Pitná voda z dešťové vody

Čištění vody, filtrace, čerpání vody, zařízení pro získání pitné vody, zachytávání a zpracování dešťové vody ...
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od mypower.cz »

Ahoj, neví někdo o nějakém konkrétním produktu, nejlépe přímo odkaz na něj, na nějakou (zřejmě) reversní osmózu s mineralizací, která by ze zachycené dešťovky běžně padající v ČR udělala dobrou pitnou vodu? Něco nejlépe se zásobníkem.

Hledám už déle, ale při dotazech se k tomu firmy staví tak, že neví. Že s dešťovkou nemají prý zkušenosti a tak. Tak třeba někdo ví a poradí.

Moc díky za tipy.

*cloud*
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

na ebaji je hejno sestav i dílů reverzní osmózy :idea: . Skladem v EU = rychlé dodání bez výpalnýho :yes: .
Pokud teda nehledáš systém pro celou dědinu :lol: .
https://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from ... oc=3&rt=nc
Čerpadlo https://www.ebay.co.uk/itm/Diaphragm-Bo ... Sw3WxZ-Cvk

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od mypower.cz »

Ahoj, a cim je to dano, ze to udela pitnou i z destovky? Tou 5ticestnosti ? Jakoze 5 druhu filtru?

Z jak moc nejiste neho spinave vody to je schopno jeste udelat pitnou a z jake vody uz ne? Samozrejme vzdy mechanicky vycistene. Cim hnusnejsi voda, tim vic dostanou zabrat filtry predpokladam. Pozna se nejak ze filtr je po zivotnosti a ze by se mel vymenit?

Kdyz takove zarizeni koupim z ebay, je to bezpecne? Co se tyce treba zaruky atd. ? Ja jeste nikdy nic z ebay nekupoval :)) tak proto netusim jak to fakci. Budou se na to dat sehnat dalsi nahradni filtry? Je to nejak standardizovane a mezi sebou kompatibilni? Treba jestli filtry jdou sehnat i u jineho vyrobce ?
kodl69
Příspěvky: 7403
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od kodl69 »

a proč reverzní osmóza? zkusil bych 1.) mechanickou filtraci až na 5um, 2.) biologický filtr s aktivním uhlím, a pak mineralizaci. Pokud ta dešťovky není v sudu s hromadou hnijícího listí, tak by to mělo fungovat. Spíš vidím problém s uskladněním dešťové vody na delší dobu, to chce podzemní nádrž, kde bude teplota pod 10°C a nebude na to svítit slunko, předfiltraci už na vstupu s oddělením prvních pár litrů co smylo prach ze střechy, a když ta nádrž bude betonová, tak už není potřeba ani mineralizace...
a když už budeš mít tohle, tak pískovej filtr s jednoduchou výměnou náplně, příp. ještě před ním nějaký vyvločkování (flokulant)
Otázka je, jestli chceš pitnou vodu podle ČSN, nebo vodu, která se dá bez následků pít...

Nekupoval na ebay, ani na aliexpresu? nechápu. Ale v ČR to prodává třeba mangala.cz , nakoupí v asii, draze přeprodá...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od mypower.cz »

Reversni osmoza prave kvuli tomu, ze chci spise hotove reseni a vetsi jistotu radeji az na urovni destilace a zpetne mineralizace.

Ohledne reseni z komponent, kdyz na sebe dily nebudou sedet, kdo vi jestli si budu umet poradit a sehnat potrebny mezikus, to muze trvat nekdy moc dlouho. Proto radeji hotovy produkt, kde dam nejlepe na vstup saci kos se zpetnym ventilem, nebo odbocku z vystupu z domaci vodarny a vystupem tohoto zarizeni bude pitna voda.

Destovka je v sudu kde opravdu muze spadnout list a hnit. Cisti se jednou za cas. Neni to nejak specialne reseno. Proste obyc sud do ktereho tece voda ze strechy z okapu. Tudiz i s timhle by to melo pocitat. Filtrace je pres 2 vrstvy plstenych hader na nadobi nebo na uklid nebo na co to jeste vsechno je, bezne koupitelnych v obchode, tloustka asi 2mm, ale jaky to propusti veci nevim. Hruba mechanicka filtrace, nic vic. Na hrubou mechanickou filtraci se hodi ale luxusne, pyl a jine veci to samozrejme nevyresi ale mam zkusenost ze po nekolikanasobne filtraci vyresi a i takova voda je pak cira a 2 vrstvy hadry cerne jak boty.

Prepousti se v prvni fazi ze sudu z pod okapu do sudu v suterenu pres tyhle 2 vrstvy plstenych hader samospadem. Sud pod okapem je asi o 2m vys. Z tohoto az bych chtel delat pitnou nejakym kouzelnym zarizenim na urovni reversky. Voda je pouzitelna, nesmrdi, nedela zadny divny veci, leta se v tom koupu a myju nadobi a i obcas vyperu ale napit bych se toho asi bal zatim :)) Ve sklince proti svetlu je to krasna cira voda. Na mikroskopicke urovni v tom bude asi milion veci. Kdybych si z toho uvaril kafe nebo polivku asi by se nic nestalo, tim jsem si skoro jist. :))

Slozitejsi reseni jako podzemni nadrz, to uz jsou komplikovanejsi veci, ktere prijdou na radu treba za par let casem, ale ted jde o to umet zpracovat sud neidentifikovatelne destovky, kde na dne bude vzdycky neco. Proste ciste sud pod okapem. Je neco takoveho? Vyhovovala by tomu reverska s 5ti ruznyma filtrama?
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od youda »

Z jak moc nejiste neho spinave vody to je schopno jeste udelat pitnou a z jake vody uz ne? Samozrejme vzdy mechanicky vycistene.
Reverzní osmóza udělá pitnou vodu z mořské, nebo klidně i ze chcanků, když bude nejhůř. Ostatně jsme to mohli vidět ve filmu "vodní svět" :D

Cim hnusnejsi voda, tim vic dostanou zabrat filtry predpokladam. Pozna se nejak ze filtr je po zivotnosti a ze by se mel vymenit?
Každý stupeň má jinou výdrž, počítá se na kubíky. Něco musíš vyměnit po 5ti m3, něco vydží 50 m3. Pokud budeš zpracovávat tu dešťovku, která je sama o sobě ok, tak to dle mého skromného názoru vydrží celkem dost. Nejvíc zabrat u dešťovky dostanou ty první filtry tím, co se spláchne ze střechy. Nevím jak u dešťovky, ale když tím proháním vodu z vodovodu, tak ty první filtry jsou po půl roce úplně rezavý.

Kdyz takove zarizeni koupim z ebay, je to bezpecne?
Moc ne, ale co je dnes bezpečné, že? Když budeš vybírat podle hodnocení prodejce na ebayi, tak aspoň budeš mít jistotu, že zboží opravdu dorazí a že to bude co sis objednal. Pozor, někdy to i z evropy jde měsíc.

Co se tyce treba zaruky atd. ?
Když ti přijde něco jiného než co sis objednal, dá se to vrátit. Když se to po pár týdnech pokazí, můžeš to zkusit prodejci poslat zpátky. Velcí prodejci se snaží, aby měli dobré hodnocení, takže tě nebudou ignorovat. Co fakt nefunguje jsou opravy - většinou ti prodejce vezme zpět celé zařízení a vrátí peníze nebo pošle nový krám. Pozor, nákupy na ebayi se občas docela prodraží dopravou.

Budou se na to dat sehnat dalsi nahradni filtry? Je to nejak standardizovane a mezi sebou kompatibilni? Treba jestli filtry jdou sehnat i u jineho vyrobce ?
Vložky jsou standardizované, ale někdy je lepší koupit celý fitr (jeden stupeň) a ten v sestavě vyměnit.

Ještě pozor na pár věcí:
1) Aby reverzní osmóza fungovala, potřebuje čerpadlo s tlakem několika barů.
2) Podle typu z toho voda teče větším nebo menším čůrkem a je zcela bez tlaku. Na naplnění sklenice je to v pohodě, ale pro normální používání je lepší dát k tomu nádrž na výstup. Nemusí být nijak velká, stačí třeba i jen 20 litrů. Jasně, můžeš tam dát i 500l nádrž, ale to je systém který se používá na jachtách, protože tam se touhle vodou i sprchují. Podzemní nádrž tedy podle mne potřebovat nebudeš - pokud nejsi prepper.
3) Kromě superčisté vody bez iontů z toho z jinou trubkou leze taky super špinavá voda se všema zbytkama. Je tedy dobrý mít v dosahu instalace kanál.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
rva
Příspěvky: 3526
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od rva »

Dnes asi právě RO a třeba i přes ebay. Popisoval jsem to na https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... eae#p64783. Ty domácí jsou všechny poskládané ze stejných komponentů, propojení je pouhým zastrčením hadiček. Takže není problém s náhradními díly jak od mangala.cz, tak jinde. Znečištění se pozná podle barvy prvního filtru, která je přes obal vidět. Aby člověk nemusel improvizovat, tak sestavu se zásobníkem, pomocným čerpadlem a výdejním kohoutem. I to upevnění kohoutu je jednoduché - přiměřený otvor (odhaduji 12mm) skrz kuchyňskou linku a propojení se zásobníkem hadičkou.
Člověk o tom ani neví a rok se tomu nemusí nijak věnovat.
U dešťovky bych se trochu obával, že mikrobiologické znečištění ucpe filtry. Pokud by se to stávalo, tak bych klidně do vody před osmózu dával savo, nebo i jiný chlorový přípravek. Chlor se přes membránu nedostane. U ro membrány se sice udává, že voda nemá obsahovat moc chlóru, ale sám studnu občas taky chlóruju a membrána od číňana drží už čtvrtý rok.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od solárník »

V jednom díle Doomsday preppers jsem viděl řešení s fresnelovou čočkou ze staré projekční televize, která bez problémů poháněla destilátor vody. To byl mazec, jedna blbá fresnelka dokázala tavit olovo. Takový "solár" trochu jinak :)

V jiném díle tam ukazovali standardně prodávané filtry v prepperských obchodech v USA, které filtrovaly vodu z rybníka s kachními výkaly na pitnou. Pili to tam před kamerou. Takže v USA to prepperské obchody standardně prodávají.

p.s. jednotlivé díly seriálu jsou na ulozto ("Příprava na soudný den"). Občas se tím po večerech bavím, sledovat ty paranoiky :D
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

6-ti stupňový systém včetně čerpadla : https://www.ebay.co.uk/itm/AquaFilter-6 ... SwzRFaUfL3
7-mi stupňový systém včetně čerpadla : https://www.ebay.co.uk/itm/7-Stage-Reve ... Sw~DtalGmD

Z laického pohledu mi přijde 7-mi stupňový podstatně lepší než 5-ti (nejen že 7 je víc než-li5 ;) ) . Ono pít destilovanou vodu není považováno za zdraví prospěšné . Je to logické , destilka organismus demineralizuje :!: . Tělo si dovede poradit s přebytkem minerálů , ale s nedostatkem si neporadí .

K náhradním kartuším - pomůže si rovnou koupit rezervní spolu se systémem :idea: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 2298
Registrován: čtv dub 18, 2013 9:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od ota »

Měl bych dotaz:
Potřebuji k RO sadě i pomocné čerpadlo?
Tlak vody dělá domácí vodárna, nějaká obyč. od Wilo cca 1,5 Bar.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
střídač_N
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 2:22 pm

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od střídač_N »

Jsem stále stavěn před problém zdali nadále dovážet pitnou vodu, nebo ji "nějak" upravit. Voda ze studny není úplně pitná.

Je někdo ze znalých problému ochoten zde udělat "výcuc" problematiky, ochytřit nás neznalé a doporučit nějakou sestavu, jenž je blbuvzdorná pro naše milované ženy?
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od solárník »

abrams píše:Tělo si dovede poradit s přebytkem minerálů , ale s nedostatkem si neporadí .
Dneska už existuje tolik "doplňků stravy" s obsahem minerálů, o jídle samotném ani nemluvě, že by to neměl být problém. Jako nouzové řešení určitě.
rva
Příspěvky: 3526
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od rva »

ota píše:Měl bych dotaz:
Potřebuji k RO sadě i pomocné čerpadlo?
Tlak vody dělá domácí vodárna, nějaká obyč. od Wilo cca 1,5 Bar.
Mám to podobně a používám pmocné čerpadlo.
Kolega to má u vodárny bez něj.
Čerpadlo zvýší výtěžnost - tedy poměr čisté vody k vodě znečištěné. Hlavně u tvrdé vody je lepší mít vyšší tlak. Soustava má tlakový spínač, který spíná čerpadlo, když je potřeba.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
rva
Příspěvky: 3526
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od rva »

střídač_N píše:Jsem stále stavěn před problém zdali nadále dovážet pitnou vodu, nebo ji "nějak" upravit. Voda ze studny není úplně pitná.

Je někdo ze znalých problému ochoten zde udělat "výcuc" problematiky, ochytřit nás neznalé a doporučit nějakou sestavu, jenž je blbuvzdorná pro naše milované ženy?
Systém http://www.mangala.cz/ro-106p2k-filtrac ... p-180.html a samozřejmě i jeho rovnocenný nákup přes ebay je uživatelsky příjemný, snadno instalovatelný. Zásobník dostačuje na jednorázové dodání zhruba 3 litrů. Dodává se i s hadičkami, které je možno i přikoupit. Je potřeba myslet i na odvod odpadu - nejsnáze přepadem do dřezu, nebo do sifónu.
Pro kontrolu funkčnosti doporučuji měřák vodivosti (TDS) za pár dolarů.
Kdo zvládne sestavit model z LEGA, nebo nábytek z IKEA, zvládne i tuto stavebnici.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od youda »

ota píše:Měl bych dotaz:
Potřebuji k RO sadě i pomocné čerpadlo?
Tlak vody dělá domácí vodárna, nějaká obyč. od Wilo cca 1,5 Bar.
Ahoj Oto,
1.5 je moc málo. Potřebuješ tam mít tak 3-4 Bary. Přitom Wilo je velmi dobrá značka - nedá se na tvojí vodárně nastavit větší tlak? U vodáren s presscontrollem bývá často možnost nastavit si tlak v rozmezí 1-6 Bar. Tlak vodovodního řadu v ČR bývá max do 6ti Barů, přívod do baráku se delá redukovaný podle počtu podlaží, takže někdo tam má 2.5 a jiný třeba 4.5.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

Solárník - jo , jako nouzově se dá hodně , ale k běžnému pití určitě nee . Správně Jsi napsal "doplňků stravy" v uvozovkách páč to je přinejlepším hluchý placebo . SÚKL na nimi nemá pravomoci čehož výrobci a dovozci hojně využívají .

Odkazované 6-ti a 7-mi systémy jsou včetně boost čerpadla obsahující tlakový spínač nastavený na vhodný tlak . Obecně je možnost vypínací tlak trochu poštelovat :idea: .

Otázkou je trvanlivost jednotlivých vložek . Reálně bude závislá především na konkrétních parametrech vstupní vody . Na dešťovce by moly vydržet podstatně déle oproti tvrdé vodě s vysokým obsahem minerálů a kovů :idea: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od tomas »

Omineralizovat destilovanou vodu podle potřeby je to nejmenší a nejednoduší.
A pokud chce někdo pít dešťovou vodu tak ji stejně musí omineralizovat, protože dešťová voda je vlastně destilovaná, jen je znečištěná prachem, ptačím trusem, listím atd... dle povrchu na který dopadne.

Jak se pozná že se filtr/membrána protrhla nebo jinak poškodila? Nehrozí žádné nebezpečí vypití závadné vody?

Pokud by pršelo na čistý povrch, tak bych se takovou vodu nebál pít a pro dlouhodobé pití by ji stačilo jen omineralizovat. Přemýšlel jsem o obráceném dešníku (nebo plachtě) který by se v dešti rozložil, chvíli oplachoval a potom sbíral čistou vodu a po dešti zase složil.

Viděl jsem dokument jak se jeden vymočil do dolíku v zemi, přilil tam i slanou mořskou a tuto loužičku následně překryl igelitem ve spádu tak, aby mu sluncem odpařený kondenzát stékal do kelímku a tuto vodu potom pil.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
MareC3k
Příspěvky: 491
Registrován: pát říj 05, 2012 8:37 pm
Bydliště: SK pri Presove

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od MareC3k »

Filter s reverznou osmozou od f. mangala mam v prevadzke uz asi 4 roky doma a 2 roky na chate. Doma filtrujem vodu zo studne, na chate mam len dazdovu vodu v plastovej 3kubikovej nadobe cca 1,5m v zemi, takze ma celorocne teplotu cca 10C. Na chate mam verziu s "mikroprocesorovym" riadenim kvoli tomu aby prebiehal oplach membrany pravidelne aj ked tam par tyzdnov nikto nieje, zaroven na displeji ukazuje hodnotu TDS a pocita cas na vymenu filtrov. Mam verziu s pomocnym cerpadlom, ktore natlaci do filtracie cca 5-6Bar, kedze mam v nadrzi cerpadlo s max tlakom okolo 3Bar. Ako posledny clanok je v kazdej mineralizator kde sa pridava horcik a vapnik. Som s tym maximalne spokojny a aj vsetci navstevnici, ktori ochutnali tuto vodu si velmi chvalili jej chut.
+- 25kWp, 53V 700Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 2x5kW Axpert + 3x XTM 4000+Victron quattro 15.000, 5x Victron 250/100, https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=780 KIA EV6
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od solárník »

V práci nám filtrují vodu reverzní osmózou do fontánky na pití (studená/teplá). Když si z toho udělám černý čaj, tak se v něm vysráží takové divné grcky a hrneček je za pár použití zevnitř zcela hnědý. Musím se jim na to podívat, protože voda z barelů (která tam původně byla) tohle nedělala. Tedy tam musí být něco chemicky divného, že to sráží čaj. Ale pořád žijem.

Mám pocit, že i pro použití v letadlech se experimentovalo s úpravou vody z moči :D Ani nevím, jestli už se to nepoužívá :D

@Tomas: dobrá připomínka s deštěm, je to v podstatě taky destilované. A navíc jsou tam (u nás bohužel) sloučeniny dusíku a síry ze zplodin z atmosféry (nutno prohnat minimálně přes aktivní uhlí). A patrně i nezanedbatelné mikročástice olova, které vzniká rozpadem radonu a je v atmosféře obsaženo docela v udivující míře (nejen proto po dešti naměříte vyšší radiaci až o 20%). Ale na olovo by měl stačit mechanický filtr o vysoké jemnosti.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Pitná voda z dešťové vody

Příspěvek od tomas »

Máme ve vodovou povrchovou vodu z Morávky a Šancí a tedy splach s cest, polí, atd... Když jsem byl dávno v obci Bílá tak do Bílé Ostravice co napájí přehradu Šance tekli kanalizační vody z okolních domů.
Pochybuji že vodárny řeší nějaké stopové množství sýry a dusíku ve vodě z atmosféry a čistí to aktivním uhlím. Navíc síra je důležitý prvek a nezbytná pro život.
Myslím že to už moc hrotíte, čistota vody na úrovni z vodovodního řádu je dostačující.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek