Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř pro 11, 2019 4:06 am


Batrium

Baterie, dobíjení, údržba, zapojení, diskuze i nad jinými způsoby uložení energie
PředchozíDalší

Re: Batrium

Příspěvekod willcz » pon kvě 27, 2019 4:01 pm

Tak mam par novinek ohledne Batria.
Obcas se stavalo ze samotny sw v batriu se restartoval. vysledkem byl vypadek CANu.
Postupne jsem vyrazoval funkce az jsem zjistil ze to dela Expansion board co ma na sobe dodatecne vstupy a vystupy, takze jsem desku odpojil a rikal si ze uvidim. Prochazel jsem ruzne dokumentaci a vsiml si ze I samotna expansion deska ma vlastni napajeni. Bohuzel web nerika o napajeni nic a jestli je potreba jej zapojit. O vikendu jsem si rikal ze zkusim pridat expansion zpet a doplnim I jeho napajeni.
No vysledek je ze to stejne blbne. Zajimave je ze to pada I kdyz je jen ten expansion modul pripojeny a neni nakonfigurovany.
Napsal jsem tedy na podporu, kupodivu hned rano prisla odpoved ze mam zkusit novy FW RC11.
Takze hned dnes jsem to zkusil flashnout. Vysledek je ale jeste horsi, uz nechodi ani komunikace po CANu se Studerem.
menic stale pada do "external warning" data sice nejake tecou, ale na strane Batria nic nechodi zpet.

Uvidime co napisou dal. idealni by bylo opravit obe chyby :-) zatim oprava jedne zavadi chybu jinou
willcz
 
Příspěvky: 590
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm

Re: Batrium

Příspěvekod willcz » sob čer 15, 2019 8:02 am

Pár novinek ohledně Batria.

Firma asi pochopila že je potřeba víc komunikovat a relativně rychle odpovídá Melanie a v podpisu má "Support team".
sice se dá otočit tak max 1 mail za den kvůli časovému posunu, ale je to lepší.
Kupodivu mi i nabídla že pošlou alfa verzi fw hned jak bude abych otestoval a dal vědět. (asi jsem si stěžoval fakt hodně)

nový fw 2.12 opravdu řeší problémy co jsem měl, tzn funguje expansion board, sw nepadá a zlepšila se i spolehlivost wifi připojení.

Přišlo i pár otázek ohledně připojení měniče a Batria
Je potřeba mít Batrium včetně ShuntMon, vyrobit si kabel s RJ45 na jedné straně a 3 vodiči CANH, CANL a GND
- Na straně Studeru je potřeba koupit XCOM-CAN, nastavi do režimu LG Chem RESU
XCOMCAN.png

- Na straně Batria se nastaví "Project Lychee"
lychee.png


tímto vznikne komunikace měnič - Batrium a v systému Studeru se ukáže obrazovka kde je vidět data z BMSky
XCOMBMS.png

Automaticky se tím aktivuje režim kdy nabíjení a vybíjení řídí baterie, v menu měniče zmizí většina parametrů ohledně baterek a zůstanou jen věci ohledně SOC a jak se má systém chovat.

Napětí, proudy a vše kolem se pak nastavuje v Batriu, položky v Control Logic. Super je že se to dá dělat přes aplikačku v pc, a běhá to po wifi.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
willcz
 
Příspěvky: 590
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm

Re: Batrium

Příspěvekod willcz » sob čer 15, 2019 2:41 pm

Ještě pro zájemce doplním screenshoty ohledně nastavení toho co říká batrium měniči:
jsou záložky kde se nastavuje chování při nabíjení, vybíjení a parametry pro měnič.
Nabíjení je tady:
charging.png

Dají se nastavit různé napětí, připadně proudy, teploty kdy se nabíjení povolí, zastaví, omezí. (to je to Mode)
Dají se jednotlivé hranice nastavit, nebo taky říct jestli je ma používat.
V podstatě jsou to horní hranice pro články/baterku při nabíjení.
Dole v pravo je pak pak "LimPower" kdy můžeme omezit nabíjení při balancovaní.

Vybíjení je podobné:
discharging.png

Jsou to pro změnu dolní hranice napětí článků pro vybíjení.
Navíc se dá nastavit i stav kdy se měniči omezí max odebíraný proud, při poklesu napětí některého článku.

Záložka Remote:
remote.png

pak nastavuje už samotné parametry které pro příslušné stavy pošleme do měniče.
v mém případě je nastaveno že můžeme nabíjet proudem 60A a napětím 55,2V při běžném stavu.
když se některý článek balancuje, tak se měniči omezí proud na 1,2A (aby se nepřehřál balancer, nebo nestouplo moc napětí)
Vybíjení je povoleno do celkového napětí 50,4V proudem max 100A.
Pokud by kleslo napětí článku pod limit co je v záložce discharge, tak se vybíjení úplně zastaví a měnič si prucucne ze sítě.

v záložkách charging a discharging je i nastavení časů než se ten stav přepne, tzn aby to moc necyklovalo.
v režimu charging si měnič sám pomoci XCOM-CAN předává data do VT i XTM a zajistí aby se proud do baterek omezil.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
willcz
 
Příspěvky: 590
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm

Re: Batrium

Příspěvekod rottenkiwi » sob čer 15, 2019 2:55 pm

Koĺko to všetko stojí aj s tým modulom od Studeru ?
Vidím, že články majú od 21 do 24 *C, ale ambient je 30 *C, ako je to možné ?
Ako presne to merá SOC ?
Je SOC prepočítavaná, v závislosti na teplote článkov ? / nejakej average /
I propose to consider the question: "Can machine think ?".
SEI formation Float Ochrana High SOC deg. MPPT Život AI LiFePO
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 3166
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK

Re: Batrium

Příspěvekod willcz » sob čer 15, 2019 7:37 pm

cena je tady:
https://www.batrium.com/collections/sta ... tmon2-500a
Je ale potreba myslet na to ze to chytnou celnici a je to bez postovneho.
XCOM-CAN na studer pomery neni zase tak drahy, cca 4500 s dani.

proc je teplota ambient vetsi nez clanky je jednoduche, meri se to na desce toho Batria a to ma na sobe plastovy kryt, tzn tomu topi to ESP32 co je v Batriu a elektronika kolem.

Jak presne to meri SOC je otazka, tvari se ze maji x bodovou kalibraci proudu i podle teploty. Shunt meri vlastni teplotu a mel by to umet kompenzovat.

Kompenzaci SOC podle teploty to podle me neresi. uz z principu mereni SOC integrovanim znamena ze se casem rozjede, at mame techniku sebelepsi. tzn je potreba aby to obcas vytahlo beterky na tech 3.5V a tim nakalibrovalo 100%

Jinak Batrium umi i viktora - https://www.batrium.com/pages/how-to-co ... h-watchmon
willcz
 
Příspěvky: 590
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm

Re: Batrium

Příspěvekod JiTr » úte čer 18, 2019 4:19 pm

To willcz: Jakým způsobem máš vyřešeno vytěžování pokud máš nastaveno snížení nabíjecího proudu při balancování článků?
JiTr
 
Příspěvky: 39
Registrován: ned kvě 20, 2018 4:00 pm

Re: Batrium

Příspěvekod willcz » úte čer 18, 2019 6:52 pm

To je práve výhoda baterie s komunikací s menicem.
Baterka rekne systému že má omezit proud do ní, ale zbytek funguje dál bez omezení. tzn panely dodávají jen tolik výkonu aby pokryly spotrebu domu a k tomu tekl do baterii max proud který baterie dovoluje.
Protože ale baterie trvale posílá aktuání proud menici, tak může system plynule regulovat výkon z panelu a proud držet.

Ono v reálu baterky do bypassu nedojdou, mám aktuálne nastaveno 55,2V (3.45V/clánek) a bypass je nastavený na 3,5, tzn. by musel být opravdu velký proud do baterií.

Vytežování samotné rídím tak že prubežne pocítám "vektor" nabíjení a pokud smeruje k tomu že baterie bude nabitá drív než bude konec dne, tak zvedám proud do ohrevu vody. V horkých dnech má prioritu chlazení, tzn nejdríve najede klima a pokud stále zustává rezerva tak beru výkon i do vody. Jak pomalu koncí den tak zase klesá výkon do vody tak aby na konci dne byla baterka nabitá.
Cílem je ješte automatická volba cílového SOC podle predpovedi, ale nejsou lidi to naprogramovat :-)

omlouvám se za zmršenou češtinu, pokazil to notepad :-)
willcz
 
Příspěvky: 590
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm

Re: Batrium

Příspěvekod JiTr » úte čer 18, 2019 8:56 pm

Fajn. Tahle funkčnost se mi líbí ... Dík
JiTr
 
Příspěvky: 39
Registrován: ned kvě 20, 2018 4:00 pm

Re: Batrium

Příspěvekod JiTr » ned čer 30, 2019 3:00 pm

Ahoj,
Dá se spínat nějaký výstup WatchMon4 podle SOC? V té jejich proklikávací nápovědě jsem to nenašel ...
JiTr
 
Příspěvky: 39
Registrován: ned kvě 20, 2018 4:00 pm

Re: Batrium

Příspěvekod willcz » úte črc 02, 2019 11:35 pm

Pokud jsem to dobře pochopil, tak je to možné. Jen se to trochu bije s komunikací po CANu.
tzn když jedu bez komunikace, tak dokážu řídit výstup relátka podle různých stavů a jedno z toho je i SOC
je možné to nastavit různě pro vybíjeni a nabíjení a řídit tím pokaždé jiné relé.

Jinak není problém si stáhnout sw WatchMonToolkit, nastavit komunikaci na žádná a proklikávat si nastavení.
willcz
 
Příspěvky: 590
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm

Re: Batrium

Příspěvekod redcrown » stř lis 20, 2019 10:27 pm

jak to po delší odmlce vypadá s Batriem, funguje stabilně? Na jaké verzi FW? Protože jsem se obohatil o LFP ferak, tak půjdu do Batria. Můžete prosím poradit, jak vyřešit krizové odpojení baterek od systému. Jaký výkonový prvek doporučujete? Jedná se o proudy do 300A. Batrium samo o sobě výkonové odpojení neobsahuje.
Má smysl kupovat tu verzi s Expansion bordem? Pojedu po CANu, tak snad jeden výstup na ovládání odpojení baterek v případě totálního průseru....
díky
redcrown
 
Příspěvky: 504
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Batrium

Příspěvekod willcz » čtv lis 21, 2019 8:11 am

Aktuálně úplně bez problémů. FW 2.0.12 se zdá být stabilní, protože restart fw by znamenal výpadek napájení v domě a ten jsem léta nezaznamenal. Když jsem přidával do systému Pylony, tak dle logu byl start někdy z léta.

Nouzové odpojení v mém případě řeším jen na straně panelů kterým batrium umí shodit jističe.
Jinak počítám že to vyřeší měnič pomocí komunikace, při výpadu komunikace automaticky bere že baterku nesmí používat.

Expansion board bych koupil, je to pak lépe mechanicky provedené na din lištu, jsou i relátkové výstupy, atd. v základu jsou jen dva a to je tak akorát na odpojení panelů a případné ventilátory pro chlazení balanceru.
willcz
 
Příspěvky: 590
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm

Re: Batrium

Příspěvekod ikovlabs » ned pro 01, 2019 11:33 pm

Pekne ale 17000 zaklad + posta + pripadne(tedy urcite) vypalne....Strelim - 22000...?
ikovlabs
 
Příspěvky: 248
Registrován: úte črc 22, 2014 5:14 pm

Re: Batrium

Příspěvekod redcrown » úte pro 03, 2019 12:11 am

no jo, ale zase to vypadá na pořádnou BMS s CAN a balancery. Pokud to člověk instaluje k LFP 20kWh nebo víc, tak si myslím, že to je ještě přijatelné.
Jaká je alternativa, pokud člověk chce CAN komunikaci?
redcrown
 
Příspěvky: 504
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Batrium

Příspěvekod ikovlabs » úte pro 03, 2019 5:11 am

NJN...Zel to "umi" jen 15s(se kterou 48V baterku poskladam tezko) v zakladu mi prijde jako takova marketingova optimalizace ....
ikovlabs
 
Příspěvky: 248
Registrován: úte črc 22, 2014 5:14 pm

Re: Batrium

Příspěvekod redcrown » úte pro 03, 2019 6:42 am

Jak jsi přišel na to, že to umí jen 15s?
redcrown
 
Příspěvky: 504
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Batrium

Příspěvekod PavelR » úte pro 03, 2019 6:47 am

redcrown: s Canem jsem nasel REC BMS - ceny podobny. Ale plus dalsich 140Eur za nastavovaci SW? To je co jako. Bez toho SW je to bezcenny tak proc si tu cenu nedaji do zakladni ceny bms ... asi by to vypadalo uz moc drahy.
Pak jsem nasel jeste jednu z nemecka, sice prelivaci balancovani 5A ale tam je cena kolem 800Eur + vybava a jeste k tomu se to parametruje prikazovym radkem - to at si Helmut strci do spic doba msdosu je pryc. A umi to pouze 16S.

ikovlabs: batrium umi snad 192S ne li vic nekde s tim meli video v nejakym zavodnim aute.
Hlavne muzu mit na jednom akupaku 16modulu a na druhem dalsich 16mobulu a jde nastavit to ze mam baterku 16S a batrium ty balancery bere jako 2x16S na dvou akupacich. a zobrazuje napeti vsech 32 clanku. Takze lze paralelne skladat akupaky samostatne balancovatelny. To nikdo jinej neumi.
Jedina nevyhoda ze se to neda poridit v EU a musi to jit od protinozcu.
PavelR
 
Příspěvky: 2041
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Batrium

Příspěvekod ikovlabs » úte pro 03, 2019 7:04 am

Pisu - V ZAKLADU - tedy na zakladnim modulu .Situace je proste takova ze zakladni modul umi 15S ale kdyz potrebuji 16S(a kdo s 48V baterkou nepotrebuje) tak tuhle funkci mam uplne zbytecne protoze za dalsich 5kkc musim koupit extra moduly. Holt ten 1S mrska jedna....
ikovlabs
 
Příspěvky: 248
Registrován: úte črc 22, 2014 5:14 pm

Re: Batrium

Příspěvekod PavelR » úte pro 03, 2019 9:18 am

To se asi oba divame na jiny produkt. Vecer to shlidnu znovu ....
PavelR
 
Příspěvky: 2041
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Batrium

Příspěvekod JiTr » úte pro 03, 2019 9:57 am

Vypada to ze se bavite o ruznych systemech ... jeden o "centralizovanem" systemu >>> WM5 druhy o "decentralisovanem" systemu >>>WM4 ... je tam povicero rozdilu vcetne, ceny, rozsireni a balancnich proudu ...

Odesláno z mého BLN-L21 pomocí Tapatalk
JiTr
 
Příspěvky: 39
Registrován: ned kvě 20, 2018 4:00 pm

PředchozíDalší

Zpět na Baterie, úložiště energie

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'