Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je čtv čer 20, 2019 6:13 pm


Jaký řídící modul preferuju ?

LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...

Rozhraní k řídícímu modulu?

S displejem
7
39%
Bez displeje
0
Žádná hlasování
S WiFi
4
22%
Bez WiFi
1
6%
S bluetooth
1
6%
S RS485
1
6%
S RS232
3
17%
S CANbus
1
6%
 
Celkem hlasů : 18

Jaký řídící modul preferuju ?

Příspěvekod rottenkiwi » sob říj 20, 2018 8:04 pm

------------------------------------------------------
Only God & bank can create something from nothing. LTC: LX4UmmYHzT293zcJJ4BjTcPTRSHoLWLDn7
Si anode Spectrum BMS SEI formation Float Ochrana High SOC deg. MPPT Post Carbon Pb
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 2450
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 135

Re: Jaký řídící modul preferuju ?

Příspěvekod dracekvo » pon říj 22, 2018 8:50 am

Ideál display + LAN modbus :)
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1516
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 103

Re: Jaký řídící modul preferuju ?

Příspěvekod rottenkiwi » pon říj 22, 2018 9:10 am

Only God & bank can create something from nothing. LTC: LX4UmmYHzT293zcJJ4BjTcPTRSHoLWLDn7
Si anode Spectrum BMS SEI formation Float Ochrana High SOC deg. MPPT Post Carbon Pb
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 2450
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 135

Re: Jaký řídící modul preferuju ?

Příspěvekod dracekvo » pon říj 22, 2018 10:11 am

Já nevím k čemu tu anketu máš. Jestli hodláš zahájit nějakou výrobu balancérů + řídícího modulu na nějaké platformě mikroprocesorů, tak implementace LAN modbus není tak drahá. I arduino to umí.

Já si pomalinku buduju mozek elektrárny na PLC siemens. A tam je LAN integrovaná, takže mě to vyjde nejpohodlněji. Na 485, 232 bych musel dokupovat kartu.
A 232 tusím funguje jen mezi komunikací dvou zařízení. Takže při nejhorším 485, kde už se nechá pověsit těch zařízení vic.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1516
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 103

Re: Jaký řídící modul preferuju ?

Příspěvekod kodl69 » pon říj 22, 2018 11:06 am

Spíš je to o tom, že když už si s tím bude někdo hrát, tak any nevznikl jenom jeden kus. Modbus over ip zvládne i w5100 k arduinu, jenom najít tu správnou knihovnu.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3620
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 276

Re: Jaký řídící modul preferuju ?

Příspěvekod dracekvo » pon říj 22, 2018 11:46 am

Jo a když už to bude mít wifi. Tak nebude problém místo wifi dát LAN modul. A modbus přes wifi může být také.
Já jen mám raději u věcí co leží na stejném místě připojení přes kabel. Wifi jen u toho, co se přenáší.

Hlavně LAN/WIFI je univerzální budoucnost. Už i zabržděný siemens opouští 485 a přechází na LAN.
A protokol modbus je dost univerzální na to, aby se nechal implementovat skoro do všeho.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1516
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 103

Re: Jaký řídící modul preferuju ?

Příspěvekod kodl69 » pon říj 22, 2018 6:52 pm

ne, wifi je o ESP8266, a lan je o arduinu + W5100 (W5500) což je výrazně nákladnější řešení. Já osobně bych preferoval arduino, který udělá s jistotou tu "špinavou práci" jako že načte hodnoty z modulů, vyhodnotí limity a v případě nutnosti sepne jějakej výstup (alarm, přebití, podpětí....) a třeba přes uart pošle ty data dál, ale nebude je moci ohrozit třeba odpojení lan kabelu, ztráta komunikace s AP atd. prostě to důležitý na něčem hodně low level, a ty "feature" udělat na druhým procesoru. Ale možná mě někdo přesvědčí, že není problém třeba tím ESP obsloužit všechno, bylo by to jednodušší...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3620
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 276

Re: Jaký řídící modul preferuju ?

Příspěvekod Matess » pon říj 22, 2018 6:54 pm

wiznet je drazsi, ale kdyz se to postavi na enc28j60 tak to stoji par korun...
Matess
 
Příspěvky: 576
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk
Reputation: 36

Re: Jaký řídící modul preferuju ?

Příspěvekod dracekvo » pon říj 22, 2018 7:11 pm

Já sem možná napoprvé nepochopil dotaz.
Tím LAN+modbus jsem myslel komunikaci toho řídícího modulu s vnějším světem. Třeba právě nadřazeným PLC.

Dotaz byl nejspíš na preferenci komunikace mezi řídícím modulem a balancéry, ano?
Tam bych to viděl na RS485. RS232 bych vynechal, tam myslím je problém, že nemůže být víc věcí na jedné sběrnici.
Bezdrátovejm věcem bych se vyhnul.

Já se u svejch balancérů inspiroval v komunikace DS18B20 + jsem udělal malou modifikaci k obrazu svému.
Měl sem několik důvodů. Balancéry jsem stavěl co nejvíce lowcost a nechtělo se mi babrat s vymejšlením izolovaný RS485.
Takže používám na balanceru jeden vstupní optočlen 817c a jeden výstupní. Rychlost komunikace sem nijak nehrotil. 16 údajů o napětí vyčtu během 2,5 vteřiny. Ty změny na baterkách nejsou až tak divoký, aby to nebylo dostačující. Tím pouze vyčítám aktuální napětí. Jinak si balancer žije zvým životem nezávisle na nějakém řídícím modulu.
Viz. zde. viewtopic.php?f=39&t=3021&p=61000&hilit=+byl+by+z%C3%A1jem#p61000
Od té doby vývoj stojí. Ještě tam chci právě implementovat LAN modbus.

Izolovaná RS485 by asi byla víc profi a univerzálnější.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1516
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 103

Re: Jaký řídící modul preferuju ?

Příspěvekod kodl69 » pon říj 22, 2018 9:29 pm

ne, s vnějším světem. mezi balancery bude jenom jedna linka s optočleny, v podstatě topologie kruh, už to tak nějaká firma s úspěchem používá. To máš jako těch 16 optočlenů spojenejch paralelně? Pokud jo, by mě zajímalo, jak ten procesor ubudí 16 optočlenů paralelně... příp jaká je to topologie? bez obousměrné komunikace se připravuješ o benefity, třeba zapnutí balancování na drobek nižším napětí.
Ten strašlivej lan modul ENC28J60 je k ničemu, musí se všechno udělat v arduinu, to samo bez SW neumí, W5100 (5500) umí TCP IP stack, tak jenom obsloužení PING s ENC28J60 je pro arduino dost práce, tudy raděj ne, navíc mi to pořád padalo, rozdal jsem je, jinak bych to vyhodil. A že ping není potřeba? do prvního problému na síti, podle mě je to základní diagnostickej nástroj, a cokoliv ve vnitřní síti mi musí na PING odpovědět.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3620
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 276

Re: Jaký řídící modul preferuju ?

Příspěvekod kodl69 » pon říj 22, 2018 10:01 pm

Ještě je trochu k diskuzi, co za displej tam dát. Energeticky nejlepší a celkem jednoduše ovládnutelnej je displej z N5110, 84x48 bodů LCD. Vejde tam 6 řádků(raděj 5) a na každej cca 3 napětí. Ty co budou balancovat můžou inverzně blikat a článek s nejnižším napětím může být negativ, nebo nějakej OLED - vyšší spotřeba, nebo nějakej SPI LCD 64x128 bodů - bez podsvícení to taky moc nežere.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3620
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 276

Re: Jaký řídící modul preferuju ?

Příspěvekod dracekvo » úte říj 23, 2018 5:26 am

Ano paraelně. Je tam tranzistor, protože procesor by to samozřejmě nezvládl.
Já sem nějak nevěděl jak tprogramově tu topologii kruh pojmout. Tak sem zvolil toto řešení, protože se mi nad tím nechtělo přemejšlet :)
Obyčejné LCD 4x20 nechceš? Vejde se tam v přehledem 16 článků. Což je podle mě nutnost a nemá cenu tam dávat display, kam se nevejde údaj o 16 článkách. Ještě by šlo udělat víc verzí. Jednotky určený pro 4-8 článků, by display mohli mít menší.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1516
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 103

Re: Jaký řídící modul preferuju ?

Příspěvekod kodl69 » úte říj 23, 2018 10:54 am

Je fakt, ze klasika 4x20e ani nenapadla, a asi bych to nechal tak trochu na jednom kazdym, co si na i2c zapoji
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3620
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 276


Zpět na LiFe*

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'