FVE bez licence - novela energetického zákona

Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: FVE bez licence - novela energetického zákona

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

primárně de o byznys prodejce/instalatéra . Jak nebe jestli bude systém využitej není podstatnej , de o protočení kačen a ukousnutí si z nabízenýho koláče (dotací) :hell: . Pro zajímavost si zkus spočítat cenu komponentů dle nabízených parametrů . Určitě ti to vyjde levněji i bez dotace ;) . Dalším faktorem proč furt lákaj dotacema hejly sou závazky čezké vlády ohledně růstu OZE - potkani potřebujou plnit kolonky v lejstrech :wall: .

Dost o záměrech vypovídá nedávné vrabcovo prohlášení o další vlně kotlíkových dotací na ekologické kotle ... dobrý , ale žeprej pouze na huhelný kotle :shock: :eek2: co je na tom sakra ekologickýho ? Důl v kterým těží nejvhodnější huhlí za pár let narazí na těžební limity a co potom ? To jakože kotlaři budou mlátit obyvatele dotčených obcí aby vypadli ze svých domovů ? :uh: ::facepalm:: ::cry2:: . Přitom biomasy (pelet a štěpky) se u nás produkuje obrovský množství , jenže buď na export - u nás není moc odbyt :? a nebo se pálí spolu s neqvalitním hnědým huhlím v zastaralých tepelných elektrárnách jen proto , aby se tykto vyrobená elektřina vyvezla taky do zahraničí :evil: :hell: ::facepalm:: du blej :cry: .
Sorry za OT

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Nicholas
Příspěvky: 253
Registrován: stř dub 06, 2016 8:00 pm
Bydliště: HK

Re: FVE bez licence - novela energetického zákona

Příspěvek od Nicholas »

Cena elektrárny montované firmou ale není tvořena jen cenou komponent, jde taky o cenu práce a marži pro pokrytí nákladů a tvorbu zisku, aby se vůbec vyplatilo podnikat, poskytovat záruku a servis, vzdělávat se na školeních atd. Co jsem si to počítal pro sebe, někde to mají přehnané, někde to je míň než 10% za práci z eshopových cen komponent...

Kotlíkové dotace nejsou na kotle spalující pouze uhlí, viz první bod výzvy "nevztahuje se na... kotle určené výhradně na spalování nedřevní biomasy". Na tom zas tolik nezáleží, mnohem důležitější je účinnost a množství emisí, které je zlomkové oproti těm prastarým kotlům, které znečišťují prostředí (více).
4,6 kWp s 30 kWh teplovodní baterií
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2192
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: FVE bez licence - novela energetického zákona

Příspěvek od gupa »

Omlouvám se předem, že reaguji.
Místo dotace bych bral raději vyšší plat a měl tak skutečnou vyšší úroveň a ne dotovanou. Dotace jen kurví ceny, způsobuje zavádění nových poplatků a daní. To děláte pro své děti. Budou mít v této prodotované společnosti výplatu, za kterou si nic nekoupí ale budou moci zažádat o dotaci která je ještě více ve výsledku ochudí a znehodnotí jejich práci a i jejich movité a nemovité věci. Proto se vše zdražuje velmi prudce a máme pocit jak pěkně bohatnem. Ve skutečnosti se ale stratifikuje společnost na základě skutečných hodnot (vlatnictví surovin a energií) a začne se i hodně dělit. Otázkou je kolik je v každé vrstvě lidí ochotných se nechat opít rohlíkem a kde se zrovna v které vrstvě nalézáte.

Moc to zatím viditelně neprobíhá, ale jestli EU nepadne, zrychlí se ještě více migrace za prací a děti vám zkrátka neskočí na lep se zařízeným barákem, protože si najdou jinou dotovanou práci za mnohonásobek dnešní výplaty a zaní se od vás odstěhují. Proto se více vše koncentruje do větších měst, proto nakonec místa kde se nic nevyrábí ale jen pobírají dotace stanou turistickou atrakcí pro pár sezónních zaměstnanců.

Dotace jsou jak mor na lidi. Změní úplně všechno a všechny.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
PavelR
Příspěvky: 3118
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: FVE bez licence - novela energetického zákona

Příspěvek od PavelR »

Gupa: dotace jsou mor to jo. ale odstehovat se a zacit s rodinou od nuly, nebo ziskat dum z rodiny a pouze doladit muze byt rozdil v sedmimistne sume a hypotece do duchodu. Jsem relativne mlad a za par let jsem bez dluhu ...
Nicholas
Příspěvky: 253
Registrován: stř dub 06, 2016 8:00 pm
Bydliště: HK

Re: FVE bez licence - novela energetického zákona

Příspěvek od Nicholas »

Ano, dotace jsou obecně špatné, zneužitelné, placené z daní všech do kapsy některých (co ve státě není...). Ale druhým faktem je, že z EU dostaneme více, než do ní pošleme. U tohoto typu dotací na zvýšení využití ekologických zdrojů energie a tepla jsou dotace z prodeje emisních povolenek, které je možné použít pouze na ekologické účely. Za osvětu se bohužel platí a musí platit. Nebo by bylo lepší, po vzoru Trumpa, zrušit podporu ekologie a začít otevírat další doly a vrty, dát lidem nyní práci, rubat zemi a po nás potopa?

Tohle je hodně subjektivní téma, čemu vlastně má člověk věřit? Ještě jsem ale neviděl nestranně napsaný pohled založený na faktech. "Dotace jsou špatné, protože jsou špatné." Není to černobílé.
4,6 kWp s 30 kWh teplovodní baterií

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek