Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je sob lis 17, 2018 5:50 am


Pečení chleba

Vaření, pečení, ohřev, indukce, mikrovlny, jídlo, recepty, speciality s tematikou ostrovních a poloostrovních fotovoltaických elektráren a soběstačnosti ...
Další

Jak většinou získávám chleba?

kupuji v samoobsluze (supermarketu)
15
58%
kupuji v oblíbené pekárně
5
19%
peču si sám z kupovaného droždí
1
4%
peču si sám z kvásku
5
19%
 
Celkem hlasů : 26

Pečení chleba

Příspěvekod jose » pát pro 13, 2013 9:46 pm

Pečení chleba v domácí pekárně z droždí produkuje zhruba 1 Kg chleba za 0,3 kWh a 15 minut práce. Kváskový dá trochu více práce, ale nezávisí na kupovaném droždí. U obou si můžete vybrat, jaké suroviny do něj dáte, podle toho, na co zrovna máte chuť.

Jak získáváte tuto základní a nejdůležitější potravinu?
Uživatelský avatar
jose
 
Příspěvky: 276
Registrován: pon zář 12, 2011 1:25 pm
Bydliště: Otrokovice
Reputation: 11

Re: Pečení chleba

Příspěvekod luge » pát pro 13, 2013 10:19 pm

Chleba pečieme skoro rok a odvtedy som chleba nekupoval.U nás stojí 1,50 euro,doma to vychádza cca 50 centov a to poteší keď sa pečie denne.O Ečkach ani nehovorím.Veď obyčajný rožok sa skladá z 30 látok.
http://www.dolezite.sk/Tipnete-si-kolik ... ZonXo.html
luge
 
Příspěvky: 523
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK
Reputation: 1

Pečení chleba

Příspěvekod Roger » pát pro 13, 2013 10:24 pm

Ecka mas i v susenym drozdi.

Na co 15 minut prace? Lze to s trochou cviku za <1 minutu. Take jsem pouzival DP, na tu kvaskovou existuje eta a nasledne sana, tak se na ni mrkni, umi i jogurty a asi jako jedina umi nastavovat teploty.

Jen bych polemizoval se slovem nejdulezitejsi. Idealni je se mouky zbavit a nebyt na ni zavisly :-) lepek = lepi streva :-( bohuzel jsme narodem, ktery to nepochopil a vedle zbesileho grilovani patrne i nadmerna konzumace chleba a vubec kdejakeho peciva je pricinou, ze jsme prvni na svete?!! Na tom domaci chleba nic nezmeni, ostatne jak skoncili predni makrobiotici na obili?
Naposledy upravil Roger dne pát pro 13, 2013 10:29 pm, celkově upraveno 1
Roger
 
Příspěvky: 505
Registrován: pon čer 10, 2013 7:25 pm
Reputation: -54

Re: Pečení chleba

Příspěvekod gupa » pát pro 13, 2013 10:28 pm

Dal by se sem dát recept? Pečeme občas jen proto, že jsme nenašly s mojí paní zdroje té správné mouky a Eček. (Éčkem je hodně věcí jako sůl, kypřící prášek, droždí, cukr ... jen pro osvětlení)

Díky.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1620
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Pečení chleba

Příspěvekod jose » pát pro 13, 2013 10:40 pm

Dal bych sem náš recept, ale nechám to na Rogerovi, ten má určitě nejlepší. :roll:
Uživatelský avatar
jose
 
Příspěvky: 276
Registrován: pon zář 12, 2011 1:25 pm
Bydliště: Otrokovice
Reputation: 11

Pečení chleba

Příspěvekod Roger » pát pro 13, 2013 11:13 pm

Co pecu domacim zviratum je:

Mouka (micham klidne ph a h - co zrovna koupim v akci za 8,- kilo), sul, voda, drozdi, to tam nasypu a je to za 3:20h hotovo. Po par prvnich chlebech to ani nejde pokazit a uz to neodmeruji, dam od oka. Voni to pekne, snazim se odolat :-)

Gupa: http://domacipekarny.dama.cz/recepty.php pro experimentatory... Po case me to prestalo bavit :-) beztak to jsou jen chlebove buchty, bez kvasku nejde upect to, co se bezne prodava jako chleba... Muj nazor.
Roger
 
Příspěvky: 505
Registrován: pon čer 10, 2013 7:25 pm
Reputation: -54

Re: Pečení chleba

Příspěvekod jose » sob pro 14, 2013 10:05 am

Dobře, to bychom měli nakrmený dobytek. A jaký recept je nejlepší pro pána?

Jinak my jsme teď začali používat program "rychlý", což se na kvalitě výsledku neprojevilo a je to o hodinu rychlejší.
Uživatelský avatar
jose
 
Příspěvky: 276
Registrován: pon zář 12, 2011 1:25 pm
Bydliště: Otrokovice
Reputation: 11

Re: Pečení chleba

Příspěvekod Roger » sob pro 14, 2013 12:12 pm

To se akorat zkrati pauzy kynuti a mozna i hneteni (jak ktera pekarna) ne? To je vhodne asi na ty smesi z obchodu. A o tom kynuti a hneteni, vedle kvasku/kvasnic chleba je... Jinak je to z vetsi casti hladka mouka... Z jine mouky to moc nekyne, i kdyz vyrobit jde kde co z kdeceho, spiusta lidi v tom dela puding, skvarky, hnete maso na sunku apod..
Roger
 
Příspěvky: 505
Registrován: pon čer 10, 2013 7:25 pm
Reputation: -54

Re: Pečení chleba

Příspěvekod jose » sob pro 14, 2013 2:44 pm

Roger píše:To se akorat zkrati pauzy kynuti a mozna i hneteni (jak ktera pekarna) ne? To je vhodne asi na ty smesi z obchodu. A o tom kynuti a hneteni, vedle kvasku/kvasnic chleba je... Jinak je to z vetsi casti hladka mouka... Z jine mouky to moc nekyne, i kdyz vyrobit jde kde co z kdeceho, spiusta lidi v tom dela puding, skvarky, hnete maso na sunku apod..

V návodu je vidět, že se tím zkracuje pouze kynutí, hnětení zůstává stejné. Nevím, jak jsi došel na to, že je to vhodné na směsi z obchodu, ale my jsme to začali používat na obyčejný chleba a jak jsem psal, rozdíl v kvalitě jsme nepoznali, akorát je to o hodinu rychlejší.
Nepochopil jsem, co bylo myšleno tím "vedle kvasku/kvasnic chleba je... Jinak je to z vetsi casti hladka mouka..."

Jinak my používáme například tento recept:
350 ml vlažné vody
2 lžičky soli
450 g hladké pšeničné chlebové mouky
4 lžičky kmínu (drceného stačí méně, možno použít i koriandr)
(pár lžiček slunečnicových, sezamových nebo lněných semínek)
150 g hladké žitné chlebové mouky
4 g sušeného droždí (vrchovatá lžička)

S moukou se dá experimentovat, ale na začátek je lepší se držet receptu.
Uživatelský avatar
jose
 
Příspěvky: 276
Registrován: pon zář 12, 2011 1:25 pm
Bydliště: Otrokovice
Reputation: 11

Pečení chleba

Příspěvekod Roger » sob pro 14, 2013 2:55 pm

Ze chleba je o KYNUTI... Precti si ty prastare postupy. Kynuti pri spravne teplote.
Pokud delas drozdi z prasku (e491 - http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek/E491), tak je to kynuti skutecne jedno (=susene smesi).
Roger
 
Příspěvky: 505
Registrován: pon čer 10, 2013 7:25 pm
Reputation: -54

Re: Pečení chleba

Příspěvekod jose » sob pro 14, 2013 3:45 pm

Sušené droždí obsahuje "sušené pekařské droždí a emulgátor E491". Takže to DROŽDÍ tam pořád je a i ve zrychleném režimu má podmínky na KYNUTÍ. Častěji teď používáme čerstvé droždí, toho se tam musí dát trojnásobek. No a pokud chce někdo péct jako podle starého postupu, udělá si kváskový. Taky už ho umím. Akorát to trvá déle, jak už jsem napsal.
Uživatelský avatar
jose
 
Příspěvky: 276
Registrován: pon zář 12, 2011 1:25 pm
Bydliště: Otrokovice
Reputation: 11

Pečení chleba

Příspěvekod Roger » sob pro 14, 2013 4:53 pm

Podle me presne naopak:

Cerstve drozdi 42g stoji 2,50 Kc a rozdelil jsem jej na 4 dilky... 4 pecen...

Sypane drozdi 20g (7 Kc?) je obvykle jen na 2 dily - 2 peceni... Ostatne viz navod - na kilo doporucuji cely pytlik 20g...

Hodne zavisi asi i od toho, jak moc je to " susene drozdi " stare... A jen 30 minut pry kynout... Viz:
Obrázek

Pokud by nekdo delal ze suseneho a myslel si, jak je to zdrave, tak smula. A si vem, kolik zbytecne energie vezme ono suseni drozdi...

Ty mas z cerstveho drozdi za 2,20h stejne kvalitni chlebovou buchtu jako pri standardnim kynuti? Tohle jsem nezkousel...
Roger
 
Příspěvky: 505
Registrován: pon čer 10, 2013 7:25 pm
Reputation: -54

Re: Pečení chleba

Příspěvekod jose » sob pro 14, 2013 6:23 pm

Podle mně přesně tak, jak jsem to napsal, tedy čerstvého se dá trojnásobek. Sušeného dávám 4 gramy, čerstvého 12 g (tedy čtvrtina toho balení).
A jak jsem psal dvakrát, napíšu speciálně pro Rogera i potřetí:
"Jinak my jsme teď začali používat program "rychlý", což se na kvalitě výsledku neprojevilo a je to o hodinu rychlejší."
Uživatelský avatar
jose
 
Příspěvky: 276
Registrován: pon zář 12, 2011 1:25 pm
Bydliště: Otrokovice
Reputation: 11

Re: Pečení chleba

Příspěvekod drama » sob pro 14, 2013 6:37 pm

Zkuste to s celozrnou moukou. Omezí se tak negativní efekt bílé mouky. Ovšem kvalita se různí. Pokud jde o hladkou pšeničnou mouku nejlépe se nám osvědčila http://www.biovavrinec.cz/eshop/mlynars ... aleni.aspx
drama
 
Příspěvky: 975
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am
Reputation: 10

Pečení chleba

Příspěvekod Roger » sob pro 14, 2013 8:18 pm

Presne tak, kvalita mouky se ruzni a take stari umlete a zejm. celozrnne mouky (s klickem) ma vyznamny vliv...

Kdyz jsem dal tu nejlevnjsi za 7 kc/kg (obcas v akci) - asi 700g a na to 1/4 cerstveho drozdi, vodu, sul, mozna kapka octa, i bez kminu, ten je drahy (pro zviratka), tak mi to chutnalo vic jak kdejake clozrnne mouky za 30,-

Ps: Dnes jsem dal pulku sacku viz foto vyse (delal jsem sladke) a vysel mi z toho beton :-) nechapu... Kdyz dam cerstve, vysledek je imho jiny...
Roger
 
Příspěvky: 505
Registrován: pon čer 10, 2013 7:25 pm
Reputation: -54

Re: Pečení chleba

Příspěvekod gupa » sob pro 14, 2013 9:47 pm

Jestliže se přisypal čistý cukr jako další indegrience, přímo do kvásku, tak ten kvásek osmotickým tlakem byl zabit.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1620
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Pečení chleba

Příspěvekod drama » sob pro 14, 2013 9:49 pm

Roger píše:Kdyz jsem dal tu nejlevnjsi za 7 kc/kg (obcas v akci) - asi 700g a na to 1/4 cerstveho drozdi, vodu, sul, mozna kapka octa, i bez kminu, ten je drahy (pro zviratka), tak mi to chutnalo vic jak kdejake clozrnne mouky za 30,-

To nepřekvapí. Ona chuť koleruje s tím, co je zdravé, jen velmi slabě.
drama
 
Příspěvky: 975
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am
Reputation: 10

Pečení chleba

Příspěvekod Roger » ned pro 15, 2013 11:44 pm

Prestoze nekteri tvrdi opak :-) jako telo si o urcite latky bezpochyby dokaze rict (a vubec to pro telo dobre neni), druha vec je, co je mineno pojmem "zdrave". Imho ze vseho nejzdravejsi je omezit objem pevne stravy na min., to nehraje do karet zemedelsko potravinarske a ani lekarsko farmaceuticke lobby :-)

v prirode si lev nejdrive vezme vnitrnosti buvola (streva, zaludek), jakoby vedel, ze je tam nejvice vytaminu... :-) a vsimnete si, selma take dlouho hladovi a pak ichudaci domaci pejskove a kocicky trpi prejidanim a maji ruzne rakoviny vseho mozneho ...
--
Jojo, michat s kvasnici cukr nebo sul neni dobry napad, to se sype az navrch mouky, kazdy na jinou stranu.... Na tom odkazu co jsem daval, jsou vsechny mozne tipy pro zacatecniky... Kdo chce kvasek, muze zkusit http://www.pecempecen.cz
Roger
 
Příspěvky: 505
Registrován: pon čer 10, 2013 7:25 pm
Reputation: -54

Re: Pečení chleba

Příspěvekod jose » pon pro 16, 2013 7:30 am

Roger píše:v prirode si lev nejdrive vezme vnitrnosti buvola (streva, zaludek), jakoby vedel, ze je tam nejvice vytaminu... :-)
--
Jojo, michat s kvasnici cukr nebo sul neni dobry napad, to se sype az navrch mouky, kazdy na jinou stranu....

Co to je za výmysl, že ve střevech a žaludku je nejvíc vitamínů? Co by tam asi dělaly? Magnetovaly další vitamíny, aby se lépe vstřebaly? Nebo transformovaly na vytamíny?
Taky je možno nejdříve dát sůl a cukr do vody, pak mouku a na to kvasnice. Sůl a cukr se pěkně rozpustí a kvasnice na suché mouce vydrží až do případného odloženého startu.
Uživatelský avatar
jose
 
Příspěvky: 276
Registrován: pon zář 12, 2011 1:25 pm
Bydliště: Otrokovice
Reputation: 11

Re: Pečení chleba

Příspěvekod joseff » pon pro 16, 2013 9:11 am

jose:
Ano mohu potvrdit, ze na upeceni 1kg chleba (bezlepkoveho) je potreba cca 0,3 kWh (jednou jsem byl sam doma, takze nebyl zapnuty jiny spotrebic a pekl jsem chleba, tak jsem to "stopnul", pekarna ETA Delicca)
Proc pouzivate program rychly? Pokud se tim zkrati jen doba kynuti, tak to na spotrebu elektriny nema temer zadny vliv. Souhlasim s Rogerem, ze kynuti je pro kvalitu chleba zasadni.

Roger:
100% s tebou souhlasim - mouky se zbavit! Cim mouku/chleba nahrazujes? Jak se stravujes? Proc peces domacim zviratum chleba??? Jaka zvirata mas? Kdyz vis, ze to skodi lidem, proc to davas svym mazlickum? Vzdyt pro ne je to jeste neprirozenejsi a skodlivejsi nez pro lidi!
Kmin se da nahradit koprovymi seminky - ta jsou zdarma, staci je jen po odkveteni sesbirat, na jedne rosline jich jsou kvanta, chut je skutecne velmi blizka kopru a je to dobry zdroj vapniku!
joseff
 
Příspěvky: 717
Registrován: pon srp 08, 2011 8:55 am
Reputation: 12

Další

Zpět na Ostrovní kuchyně

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron
Reputation System ©'