Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv pro 12, 2019 7:41 am


Měření 230V U,I

Připojení senzorů a čidel, odporových děličů, hallových sond, detektorů, potenciomertů, snímačů hladiny, termistorů, spínačů a dalších vstupních senzorů, návody, tipy, poznatky, praktické zkušenosti

Měření 230V U,I

Příspěvekod mpro » sob dub 15, 2017 8:17 pm

Jelikož jsem po delším hledání nenašel příslušné téma, založil jsem.
Chci se zeptat, jak měříte AC 230V napětí , proud?

měření napětí:
Já koupil : http://www.ebay.com/itm/401167422663
pro převod 230V - > 5V funguje krásně, vlastní spotřeba skoro neměřitelná pod 0,1W (WT Energymonitor 3000 mi nic neukáže a to měří i 0,1W)
neřešil jsem klasickou cestou ( malé trafičko klasika, gretz, kondenzátor, dělič ) právě kvůli vlastní spotřebě dostal bych se nejlépe na 5-3W, méně těžko.

měření produ:
koupil jsem: http://www.ebay.com/itm/122140547658
zapojil dle:http://www.homautomation.org/2013/09/17/current-monitoring-with-non-invasive-sensor-and-arduino/
s 200ohm odporem tj 4V spicka špička.

Problém je ale v micrologu, že nepočítá jako Edmonlib, myslel jsem že to vypočítá RMS. Změřené hodnoty ale lítají nedefinovane A3 = 17, 7, 35V..... Podobně proud.

přikládám screen
U 230V = A3


jak měříte vy?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
mpro
 
Příspěvky: 9
Registrován: úte kvě 31, 2016 1:11 pm
Bydliště: Brno

Re: Měření 230V U,I

Příspěvekod kyocera » sob dub 15, 2017 9:48 pm

Zdravím,
já používám jen hotové měřáčky, používám maličký elektroměr a tam stále dokola rolují tyto údaje.
Napětí, proud , okamžitý výkon, integrující výkon - tedy jako elektroměr v kWh, dále zobrazuje kmitočet,
aktuální verze programu a nastavený počet kWh, při kterém sepne elektronický .kontakt, ale žádné spec.
funkce na tom neprogramuji a nevyužívám. Spotřeba je menší jako 1W odkaz je zde.

http://www.elektromery.com/product/elek ... -cz-cej/65

A tedˇdělám nějaký měnič DC / AC a na výstup jsem dal tento kombinovaný měřák se spotřebou menší jako 1W

http://www.ebay.com/itm/AC-Combo-Voltag ... SwT6pV7Yjx

A stejný měřák se dělá jen jako AC voltmetr , bez měření kmitočtu a ten má spotřebu menší jako 0,5W
A na aukru se prodávali MP40 s rozsahem AC 250V , koupil jsem a tam vychází vlastní spotřeba menší jako 0,2W
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1500Wp FV panel 6ks 255Wp Kyocera , regulátor Victron E. 150V/70A ,aku 120ks článků NiCd každý 120Ah,
LF měnič Victron E.P.1200VA a LF měnič Modrý trpaslík 1500VA a LF Modrá trojka - 3000VA
Uživatelský avatar
kyocera
 
Příspěvky: 752
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm

Re: Měření 230V U,I

Příspěvekod mpro » ned dub 16, 2017 10:44 am

Díky,
nj ale zrejmě jen tím elektroměrem měříte úplně samostatně a cena 1300Kč :(.

Já ale potřebuji údaje na microlog pro online měření a zobrazení. Asi jsem to nenapsal...

add 2) ten měřáček neumí proud.....

Mám také oddělené měření viz příloha, ale to neřeší můj problém.

Jak tedy získáváte napětí a proud AC 230V pro microlog?


IMG_20170416_113603.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
mpro
 
Příspěvky: 9
Registrován: úte kvě 31, 2016 1:11 pm
Bydliště: Brno

Re: Měření 230V U,I

Příspěvekod mypower.cz » ned dub 16, 2017 10:58 am

Zdravim, mereni AC jeste vyzkouseno nemam ani ja osobne :))

Je potreba znacne opatrnosti a nejlepe asi i oddeleni nejakym optoclenem nebo necim takovym. Proud se da merit proudovymi cidly a existuji i takova, ktera maji vystup 0-5V uz nachystany z ruznych rozsahu meritelneho proudu, nejlepe bezkontaktni, tedy trafo kolem kabelu.

Microlog ma velmi jednoduchy vypocet pro RMS z nasamplovaneho vzorku. Je mozno v kodu doladit do dokonalosti.

Nebylo by lepsi merit DC na DC strane menice a proud taky na DC strane a pro kontrolu odectem pulsu z elektromeru za AC stranou menice delat kontrolni odecet mereni vykonu v case - jeden na DC strane micrologem, druhy na AC strane elektromerem.

Pak by stacil odporovy delic a odpovidajici proudove cidlo - asi opet trafo, protoze se tam predpokladaji velke proudy. Merit opet asi RMS protoze na DC strane to take kmita na 100HZ umerne zatezi.

::popcorn::
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3778
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Měření 230V U,I

Příspěvekod abrams » ned dub 16, 2017 1:17 pm

Zdravím ,

nejmemší trafa co se dají běžně sehnat sou 0,35VA :idea: třeba tu : [url]https://www.gme.cz/ei-transformatory-do-dps?tech_par[189][]=20172&showFilter=189&page=1#products[/url] spotřeba naprázdno je 0,0000prd ;) .
S měřením proudu za pomoci Hallových snímačů bývá poněkud nepřesné , spíše informativní :? .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2585
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Měření 230V U,I

Příspěvekod rimi » ned dub 16, 2017 8:51 pm

A jak rychle se vzorkuje (fazovy posun)?
rimi
 
Příspěvky: 328
Registrován: čtv říj 13, 2011 9:45 am
Bydliště: Příbor

Re: Měření 230V U,I

Příspěvekod mypower.cz » ned dub 16, 2017 9:30 pm

rimi píše:A jak rychle se vzorkuje (fazovy posun)?


http://microlog.mypower.cz/mod:sampler#vzorkovani
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3778
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am


Zpět na Vstupy - senzory, čidla

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'