Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: ned bře 29, 2020 12:32 am


GTI invertor s omezovačem přetoků

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
PředchozíDalší

Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod kixel » pon led 20, 2020 1:56 am

technicky dotaz (omlouvam se, pokud zde jiz byl polozen ci zodpovezen - vsech 11 stranek se mi procitat nechtelo a prolitl jsem jen prvni): jak v tomto pripade resite to, ze vypadne vnejsi sit? Funkce samotneho stroje je mi jasna: zaznamena nulovy odber a odpoji solary a jste "po tme". Ale je treba k tomu nejaka dalsi chytristika, ktera by rozpojila privod, nahodila solary a pak cekala, az na privodu zas neco nameri a spojila ho zpet? Nebo to pouzivate skutecne jen pro prikrmovani pri tekouci stave zvenku a jinak jste odrizli uplne?

Proc se ptam: sam solary nemam zadne. O porizeni neceho hodne maleho (s mou vyuzitelnou pochou strechy ani o nicem vetsim premyslet nemohu) premyslim a jelikoz jsem "na vetrne hurce", tak se spise priklanim k verzi "vitr" nebo "vitr + solar", nez k solaru samotnemu. Jenze trvaly DC odber v dome, ktery jsem schopen napajet izolovane je cca 30W (veskere sitove zalezitosti doma jako routery/AP, switche, NAS, kamery) a tak cokoliv bude tvorit i nezanedbatelne prebytky. Tedy ty bych mohl pustit k sobe do 230V site a prikrmovat tak treba lednicku a kotel, coz jsou asi jedine 2 spotrebice na AC, ktere mi tvori prubeznou spotrebu (dobre, jeste by se tam dal najit odvlhcovac). No a v tento okamzik nevim, jestli mam prekopat nejakou fazi na privodu na stejnosmer, jednocestny omezovac a zpet na menic, nebo jestli existuje i jednodussi cesta k uplnemu zamezeni zpetneho proudeni bez nutnosti odberu ze site, aby mi zustala vyhoda ostrovni sobestacnosti v okamziku vypadku. Aktualne jsem schopen s jednou jinak prekazejici autobaterii fungovat pri vypadku cca 24 hodin bez vetsi ztraty komfortu: prat v te dobe nemusim, spokojim se s varenim na plynu misto peceni v elektricke troube a rozsvitit znamena chytnout do ruky svitidlo s ethernetovym kabelem a zapojit do nejblizsi zasuvky se stavou z UPSky, jinak jsem ale i nadale online (mobily ci notasy mohu kdykoliv dobit tez z UPSky v pripade potreby, decka se mohou divat na filmy z NASky, ...)
kixel
 
Příspěvky: 21
Registrován: pon led 13, 2020 3:24 am

Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod kodl69 » pon led 20, 2020 8:56 am

Dobíjet NB z UPS... to už snad hůř s tou elektrikou nejde naložit.
Ale jinak šťastný to člověk, na svícení a "elektronický vši" mi v těchto měsících tak sotva stačí to, co mám v popisu...
Nevěřím spotřebě 30W kde jsou kamery a NAS, jedině když je to vypnutý. Kamera s přísvitem každá 12-18W, přísvit teď jede 18hodin denně. 3 kamery po 1A a je 54Ah denně fuč. kde je NAS, kde je WIFi, kde je vlastní spotřeba UPS? To už je lepší si na nouzový svícení pořídit čelovky s 18650, která se nabije z 5V USB, který prakticky bezeztrátově (oproti konverzi přes UPS, poe a zpátky na LED) nabiju přímoz 12V baterky. Běžná domácnost prosvítí, prowifinuje (nemám NAS, a mám PC stejně úsporný jako NB) cca 1-1.5kWh denně, přímo z DC, bez zbytečnejch ztrát. Ještě pár dní s takovou tmou jako je teď, a budu hledat nabíječku.

Ale k tvýmu dotazu: pořiď si pořádnou UPS s dvojí konverzí a se solárním regulátorem, v jedné bedně smontovaný dohromady se to jmenuje Akspert King, a nemusíš nic řešit.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x Auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4363
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod diablo007 » pon led 20, 2020 9:11 am

Podstatná otázka je jaký výkon panelů je vůbec schopen na ti střechu dát
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 2506
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod kixel » úte led 21, 2020 1:48 am

kodl69 píše:Nevěřím spotřebě 30W kde jsou kamery a NAS, jedině když je to vypnutý. Kamera s přísvitem každá 12-18W, přísvit teď jede 18hodin denně. 3 kamery po 1A a je 54Ah denně fuč. kde je NAS, kde je WIFi, kde je vlastní spotřeba UPS? To už je lepší si na nouzový svícení pořídit čelovky s 18650, která se nabije z 5V USB, který prakticky bezeztrátově (oproti konverzi přes UPS, poe a zpátky na LED) nabiju přímoz 12V baterky. Běžná domácnost prosvítí, prowifinuje (nemám NAS, a mám PC stejně úsporný jako NB) cca 1-1.5kWh denně, přímo z DC, bez zbytečnejch ztrát. Ještě pár dní s takovou tmou jako je teď, a budu hledat nabíječku.

Ale k tvýmu dotazu: pořiď si pořádnou UPS s dvojí konverzí a se solárním regulátorem, v jedné bedně smontovaný dohromady se to jmenuje Akspert King, a nemusíš nic řešit.

Takze postupne: UPSku mam poskladanou sobe na miru (trafo je toroidni, elektronika v ramci moznosti jednoducha - sama o sobe nezere temer nic. Tu mel na svedomi kolega tyto veci v malych seriich vyrabejici). Primarni vystup je nijak neregulovany, takze z online povahy je jasne, ze napeti bude skakat: pri napajeni ze site cca 15V, z baterie pak shodne se stavem baterky. To se dale vetvi na 5V vetev (USB) a 48V vetev (PoE). AXISka kamera bez prisvitu zvladne fungovat se zanedbatelnou spotrebou ve dne i v noci - na cernobilo se prepina, az uz je opravdu temnocmouci tma a stejne mam svetla s pohybovymi cidly, abych nemusel venku po tme honit vypinace (normalni venkovni okruh osvetleni samozrejme mam manualne ovladany) - pred sebou mam manual k P3354, kterou mam u vchodu a tam vyrobce uvadi max 5.9W a nemam duvod mu neverit - namereno jsem mel neco mezi 2-3W pri bezne cinnosti. NASku mam pasivni embded hracku s mobilnim Celeronem a SSD disky a pri bezne cinnosti (vytizeni CPU do 20%) se nedostanu nad 9W spotreby. Kdyz vytizim vsechna jadra na plno, tak jsem i na 12W. K tomu ze sitovych hracek se napaji vnejsi jednotka (LTE), doma 2 AP, switch, zakladna pro DECT telefony a brana do GSM site k ni. Nevim, jestli jsem na neco nezapomnel - snad ne. Kdyz se divam na okamzity prikon na vstupu UPSky v tuto chvili, tak se to meni v rozmezi 32.1 az 33W. Nemam tam trvale zapojeny zadny invertor zpet na 230V - ten by prisel na radu v pripade delsiho vypadku, kdy bych tim pohanel plynovy kotel (a vypnul veskere zbytecnosti). Opravdu nemam duvod kecat a vse resim minimalisticky, pokud je ta moznost. Prave mam rozestavenou trosku pokrocilejsi chytristiku k teto UPSce, aby toto odpojovani jednotlivych vetvi mohla resit sama dle nastaveni a aktualniho stavu nebo ja dalkove a aby mi obcas i kontrolovala stav baterie a dala vedet, kdyby bylo neco spatne. V tuto chvili delam vse manualne. V nabijeni notebooku z UPS nevidim sebemensi problem - mam nabijeni pres USB-C konektor a na 5V USB si to ty clanky dobije bez problemu, pouze to trva vyrazne dele. Je to ale extremni reseni, jelikoz notebook mi v pohode vydrzi na baterie 12 hodin trvaleho provozu, a tak nepredpokladam ze by ho baterie v UPSce prezila (pri vicehodinovem vypadku by prisel na radu invertor a napajeni kotle, takze bych z aktualni vydrze pres 24 hodin rychle klesnul dolu). Svetla pres PoE mam kvuli pohodli - je rozdil si u cteni knizky svitit celovkou (ac ma zena je toto schopna provozovat pri vecernim cteni v posteli :-D ) a je rozdil mit normalni lampu. Totez kdybych potreboval svitit u deti v pokojiku (ac s celovkou na hlave by velmi rychle vymyslely nejakou strasidelnou hru a mohlo by to byt i zabavnejsi - pro tu si ale mohou zajit k mamince k nocnimu stolku).

Takze pro shrnuti: AC mam jen na vstupu ze site do UPSky, vse ostatni za ni pak uz je na DC budto primo na stejnem napeti 12-15V, nebo pres step-up ci step-down konvertory. Nevidim nikde zadne zbytecne plytvani a resit bych mohl leda vyhozeni step-upu na PoE, ale nejakych par desitek ci stovek mW ovlivni vydrz jen minimalne.

Jinou UPSku si rozhodne porizovat nebudu - az dodelam rozdelane, tak sotva najdu nejakou existujici, ktera by se tomu blizila v mych potrebach (jinak pro potreby jinych lidi klidne muze byt, ale me pozadavky zadna vyrabena nesplnuje). Maximalne muzu neco dalsiho pripojit na vedlejsi vstupy, co bude krmit prednostne spotrebice i baterku pred UPSkou samotnou (tedy na mirne vyssim napeti - u spotrebicu to problem neni, jeste to ale musim domyslet u baterie, zda to pujde sloucit oboji online, nebo to budu mit prerelatkovane). Jde mi ale o to, zda by slo neco jednoduse zapojit tak, abych to primarne poustel rovnou do AC site a nemusel toto vubec resit a aby mi zaroven i nadale zustala vyhoda zapnuteho stavu pri vypadku. Ale co tak zkoumam, tak nejjednodussim (a pritom dost prasackym i rozmernym resenim) skutecne funkcnim resenim bude hodit do rozvadece na jednu fazi AC->DC, diody proti zpetnemu toku a pak zpet DC-AC. A do toho se mi popravde moc jit nechce (rozmery, spolehlivost?, ztraty, ...).

diablo007 píše:Podstatná otázka je jaký výkon panelů je vůbec schopen na ti střechu dát

Nic moc - pres 1kWp se sotva dostanu. Nepochuzi cast strechy je vazne pidi a k tomu se nejedna o pravidelny ctverec a z casti stineny od jihu rozmernym kominem, coz dale zmensuje vyuzitelnou plochu. U vetrne bych na tom byl s vykonem obdobne, jen by to trcelo uprostred teto male plochy.
kixel
 
Příspěvky: 21
Registrován: pon led 13, 2020 3:24 am

Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod diablo007 » úte led 21, 2020 11:43 pm

Větrník na střechu pokládat je nesmysl to chce stožár takže ti zůstane místo I na nějaký ten panel. Ve výsledku pokud není místo na střeše tak by se našlo místo třeba nad dřevem které lépe schne pod panely než na dešti
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 2506
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod kixel » stř led 22, 2020 12:36 am

Jasne, s parmetrovym stozarkem bych pocital (tuto nevyuzivanou cast strechy mam nad 2. patrem, takze je to v cca deseti metrech nad zemi a vysoko nad okolnima budovama ve smerech vetrneho tunelu - fuci nam tady prakticky jen ze dvou protilehlych stran, z ostatnich tak maximalne trochu foukne) a proto uvazuji i o te kombinaci. Nepocitam ale s tim, ze by to mohlo nekdy vykryvat celou aktualni spotrebu domacnosti (leda v lete, kdyz zrovna nikdo nebude doma a prave nepobezi kompresor lednicky), takze resim moznost kombinace zdroju (mysleno cokoliv vlastniho + DS), at tim neplytvam pouze na cast zarieni za UPSkou - precijen je to dost maly zrout a ac by to pro mne byla zabava si s tim hrat, tak bez aspon trochu smysluplneho vysledku se mi do toho jit moc nechce.
kixel
 
Příspěvky: 21
Registrován: pon led 13, 2020 3:24 am

Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod nextclick » ned bře 15, 2020 5:24 pm

Mohu vás někoho poprosit o link na ovládací sw pro tento měnič? Potřebuji nějak zvýšit minimální odběr, který jde neustále z DS. Předpokládám, že stačí na ten datový konektor připojit nějaký RS232/USB převodník a spustit na pc ten sw co nemůžu nikde najít :( díky!
nextclick
 
Příspěvky: 37
Registrován: stř srp 21, 2019 8:10 pm

Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod Pisi » ned bře 15, 2020 5:56 pm

Zdravím, tak jednoduché to zase nebude viz.https://secondlifestorage.com/showthrea ... 28&page=29
Pisi
 
Příspěvky: 25
Registrován: sob čer 23, 2012 3:46 pm

Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod Prackov » ned bře 15, 2020 8:53 pm

Zdravím.
Jelikož už jeden invertor mám a jsem s ním spokojen,
Pořídil jsem z eskutru další kousek.
Nastavil ho stejně jako ten první.
Používám lifepo4 24v.
Ale nastal problém s přetoky.
První starší kousek když je odběr na fázi třeba jen 10w
Pozastaví činnost a z baterek nic nebere.
Odběr že sítě 10w.
Když zapne spotřebič...
Vše ok co dá baterie a ze sítě cca 7w.
Tento nový kousek už když se zapne, naskočí
A neustále dává 25w.
Víc neomezí...tzn. že pokud je odběr na fázi větší než 25w. vše je ok.
Když však odběr není . ..je třeba jen 10w ostatních 15w posílá přetoky ven....
A teď babo raď co s tím dělat.
Jedno řešení mám...
Není moc úsporné ale vždy když chci invertor používat, musí na dané fázi svítit 25w žárovka.
Domácí ostrovní elektrárna 2240 wp.
200ah. Lifepo4 24v. Gridfree invertor 1000w
12v 360 ah. Nicd.
+ Asi 100kg jetých autobaterií
Epsolar 30+40+40A,
Axpert VP800va jako záloha při výpadku sítě.
Carspa 12V. 2000w sinus.
Prackov
 
Příspěvky: 83
Registrován: pon lis 12, 2018 10:01 am
Bydliště: TURNOV

Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod diablo007 » ned bře 15, 2020 8:55 pm

Prackov píše:Zdravím.
Jelikož už jeden invertor mám a jsem s ním spokojen,
Pořídil jsem z eskutru další kousek.
Nastavil ho stejně jako ten první.
Používám lifepo4 24v.
Ale nastal problém s přetoky.
První starší kousek když je odběr na fázi třeba jen 10w
Pozastaví činnost a z baterek nic nebere.
Odběr že sítě 10w.
Když zapne spotřebič...
Vše ok co dá baterie a ze sítě cca 7w.
Tento nový kousek už když se zapne, naskočí
A neustále dává 25w.
Víc neomezí...tzn. že pokud je odběr na fázi větší než 25w. vše je ok.
Když však odběr není . ..je třeba jen 10w ostatních 15w posílá přetoky ven....
A teď babo raď co s tím dělat.
Jedno řešení mám...
Není moc úsporné ale vždy když chci invertor používat, musí na dané fázi svítit 25w žárovka.

A co ti na to řekl prodejce že to dělá pretoky i když by nemělo
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 2506
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod Prackov » ned bře 15, 2020 9:02 pm

diablo007 píše:
Prackov píše:Zdravím.
Jelikož už jeden invertor mám a jsem s ním spokojen,
Pořídil jsem z eskutru další kousek.
Nastavil ho stejně jako ten první.
Používám lifepo4 24v.
Ale nastal problém s přetoky.
První starší kousek když je odběr na fázi třeba jen 10w
Pozastaví činnost a z baterek nic nebere.
Odběr že sítě 10w.
Když zapne spotřebič...
Vše ok co dá baterie a ze sítě cca 7w.
Tento nový kousek už když se zapne, naskočí
A neustále dává 25w.
Víc neomezí...tzn. že pokud je odběr na fázi větší než 25w. vše je ok.
Když však odběr není . ..je třeba jen 10w ostatních 15w posílá přetoky ven....
A teď babo raď co s tím dělat.
Jedno řešení mám...
Není moc úsporné ale vždy když chci invertor používat, musí na dané fázi svítit 25w žárovka.

A co ti na to řekl prodejce že to dělá pretoky i když by nemělo


Invertor přišel v pátek, prodejce budu kontaktovat až zítra...
Jsem zvědav na jeho vyjádření...
První kousek zakoupený před půl rokem funguje na jedničku.
Domácí ostrovní elektrárna 2240 wp.
200ah. Lifepo4 24v. Gridfree invertor 1000w
12v 360 ah. Nicd.
+ Asi 100kg jetých autobaterií
Epsolar 30+40+40A,
Axpert VP800va jako záloha při výpadku sítě.
Carspa 12V. 2000w sinus.
Prackov
 
Příspěvky: 83
Registrován: pon lis 12, 2018 10:01 am
Bydliště: TURNOV

Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod Prackov » ned bře 15, 2020 9:05 pm

První maká druhý spí... Škoda v tomto počasí když jsou baterie plné..
Domácí ostrovní elektrárna 2240 wp.
200ah. Lifepo4 24v. Gridfree invertor 1000w
12v 360 ah. Nicd.
+ Asi 100kg jetých autobaterií
Epsolar 30+40+40A,
Axpert VP800va jako záloha při výpadku sítě.
Carspa 12V. 2000w sinus.
Prackov
 
Příspěvky: 83
Registrován: pon lis 12, 2018 10:01 am
Bydliště: TURNOV

Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod diablo007 » ned bře 15, 2020 9:37 pm

Upřímně mi moc nedává logiku že jsi koupil modrásek když stejně používáš baterky
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 2506
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod nextclick » ned bře 15, 2020 10:08 pm

Tak já toho mýho modráska taky připojím na baterku. Přece to lépe využije potenciál získané energie. A nebo se pletu?

Existuje nějaký datový kabel který se dá koupit a propojit s pc tak abych mohl nastavit těch 7W co se bere vždy ze sítě třeba na 50W? Potřebuju tam mít větší ochranu proti těm přetokům a někde jsem vyčetl že se to dělá tím sw. A nebo to lze nějak nastavit přes ten servisní panel?

Na ebay jsem viděl, že k modráskům dodávají nějaký wifi modul co se připojuje na ten konektor. Fungoval by i s tím co se prodává v čr pod značkou GWL?
Díky :)
nextclick
 
Příspěvky: 37
Registrován: stř srp 21, 2019 8:10 pm

Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod Prackov » ned bře 15, 2020 10:21 pm

nextclick píše:Tak já toho mýho modráska taky připojím na baterku. Přece to lépe využije potenciál získané energie. A nebo se pletu?

Existuje nějaký datový kabel který se dá koupit a propojit s pc tak abych mohl nastavit těch 7W co se bere vždy ze sítě třeba na 50W? Potřebuju tam mít větší ochranu proti těm přetokům a někde jsem vyčetl že se to dělá tím sw. A nebo to lze nějak nastavit přes ten servisní panel?

Na ebay jsem viděl, že k modráskům dodávají nějaký wifi modul co se připojuje na ten konektor. Fungoval by i s tím co se prodává v čr pod značkou GWL?
Díky :)


To mě přesně zajímá...
Děkuji všem co nám poradí...
Domácí ostrovní elektrárna 2240 wp.
200ah. Lifepo4 24v. Gridfree invertor 1000w
12v 360 ah. Nicd.
+ Asi 100kg jetých autobaterií
Epsolar 30+40+40A,
Axpert VP800va jako záloha při výpadku sítě.
Carspa 12V. 2000w sinus.
Prackov
 
Příspěvky: 83
Registrován: pon lis 12, 2018 10:01 am
Bydliště: TURNOV

Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod ikovlabs » pon bře 16, 2020 1:44 am

Wifi modul mam a je to tak na logovani vyroby - nastavovat s tim nic nejde..Tedy aspon ja jsem tam nic nenasel.
Na CZ modraskovy jede.
ikovlabs
 
Příspěvky: 297
Registrován: úte črc 22, 2014 5:14 pm

Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod nextclick » pon bře 16, 2020 9:39 pm

Aha, díky za info. Tedy wifi modul mne nezajímá.
Ok zeptám se ještě takto: Jak nastavit >> zvýšit minimální odběr z DS z 7W na 50W? Díky moc :)
nextclick
 
Příspěvky: 37
Registrován: stř srp 21, 2019 8:10 pm

Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod ikovlabs » pon bře 16, 2020 10:10 pm

To nevim - takova polozka tam neni...
Z nastaveni tam je v podstate pouze limity napeti a proudu z baterie .
ikovlabs
 
Příspěvky: 297
Registrován: úte črc 22, 2014 5:14 pm

Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod diablo007 » pon bře 16, 2020 10:14 pm

Chlapi proč jste si koupili modráska když ho máte na baterce nebyl už lepší klasický měnič stojí dokonce i méně než modrásek ne? Pro baterky potřebuješ regl takže když to se tu z modraskem mám kombinovaný měnič i levnejsi
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 2506
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: GTI invertor s omezovačem přetoků

Příspěvekod ikovlabs » pon bře 16, 2020 10:21 pm

Ze by vestaveny limiter pretoku..? Na ongridu celkem sikovna vec!
ikovlabs
 
Příspěvky: 297
Registrován: úte črc 22, 2014 5:14 pm

PředchozíDalší

Zpět na DC-AC měniče, střídače, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'