Ostrovní elektrárna na zahradu

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
camel1cz
Příspěvky: 765
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3780
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: Ostrovní elektrárna na zahradu

Příspěvek od camel1cz »

Prosím rozlišovat:
kW (okamžitý výkon/příkon) - třeba: motor v mé cirkulace má příkon 1kW.
kWh (nahromaděná/spotřebována energie) - třeba: můj dům spotřebuje průměrně 8kWh energie za den.

Jinak moc fandím a doufám, že se jednou taky dopracuju k nějaké vlastní laboratoři... Pořád mi do toho něco leze a už je to léta :(
5 kVA Axpert King @ 3,78 kWp [12x AUO 315Wp mono]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
Rozpracováno:
Fangpusun MPPT 150/70 Tr @ 1,89 kWp [6x AUO 315Wp mono]
5 kVA Axpert King II @ 5,52 kWp [12 x AS 460Wp mono]
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am

Re: Ostrovní elektrárna na zahradu

Příspěvek od vata »

Pokud si chcete udělat radost, vycházejte z jiných čísel - kolik Vás stojí kWh na centrále, protože připojení k DS je čistě hypotetické. A naráz budete mít úplně jiná čísla. Já začala 2012 s 200Wp a postupně rozšiřovala na 1,6kWp, výrobu od spuštění mám momentálně 6,5MWh, dělá to teď cca 1,2MWh ročně. Takovou spotřebu ale ročně nezajistíte bez pálení přebytků a bez větší baterie.
Případně se na čísla úplně vykašlete - každý panel na střeše je prostě vzor pro openminded sousedy, dokazující, že to jde. Ačkoliv zdaleka ne všichni jsou otevření. Měla jsem návštěvy sousedů, kteří mi tvrdily, že to v našich podmínkách fungovat nemůže a ani pohledu na vypnutý jistič na DS nevěřily, jako by to byl nějaký trik nebo v lepším případě anomálie... A chtějí investovat do rekonstrukce připojky na DS, a že to jsou dneska jiné peníze než v 70. Letech. Popravdě, jediné co funguje úplně spolehlivě, byť krátkodobě, je delší výpadek DS. Vy fungujete úplně normálně a sousedé po odeznění svíčkové romantiky si u vás nabíjí mobily a dávají věci do ledničky.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Jasper White
Příspěvky: 37
Registrován: pát bře 22, 2019 10:06 am

Re: Ostrovní elektrárna na zahradu

Příspěvek od Jasper White »

To Camel1cz: Jak jsem psal na začátku, elektrice nerozumím a ty zkratky se mi holt občas pomíchají nebo mám pocit, že tam rozdíl nevidím. Tak se omlouvám a děkuji za pochopení.
Takže asi takhle: Aby se mi vrátily pořizovací náklady, tak musím vyrobit, uskladnit a spotřebovat 8 MWh.

To vata: Já už mám radost. Je pravda, že na elektrocentrálu jsem to nepřepočítával, to bude asi návratnost o dost lepší. A navíc ono je to počítáno čistě jenom na spotřebu, ale až povede DS před zahradou, tak vybudování přípojky bude něco stát, nehledě na to, že od přípojky na hranici pozemku bych musel tahat kabel cca 60 m do chaty, tak to jsou taky poměrně nemalé náklady a rázem ta FV elektrárna vychází v úplně jiném světle. A k tomu ta práce s výkopem pro uložení kabelu.
Pravdou je, že lidi okolo sem tam nějaké panely mají, ale ne všichni. Sousedi nevěří, že to bude fungovat, nebo spíš věří, ale že by tam muselo být o něco víc panelů a baterek.
Uživatelský avatar
volente
Příspěvky: 2413
Registrován: stř srp 20, 2014 1:01 am
Bydliště: Brno - venkov

Re: Ostrovní elektrárna na zahradu

Příspěvek od volente »

Tak návrh takové elektrárny je vcelku jednoduchý.
Nejdříve spočítej spotřebu za den, pak započítej že ne každý den svítí, nech si tam rezervu na tři dny pro nejnutnější spotřebiče.
Příklad: lednička má spotřebu za den 0,7kWh x 3 je 2kWh v baterkách jako úplné minimum. Při 24V je to asi 90Ah kapacity.
4x panel 250Wp dá při plném osvícení výkon 1kW takže za den vyrobí 8-10kWh energie v létě. Takže v praxi bych tu baterii zvětšil alespoň na 6kWh. Jako palič přebytků bych zvolil menší bojler.
Osvětlení samozřejmě nízkopříkonové LED, no a o dalších spotřebičích musíš zauvažovat. časem přibude určitě nějaký vařič, rychlovarná konvice a to jsou největší žrouti. Sice krátkodobě, ale musíš mít kapacitu v baterii aby jsi ji netrápil vysokým proudem,a to jak nabíjecím tak vybíjecím. Což je z hlediska její životnosti věc dost podstatná.
5,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Husinage HSG 190Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW, Axpert MSXE 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Ostrovní elektrárna na zahradu

Příspěvek od diablo007 »

No než řešit kvůli vaření kafe baterky tak bomba na plyn je někdy na celou sezónu a za pár stovek
Uživatelský avatar
volente
Příspěvky: 2413
Registrován: stř srp 20, 2014 1:01 am
Bydliště: Brno - venkov

Re: Ostrovní elektrárna na zahradu

Příspěvek od volente »

Tady nejde o vaření kafe, hlavně jde o to že si pochvaluje jak mu všechno funguje i s ledničkou, (vrtačka , fréza) ale stačí když přijde mráček a drtí baterku vybíjením. Mráček přejde a už se nic nedělá a drtí baterku nabíjením. Když omezí proud nabíjení tak nechá fúru energie na střeše. Takže ta baterka je tak na dva panely a tu lednici + světla.
5,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Husinage HSG 190Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW, Axpert MSXE 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Ostrovní elektrárna na zahradu

Příspěvek od diablo007 »

To ano jen sem chtěl poukázat na to že někdy je lepší nechat energii na střeše nezbza každou cenu plně uložení
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Ostrovní elektrárna na zahradu

Příspěvek od youda »

Jasper White,

jestli už ti to utáhlo rychlovarnou konvici na dvě kafe, tak nějaký čerpadýlko v mělčím vrtu to utáhne taky. Ta konvice totiž podle typu má příkon třeba 1.5-2kW, což taky není úplně málo. Uvidíš sám, že to nakonec utáhne více, než bys čekal.

Panely
Panelů dej na střechu co nejvíce, to je jasné. Panely jsou levné. Tobě dělají radost a sousedům zvedají žluč. Já kdybych měl místo, nasázím si jich na laboratoř klidně dalších 72ks :D
Mimochodem, ta střecha je ostré áčko, nebo spíše placaťější? Pokud je spíš placatá, tak zas až tak nevadí, že tři panely budou koukat na jednu stranu a tři na druhou, ikdyž budou v sérii. Důležité je, aby všechny panely viděly sluneční kotouč několik hodin denně v kuse. Pokud je půlka panelů celý den ve stínu, tak je to špatně.

Hluk měniče
Nevím, jak moc si chceš na chatě užívat klidu, ale měnič s větrákama bude prostě slyšet pořád, ať je vevnitř nebo venku. Axpert nemá venkovní IP krytí, takže musíš zařídit, aby na něj nepršelo a nekondenzovala v něm vlhkost. Když ho dáš do nějaké budky s otevřenou dírou dole a chráněnými výdechy nahoře, tak mu tam bude fajn. Bude-li neustále zapnutý, nebudeš mít ani ten problém s kondenzací vlhkosti.
Kdybys měnič náhodou kvůli té reklamaci vracel, tak spousta firem dělá i měniče, které vůbec nemají ventilátory. Jsou o DOST dražší, ale zrovna do místa, které máš na relaxaci, by se asi hodili více. V takovém případě chtěj FAN-LESS měnič.

V případě chaty by možná dávalo smysl ještě jiné řešení:
Pořídit si ještě malý fan-less menič, přes který by jela trvalá spotřeba. Například ta lednice a nabíječky mobilů. Výkon stačí malý, výborné jsou třeba fanless měniče Victron. Jen pozor, jsou zcela bez vstupu pro panely. Axperta bys pak měl jen na nabíjení baterie z panelů a na provoz silných spotřebičů. Takže až si večer otevřeš lahvinku vína, Axperta prostě vypneš, lednička i mobily poběží dál.

Mimochodem, ten Axpert by měl mít i režim, kdy je přes noc automaticky vypnutý a teprve při východu slunce se zapne jako charger. V tom režimu nabíjí baterku, ale 230V nevyrábí. Když pak chceš používat pilu, sekačku nebo cokoliv, tak ho ještě čudlíkem přehodíš do stavu, aby vyráběl i AC. Pokud je v tomto režimu, tak po západu slunce se "uspí sám", automaticky zhasne displej a vypnou se i větráky. PS: Kluci, kdo máte podobný typ Axperta - jde vám to takto nebo kecám?

Monitoring
Ještě ses ptal na ten monitoring, tak doplňuji: Pokud ti nestačí WatchPower a chceš k tomu mít něco sofistikovaného a ještě s komunikací přes internet, tak nejvychytanější je placený SW "ICC". Existuje i ve verzi pro Raspberry, takže to pak zbytečně nežere. Mimochodem, přes ICC by šlo udělat i plánované noční vypínání Axperta.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Jasper White
Příspěvky: 37
Registrován: pát bře 22, 2019 10:06 am

Re: Ostrovní elektrárna na zahradu

Příspěvek od Jasper White »

Zdravím a díky za další rady.

To volente & diablo007: Základ je lednice, vše ostatní jsem zvládal 2 roky bez elektřiny a přežil jsem to, takže co bude navíc, to bude super. Samozřejmě, když už tam bude ta plná baterka, tak budu rád, když si posvítím (samozřejmě počítám s LED, to mám i v bytě a nechci jinak) a nabiji nějakou tu elektroniku. Televizi tam přítelka vůbec nechce, max. rádio, rychlovarná konvice není nutnost, varná deska bude plynová, takže voda na kafe se dá ohřát tam. Jinak ta konvice je maličká, 0,7 l, příkon má pod 1 kW, na druhou stranu tím pádem to není žádná fofr konev, ale znovu, není to takový problém. Jinak v tuto chvíli jdou všechny finance na dokončení chaty, ještě tam pár výdajů bude a podle toho, co se podaří, tak se bude pořizovat dál. Minimálně ještě jednu takovou baterii bych do budoucna určitě chtěl. *batt*

To youda: No, vrt moc mělkej není, má 35 m, ale čerpadlo je ve fázi pořizování, dívám se samozřejmě po nějakých méně žravých. Respektive je to momentálně ve fázi poptávky a uvidíme jaká bude nabídka. Jinak ta konvice je maličká, viz výše. Ale snad máš pravdu a utáhne to víc, než bych čekal, to by mi udělalo ještě větší radost, než z toho zatím mám. :yes:
Panely: Právě plocha moc není. Střecha na jihovýchod má plochu 7 x 3 m, sklon je trošku prudší, ale stupně nevím, chodit bez lana se po tom nedá, střecha na jihozápad 4,5 x 3 m, navíc na její část padá docela dlouho stín, využitelná plocha tak 3 x 3 m, sklon mírnější, pochoz celkem bezproblémový, takže dostanu ještě tak 1 panel na JZ, na JV tak možná max. 4 další panely. Ale znovu, jak jsem psal výše, je to o financích a navíc mi teď připadá smysluplnější tam dát další baterii než další panely. Před chvílí jsem přijel z chaty a ještě v 16:30 mi svítilo sluníčko na všechny 4 panely.
Hluk měniče: Není to o klidu na chatě, mám sedavé zaměstnání a zahrada poměrně velká, plánů spousta a na to, abych tam s sebou plácl a válel se, na to mě neužije, ale jde spíš o spaní. O mě nejde, já budu v nejvzdálenějším možným místě od měniče, navíc za zdí a dveřmi, tak to neuslyším, ale měnič je u schodiště nahoru, kde budou spát potomci a případně třeba i návštěvy, ale jestli by to mělo být nějak moc složitý, tak udělám nad schodiště poklop a na noc se můžou zavírat. Řešení je vždycky, jenom je třeba najít to jednodušší. To nastavení zní zajímavě, ale pořizovat kvůli vypínání další měnič, to se mi teď opravdu nechce.

V každým případě pokud by to dopadlo tak, jak plánuji, tedy, že až vyletí děti z hnízda (doufám do 10 let), tak potom bych se tam chtěl přestěhovat a trvale bydlet, potom by došlo na masivní rozšiřování. Mám tam v plánu po dostavení chaty si postavit ještě podsklepenou dílnu, poměrně velkou, místo na další panely bude, na baterky taky a potom mě hodně moc láká to, že by mi tam na *sun* jelo úplně všechno. Ale v tuto chvíli opravdu jenom v rámci rozumných mezí + opravy těch největších chyb, co jsem tam zatím nasekal. Plus teda ještě nějaké to monitorování, ale v tuto se v tomto vůbec neorientuji.

Vidím, že jsi doplnil odpověď o monitoring. Ale to jsem právě v tom WatchPower vůbec nenašel. Ale jestli to tam je, tak to najdu a myslím, že zatím mi to bude bohatě stačit. S něčím sofistikovanějším si můžu pohrát až bude trochu klidněji a víc času ;)
kodl69
Příspěvky: 7403
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ostrovní elektrárna na zahradu

Příspěvek od kodl69 »

už jsem to psal mockrát: proč by měl v noci jet měnič? normální je v ostrovním systému připojit co nejvíc spotřebičů přímo na napětí akumulátoru, u světel je to nejednodušší, na aliexpresu je celá nabídka žárovek fungujících do 12 do 85 V , v cenách okolo 50Kč. A dělat 5V pro tablet přemenou před 230V AC je snad až zvrhlost, stejně jako není problém koupit TV se vstupem 19V DC stejně jako má NB a tohle přes patřičný DC/DC měnič připojit přímo na napětí aku.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
rva
Příspěvky: 3526
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Ostrovní elektrárna na zahradu

Příspěvek od rva »

Běžné lednici stačí, když poběží přes den a v noci je vypnuta (spínací hodiny do zásuvky). Levnější je totiž využít energii rovnou cestou panel-regulátor-měnič, než ji napájet noční elektřinou, která vznikla cestou panel-regulátor-baterie-měnič. Samozřejmě, když je dostatek baterek, tak ať jede lednice pořád.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm

Re: Ostrovní elektrárna na zahradu

Příspěvek od vlkazajac »

Lenze vypnut chladnicku na noc znamena skratit trvanlivost potravin. Nepytaj sa ma, o kolko to bude..... Zalezi na izolacii a na frekvencii nocnych utokov slabych povah.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
FRSO
Příspěvky: 2279
Registrován: ned srp 14, 2011 10:13 pm
Lokalita: poblíž Hodonína
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7200
Kapacita baterie [kWh]: 9

Re: Ostrovní elektrárna na zahradu

Příspěvek od FRSO »

Jede mi na spoustu chatách Lednice s panely 240Wp od JV- JZ a není problém, aku Pb cca 220Ah, spotřeba lednice s mrazákem A+++ je cca 0,4 Kwh za den při systému 12V, takže přes noc cca 14 hodin není potřeba velký aku, LIFEPO4 by stačil i 100Ah. Při měniči Victron 500VA při funkci ECO je ještě větší úspora energie z aku.
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.3.2024 8500kWh
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Ostrovní elektrárna na zahradu

Příspěvek od mypower.cz »

kodl69 píše:už jsem to psal mockrát: proč by měl v noci jet měnič? normální je v ostrovním systému připojit co nejvíc spotřebičů přímo na napětí akumulátoru, u světel je to nejednodušší, na aliexpresu je celá nabídka žárovek fungujících do 12 do 85 V , v cenách okolo 50Kč. A dělat 5V pro tablet přemenou před 230V AC je snad až zvrhlost, stejně jako není problém koupit TV se vstupem 19V DC stejně jako má NB a tohle přes patřičný DC/DC měnič připojit přímo na napětí aku.
Ja jsem si to kdysi taky myslel a takto se snazil vše jen bez menice. Ale od doby co mam 375W Victrona tak ten jede trvale. Na velke veci velky 3kW menic jede jen kdyz jedou vykonne spotrebice (rychlovarka, pracka, vysavac, varic) a zbytek pekne na 230V z maleho menice tvale zapnuteho. 3kW velky menic ma totiz 100W standby spotrebu. Je hold jeste ze stredoveku. Ale je odolny. Dokonce i vytopeni vodou za provozu prezil.

Na DC napeti jsem trpel
- brumem audiosoustavy pri zapojeni monitoru do VGA vstupu a audia do NTB, nutno resit audiotrafem (nejaka zemni smycka nebo nejaky takovy bordel)
- pri osoleni muziky drobne, ale viditelne pohasinani led svetel na 12V v rytmu basu dane muziky a to jsem mel 10ku kabel do patra, jenze nez odbavil DCDC menic dole (24/12) tak bylo pozde a uz zas nebyla energie potreba, bas davno odeznel (kopak z bicich)
- reseni ruznych DCDC prevodniku (12VDC 19VDC) NTB
- reseni dalsich prevodniku DCDC (12VDC 24VDC) Ubiquity smerova wifina - hlavni net z chaty do mesta na 5GHz
- autozasuvky na 12V maji obvykle bodovy dotyk na spicce, jsou blbe navrzene a tak to od spicky dost hreje, pac spickou tece na danou mikro plochu velky proud
- AOC LM720, starsi 17" monitor umi 12V, ale pod 12.01 se vypina, ale my to obcas potrebujem tahnout i nize, do 11V kdyz zitra bude svitit, muzeme v noci jeste hodku delat nejakou praci, ale na DC se nam vypina monitor (asi na tohle podpeti mozna zareaguji i jine monitory na 12V, pocitaji proste s urcitym napetim, ale ja tohle zazil jen u tohohle starsiho AOC, ale nedivil bych se, 12V tvrdsich zajisti proste obvykle trafo z 230V)

Tak jsem se na to nakonec vykaslal na cele 12V rozvody a ted z toho jede jen ledka osvetlujici kuchyn a to je cele co jede u me na chate na 12V. Autochladnicka jeste, ale to je horky konektor po par dennim provozu obvykle.

Jako jde to, myslenka dobra, ale nasledne to zacne byt otravne a problematicke.

Na druhou stranu mam lednici s mrazakem ktera drive fungovala prej v kamionu a ta je na 24VDC. To mi docela vyhovuje.

Mam v soucasnosti 24V system. Drive 12V system. Proto ta konverze z 12 na 19 a i na 24.

Dnesni moderni vykonne menice muzou jet fakt celou noc, jejich standby spotreba je uplne luxusni oproti mym prasackym 100W per 3kW menic, ktery v danu chvili nenapaji nic, ale sam zere 100W.
kodl69
Příspěvky: 7403
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ostrovní elektrárna na zahradu

Příspěvek od kodl69 »

asi mi nikdo nebudete tvrdit, že ten měnič nemá vlastní spotřebu. A že je to promrhaná elektrika, když na to cca hodinu pojede chladnička á 80W a bude se chvilku svítit cca 10W LED. Měnič s klidovou spotřebou 0.5A/24V (a kdo má o řád míň, ať napíše) za pěknou letní 8 hodin noc zbytečně sežere 96Wh. Za pěknou zimí noc - 16h- je to 192Wh. Chladnička se spotřebou 0.4kWh za 24h za 8h spotřebuje 120Wh. LED 10W za hodinu svícení 10Wh. Pokud má měnič účinnost 100% (kdo má takovej?), tak nakonec vychází energetická účinnost takovýhohle provozu na méně než 60%, a to je tristní. V zimě je to ještě extrémnější, ale kdo chce kam, ať si přidá panely, dokoupí baterky a může měničovat do zblbu. Ono to odpadní teplo z měniče je v létě taky dobrý, že jo...
A ta chladnička taky není problém, je několik možností, jak to řešit bez zbytečně zapnutýho měniče, od automatického spouštění měniče při zapojení spotřebiče do zásuvky (nebo sepnutí termostatu, je to celkem jedno) ala FRSO, to funguje u známýho, a celkem bez zaváhání, s výjimkou světla v lednici, to má tak malej odběr, že to měnič nezapne...
Další možnost je dálkové zapínání měniče pomocí 433MHz ovládačů, z nichž jeden může spínat třeba termostat v lednici, druhej spínač na domácí vodárně. komfort neutrpí, ale zlepší se celková energetická bilance systému o desítky procent. To není teorie, to je praxe.
Edit: opraveny chyby ve výpočtu. S úspornější chladničkou bude samozřejmě horší celková účinnost.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
Příspěvky: 7403
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ostrovní elektrárna na zahradu

Příspěvek od kodl69 »

Dočetl jsem lamentace od admina: co to zkusit znovu a lépe s 24V? zesilovač s TPA3116 má účinnost přes 80% sám o sobě a je zrovna na 24V. Je fakt, že audiosignál je na zemní smyčky citlivej, ale to řeší USB zvukovka s galvanickým oddělením USB, což jsem stejně musel absolvovat kvůli rušení zvuku při pohybu myši.
Ty DC/DC konvertory jsou nutný zlo této koncepce, ale zase jedou, jenom když jede spotřebič, ne furt.
A nabíjení telefonu 5V1A oklikou přes 230V mi fakt přijde jako zhýralost, kterou už často neprovádím, protože mám na stole zásuvky s 48V DC, na který jede většina standartních AC adaptérů bez potřeby měniče...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Jasper White
Příspěvky: 37
Registrován: pát bře 22, 2019 10:06 am

Re: Ostrovní elektrárna na zahradu

Příspěvek od Jasper White »

kodl69 píše:asi mi nikdo nebudete tvrdit, že ten měnič nemá vlastní spotřebu. A že je to promrhaná elektrika, když na to cca hodinu pojede chladnička á 80W a bude se chvilku svítit cca 10W LED. Měnič s klidovou spotřebou 0.5A/24V (a kdo má o řád míň, ať napíše) za pěknou letní 8 hodin noc zbytečně sežere 96Wh. Za pěknou zimí noc - 16h- je to 192Wh. Chladnička se spotřebou 0.4kWh za 24h za 8h spotřebuje 50Wh. LED 10W za hodinu svícení 10Wh. Pokud má měnič účinnost 100% (kdo má takovej?), tak nakonec vychází energetická účinnost takovýhohle provozu na méně než 40%, a to je tristní. V zimě je to ještě extrémnější, ale kdo chce kam, ať si přidá panely, dokoupí baterky a může měničovat do zblbu. Ono to odpadní teplo z měniče je v létě taky dobrý, že jo...
A ta chladnička taky není problém, je několik možností, jak to řešit bez zbytečně zapnutýho měniče, od automatického spouštění měniče při zapojení spotřebiče do zásuvky (nebo sepnutí termostatu, je to celkem jedno) ala FRSO, to funguje u známýho, a celkem bez zaváhání, s výjimkou světla v lednici, to má tak malej odběr, že to měnič nezapne...
Další možnost je dálkové zapínání měniče pomocí 433MHz ovládačů, z nichž jeden může spínat třeba termostat v lednici, druhej spínač na domácí vodárně. komfort neutrpí, ale zlepší se celková energetická bilance systému o desítky procent. To není teorie, to je praxe.
Jako jasný, má to něco do sebe, dá se to všechno nějak upravit, aby to bylo úplně úsporný a je to celkem dost laborování, ale abych řekl pravdu, tak já nemám solární elektrárnu ještě ani týden. Jsem naprostý laik a vůbec nevím o čem to tady mluvíš. Teda kromě toho, že lednička zůstane v noci zavřená. Tohle je na mě už opravdu španělská vesnice. Já jsem to tady studoval nebo snažil jsem se, ale zatím jsem se dostal k tomu jak do sebe zapojit panely, měnič a baterku. A to jsem ještě zjevně nepochopil úplně správně.

Taky možná řeším úplnou malichernost, na chatě budu teď tak o víkendech, v létě možná i nějaký ten týden, ale v tuto chvíli jde řádově o dny, kdy budu mít možná vyšší požadavky. Jinak bude zátěž lednice a měnič. Jinak mi ta elektřina bude zůstávat na střeše a jestli teď řešit tohle nebo jestli se mi budou přes den dobíjet baterky o 2 hodiny víc, to se mi nezdá úplně smysluplný. Ledaže by to zkrátilo životnost baterek třeba na polovinu. To by pak smysluplný bylo.

Vážím si všech rad, vím, že to myslíte všichni dobře, díky všem za to, ale jsem opravdu na začátku a ještě ani nemám postavenou chatu, na které to provozuji. Řeším jenom to, jestli jsem neudělal něco úplně blbě. Až budu schopnej tak nějak zvládnout základy a fungovat se základem, tak potom můžu řešit složitější úkoly. A pak se samozřejmě zase budu ptát a třeba zabrousíme i do těchto vod.
vla
Příspěvky: 1190
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Lokalita: Praha 6
Bydliště: Praha 6

Re: Ostrovní elektrárna na zahradu

Příspěvek od vla »

Otázkou je, jestli všechna navrhovaná řešení nevyjdou na víc, než další panel. Mám PJ 5KW a ani netuším kolik žere, říká se, že hodně. Neměřil jsem to, nijak mě to neomezuje, tak se s tím netrápím. Na cestě mám 8KW PJ, tam to možná pořeším než ho připojím do rozvodu, ale spíš jen proto, že se to dělá.
Nemám rád tenhle stát.
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Ostrovní elektrárna na zahradu

Příspěvek od youda »

Kodl69,
z čistě vědeckého hlediska máš pravdu.
Kvůli komfortu, zachování zdravého rozumu a s přihlédnutím k tomu, že zakladatel vlákna vysloveně uvedl "elektrice nerozumím", bych mu tady z toho nedělal Mezinárodní Kosmickou Stanici aka ISS.

DC světla - OK, ale další automatizační orloj je opravdu jen pro nadšence a odborníky.

Jasper White,
až budeš příště kupovat měnič, tak si kup:
- fan-less
- s nízkou klidovou spotřebou
- s funkcí "load search"

Bude tě stát 4x tolik co stejně výkonný Axpert. Navíc budeš potřebovat samostatný MPPT regl. Odměnou ti bude ticho v noci, pocit jak strašně moc efektivní ten tvůj systém je, a v zimě vydrží opuštěná a zasněžená chata jet na baterku o 3h déle ;)

PS:
Líbí se mi, jak dokážeme každého nově příchozího spolehlivě vyděsit. Je to takový náš folklor. A pokud by mypower.cz měl fyzickou klubovnu, tak před tou klubovnou by byl obrovský kontejner na elektroodpad, do kterého by nově příchozí házeli všechny panely, měniče a baterky, které nám do naší klubovny přišli ukázat :mrgreen:
Enviropol.jpg
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Jasper White
Příspěvky: 37
Registrován: pát bře 22, 2019 10:06 am

Re: Ostrovní elektrárna na zahradu

Příspěvek od Jasper White »

To admin: Takže jestli to chápu, tak máš 3 rozvody elektřiny? 12 V, 24 V a 230 V? Nebo se ten 12 V změnil na 24 V? My to tak chtěli v chatě taky udělat, že by světla byla napřímo na 24 V (když už je ta baterka 24 V), že by odpadla trafa, že by se na to napojily nabíječky, ale stejně všechny nabíječky, co mám, tak jsou na 230 V a bratr elektrikář, který to navrhoval, to nakonec zamítnul, že kvůli pár světlům a možná nějaké nabíječce se to prostě nevyplatí. Ale je fakt, že to bylo za předpokladu, že ten měnič pojede stejně pořád (a v tuto chvíli pořád ten předpoklad platí). Prostě náklady na pořízení (i když ve fázi stavby) dalšího rozvodu se nevyrovnají úspoře na elektrické energii. Nebo aspoň já to takhle chápu. Zase možná když by se tam bydlelo trvale, tak by to mělo smysl řešit, ale to zatím není téma dne.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek