xmasin píše:lzahradil píše:Bylo by fajn když by to mělo možnost charge source priority a volbu OSO (only solár) jako tomu je u běžných Axpertu. Tuto možnost tam ale nevidím.
Jestli se nepletu, tak tohle nastavení je v sekci 16:
SbL: Solar energy for battery first UCB: Allow utility to charge battery (Default)
SbL: Solar energy for battery first UdC: Disallow utility to charge battery
SLb: Solar energy for load first UCb: Allow utility to charge battery
SLb: Solar energy for load first UdC: Disallow utilitytocharge battery,
Takže by mělo stačit nastavit druhou volbu a baterie by se z DS neměla dobíjet.
V menu 16 přes display volba SbL UdC nastavit jde. Bohužel to baterku z DS nabíjí pořád v případě že není výroba na soláru.
Nejspíš chce mít tenhle axpert baterii pořád plnou a tak ji dobíjí buďto ze soláru a nebo z DS.
Já bych to přirovnal k online UPS s podporou soláru na dobíjení.
Ale funkce invertoru pro ostrovní systém je teda jen v režimu SBU.
Režim SUB teda nebude vhodnej ani na zimu. Protože nepotřebuju aby mi to trvale drželo baterku ve floatu.
Režim SUB si dokážu představit ve dvou variantách.
1) na měnič připojit jen nějakou malou baterku aby byl spokojen že baterii má. Ta by byla z té DS i ihned dobitá. A pak by se přes den kdy bude svítit jen šetřilo tím co by solár vyrobil.
2) odpinat ten AC vstup na dobu kdy nebude slunce nějakým stykačem aby nedocházelo k tomu dobíjení.
Ono to ale smysl dává. V režimu SUB jede invertor stále z baterie a k nabíjení vedou 2 cesty. Solár nebo nabíječka z AC. Zde si vyberu v menu 16 co bude mít přednost v případě že budou obě cesty dostupné. Aby to fungovalo tak musí bejt baterie stále plná. Tím že se dobije tak teoreticky neodebírá žádný proud a funguje jen jako kondenzátor. Co si pak že zátěže vezmu to projde buďto ze soláru a nebo z DS.
To je celé ve funkci prisosavani. Takže pro nás nepoužitelné protože já baterii z DS večer nabíjet nechci.
To pojedu raději v módu SBU jako u Starého axperta a až baterie klesne tak ať se to přepne na bypass a jedu jen spotřebu do zátěže z DS. Baterie se mi dobijou zase ráno