Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř lis 20, 2019 9:42 am


studer XTM 4000-48-01

Měniče Studer
PředchozíDalší

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod willcz » sob lis 02, 2019 4:44 pm

Hmm, zajímavé ... hlavně protože mám dva XTM na jedné fází a XCOM-CAN s baterkama, zatím v Batriem (ale to simuluje LG Resu). Pylony mám taky a jen jsem je na chvilku zkusil zapojit a taky to běhalo.
asi moje instalace nečetla manuál :-)

Schválně napíšu do Studeru
6.8kWp poly + 2x XTM 4000-48 + 330Ah LiFe 15S + Batrium s CAN + 4x Pylontech US3000
willcz
 
Příspěvky: 578
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod redcrown » sob lis 02, 2019 5:17 pm

brumlaj píše:Nemám heslo instalátora takže nemohu ověřit. Nicméně v jedné instalaci kterou jsem doplňoval jsem to chtěl použít pro AC coupling tak aby nabíječ používal pro nabíjení akumulátorů pouze energii z ongrid FVE připojené na výstup Studeru. Idea byla že ani při sepnutém transfer relé by nabíječ neodebíral energii z distribuční sítě.


jedna dobrá duše postla tuto informaci:
Ahoj!
Je to v Studeráckom návode:
Info only 460081
Basic 943274
Expert 426468
Prajem veľa slnka!

Kdo má tu možnost, může tedy zkusit.
díky za jakoukoli informaci.

EDIT: teď koukám, že tu není Installer. Tak sorry za bezcenný post.
Naposledy upravil redcrown dne sob lis 02, 2019 5:19 pm, celkově upraveno 1
redcrown
 
Příspěvky: 475
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Jablonec

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod redcrown » sob lis 02, 2019 5:18 pm

willcz píše:Hmm, zajímavé ... hlavně protože mám dva XTM na jedné fází a XCOM-CAN s baterkama, zatím v Batriem (ale to simuluje LG Resu). Pylony mám taky a jen jsem je na chvilku zkusil zapojit a taky to běhalo.
asi moje instalace nečetla manuál :-)

Schválně napíšu do Studeru

Však oni nepíšou, že to nebude fungovat, píšou ... and stability issues.
Možná by ti bylo líp, kdybych to nenapsal:)
redcrown
 
Příspěvky: 475
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Jablonec

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod willcz » sob lis 02, 2019 5:20 pm

tyto hesla jsou normálně v návodu .. ale ještě bude minimálně jedno pro Installer a možná i pro QSP.
Kdyby tyto někdo napsal/sehnal bylo by super ... zatím ani čínan nechtěl říct.
6.8kWp poly + 2x XTM 4000-48 + 330Ah LiFe 15S + Batrium s CAN + 4x Pylontech US3000
willcz
 
Příspěvky: 578
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod willcz » sob lis 02, 2019 5:21 pm

redcrown píše:
willcz píše:Hmm, zajímavé ... hlavně protože mám dva XTM na jedné fází a XCOM-CAN s baterkama, zatím v Batriem (ale to simuluje LG Resu). Pylony mám taky a jen jsem je na chvilku zkusil zapojit a taky to běhalo.
asi moje instalace nečetla manuál :-)

Schválně napíšu do Studeru

Však oni nepíšou, že to nebude fungovat, píšou ... and stability issues.
Možná by ti bylo líp, kdybych to nenapsal:)


Přesně tak ... neměl jsi to psát :-) ale je super že čteš manuály důkladně.
jinak je pravda že po přechodu na 15S kdy bylo všechno vypnuté se to jednou chovalo divně a musel jsem udělat reset.
6.8kWp poly + 2x XTM 4000-48 + 330Ah LiFe 15S + Batrium s CAN + 4x Pylontech US3000
willcz
 
Příspěvky: 578
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod redcrown » sob lis 02, 2019 5:26 pm

jak nechce říct, ukradne celý produkt i s návodem a SW a pak nechce říct jedno malé heslo, to je ale hajzlík:)
redcrown
 
Příspěvky: 475
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Jablonec

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod luge » sob lis 02, 2019 5:43 pm

Tusim ze heslo pre instalera posle studer podpora a je aktualne par dni,skusim to pohladat niekde na nete to riesili
luge
 
Příspěvky: 632
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod willcz » pon lis 04, 2019 9:18 am

Tak jsem si psal s podporou studeru a omezeni na pocet XTM na jedne fazi pri pouziti XCOM CAN a BMS nemaji, jen se nema aktivovat Battery priority.
Ohledne nabijeni z ongridu ze strany ac out a omezeni vykonu nabijece jen podle toho ac out neni problem, staci aktivovat parametr 1646, heslo na instalera poslu ve zprave kdyby nekdo potreboval. Menic pak muze byt prifazovany. Na vystupu je pripojeny ongrid a nabijeni neprobiha ze site.
6.8kWp poly + 2x XTM 4000-48 + 330Ah LiFe 15S + Batrium s CAN + 4x Pylontech US3000
willcz
 
Příspěvky: 578
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod redcrown » pon lis 04, 2019 1:14 pm

Výborné zprávy. Tak když to omezení není, tak proč to píšou v manuálu?...
Ovšem v hybridním módu vidím jako nevhodný zákaz battery priority, nebo jsem špatně pochopil battery priority mode?
redcrown
 
Příspěvky: 475
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Jablonec

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod willcz » pon lis 04, 2019 1:21 pm

chápeš to správně a taky to s nima řeším protože pak už to není hybrid.
Ono je tam to battery priority 2x.
- jednou v XCOM-CAN - 6071
- Batteries priority as energy source - 1296

to první je na základe SOC, druhé na základě napětí. oba mají u sebe napsané že nefungují v paralelním režimu.
Mám ale zapnuté to v XCOM-CAN a v pohodě to chodí.
takže fakt nevím co si o tom mám myslet. Byla by to fakt dost škoda a hodně velké omezení skvělého systému.
Kdyby to fakt nějak zlobilo, tak možná vyměním ten XTM za XTH a bude.
6.8kWp poly + 2x XTM 4000-48 + 330Ah LiFe 15S + Batrium s CAN + 4x Pylontech US3000
willcz
 
Příspěvky: 578
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod redcrown » pon lis 04, 2019 3:49 pm

Výměna z XTH by byla krajní nouze. Navíc by ale někomu nemusela ani XTH 8kW stačit. To by pak bylo od švýcara nedomyšlené.
redcrown
 
Příspěvky: 475
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Jablonec

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod willcz » úte lis 05, 2019 1:08 pm

Tak mě švýcar celkem naštval ... "About Smartboost, still will work but only when AC-IN current reaches "Maximum current of AC Source {1107}". If you do not want to consume from Grid, you should program Xtender to work as off-grid system with suppor from grid when battery voltage is low."

tzn podle ofiko vyjádření když jsou dva měniče na jedné fázi tak se nemá používat battery priority. Ze systému je oficiálně drahý Axpert s malou spotřebou.

Napsal jsem jim že to beru jako velké omezení a že to bude jen cyklovat baterkou.
Stejně tak mám to battery pripriority zapnuté i když to ofiko nemá fungovat a ono to funguje.

Fakt nevím co si mám myslet.
6.8kWp poly + 2x XTM 4000-48 + 330Ah LiFe 15S + Batrium s CAN + 4x Pylontech US3000
willcz
 
Příspěvky: 578
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod redcrown » úte lis 05, 2019 5:14 pm

Tak to je na ho**o. Tak by nám Švýcar mohl alespoň říct, co to v reálu může způsobit za závadu, když už to reálně funguje. Nebo sám neví a jen se alibisticky chrání....
redcrown
 
Příspěvky: 475
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Jablonec

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod redcrown » úte lis 05, 2019 5:29 pm

Navíc tohle nejde, pokud na AC Out má být ongrid a zákazník chce hybridní režim, nikoli ostrov s AC vazbou. Např. s dodávkou do sítě. Takhle v tom nevidím řešení.
redcrown
 
Příspěvky: 475
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Jablonec

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod willcz » úte lis 05, 2019 5:35 pm

Odpoledne jsem schválně sepnul transfer relé a sledoval.
Občas se zdá že měnič přejde na síť a pak zase pomalu zapne smartboost a jede v hybridu.
Ještě mě napadlo to zkusit obejít tím že jdou nastavit dva limity na odběr ze sítě.
Jsou to něco jako 5 sec na sítí a pár minut hybrid.
měl jsem pocit že to před přechodem na 15S nedělalo. Ve čtvrtek všechno komplet vypnu, nechám vše zdetekovat a uvidím co to udělá.

Jinak máš pravdu, když má být ac vazba, tak je to teprve k ničemu. Taky mě to co psala podpora vytočilo.

Mimochodem, zjišťoval jsem ještě ohledně toho installer hesla ... je trvalé, nevyprší.
6.8kWp poly + 2x XTM 4000-48 + 330Ah LiFe 15S + Batrium s CAN + 4x Pylontech US3000
willcz
 
Příspěvky: 578
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod redcrown » úte lis 05, 2019 9:03 pm

willcz píše:Odpoledne jsem schválně sepnul transfer relé a sledoval.
Občas se zdá že měnič přejde na síť a pak zase pomalu zapne smartboost a jede v hybridu.

úplně přesně nerozumím pokusu. O hybridu jsem myslel že mluvíme ve chvíli, kdy je sepnuté relé a měnič je přifázovaný.
Přejde na síť znamená co? jako že má battery priority a přesto přicucne ze sítě i pod výkon měniče? Smartboost je zapnutý pořád ne, jen ve chvíli nedostatku přisává z DS..?
redcrown
 
Příspěvky: 475
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Jablonec

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod willcz » úte lis 05, 2019 9:22 pm

Ano, měnič během dne občas přešel do stavu kdy nebral z baterek a vše bral ze sítě. Výroba z panelů šla do baterky.

Je to stejný stav jako když klesne SOC pod ten "SOC for backup" to je měnič přifázovaný, ale z baterky nic nebere.

Procházel jsem ještě večer parametry a je možné že při přechodu na 15S to bere některý parametr který je schovaný protože je aktivní BMSka. Hodně věcí je schovaných a nemělo by do toho kecat, ale kdo ví.
6.8kWp poly + 2x XTM 4000-48 + 330Ah LiFe 15S + Batrium s CAN + 4x Pylontech US3000
willcz
 
Příspěvky: 578
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod redcrown » úte lis 05, 2019 9:27 pm

a to mluvíš o druhém kaskádovém, nebo jsi na ten pokus měl připojený jen jeden. Pokud tam visely oba, tak by ten pokus byl zajímavý jen s jedním.
redcrown
 
Příspěvky: 475
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Jablonec

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod willcz » úte lis 05, 2019 9:32 pm

byly připojené oba. Když jsou v paralelním režimu tak se chovají jako jeden. tzn když jeden přejde plně na síť, druh taky.
Bylo to krásně vidět na LEDce. Místo blikání začala svítít.

To zapojení jen jednoho je dobrý nápad. rozetnu tím jestli to co to dělalo je tím že jsou dva, nebo tím že jsem šel na 15S.
Protože pokud se tak choval jen protože mám 15S, tak by znamenalo že v pohodě funguje priorita baterky.
6.8kWp poly + 2x XTM 4000-48 + 330Ah LiFe 15S + Batrium s CAN + 4x Pylontech US3000
willcz
 
Příspěvky: 578
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod redcrown » úte lis 05, 2019 9:40 pm

Jo, to zní dobře.
Nemůže to za určitých okolností dělat BMS Bathrium?
Edit: ty jsi vlastně psal, že to dřív nedělalo.
redcrown
 
Příspěvky: 475
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Jablonec

PředchozíDalší

Zpět na Studer

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'