Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon lis 18, 2019 2:44 pm


Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
Předchozí

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod richmach » pon lis 04, 2019 1:11 pm

Potýkal jsem se taky s problémem přepínání a odpravil dva měniče.Mám přez procesor hlídaný napětí (21 V vyp,26,8v zap a 31V vyp. mám NICD)Mám dvě relé.Jedno zapíná a vypíná měnič (zapíná asi 15s před přepnutím) druhé relé přepínacím dotekem přepíná DC stykačů.Problém je ale v tom,že přítahová cívka má velký proud pro překonání velké vzduchové mezery(pak je tam přídržná cívka s malým proudem).Následně při natažení se kotva odrazí a dojde k mechanickým zákmitům kotvy a kontaktů.Tam nastalo jakoby prolínání napětí z obou soustav.Vyřešil jsem to zařazením asi 5 Ohmového odprou do cívek stykačů a blokováním přez vlastní doteky.Natahování stykačů změklo a mechanické zákmity přestaly.Takto provozuji přepínání kolem dvou let a v plné zátěži.Jak bude čas připojím fotky pořízené osciloskopem z přepínání.Tušim,žeje to v rámci jedné periody.Jak se to zrovna povede.Registruji to pouze na zářivkách.
richmach
 
Příspěvky: 22
Registrován: pát kvě 19, 2017 7:26 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod richmach » úte lis 05, 2019 8:12 pm

Tak jsem vyštrachal nějaké foto z osciloskopu.měnič síť měnič
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
richmach
 
Příspěvky: 22
Registrován: pát kvě 19, 2017 7:26 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod richmach » úte lis 05, 2019 8:14 pm

Dvakrát přepnutí za sebou
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
richmach
 
Příspěvky: 22
Registrován: pát kvě 19, 2017 7:26 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod richmach » úte lis 05, 2019 8:18 pm

A ještě jednou měnič síť měnič jindy.
Ještě zkusím najít odezvu přítahu stykače.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
richmach
 
Příspěvky: 22
Registrován: pát kvě 19, 2017 7:26 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kiksa » stř lis 06, 2019 10:22 pm

Tom_007 píše:Tady ten https://www.aliexpress.com/item/3299263 ... 4c4dqnEmoJ No ale když jsem dal nahoru L a N z DS, tak to normálně fungovalo, tudiž bych řekl, že to je tim zapojením uvnitř měniče, že na N není 0V. Ve střídavém proudu trochu plavu. Číňan taky psal, že to je ok, když jsem mu to poslal schématicky.


Ahoj,
podařilo se problém nějak vyřešit? Mám podobnej přepínač a několik měsíců fungoval = přepínal OK, teď přestal z ničeho nic přepínat z DS zpět na FV, v manuálu funguje, z FV na DS taky bez problému.
kiksa
 
Příspěvky: 12
Registrován: ned říj 15, 2017 10:50 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod dumi » čtv lis 07, 2019 11:36 am

Co rikate na tohle?
https://www.elima.cz/obchod/2cca703040r ... 31012.html

zda se to bejt mensi nez 1DIN, 16A staci, nema nulovou polohu tu ma az tento:
https://www.elima.cz/obchod/2cca703025r ... 31014.html

cena je rekl bych lidova.

Nejaky duvod proc to nepouzit na prepinani DS/FVE?
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1122
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod rottenkiwi » čtv lis 07, 2019 11:39 am

A nevyjde lacnejšie predlžovačka ? Dosť dobre nechápem zmysel prepínania.
Dělej vše, jak nejlépe dovedeš. Ale ne lépe. 4. dohoda.
Si anode Spectrum BMS SEI formation Float Ochrana High SOC deg. MPPT Život MUDr. Helena
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 3060
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod dumi » čtv lis 07, 2019 11:40 am

Smys je takovy, ze bych mel v rozvadeci k danym okruhum tenhle prepinac a tim padem mohl volit jestli dana vec jede z DS nebo FVE. na leto bych prepnul vic na FVE, v zime kdyz bude hodne svitit tak taky a v dobe temna tam treba nechal jen svetla. jinak bych musel pokazdy rozdelavat rozvadec.

Dneska zrovna sviti jak blazen a zbytecne by to slo do bojleru, a celej barak by jel DS, takze sem to pres prodluzovacku napojil, ale je to opruz a neni to flexibilni
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1122
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Lui » čtv lis 07, 2019 11:47 am

radšej ten čo má 1-0-2 ...predsa len vylúčíš možné krátkodobé stretnutie siete s meničom,a výsledok by bol hned viditelný :( (aj počutelný)
Cca 16kwp ::pv:: ,48V 7kAh *batt* Pb , 60V 758Ah + 80Ah *batt* Lion, 5 x MPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) , BMV-600S , 3xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 850
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod xmasin » čtv lis 07, 2019 11:50 am

Akorát by to chtělo dvoukontaktovou verzi. Je dobré přepínat i nulák (platí pro síť TN-S)
xmasin
 
Příspěvky: 1151
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kodl69 » čtv lis 07, 2019 11:51 am

a co přepínání N vodiče, to není potřeba? už se na tohle téma napsalo dost a leckerej akspert to kvůli tomu zabalil. To máš na každým okruhu samostatnej chránič, nebo máš jenom jeden na výstupu z měniče? Pokud je B správně, tak je to další důvod, proč přepínat i N vodič. Dopručuju nepřepínat jednotlivý okruhy, ale skupiny okruhů, který mají svoje proudový chrániče.
Mám odzkoušenej HAGER SFT440, stejně bude fungovat dvojpól. Po letech provozu jsem zjistil, že nějaký přepínání nějaké části je stejně k ničemu. Přes den je zaplej měnič a jede z něj všechno, a večer, jak jsou baterky k 50% SOC, tak to přepnu na síť. Aspoň se ušetří zbytečná spotřeba měniče přes noc, ostatně světla a spol jsou přímo na DC...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4060
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod dumi » čtv lis 07, 2019 12:02 pm

nuly u axperta mam spojeny, takze celej system ma "jednu" nulu. Fyzicky jsou proklemovane AC IN N a AC OUT N. Nic nevybuchlo.

Chranic na vystupu menice neni. nemam je ani DS, jedine co je pres chranic jsou koupelny, ty maj jeden dohromady, a zahradni domek, kde je sauna a vyrivka, ta ma pak jeste svuj na privodnim kabelu.

Pokud bych nejakou vetev dava na chranic, tak nulu te vetve prozenu chranicem a tim padem nemusim nulu prepinat, protoze by se prepinala jeste pred chranicem.

Pristroje co pouzivame maji bud zemnenou kostru a nebo dvojitou izolaci.

Momentalne nemam vykon FVE tak abych si mohl dovolit jet cely dum na FVE, a proto chci dle potreby mit moznost volit co na DS jede a co ne.

svetla se 100W zarovkama tezko pojedou na DC.... musel bych dat vsude ledky a to fakt nechci.
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1122
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod rva » čtv lis 07, 2019 12:04 pm

Já používám na manuální přepínání tento typ: https://www.aliexpress.com/item/32786846749.html.
Snad je to zároveň i jistič, ale zatím jsem ho nepřetížil. Doporučil bych ho jen tomu, kdo si je jistý, že u ručního přepínání nejprve jeden vypne a pak druhý zapne. Ony ty páčky jsou sice navzájem spřažené, takže když se snažím dát jednu nahoru, tak druhá spadne dolů, ale na to bych nespoléhal.
A používám to třeba v zimní nouzi, kdy v době NT běží vše na DS a dobíjí se baterie, tak tímto přepínačem přepnu část kuchyně na jinou (méně zatíženou) fázi.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1513
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod jkl2n » čtv lis 07, 2019 2:26 pm

ja pouzivam:
https://sk.traconelectric.com/product/S ... ac-2P--16A
Mam ich pouzite na tri vetvy, dovod ako popisuje dumi ;-)
jkl2n
 
Příspěvky: 25
Registrován: úte dub 24, 2018 8:56 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod richmach » čtv lis 07, 2019 8:45 pm

Já používám automatiku podle napětí baterek(časem dodám schema zapojení které používám cca 2 roky).V rozvaděči jsem musel vybrat okruhy které nemají velké dlouhodobé odeběry.Světelné okruhy všechny,jen jsem musel v zářivkách(2*40W)odpojit kondenzátory.Ty dělaj měniči docela problémi.Mám 4Kw měnič a podle něj jsem se rozhodoval.Přepínám samozřejmě dvoupólově.Proudový chrániče až za přepínáním v některých okruhách.
richmach
 
Příspěvky: 22
Registrován: pát kvě 19, 2017 7:26 am

Předchozí

Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'