Pojištění (polo)ostrovní FVE

Vyplatí se nebo nevyplatí se? Koupit použité nebo nové? Za jak dlouho se to vrátí? Kolik mi to ušetří? Kolik za to zaplatím? Nebude to příliš drahé? ... a podobné dotazy : )
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Pojištění (polo)ostrovní FVE

Příspěvek od mypower.cz »

Zdravím. Delší dobu chystám jednání s několika pojišťovnami ohledně přípravy nějakého speciálního balíčku pojištění zaměřeného na zdejší komunitu a pro účely specifických potřeb zdejší komunity uživatelů polo/ostrovních systémů.

Existuje zde jedno podobné téma kde se řeší zkušenosti při vyjednávání pojištění.

V tomto tématu bych se rád zdejších uživatelů zeptal co vše by si představovali pojistit, proti čemu všemu a jak moc a jaké částky za pojištění by byly přijatelné a jaké nikoliv, stejně tak například pokud někdo prošel nějakou zkušeností s pojišťovnou, neváhejte o tom zde podiskutovat. Pokud jste našli nějaké informace týkající se pojišťování takových systémů u různých pojišťoven, dejte zmínku.

Toto téma bude sledováno zátupci pojišťoven se kterými jednám a věřím, že po diskuzi snad dospějeme k nějaké zajímavé formě pojištění pro systémy, které pojišťovny ne až tak zcela znají (viz výše odkazované téma).

Předem děkuji za diskuzi, pokud tedy o toto téma bude ze strany zdejších uživatelů zájem.

:))
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm

Re: Pojištění (polo)ostrovní FVE

Příspěvek od vlkazajac »

Mám vlastnú skúsenosť s nemenovanou poisťovňou, ktorá sa stavia k poisteniu fotovoltického systému vrátane panelov ako k súčasti stavby ( alebo vedľajšej stavby ) a pri poisťovaní stavby nevznikli u mňa žiadne obavy, že by bol prítomný akýkoľvek problém. Na tom nič nemenil fakt, že FV systém bol vybudovaný dodatočne, roky po skolaudovaní stavby. Rozsah poistných udalostí, tzv. balík, je voliteľný a myslím, že z veľkej časti podobný v rôznych poisťovniach.
K plneniu pri poistnej udalosti zatiaľ nedošlo, takže život ukáže, ako sa bude poisťovňa správať ( dúfajme, že k tomu nedôjde ).
Ak som sa predtým ( ešte bez FV ) pokúšal dojednať poistenie stavby mimo balíčka, videl som v očiach agentov hrôzu a odpor. Argumentácia, že bývam na kopci so sklonom snáď 20% a celkom určite tam železnica nikdy nepovedie, a teda železničné nešťastie sa ma nikdy nedotkne, bola k ničomu. Tiež ma žiadna rieka nevytopí, spádnice vedú stovky metrov ďaleko. Ponúkajú balíky a hotovo.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
mobilik
Příspěvky: 2677
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Pojištění (polo)ostrovní FVE

Příspěvek od mobilik »

No osobne by bolo zaujimave ak by sa poistovne k FVE postavili tak ze by sa dala poistit cela FVE proti kradezi, ci k poskodeniu FVE v dosledku priameho zasahu blesku, pripadne v dosledku prepatia po zasahu blesku vo vzdialenosti...
Tak rozumna cena, 50€ na rok, to by som asi zaplatil isto. Ale zial museli by to byt normalne podmienky a nie take ako poistovne teraz riesia, ze stale sa pokusaju z ludmi najprv vybabrat ako im nezaplatit a clovek sa musi doslovne prosikat!
Čo bolo bolo, bude len horšie...
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2192
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Pojištění (polo)ostrovní FVE

Příspěvek od gupa »

No asi by bylo vhodné pojištění při škodě způsobené druhé osobě, tyto pojistky jsou běžné pro děti když něco rozbijí v supermarketu nebo prostě když uděláte škodu na autě co naněj spadl panel např při montáži atp.

Potom škoda způsobená při vichřici, zrovna dnes v noci mi odlítl průlez na střechu 1x2m váha asi 30kg , zapršelo a co čert nechtěl navíc přímo nad měničem mi odlítla křidlice a voda tekla i do jističů před měničem. Byl to okamžik. Kdyby to vítr zanesl na auta sousedů co mi stojí okolo domu, no ani si to nechci představit.

Potom úraz, že lozíme po střechách a můžeme dostat zásah proudem.

Potom ušlou výplatu nebo zisk kvůli úrazu.

Trvalé následky po např. zlomenině když spadnu.

Vím že existovalo něco jako pojištění elektrospotřebičů v domácnosti, takže když měnič vypoví službu, tak tyto náklady.

Pojištění spotřebičů může být i za měničem když se prostě pokazí, elektrárenské společnosti by takové pojistky měly mít, když jim nějaké trafo podpětí - přepětí sejme domácí spotřebiče - třeba větev s několika ulicemi, nedej Bože nějakou provozovnu se stroji za miliony.

Co mám zkušenosti, dobré je vyčíhnout si takový pojistný případ přes známého kterého něco potkalo a zjistil tak kvalitu pojistky, zjistit jak a kde je pojištěný, jak je pojišťovna solidní no a potom je krůček k tomu objednat si dealera té samé pojišťovny, udělat stínovou kopii pouhým sdělením, že tento člověk má tuto pojistku a tu chci protože je to můj případ.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 2298
Registrován: čtv dub 18, 2013 9:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: Pojištění (polo)ostrovní FVE

Příspěvek od ota »

Pojištění je výborná věc. Ale pozor na plnění. Jakmile se jedná o jakoukoli elektrickou věc, budou chtít vidět revizi. Nevím jak hluboce bude likvidátor znát problematiku norem a revizí elektro. Možná mu bude stačit revize domovní instalace a elektrárnu jako UPS (která se taky reviduje). Nesmí chybět kulaté razítko a termín expirace uvedené revize, který je po hlášené škodní události.
Další věcí je jak se bude škoda odstraňovat. Budu chtít peníze na ruku? To nemají pojišťovny rády. Nebo zdokladuji škody a zničená zařízení, koupím nová a pojišťovně pošlu faktury na proplacení. To docela funguje. Nedávno jsem likvidoval událost ve vyplaveném sklepě bytového domu. Nová omítka, vyvezení zničených věcí, nové sklepní kóje, desinfekce plísní, nová elektroinstalace. Poslal jsem do Allianz faktury za něco málo nad 100kKč a zaplatili do koruny úplně všechno. Dost mě to překvapilo, ale takto se to povedlo.
Ale tohle všechno se musí domluvit předem. Nejlépe s nezávislým makléřem, který shání pojistky, od pojišťoven dostává provize. Takový člověk dovede kvůli množství zakázek, které dohodí domluvit opravdu dobré podmínky- tím nemyslím nízkou pojistku, ale způsob plnění a vyjímky z jejich "balíčkových" smluv.
Pokud někdo někoho takového máte, znáte, poptejte se, já udělám totéž.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
honzaL
Příspěvky: 412
Registrován: pon kvě 21, 2012 11:33 am
Bydliště: Hradec Kráové

Re: Pojištění (polo)ostrovní FVE

Příspěvek od honzaL »

mobilik píše:No osobne by bolo zaujimave ak by sa poistovne k FVE postavili tak ze by sa dala poistit cela FVE proti kradezi, ci k poskodeniu FVE v dosledku priameho zasahu blesku, pripadne v dosledku prepatia po zasahu blesku vo vzdialenosti...
Tak rozumna cena, 50€ na rok, to by som asi zaplatil isto. Ale zial museli by to byt normalne podmienky a nie take ako poistovne teraz riesia, ze stale sa pokusaju z ludmi najprv vybabrat ako im nezaplatit a clovek sa musi doslovne prosikat!
Nám FVE pojištěnu jako součást stavby na nějakou hodnotu. Je to včetně blesku neboli vzniklemu přepětí. Otázka je spíše, zda pojisná částka není příliš vysoká. Jednám teď s FINCENTREM, zda by nebylo lepší pojistku předělat na nižší riziko a na nižší pojistnou částku. FINCENTRUM mi lépe než pojišťovací makléři dokázalo v tomto směru zjistit informace různých pojišťoven.
18x 550Wp, 16xLiFePO 780Ah (stáří 0, 8, 10 let), STUDER: 3x MPPT VT65; 3x Xtender 4000-48. PLC UNIPI
(v minulosti = CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 500 Ah, MS TS60A, Studer 4000-48, PLC Siemens,)
rob.brno
Příspěvky: 960
Registrován: sob čer 09, 2012 9:14 am

Re: Pojištění (polo)ostrovní FVE

Příspěvek od rob.brno »

Jak už jsem psal ve výše uvedené diskuzi, tak Allianz to má rovnou ve smlouvě nebo ve VOP. KDyž jsem já dělal pojistku na dům vymínil jsem si dodatek pro pojištění na termiku(i když není udělán neprůstřelně), protože na sklo v exterieru jsou u Allianz nějaké výluky. Tento dodatek byl zdarma.

Možná by stálo za to se na způsob Allianzu podívat a udělat to pro ty ostatní pojištovný podobně.

Pozor, určitě bude nutno udělat na FVE revizi, jinak je to pro pojištovnu cesta, jak se plnění střepat.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek