napětím 55,2V při běžném stavu.
když se některý článek balancuje, tak se měniči omezí proud na 1,2A (aby se nepřehřál balancer, nebo nestouplo moc napětí)
Vybíjení je povoleno do celkového napětí 50,4V proudem max 100A.
Pokud by kleslo napětí článku pod limit co je v záložce discharge, tak se vybíjení úplně zastaví a měnič si prucucne ze sítě.

v záložkách charging a discharging je i nastavení časů než se ten stav přepne, tzn aby to moc necyklovalo.
v režimu charging si měnič sám pomoci XCOM-CAN předává data do VT i XTM a zajistí aby se proud do baterek omezil.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
6.8kWp poly + 2x XTM 4000-48 + 330Ah LiFe + Batrium s CAN
willcz
 
Příspěvky: 432
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Batrium

Příspěvekod rottenkiwi » sob čer 15, 2019 2:55 pm

Koĺko to všetko stojí aj s tým modulom od Studeru ?
Vidím, že články majú od 21 do 24 *C, ale ambient je 30 *C, ako je to možné ?
Ako presne to merá SOC ?
Je SOC prepočítavaná, v závislosti na teplote článkov ? / nejakej average /
Dělej vše, jak nejlépe dovedeš. Ale ne lépe. 4. dohoda.
Si anode Spectrum BMS SEI formation Float Ochrana High SOC deg. MPPT Post Bud Bindi 1993
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 2787
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK

Re: Batrium

Příspěvekod willcz » sob čer 15, 2019 7:37 pm

cena je tady:
https://www.batrium.com/collections/sta ... tmon2-500a
Je ale potreba myslet na to ze to chytnou celnici a je to bez postovneho.
XCOM-CAN na studer pomery neni zase tak drahy, cca 4500 s dani.

proc je teplota ambient vetsi nez clanky je jednoduche, meri se to na desce toho Batria a to ma na sobe plastovy kryt, tzn tomu topi to ESP32 co je v Batriu a elektronika kolem.

Jak presne to meri SOC je otazka, tvari se ze maji x bodovou kalibraci proudu i podle teploty. Shunt meri vlastni teplotu a mel by to umet kompenzovat.

Kompenzaci SOC podle teploty to podle me neresi. uz z principu mereni SOC integrovanim znamena ze se casem rozjede, at mame techniku sebelepsi. tzn je potreba aby to obcas vytahlo beterky na tech 3.5V a tim nakalibrovalo 100%

Jinak Batrium umi i viktora - https://www.batrium.com/pages/how-to-co ... h-watchmon
6.8kWp poly + 2x XTM 4000-48 + 330Ah LiFe + Batrium s CAN
willcz
 
Příspěvky: 432
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Batrium

Příspěvekod JiTr » úte čer 18, 2019 4:19 pm

To willcz: Jakým způsobem máš vyřešeno vytěžování pokud máš nastaveno snížení nabíjecího proudu při balancování článků?
JiTr
 
Příspěvky: 32
Registrován: ned kvě 20, 2018 4:00 pm

Re: Batrium

Příspěvekod willcz » úte čer 18, 2019 6:52 pm

To je práve výhoda baterie s komunikací s menicem.
Baterka rekne systému že má omezit proud do ní, ale zbytek funguje dál bez omezení. tzn panely dodávají jen tolik výkonu aby pokryly spotrebu domu a k tomu tekl do baterii max proud který baterie dovoluje.
Protože ale baterie trvale posílá aktuání proud menici, tak může system plynule regulovat výkon z panelu a proud držet.

Ono v reálu baterky do bypassu nedojdou, mám aktuálne nastaveno 55,2V (3.45V/clánek) a bypass je nastavený na 3,5, tzn. by musel být opravdu velký proud do baterií.

Vytežování samotné rídím tak že prubežne pocítám "vektor" nabíjení a pokud smeruje k tomu že baterie bude nabitá drív než bude konec dne, tak zvedám proud do ohrevu vody. V horkých dnech má prioritu chlazení, tzn nejdríve najede klima a pokud stále zustává rezerva tak beru výkon i do vody. Jak pomalu koncí den tak zase klesá výkon do vody tak aby na konci dne byla baterka nabitá.
Cílem je ješte automatická volba cílového SOC podle predpovedi, ale nejsou lidi to naprogramovat :-)

omlouvám se za zmršenou češtinu, pokazil to notepad :-)
6.8kWp poly + 2x XTM 4000-48 + 330Ah LiFe + Batrium s CAN
willcz
 
Příspěvky: 432
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Batrium

Příspěvekod JiTr » úte čer 18, 2019 8:56 pm

Fajn. Tahle funkčnost se mi líbí ... Dík
JiTr
 
Příspěvky: 32
Registrován: ned kvě 20, 2018 4:00 pm

Re: Batrium

Příspěvekod JiTr » ned čer 30, 2019 3:00 pm

Ahoj,
Dá se spínat nějaký výstup WatchMon4 podle SOC? V té jejich proklikávací nápovědě jsem to nenašel ...
JiTr
 
Příspěvky: 32
Registrován: ned kvě 20, 2018 4:00 pm

Re: Batrium

Příspěvekod willcz » úte črc 02, 2019 11:35 pm

Pokud jsem to dobře pochopil, tak je to možné. Jen se to trochu bije s komunikací po CANu.
tzn když jedu bez komunikace, tak dokážu řídit výstup relátka podle různých stavů a jedno z toho je i SOC
je možné to nastavit různě pro vybíjeni a nabíjení a řídit tím pokaždé jiné relé.

Jinak není problém si stáhnout sw WatchMonToolkit, nastavit komunikaci na žádná a proklikávat si nastavení.
6.8kWp poly + 2x XTM 4000-48 + 330Ah LiFe + Batrium s CAN
willcz
 
Příspěvky: 432
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno

Předchozí

Zpět na Baterie, úložiště energie

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'