Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv lis 14, 2019 12:20 am


Hybridni FVE Rosice

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
PředchozíDalší

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod Vitek » pát říj 04, 2019 11:18 am

ahoj, olovo … za kwh bude levnější, krom toho že to je asi 1.2 tuny šrotu kterou pořád ve výkupně chtějí jsem se dostal na cenu 100 kč za 1Ah při 48V což je 4,16 kč za Ah v jednom 2V článku

:-) štastný výběr...
Panely Jinko solar poly 225 Wp
3S2P, V/45°, 3S3P, J 10°, 3S2P J/45°, 3S4P Z/45°
PIP5048mk
Vytěžovač greenbono, regulace tepelného čerpadla
Baterie trakcni olovo 48V 625 Ah, victron BMV 712 smart
https://centurionsolar.co.za/emoncms20/dashboard/view&id=166
https://centurionsolar.co.za/emoncms20/dashboard/view&id=276
Vitek
 
Příspěvky: 330
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » pát říj 04, 2019 12:03 pm

fuj, olovo ne, ... hlavne když chci rozšiřovat lithium :-)
6.8kWp poly + 2x XTM 4000-48 + 330Ah LiFe 15S + Batrium s CAN + 4x Pylontech US3000
willcz
 
Příspěvky: 558
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod rottenkiwi » pát říj 04, 2019 12:05 pm

Keď Winstony budú lepšie chladené, tak vydržia dlhšie ako 10 r., výhoda 16S.
Neviem ako sú na tom 15S Pylon, aká je teplota katódy a anódy,
resp. aspoň aká je teplota obalu článkov.

U Winstonu si človek dá svorky, prepojky a káble aké chce, tým zníži
DC Ripple a ušetrí za menič / alebo aspoň za kondy v ňom /.
Dělej vše, jak nejlépe dovedeš. Ale ne lépe. 4. dohoda.
Si anode Spectrum BMS SEI formation Float Ochrana High SOC deg. MPPT Život MUDr. Helena
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 3046
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod redcrown » pát říj 04, 2019 9:46 pm

Jak je to s funkčností Studer vs Bathrium resp. Pylon?
redcrown
 
Příspěvky: 464
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Jablonec

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod brumlaj » pát říj 04, 2019 9:56 pm

Pokud někomu děláš úložiště, tak výrobcem sestavený blok. Záruka je dopředu daná a zákazník ji "neúmyslně" předčasně nezničí vlastní blbostí. Ale také život neprodlouží .....
Domů pro sebe jednotlivé články proto že jsou to jednotlivé články a můžeš si s tím dělat co chceš a provozovat v režimu který chceš Ty a ne který chce výrobce o jehož motivaci se leckdo přesvědčil například u APC.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1958
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » sob říj 05, 2019 12:17 pm

Je to pro me, tzn nemam problem si s tim hrat, ale zatim cenove vychazi lip ten pylon.
mozna kdyby nekdo umel levne nakoupit u GWL, nebo mel odkaz na slusne Winstony, kde je mozne koupit i s fakturou.

Studer s Batriem nebo Pylonem nema problem. Jediny zadrhel je ze nejde oboji zaroven. tzn komunikova jde jen s jednou baterkou. Tedy alespon pokud vim.
Pocitam ze bych ty pylony dal za bocnik batria, tzn SOC by to merilo spolecne a mohlo tak nejak sedet.
6.8kWp poly + 2x XTM 4000-48 + 330Ah LiFe 15S + Batrium s CAN + 4x Pylontech US3000
willcz
 
Příspěvky: 558
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod mopadzi » sob říj 05, 2019 7:35 pm

uvažujete komunikaci XCOM-CAN, že?

když jsme u toho, vi někdo něco o BMS kterou mají solarnipanely.cz?
kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 14x Avancis 130W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%
BMW i3 BEV
mopadzi
 
Příspěvky: 502
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » ned říj 13, 2019 7:48 pm

Pomalu se blíží doba kdy pořídím ty Pylony.

Řeším ale otázku jak správně umístit měření SOC.
Teď je bočník na cca 10cm kabelu mezi mínusem baterky a bočníkem.
plus sense je pak extra kabel až na vývod baterky.

Pylony by měly být na tom stejně, tzn co nejkratší vodiče mezi baterkou a měřením no a protože rack bude cca 2metry daleko tak už to nebude tak jednoduché. tzn vždy se mi do měření bude motat úbytek na vodičích a bude to dělat bordel v SOC.

Sense na plus můžu dát jako extra vodič, ale co s tím mínusem?

Nenapadá někoho zázračné řešení krom youdovatého kabelu 150mm2?
6.8kWp poly + 2x XTM 4000-48 + 330Ah LiFe 15S + Batrium s CAN + 4x Pylontech US3000
willcz
 
Příspěvky: 558
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod j0hn » pon říj 14, 2019 9:59 am

Měřit napětí dalším párem vodičů mimo silové nejde?
j0hn
 
Příspěvky: 100
Registrován: čtv dub 11, 2019 3:56 pm

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » pon říj 14, 2019 10:06 am

ten měřič SOC je přímo přišroubovaný na bočník. tzn mínus pól měření je i mínus pól baterky.
kdyby měl měřič SOC vlastní káblík na mínus tak jej tak můžu zapojit.
takto budu jen paralelně dávat další drát k tomu silovému a velké proudy potečou oběma vodiči.

například BSP500 od Studer má 4 vodiče, 2 bočník, 2 napětí, tam se to dá rozdělit.
ShuntMon od Batria bohužel ne :-(
6.8kWp poly + 2x XTM 4000-48 + 330Ah LiFe 15S + Batrium s CAN + 4x Pylontech US3000
willcz
 
Příspěvky: 558
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » pon říj 14, 2019 10:20 am

Možná to ale zbytečně řeším. říkám si že když připojím novou baterku přímo na starou, tzn + a - tak by to mohlo jít.
6.8kWp poly + 2x XTM 4000-48 + 330Ah LiFe 15S + Batrium s CAN + 4x Pylontech US3000
willcz
 
Příspěvky: 558
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » pát říj 18, 2019 4:59 pm

V pondělí počítám že vyřadím tu jednu Winstonku a zkusím připojit Pylony.
Uvidím jak si to bude spolu rozumět...
Pylon bude zatím bez komunikace.

pylon.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
6.8kWp poly + 2x XTM 4000-48 + 330Ah LiFe 15S + Batrium s CAN + 4x Pylontech US3000
willcz
 
Příspěvky: 558
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod redcrown » pát říj 18, 2019 7:05 pm

Ta jarmara vypadá, že u 4 cihel nezůstaneš:)
redcrown
 
Příspěvky: 464
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Jablonec

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod redcrown » sob říj 19, 2019 6:56 am

Cítím se být nakažen chtíčem skříň. Jen přemýšlím, jakou půdorysnou velikost zvolit. Přemýšlím nad š.800 h.600. Dává to smysl, nebo pro bateriové úložiště stačí 600x600. Vycházím ze skutečnosti, že místa není nikdy dost. Jakého doporučujeme výrobce a prodejce?
redcrown
 
Příspěvky: 464
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Jablonec

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » sob říj 19, 2019 7:30 am

Jo jo, už několikrát jsem proklel okamžik když jsem narazil na toto fórum :-)

Rack je pohodlný pro rozšiřovaní. Tak jak psal Youda a když jsem rozvážil +/- tak jsem do toho taky šel.
zatím to bude paralelně s Batriem a když možná časem prodám ty Winstony, tak přejdu komplet na Pylon, ale to předbíhám.

Skříň jsem koupil 60x60, 42U, mám lehce obavy že plná skříň bude mít přetížené nožičky a asi je brzo zruším.
Stejně tak uvnitř ty svislé děrované profily drží vždy jen 6 M6 šroubů, tzn všechny baterky bude držet 24 šroubů.
Kdo ví na jakou zátěž je to počítané.
Ten co mám je rozebíratelný DATACOM 19" stojanový rozvaděč 42U z TS Bohemia, rozebíratelný jsem bral kvůli manipulaci protože jsem to tahal po schodech sám.

Větší než 60x60 nemá podle mě smysl. bude jen víc místa za baterkama, nic víc.
6.8kWp poly + 2x XTM 4000-48 + 330Ah LiFe 15S + Batrium s CAN + 4x Pylontech US3000
willcz
 
Příspěvky: 558
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod josse » sob říj 19, 2019 10:49 am

Rozebíratelné mají vždy menší zatížitelnost.
IT věci taky nejsou zrovna lehké, myslím že 1-2U potvory na váhu budou tak stejné jako pylony.
Doporučil bych ty nerozebíratelné, až když neprojdou dveřmi tak slevit.
Máme zkušenosti s Rittal(drahé), Conteg(levné). Oba výrobci uvádějí celkovou zatížitelnost, nebál bych se jí v takhle statickém zařízení překročit cca na 1,3 násobek... Když použijete 1U police které budou dobře přišroubované na všech rozích, bude to celkově tužší, to bych doporučil pro plně obsazený rack více než ty závitové tyče.
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 80P14S 18650, https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 385
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod kodl69 » sob říj 19, 2019 2:21 pm

Mám podobnou zkušenost, 42U 600x800 je poslední, co jde normálně stěhovat, a větší bednu jsem nikdy neinstaloval. Nerozebiratelný jsou o hodně pevnější. Předse jenom je to prostorovej svařenec. Je fakt, že když se dospodu racku nacpou UPS a baterky, tak to nejaký metráky taky váží. Ale nikdy jsem s tím neměl problém, nikdy se mi to nějak nezkřížilo nebo tak něco. Moje oblíbená značka je Triton, je to pár let, tak kámoš takovouhle skříň prodával, a nikdo to nechtěl, ani za 2kKč...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4053
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod Dagus » sob říj 19, 2019 8:06 pm

willcz píše:Jo jo, už několikrát jsem proklel okamžik když jsem narazil na toto fórum :-)

Rack je pohodlný pro rozšiřovaní. Tak jak psal Youda a když jsem rozvážil +/- tak jsem do toho taky šel.
zatím to bude paralelně s Batriem a když možná časem prodám ty Winstony, tak přejdu komplet na Pylon, ale to předbíhám.

Skříň jsem koupil 60x60, 42U, mám lehce obavy že plná skříň bude mít přetížené nožičky a asi je brzo zruším.
Stejně tak uvnitř ty svislé děrované profily drží vždy jen 6 M6 šroubů, tzn všechny baterky bude držet 24 šroubů.
Kdo ví na jakou zátěž je to počítané.
Ten co mám je rozebíratelný DATACOM 19" stojanový rozvaděč 42U z TS Bohemia, rozebíratelný jsem bral kvůli manipulaci protože jsem to tahal po schodech sám.

Větší než 60x60 nemá podle mě smysl. bude jen víc místa za baterkama, nic víc.

Světě div se, každý výrobce udává zatížení. Máš asi tohle, , takže světě div se a pánové držte se, máme to na 500Kg a opravdu to drží ty šrouby na střih. Ono 24x6mm je docela dost když v tom není dynamika. Odkaz třeba zde a 500 je o rozebíratelného normal, takže tomu i věřím.
https://eshop.compos.cz/datacom-19-rack ... 87038.html
Jinak conteg beru už jako zbytečnej luxus pokud to drží jen 10kramů a není třeba žádnej cable managment.
Dagus
 
Příspěvky: 77
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod willcz » sob říj 19, 2019 8:18 pm

U těch šroubů mám pokaždé takový divný pocit.
Jinak děkuju za potvrzení že to ten rack to dá.
Nožičky ale stejně sundám, jsou tam zbytečné, podlaha je rovná dost a kabely půjdou z boku.
6.8kWp poly + 2x XTM 4000-48 + 330Ah LiFe 15S + Batrium s CAN + 4x Pylontech US3000
willcz
 
Příspěvky: 558
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Hybridni FVE Rosice

Příspěvekod brumlaj » sob říj 19, 2019 9:05 pm

Aby se dalo pod rozvaděčem uklidit, aby nerezavěl od betonu chazeného ve sklepě od země (kondenzace H2O), abych se nemusel shýbat až k zemi, aby případně přivší voda neudělala škodu (už jsme měli v jinak suchém sklepě 5cm vody přes obvodovou zeď domu z v zemi prorezavělého vodovodního potrubí - fakt voda viditelně tekla ze stěny) ..... podkládám rack(y) v rozích na betonové kostky z bývalé reléové telefonní ústředny. Kostky mají v sobě matky, takže se rozvaděč stabilizuje tím betonem. Také vypodložení plechy aby stál rovně je snažší. No a kdo nemá takové kostky může použít 4 kostky zámkové dlažby. U hodně vodou nasáklých podlah podložit kostky ipou či linem.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1958
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

PředchozíDalší

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'