Porucha solárního panelu na lodi

Elektromobily, hybridy, elektrokola, elektroskůtry, řešení pro karavany, obytné přívěsy, maringotky, obytné automobily, mobilní domy.
vitezslavgach
Příspěvky: 49
Registrován: stř úno 05, 2014 4:17 pm

Porucha solárního panelu na lodi

Příspěvek od vitezslavgach »

Ahoj mám na plachetnici dvě baterie 80ah a Jarda z nich je dobíjena vlastním panelem jeden má 20w a druhý 30w. Baterky jsou propojené přepínačem 1 nebo 2 nebo 1+2. Takže napětí se v provozu tak nějak vyrovnává. Spotřebiče jsou pouze navigační přístroje a dopijeni mobile a tabletů. Loď je v Chorvatsku tak energie je spíš přebytek. A nyní k tomu problémů jeden panel přestal dobíjet. Když jo odpojim a změříme voltmetrem tak jakoby vteřinu dává 19.2 V a potom skočí na .1.
vitezslavgach
Příspěvky: 49
Registrován: stř úno 05, 2014 4:17 pm

Re: Porucha solárního panelu na lodi

Příspěvek od vitezslavgach »

Když jsem prohlédl vnější povrch panelu tak jsou pod sklem zřejmé nějaké drobné vady na spojení článku, ale to by mohl být taky optický klam. Panel byl na lodi pouze jeden rok ale samozřejmě v extrémních podmínkách jako zima , déšť , slaná voda. Teď go mám doma. Máte nějakou radu? Je možné jej někam poslat . Dik v. Gach
Uživatelský avatar
JonasPP
Příspěvky: 1204
Registrován: pon srp 31, 2015 11:36 am
Bydliště: Okolie Popradu SR

Re: Porucha solárního panelu na lodi

Příspěvek od JonasPP »

Ja už som videl hocičo,ale jedno je iste,bude to trvať,kym sa najde zavada,lebo držať panel v ruke je ine ako to skušať takto. Pre začiatok budu dobre dakake fotky,ale podla merania to bude dajaky studeny spoj.
Skus napojiť multimeter aby meral napätie a sprav tlak prstom na všetkych cinovanych spojoch v eva folii. Sleduj multimeter,či napätie nepodskoči. Ak je v krabičke usmernovacia dioda,tak skus jej funkčnosť,či nahodov neskratuje panel. V krabičke su medene pocinovane pasiky,skus,či dajaky nezhrdzavel,teda neskorodoval hlavne skrz na skrz,teta perom ich skus lahučko,či nebudu volne.
To je asi cele,čo ma momentalne napadlo.

Odoslané z IRON_2 pomocou Tapatalku
Mix panelov podľa potreby zapojene -9,2kWp papierovo +-5,6kW skutočnych;
48v-PCM-80A+Axpert 2,4KW+PJ 6kW;Li-ion -11kWh
24v-PJ 5kW;NiCd -10kWh
12v-10A MPPT;sin~300W;PB 4kWh

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek