Ano. Není to úplně přesné, protože:
- Wh jsou vždy součet za každou 15ti minutovku v hodině, ALE již tam není dopočet watthodiny když se na začátku láme hodina a 1Wh má přesah do předchozí hodiny. To stejné nastane i s 1Wh na konci sledované hodiny. Tato 1Wh je celá započítaná do následující hodiny. V případě 17.6.2013 je součet Wh ve 13té hodině podle grafu 164Wh což by měl být průměrný výkon v dané hodině 164W. ALE správný součet Wh v dané hodině by měl být 164,2777Wh (první Wh již běžela z 12té hodiny a poslední Wh přesahovala již do 14té hodiny).
- Když se ovšem sečtou průměrné výkony ve 13té hodině a vydělí se 4mi čtvrthodinami, tak je průměrný výkon 165,9125W, ALE ten je vypočítán součtem průměrných výkonů v dané hodině / počtem Wh (164) a nikoli 164,2777Wh, takže také s odchylkou z přesahu hodin. Správný průměrný výkon by měl být 164,2777W a nikoli 165,9125W.
Bublinky v grafu ukazují údaje po čtvrthodině. Snažil jsem se data z odečtu agregovat, protože jsem nechtěl do zobrazení v grafu posílat mnoho hodnot během dne. A tím, že jsem zvolil rychlejší metodu, tak jsem vnesl do grafu chybu.
V zobrazení W je odchylka cca +1% a v případě Wh je cca -0,2% .
V případě celé hodiny je tedy potřeba odečíst část Wh, která částečně spadá do předchozí hodiny a naopak přičíst část Wh, která necelá spadá již do následující hodiny. Potom bude výkon/čas ve Wh v danou hodinu správný a správně bude u průměrný okamžitý výkon.
Snad jsou moje úvahy správné