Solární pálenice
Napsal: stř pro 05, 2018 8:45 pm
tak mě napadlo , má tady někdo solární pálenici ?
Admin edit: téma odděleno od tématu Youdova ostrovní laboratoř
Admin edit: téma odděleno od tématu Youdova ostrovní laboratoř
Fórum o fotovoltaických elektrárnách, bateriích, panelech, měničích a energetické soběstačnosti
https://forum.mypower.cz/
Tak ono se většinou pálí v zimě. No dobře, od podzimu do brzkého jara.diablo007 píše:Problém je doba moderní s to je policejní vrtulník a termokamera stačí v létě proletět.nad dědinou a podívat se kdo topí a máš to sesbírané na to tata
Z dobrého kvasu je výtěžnost destilátu mezi 8 - 20 % podle cukernatosti (a ta závisí na spoustě dalších věcí, od konkrétního materiálu, množství přidaného cukru, druhu použitých kvasnic apod). Z 50 litrů se celkem v pohodě pět litrů finálního 53% destilátu získat dá a k tomu stačí větší hrnec (samozřejmě hermeticky utěsněný a k tomu pár dalších triviálních propriet), na který zase postačí přibližně 2 - 3 kW výkonu. A čím pomaleji se to bude zahřívat, tím lépe z chuťového hlediska... Není zásadní problém udělat malou pálenici dokonce ani ze zavařovacího hrnce z Lidlu.jahodovák píše:Ono by to nebylo až zas tak jednoduché,pokud bys chtěl palenici tak na jednu štamprdličku tak by to šlo,pokud ale něco s větším výkonem tak bys asi neuspěl,takovej kotel bere kolem 12 kilovat,nedovedu si představit to pole které by to bez výpadků ustálo...
To sice máš pravdu ale přídavkem cukru si to akorát zkazíš,přidání cukru způsobuje bolesti hlavy a to i u vína,takže až po napití nebudeš mít jen žížen ale i jiné projevy víš čím je to způsobeno,pokud máš jen jeden strom tak je to reálné,pokud máš ale 50 stromů tak je situace jiná.Byl rok,co jsem vylisoval 2000 litrů moštu a zbytek jablek jsem navozil do lesa..unicast píše:Z dobrého kvasu je výtěžnost destilátu mezi 8 - 20 % podle cukernatosti (a ta závisí na spoustě dalších věcí, od konkrétního materiálu, množství přidaného cukru, druhu použitých kvasnic apod). Z 50 litrů se celkem v pohodě pět litrů finálního 53% destilátu získat dá a k tomu stačí větší hrnec (samozřejmě hermeticky utěsněný a k tomu pár dalších triviálních propriet), na který zase postačí přibližně 2 - 3 kW výkonu. A čím pomaleji se to bude zahřívat, tím lépe z chuťového hlediska... Není zásadní problém udělat malou pálenici dokonce ani ze zavařovacího hrnce z Lidlu.jahodovák píše:Ono by to nebylo až zas tak jednoduché,pokud bys chtěl palenici tak na jednu štamprdličku tak by to šlo,pokud ale něco s větším výkonem tak bys asi neuspěl,takovej kotel bere kolem 12 kilovat,nedovedu si představit to pole které by to bez výpadků ustálo...
Problém s bolestí hlavy je způsoben zejména tím, kolik se toho vypije Druhým důvodem pak je snaha mít toho co nejvíc, z toho vyplývající pozdější odstavení a tedy dokap (čili vyšší alkoholy) v destilátu a to člověk v komerční pálenici nemá šanci ovlivnit. Co se týče cukru, jeden se nesmí inspirovat onou památnou větou z Čonkina "pamatuj Váňo, recept je prostý: na kilo hoven kilo cukru", ale jsem toho názoru, že kilo až dvě na metrák fakt nic nezkazí.jahodovák píše: To sice máš pravdu ale přídavkem cukru si to akorát zkazíš,přidání cukru způsobuje bolesti hlavy a to i u vína,takže až po napití nebudeš mít jen žížen ale i jiné projevy víš čím je to způsobeno,pokud máš jen jeden strom tak je to reálné,pokud máš ale 50 stromů tak je situace jiná.Byl rok,co jsem vylisoval 2000 litrů moštu a zbytek jablek jsem navozil do lesa..
A ja si furt rikal: "Proc se ti kanci letos furt valeji v prikopu a slintaji?" Ted uz to vim - tys je tema jablkama normalne ozral!jahodovák píše:Byl rok,co jsem vylisoval 2000 litrů moštu a zbytek jablek jsem navozil do lesa..