Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je ned srp 18, 2019 2:19 pm


Balancéry 3,45V 8A byl by zájem?

LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
Předchozí

Re: Balancéry 3,45V 8A byl by zájem?

Příspěvekod dracekvo » pát led 20, 2017 10:38 pm

Zdravím,
já to nevyrábím na kšeft. Stavěl sem si to jen pro sebe. A ještě jsem se bohužel nedostal k žádnejm vylepšením. Takže to umí pořád jen to co na začátku. Balancuje to na defaultně nastavené napětí a svítí to dvouma diodama. Nic víc to zatím neumí.
Můžu poskytnout schéma, plošňák a program pro procesor. Víc bohužel sloužít zatím nemůžu.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1561
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 116

Re: Balancéry 3,45V 8A byl by zájem?

Příspěvekod juzek » sob led 21, 2017 4:47 pm

Zdravím. Dá se s tím počítat do budoucnosti? To hlídání napětí na 3,45V se mi mooooc líbí. Škoda ,že se nic dostupného seriově nevyrábí. Mě se rozlítaly články za měsíc užívání (16ks synopoly 100ah zapojené na 24V),po přeměření kapacity a sparování se mi zatím drží na 3-5mV. Ale to hlídání dovoleného nap. nabíjení bych uvítal.
juzek
 
Příspěvky: 4
Registrován: čtv srp 11, 2016 6:31 pm
Reputation: 0

Re: Balancéry 3,45V 8A byl by zájem?

Příspěvekod dracekvo » sob led 21, 2017 5:33 pm

Teoreticky asi ano. Do jara.
Dneska sem nainstaloval potřebný věci do nového ntb, abych s tím konečně teda pohnul. Nějak sem na to úplně zapoměl :D

Zdá se mi, že tím jak topí odpory, tak rozhází měření napětí. Takže to musím prověřit a případně změnit rozmístění součástek. A taky dodělat tu komunikaci, aby se pak napětí článků nechalo sledovat na displeji.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1561
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 116

Re: Balancéry 3,45V 8A byl by zájem?

Příspěvekod dracekvo » pát úno 17, 2017 10:45 pm

Tak už sem na tom začal dělat.
Zatím si jen posílám data do balancérů, tak snad zejtra se mi povede i od nich dostat odpověď :D
Přílohy
Bez názvu.png
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1561
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 116

Re: Balancéry 3,45V 8A byl by zájem?

Příspěvekod dracekvo » sob úno 18, 2017 6:24 pm

Tak komunikace už běží.
Bude to tak:
Hlavní deska bude mít 20x2 nebo 20x4 LCD takže zobrazí max 16 baterek. Někdo tu má např. 17 kusů, takže to plánuju vyřešit tak, že to holt bude přeblikávat zobrazení 16 baterek a pak té jedné samotné (případně dalších kusů), nebo bude další zobrazení s celkovým napětím a dvou baterek s nejmenším napětím a dvěma s nejvyšším.
V rámci komunikačního protokolu, kterej sem si za tímto účelem vyvynul bude možný adresovat max 32 balancérů. Vyčtení 16ks trvá asi 2,5 vteřiny. Při použití měné nebo více se obměna dat patřičně zkrátí, nebo prodlouží.

Na balancéru bude možné přes hlavní desku nastavit jeho adresu, balanční napětí, napětí nad kterém bude blikač červená led a napětí pod kterém bude červená led trvale svítit.

Na hlavní desce půjde měnit zobrazení viz víš.
Pak na ní bude pípák s nastavitelným napětím když některá baterka bude nad nebo pod povolený limit, celkové napětí klesne nebo překročí povolený limit, některý z balancérů se odmlčí.
Pak bude výstup pro 4ks relelé (hotový relé modul je možné koupit již hotový pro arduino, je zbytečné tam natvrdo pájet relátka) a jejich nastavení bude obdobné jako u pípáku.
1. sepnutí když některá z baterek bude nad nastaveným
2. sepnutí, když některá z baterek bude pod nastaveným
3. sepnutí, když celkové napětí bude nad nastaveným
4. sepnutí, když celkové napětí bude pod nastaveným
5. sepnutí, když některý z balancérů bude balancovat

Další užitečné funkce mě nenapadají. Pokud by to nebylo moc složité, rozumným návrhům se nebráním.

Věci k uvážení mám:
1. USB konektor pro připojení počítače k hlavní desce (nikdy sem nic takového nedělal, tak nedokážu říct jak by to bylo složité)
2. výstup na posuvný registr, pomocí kterého by pak šlo spínat malé izolované DC-DC měniče a balancoval tak nejslabší baterie
3. rs323 s podporou AT příkazů. Šel by tak k desce připojit starý telefon a nechat si posílat havarijní sms.

Komunikovat s balancéry půjde i pomocí vlastních prostředků, třeba arduino a pokud bude mít dostatečně rychlé vstupy a výstupy tak klidně i třeba PLC SDS. Jen nevím jakou má prodlevu mezi sepnutím a vypnutím vstupu a při jeho čtení.
Jelikož jde o princip 1-wire zběrnice, tak je nutné dodržovat dané časy.

Popis komunikace.
Je to dvoudrátová 1-wire kvůli oddění optočleny. Vlastně jsou to dvě samostatné 1-wire, kdy přes jednu se odesílají požadavky do balancérů a na druhé se od nich očekává odpoveď.
Komunikace je hodně podobná teplotnímu čidlu dallas 18b20.

Zahajuje jí master reset. Stáhnutí sběrnice do nuly minimálně po dobu 10ms. poté počkám 2ms a můžu posílat příkaz 8 bitů v podobě:
popis z leva
x - pokud je odesílání adresy pro požadavek musí být vždy log 1
xx - typ požadavku 01 - požadavek na odeslání napětí, 10 - požadavek na odeslání nastavení uložené v eeprom, 11 - požadavek na uložení následně zaslaných dat do eeprom.
xxxxx - adresa balancéru
log nulu odešlu pulzem kratším než 3ms a log 1 odešlu pulzem delším než 3ms. V simulátoru používám pro log 0 2ms a pro log 1 5ms.

prodlevy mezi posíláním pulzů musí být 2ms.

pokud pošlu 10100000 - následně obdržím odpověď s aktuálním napětím od balancéru s číslem 1.

Odešle mi 12 bitů jejich význam je
x - kontrolní bit, musí být pořád 1
x - pokud je 1 balancér balancuje
xxxxxxxxxx - hrubé číslo z ADC převodníku v rozsahu 0-1023. aktuální napětí si budete muset dopočítat protože se může lišit podle nastavení trimru na děliči napětí. :)

věci jako zápis do eeprom a čtení zatím nemám hotové.

příjem probíhá tak, že po odeslání požadavku počkám 2ms a hodím pulz 2ms. Po tom vyčtu příchozí pulz. Opět pulz kratší jak 3ms znamená log 0 a pulz delší jak 3ms log 1.
Dělám to tak, že počkám po čtečím pulzu 3ms a pak si přečtu stav zběrnice. V tu dobu už musí být 0 nebo 1. a pokračuju dál.

Kdo zná toho dallase, měl by si poradit i s tímhle.

Toť asi zatím vše.
Přílohy
Bez názvu.png
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1561
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 116

Re: Balancéry 3,45V 8A byl by zájem?

Příspěvekod Gook » úte srp 06, 2019 6:06 am

Zdravím, vím, že se jedná o již starší téma, ale bylo by možné zveřejnit schéma balanceru na 4,1V bez komunikace? Prostě jednoduchého, levného, podobného jako v příspěvku z dubna 2016?
24V ostrov 255Wp, měnič Soluowill NP1200-24, PWM regulátor CM3024-20A, Li-Pol 7s (cca 130Ah) + olovo 46Ah (nouzovka)
Gridfree 853Wp, GreenBonO, bojler 3x600W (160 litrů)
Darovanému olovu na kapacitu nekoukej.
Gook
 
Příspěvky: 24
Registrován: pon dub 24, 2017 11:08 am
Bydliště: Plzeňský kraj
Reputation: 2

Re: Balancéry 3,45V 8A byl by zájem?

Příspěvekod dracekvo » úte srp 06, 2019 8:19 am

Ahoj, mělo by to být stejné. Jen by bylo potřeba změnit hodnoty výkonového odporu. Nejspíš i hodnoty odporového děliče pro měření napětí. A samozřejmě asi upravit hodnotu v programu.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1561
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 116

Re: Balancéry 3,45V 8A byl by zájem?

Příspěvekod dracekvo » úte srp 06, 2019 10:47 am

A kdyby někdo chtěl kód. Je velice jednoduchej.


Kód: Vybrat vše
/*
 * File:   newmain.c
 * Author: dracek
 *
 * Created on 24. únor 2016, 18:07
 */

#define _XTAL_FREQ 4000000  // 4MHz

#include <htc.h>
#include <stdlib.h>

#pragma config FOSC = INTOSC
#pragma config WDTE = OFF

#define AN RA0
#define BAL RA2
#define LED_C RA1

unsigned short ADCResult, balancovani, blikani;



void interrupt tc_int(void) {
   if (TMR2IF) {
      TMR2IF = 0;

      if (balancovani > 0) {
          BAL = 1;
          balancovani--;
      } else {
          BAL = 0;
      }

      if (blikani > 0) {
          blikani--;
      }
   }
}


int main() {
    OSCCON = 0b01101010;
    INTCON = 0b11000000;
    PIE1 = 0b00000010;
    PIE2 = 0b00000000;
    T2CON = 0b00100110;
    PR2 = 124;
   
    FVRCON = 0b10000001;
    ADCON0 = 0b00000001;
    ADCON1 = 0b10010011;


    TRISA = 0b000000001;
    ANSELA = 0b00000001;





    PORTA = 0b00000000;


    __delay_ms(1000);

    while(1) {
       

        ADCON0bits.GO = 1;

        while (ADCON0bits.GO == 1) continue;

        ADCResult = (ADRESH<<8) + ADRESL ;

        if (ADCResult > 865) {
            balancovani = 500;
        }

        if (ADCResult > 900) {
            LED_C = 1;
        } else if (ADCResult < 750) {
            if (blikani <= 0) {
                blikani = 100;
            }
            if (blikani > 50) {
                LED_C = 1;
            } else {
                LED_C = 1;
                //EDIT: tady mám nejspíš chybu. Měla by tu bejt asi 0  :)
            }
        } else {
            LED_C = 0;
        }

    }
}
 
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1561
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 116

Re: Balancéry 3,45V 8A byl by zájem?

Příspěvekod kodl69 » úte srp 06, 2019 1:06 pm

ještě by bylo dobrý napsat, do jakýho to má přijít procesoru.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3747
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 300

Re: Balancéry 3,45V 8A byl by zájem?

Příspěvekod dracekvo » úte srp 06, 2019 1:13 pm

Je to tam napsaný, ale tak aby se nemuselo hledat.
PIC12F1822

Není tam žádný watchdog, ale za tu dobu co mi to doma běželo se to ani jednou nezaseklo. Byla to první v rychlosti nastřelená alfa verze pro ověření funkčnosti. Ale do konečného stádia, se to nikdy nedostalo.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1561
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 116

Re: Balancéry 3,45V 8A byl by zájem?

Příspěvekod dumi » úte srp 06, 2019 1:19 pm

to je program jen bez komunikace ne?
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 772
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 45
 
  • 0


Re: Balancéry 3,45V 8A byl by zájem?

Příspěvekod dracekvo » úte srp 06, 2019 1:21 pm

Jo, komunikaci mám pouze v simulátoru a je hotovo jen vyčítání aktuálního napětí. Takže komunikace hotová jen z 1/5 cca a neozkoušená v reálu. Proto sem uveřejnil jen základní verzi pro hloupý balancér.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1561
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 116

Re: Balancéry 3,45V 8A byl by zájem?

Příspěvekod kodl69 » úte srp 06, 2019 4:36 pm

já mám od PETE hotovou komunikaci a vlastně celej prográmek do attiny85, ale zatím jsem se nedostal k tomu to odzkoušet a napsat něco do řídícího arduina, aby to mělo funkčnost aspoň jako BMS od číňana za 1kKč... Softwarové nastavení bal. napětí a vyčítání hodnot je začátek, ale bojuju s časem.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3747
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 300

Předchozí

Zpět na LiFe*

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'