Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je stř pro 19, 2018 12:45 am


Přepínač 1-0-2

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
Předchozí

Re: Přepínač 1-0-2

Příspěvekod mobilik » čtv říj 01, 2015 2:05 pm

Takeho dratenika nakopat 3x do zadku... Treba to len premerat a podla vysledku zapojit. Si si isty ze tento sinac nikto nepreskladaval? Je novy priamo z obchodu? :wink:
mobilik
 
Příspěvky: 1791
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 161

Re: Přepínač 1-0-2

Příspěvekod olozx6r » čtv říj 01, 2015 2:14 pm

Dráteník je bejvalej švagr a pracuje zadarmo, proto byl vybrán :-) Netušil jsem, že je méně schopný :( Vypínač je funglovka z firmy SMS elektro, pracuje tam kámoš a osobně jsem ho s ním vybíral. Dle něho by to, co požaduju, měl umět. Teď jen jak to zapojit. Když to dráteník otevřel, byly tam udělaný dvě klemy z drátu, ale ty dal pryč. Víc nevím.
::fv:: 40x 225Wp, 2x120Wp, 1x20Wp = 9260Wp ::pv:: , *batt* LiIon v přípravě *cloud* *sun* zatím bez měniče, vše půjde do vody :wood:. koupím střídač 220V DC to AC
Uživatelský avatar
olozx6r
 
Příspěvky: 421
Registrován: pát dub 11, 2014 7:58 pm
Bydliště: České Budějovice
Reputation: 4

Re: Přepínač 1-0-2

Příspěvekod ota » čtv říj 01, 2015 2:51 pm

Sorry, ne nebudu radit. Až to zase z nějakého důvodu vyhoří a bude to na mě.
Ten přepínač je na přepínání sítí vhodný, dráteník musí být schopen ho zapojit i po 5 pivech ve 3 hodiny ráno.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1376
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 208
 
  • 0


Re: Přepínač 1-0-2

Příspěvekod olozx6r » čtv říj 01, 2015 2:54 pm

V poho, takže dle tvého názoru je vhodnej. Dráteník tvrdí, že to spínač neumí, asi bude třeba vyměnit dráteníka :-D
::fv:: 40x 225Wp, 2x120Wp, 1x20Wp = 9260Wp ::pv:: , *batt* LiIon v přípravě *cloud* *sun* zatím bez měniče, vše půjde do vody :wood:. koupím střídač 220V DC to AC
Uživatelský avatar
olozx6r
 
Příspěvky: 421
Registrován: pát dub 11, 2014 7:58 pm
Bydliště: České Budějovice
Reputation: 4

Re: Přepínač 1-0-2

Příspěvekod Viktor X » čtv říj 01, 2015 3:00 pm

Já bych třeba proklemoval 1-3 jako výstup F na bojler a 5-7 jako výstup N na bojler. Zapojil bych na 2 F z DS, 8 N z DS, 4 F z FV, 6 N z FV. Poloha 1 zapnuto DS, poloha 2 zapnuto FV. Kontakty 9-10 jsou spojené v poloze 1 i 2, lze použít třeba na kontrolku "V provozu", ale až to vyhoří, nechci s tím mít nic společného :lol:
Uživatelský avatar
Viktor X
 
Příspěvky: 110
Registrován: čtv črc 16, 2015 11:56 am
Bydliště: Praha a okolí
Reputation: 5

Re: Přepínač 1-0-2

Příspěvekod olozx6r » čtv říj 01, 2015 3:06 pm

Super, sice mi to nic neříká, ale dráteníkovi by to mohlo napovědět, jakým směrem se vydat ;) Foto z druhé strany
Přílohy
WP_20150917_11_32_49_Pro.jpg
::fv:: 40x 225Wp, 2x120Wp, 1x20Wp = 9260Wp ::pv:: , *batt* LiIon v přípravě *cloud* *sun* zatím bez měniče, vše půjde do vody :wood:. koupím střídač 220V DC to AC
Uživatelský avatar
olozx6r
 
Příspěvky: 421
Registrován: pát dub 11, 2014 7:58 pm
Bydliště: České Budějovice
Reputation: 4

Re: Přepínač 1-0-2

Příspěvekod tomas » čtv říj 01, 2015 3:58 pm

Já jednou koupil také podobný přepínač sítí 1-0-2 a nefungoval dobře. Měřením jsem potom zjistil že mi neprodali přepínač sítí ale přepínač směru otáček. Tedy pouze vypínal nebo přehazoval dvě fáze.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1711
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 62

Re: Přepínač 1-0-2

Příspěvekod Viktor X » čtv říj 01, 2015 4:36 pm

Tohle je tentýž případ, ale když se vhodně zapojí, chodit by to snad mělo. Jaké byly problémy... použil jsi propojky 1-3 a 5-7?
Obrázek
Uživatelský avatar
Viktor X
 
Příspěvky: 110
Registrován: čtv črc 16, 2015 11:56 am
Bydliště: Praha a okolí
Reputation: 5

Re: Přepínač 1-0-2

Příspěvekod tomas » čtv říj 01, 2015 5:22 pm

Já jsem ten přepínač otáček použil někde jinde pouze ve funkci vypínače.
Na tom obrázku přepínače 9151 chybí jeden kontakt úplně dole. Takže ten jako třífázový přepínač sítí nejde použít.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1711
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 62

Re: Přepínač 1-0-2

Příspěvekod Viktor X » čtv říj 01, 2015 5:30 pm

Rozumím, jako třífázový jistě ne, ale olozx6r přepíná jen jednu fázi s nulákem, a pro tyto potřeby by neměl být problém.
Uživatelský avatar
Viktor X
 
Příspěvky: 110
Registrován: čtv črc 16, 2015 11:56 am
Bydliště: Praha a okolí
Reputation: 5

Re: Přepínač 1-0-2

Příspěvekod sitra » čtv říj 01, 2015 6:02 pm

Ty tady děláš-pořád dokola....

Tak, když si nevíte rady tak si tam prostě připoj žárovky a sledu křížky v tabulce 102.
Rozhodně bych tam netlačil vodič N. Aspoň pro začátek.

Jinak toto je na přefázování/reverzaci motoru. Což už víš z minulých příspěvků. A to znamená, že ti prochází fáze kontakty v každé poloze až na jednu vyjímku stejně...

Zase se budu opakovat:
http://www.emat.cz/eleco-zo-02-zkousecka-obvodu
RT E2A
co nevím tak googlim... :-D
oplockého systém na přímý ohřev vody, 8x255Wp RENESOLA v sérii, boiler Dražice OKCE 200l... Roční úspora 8tis Kč. Návratnost 3,5 roku!

Původně: 3,2kWp, Axpert MKS 3000/48, LiFePo 16x3,2V/200Ah. Napojen celý dům na 1f-úspora za rok 8tis Kč. Návratnost NIKDY!
sitra
 
Příspěvky: 109
Registrován: ned led 25, 2015 12:28 pm
Reputation: 12

Re: Přepínač 1-0-2

Příspěvekod Vita » ned dub 15, 2018 9:58 am

Nechci zakládat nové téma, tak zkusím sem. Potřebuji přepínat pro změnu DC zdroje - jeden půjde z FV (regulátoru), druhý ze síťového zdroje AC/DC. Výstup do DC rozvaděče a z tama (přes pojistky) k jednotlivým DC spotřebičům. Účelem je v zásadě záloha DC rozvodů pro případ, že nebude slunce a dostatečná kapacita v aku. Takže bych si představoval také 1-0-2, ale pro DC rozvod. Odběr bude max 200 až 250W při 12V. Ideálně modulový, ale nejsem si jistý. Vhodnější bude možná vačkový? Co myslíte? Máte nějaký tip? Používáte někdo něco? Díky.
Vita
 
Příspěvky: 4
Registrován: ned dub 01, 2018 5:33 pm
Reputation: 0

Re: Přepínač 1-0-2

Příspěvekod xmasin » ned dub 15, 2018 10:34 am

Nepoužívám přepínač sítí, ale mám připravené tohle http://www.mini-box.com/Y-PWR-Hot-Swap-Load-Sharing-Controller je to automatický přepínač z MOSFETů. Podle popisu to funguje tak, že normálně je spotřebič napájen ze zdroje s vyšším napětím nebo z obou zdroů pokud je napětí shodné. Mám dokonce koupené řídící obvody pro vlastní kontrukci takovéhoto přepínače, ale zatím jsem se nedostal k návrhu. Popis řídícího kontroléru je tady http://www.analog.com/media/en/technical-documentation/data-sheets/4416fa.pdf, podívej se na stranu 8 až 10, je tam popsaný způsob fungování i s možností externího řízení. Malou nevýhodou je, že obvod je určený pro P-Mosfety, takže je trochu omezenější výběr, ale třeba u GESu jsem našel rozumné do 75A. https://www.ges.cz/cz/mosfet-p-fet-tranzistor-irf4905-GES04913155.html.Pro DC napájení se mi jeví toto vhodnější, přeci jen při větších proudech se budou při přepínání DC zdrojů tahat oblouky a to kontaktům nesvědčí. Pokud jsi trochu technicky zdatným tak se můžeme domluvit a zkusit přepínač postavit. Akorát je problém s připájením obvodu LTC4416 je fakt mrňavý, rozteč nožiček je 0,5 mm. Zkoušel sem sehnat firmu, která by mi přepínač postavila, ale ceny za 5 ks byly absolutně mimo, resp. v době poptávky jsem cenu nebyl ochoten akceptovat (za 5 ks cca 10 tisíc).
xmasin
 
Příspěvky: 841
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 18

Re: Přepínač 1-0-2

Příspěvekod xmasin » ned dub 15, 2018 10:41 am

Klasické mechanické přepínače dělá ABB typ OTXX já mám pro přepínání DS/FVE přepínač OT80, ale mám pocit, že jsou určeny jen pro přepínání AC.
xmasin
 
Příspěvky: 841
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 18

Předchozí

Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron
Reputation System ©'