LiFePo4 12V 100Ah Ultimatron oprava Bms

LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
Majacik15
Lokalita: Východ SR
Systémové napětí: 12V
Výkon panelů [Wp]: 400
Kapacita baterie [kWh]: 1,2
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

LiFePo4 12V 100Ah Ultimatron oprava Bms

Nový příspěvek od Majacik15 »

Zdravím,
chcem sa podeliť o radosti s opravou batérie Ultimatron, dúfam že článok je vhodný pre toto fórum. Videl som tu odkazy na video z recenzie batérie a kritické ohlasy no chcem písať o oprave. Bol som požiadaný o pomoc s malou zostavou, je podobná akú sám používam. Panel 250W, regulátor Epever, menič Victron 250w a batéria Ultimatron 12V 100 Ah - starší model. Aplikácia pre Ultimatron je informatívna, meniť sa dá len spínač nabíjania, vybíjania a kalibrácia merania. Systém fungoval nejaký čas. Kedže už je slnka menej zátaž je vypnutá. Nedávno sa stalo že baterka spadla za krátky čas z 40% na 1%. Aplikácia ukázala že napätie jedného článku spadlo a zapísal sa stav undervoltage asi. Pomohla nabíjačka no za krátky čas sa stav zopakoval z cca 40% na 0%. Tento stav sa ukázal ako porucha lebo baterka už nenabehla. Napätie na kontaktoch bolo no prúd žiadny a komunikácia cez BT tiež nič. BT síce bol viditeľný ale žiadne pripojenie ani dáta. Ideálny stav reklamovať baterku ak by to bolo možné, výrobca deklaruje záruku 5 rokov no predajca potrebuje doklad a ten sa nenašiel.
Čo by ste radili v tomto prípade ? Baterka bola ešte za staré ceny no aj to bola cena. Tak som bol oslovený či niečo vymyslím.... :) Práve v tom čase teda nedávno vyšla video recenzia tejto značky, názory na video sú dostupné. Majitelia ma ukecali s tým že len skúsim, bez záruky.
Samotná batéria bola komplet zalepená, rozobratie len hrubá sila a píla. Stálo to námahu no podarilo sa otvoriť. Čo som našiel dnu pokúsim sa vložiť obrázok. Každopádne je to starý model teda žiadne 4 prizmatické články ale poskladaná zostava. Bms je 150A s názvom Supcelion. Web napovedal že podľa výzoru je zhodná s JBD - Jabaida, cenovo rovnako drahá len s malým balancovaním. Ako prvé so zmeral napätie pred Bms, to bolo 13,2v a potom za Bms 12,7v teda na Bms sa strácalo 0,5v. Toľko je úbytok na dióde teda polovodičovom prechode. Meranie na článkoch bolo postupné a cca v poriadku. BT svietil na neodpovedal. Tak som Bms-ku resetol odpojením napätia. Po tomto kroku Bms-ka nabehla, aplikácia sa pripojila. Ukázala 30%, stav článkov. Výstup však ešte nešiel, po pokusoch so spínačom vybíjania výstup nabehol. Merané napätia pred Bms a za Bms je rovnaké. ZABLOKOVANÁ BMS-KA ?? :handshake:
Je fakt že články sú rozbalancované, Dám ich nejako dokopy a vymyslím ako ju naspäť zavrieť no zostáva otázka balancovania. Ak by sme sa rozhodli meniť Bms je tuším vhodné rozobrať a vymeniť tenké drátiky k článkom a novú Bms treba kúpiť teda 100E. To zostáva na zváženie majiteľa kým príde viac slnka.

Mám ešte myšlienky ohľadom nastavenia BMS-ky. Máte niekto k dispozícii nastavenia tejto Ultimatron Bms-ky. Ako sa k nim dostať a ako ich prípadne upraviť keď originál aplikácia toto neumožňuje. Dokonca originál aplikácia neukazuje ani cell overvolatage. Zo zvedavosti som skúsil aj aplikáciu SUPCELION. Je kúsok farebná no tiež len informatívna bez možnosti zmien a tiež neukazuje podrobné parametre.
Snáď táto oprava a skúsenosť niekomu pomôže aj keď si mnohí batérie skladáme sami. Prípadné názory a rady si rád prečítam.
Ultimatron-12v4.jpg
Ultimatron-12v2.jpg
Krásne dni prajem :write:
Panel ::pv:: 400Wp, baterka *batt* LiFePo4 -12V/120Ah, Mppt Epever 40A, menič Victron 375W, :write: meranie Mini Wifi Tapo 110.
JozefSK

Re: LiFePo4 12V 100Ah Ultimatron oprava Bms

Nový příspěvek od JozefSK »

Vacsina tunajsieho osadenstva preferuje postavenie si svojej vlastnej baterie, ale verim, ze sa nas tu najde zopar ludi, co ich bude zaujimat, ako sa opravuju taketo baterie, takze myslim, ze "článok je vhodný pre toto fórum".
Uz asi 3 roky pouzivam hotovu bateriu 24V 100Ah od rovnakeho vyrobcu a poslednu dobu uz sa zacina spravat tak, ze sa pomerne rychlo nabije a este rychlejsie vybije. Predpokladam, ze sa napriek akejsi BMS-ky, tie clanky rozbalancovali. Stavam si novu bateriu a na tuto si potom tiez posvietim.
Majacik15

Ďakujem Jozef za príspevok. Doplním teda pár viet na pokračovanie. Po oživení Bms-ky bolo možné rýchle riešenie - poskladať s nechať ako bolo. Zvedavosť, otázky a rozbalancovanie prevážili. Tak prišla snaha dostať baterku z obalu. Šlo to dosť ťažko, baterky sú dookola olepené výstelkou a držia pevne, ani otočením naopak nevypadli. Nakoniec sa podarilo a obrázky prikladám ako aj produkt list batérie z archívu.
Ultimatron-6.jpg
Ultimatron8.jpg

Samotná batéria je poskladaná z článkov WTT 3,2V a 6000mA. Štyri bloky po 17 článkov dokopy teda 17x6=102 Ah. Snaha nájsť niečo bližšie o značke nevyšla, pár odkazov ktoré sú neplatné. Meranie ukázalo hodnoty: celá batéria po nabití 13,6V a 6,2mOhm. Článok 1-5,27 mO, 2-3,24 mO, 3-3,83 Mo, 4- 4,96 mO. Rozobrať batériu je nereálne, snaha vyrovnať jednotlivé články bola časovo náročná. Balancér v originálnej (JBD ) Bms-ke nestačí. Sledovaním článkov počas nabíjania bolo vidno veľké rozdiely pri vrchnej hrane krivky. Článok 4 rapídne uteká a nedovolí ostatným dobiť sa lebo vypína ochrana článku. Na dolnej hrane ja slabý článok 3. Nemám špeciálne prístroje na nabíjanie a meranie kapacity. Najlacnejšie by asi bolo doplniť samostatný balancér no nič poruke nemám a netuším ako by spolupracoval s Bms-kou. Tak vychádza riešenie vymeniť za Bms-ku s aktívnym balancérom, kým ešte postačí a baterky vydržia. Keď baterky nebudú vyhovovať kúpia sa nové články asi k novej Bms-ke.
Pre predstavu o nastavení Bms som ešte hľadal iné aplikácie a to originál JBD Xioxiang a Overcell apk. Obidve spolupracujú s pôvodnou Bms-kou no každá zmena resetuje minimálne štatistiku. Poskytujú prehľad nastavení a v rôznych článkoch aj tohto fóra sú doporučované hodnoty. Každopádne pri tejto malej batérii mám otázky ohľadom hornej hranice nabitia. Pri vyrovnaných článkoch 4 x 3,45 = 13,8V. No doporučený prevádzkový stav 14,6v bez kvalitného balancovania podľa mňa rýchlo ničí batériu.

Rátali a odhadovali sme aj čo by stáli komponenty dnes pri zachovaní kapacity 100-150 Ah na tunajšom trhu. 4x120Ah á 60E, puzdro á 50E, Bms-ka 100A á 80E, bižutéria okolo do 30E. Po zrátaní to je 400E. Počul som názor stavať rovno 280-320 Ah lebo je výhodná cena....
Panel ::pv:: 400Wp, baterka *batt* LiFePo4 -12V/120Ah, Mppt Epever 40A, menič Victron 375W, :write: meranie Mini Wifi Tapo 110.
rva
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Nový příspěvek od rva »

Jestli máš laboratorní zdroj, tak nejprve nabij baterii originální nabíječkou a pak ty slabší 17tice dotlač regulovaným zdrojem na plné napětí - řekněme 3.50 V.

Vďaka za radu tak to skúšam no vidím ako sa hodnoty rozchádzajú. Teraz ok ešte je rozobratá no čo časom ? Celkom ma prekvapil aj vnútorný odpor článkov že je tak rozdielny. Samotné použitie batérie je viac záloha než nejaké cyklické použitie a z toho predpokladám vznikol rozdiel v sadách článkov.
rva
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Nový příspěvek od rva »

Já jsem skončil u JK-bms kde mám potřebné parametry pod kontrolou a která balancuje dle typu 0.2 - 2 A. Mezi jednotlivými 17ticemi bych velké rozdíly v odporu neočekával. Ale třeba se to špatně a chybně měří?

JK-bms je na ceste síce len 1A no dúfam postačí. Stále však teoreticky uvažujem ako mali takéto baterky fungovať s malým balancovaním ?? Sú dostupné samostatné balancéry no ako pracujú, ako sa nastavujú ? *batt*
Meranie medzi blokmi bateriek takto v rozobratom stave sa dá no aké sú vyhovujúce rozdiely netuším. Podľa špecifikácie je celá baterka ešte v norme !
Samotné mechanické prevedenie tejto baterky sa mi javí solídne, návrh, usporiadanie, bodovanie. Síce ušetrili 4 baterky teda 1ks na sadu lebo toľko miesta ešte ostalo, potom by to bolo 108Ah nie 102....:) Škoda rozbalancovania..... Musím zistiť nastavenia MPPT regulátora a znížiť niektoré hodnoty ak to bude možné. :repair:
Valdano
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Jestli jsem to z popisu k té baterii pochopil správně tak tam máte čtveřici 17-ti paralelně zapojených článků tj. konfigurace je pravděpodobně 4S17P což může komplikovat balancování. Možná, že nebude dostatečný balanční proud 1A, který umí ta BMS, kterou jste si objednal. 17 článků je ve čtveřici propojeno paralelně, ale pokud jsou některé články ve čtveřici problémové tak to pak celou čtveřici degraduje. Vzhledem k pevnému paralelnímu propojení mezi články ve čtveřici bude nutné problémovou čtveřici rozpojit, aby jste našel, které konkrétní články z těch 17-ti v příslušné čtveřici jsou problémové a pak je vyměnil. Nové články LiFePo4 řady 32700 s kapacitou 6Ah se dají koupit například zde.

Tady je aktivní balancer pro 4S s balančním proudem až 5A. Zde je k němu český návod. Balancer je čistě hardwarový tj. softwarově se nijak nenastavuje. Nevyžaduje externí napájení tj. napájení bere přímo z článků. Dle dokumentace je přesnost balancování okolo 5mV tj. 0,005V a při rozdílu napětí 0,08V mezi články by měl být balanční proud cca 1A. Čím větší bude napěťový rozdíl tím vyšší by měl být i balanční proud až do maxima 5A. Balancer jako takový nefunguje jako BMS tj. je to v podstatě jen HW doplněk použitelný k BMS.

Ve vašem případě nebude balancer připojen na každý jednotlivý článek, ale na každou čtveřici 17-ti paralelně zapojených článků.

Doporučuji dle návodu připojit k balanceru na plošky RUN spínač vyp/zap, který vyvedete a umístíte někde vně baterie a balancování zapínat jen občas.
PetrDubi
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13

Nový příspěvek od PetrDubi »

Já mám na baterkách (48V, 16 článků v sérii) rozdíl 0,02V u 125Ah (jeden článek už trošku ulítává) a 0,004V u 135Ah. Ty baterky už nebyly nabitý na plno (a tím pádem ani balancovaný) cca. měsíc a obě mají BMS JBD s balačním proudem 0,2A. A to má každá baterka 4x tolik článků, než tahle "sračka", když to tak musím říct..
To není o velikostí balančního proudu, ale o kvalitě článků a pokud jsou články vhodný akorát do sběrného dvora, tak je potom potřeba velký balanční proud i u takové malé kapacity jako je tahle.
A není to ani tím, že bych měl nové články, ty baterky mají 564 a 418 cyklů.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
Valdano

Do budoucna doporučuji zvážit nahrazení čtveřic 17-ti článků v baterii čtyřmi kusy těchto prizmatických článků LiFePo4 100Ah z NKONu. Při nákupu 4 kusů to vychází včetně dopravy na cca 140 EUR. Velikostí by se měly do té krabice baterie Ultimatron 100Ah vejít a mělo by to být méně problematické než ty čtveřice 17-ti kusů paralelně spojených cylindrických článků.
Majacik15

Ďakujem za odpovede a rady.
Prizmatické články bude riešenie do budúcnosti pre nahradenie tejto batérie, zatiaľ skúšam čo sa podarí.

Aktívny hardwarový balancér registrujem, spomínam na dobu keď sa často popisoval. Veľa bolo kritických reakcií vzhľadom na cenu a práve to zapínanie.

Áno konfigurácia je 4S17P, možnosť rozoberať, hľadať vadné články a meniť je mimo mojich možností. Z fotky to nevidno no 17a17 článkov je bodovaných veľkou spoločnou platňou a z opačnej strany to isté, prepoj je tá istá platňa 9x pri článkoch prehnutá, neviem si predstaviť kto by to rozoberal. Uznávam že nepoznáme kvalitu článkov tak vydržia koľko vydržia a majiteľ rozhodne čo potom s nimi.
JK-bms ktorá je na ceste mala iný účel, mala byť pre väčšiu baterku z ktorej zišlo tak sa dá použiť.
Potrebujem ešte radu ako nechať nastavenie MPPT regulátora, pozeral som na tabuľku a pre LiFePo je Epever horná hranica 14,6V. Nechať tak či pomôže znížiť ? :?:
PetrDubi
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13

Nový příspěvek od PetrDubi »

Osobně bych dal 14-14,2V, když bude napětí vyšší, tak se budou články ještě víc rozjíždět. Balancování v BMS nastavit od cca. 3,4V.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
Valdano

Vhodné hodnoty nastavení z hlediska udržení delší životnosti a i minimalizace rozjíždění pro boost a float k LiFePo4 popsal pro 16S v tématu "Správné zacházení s LiFePO4" např. Keraj v této odpovědi.. Níže citace a přepočet pro 4S.
Keraj píše:
Nabíjení do boost 54,62V
Držení boost po čas (120 minut)
Float 53,82V
Pro 4S
Nabíjení do boost 13,66V (tj. 3,415V na 1S)
Držení boost po čas (120 minut)
Float 13,46V (tj. 3,365V na 1S)
Majacik15

Vďaka za rady a hodnoty napätia.
Pohrám sa s nastavením úrovní hornej pre nabíjanie z regulátora aj dolnej pre vypnutie meniča. Pri obmedzení týchto koncových parametrov dúfam že baterka ešte niečo vydrží, skúšam ju zaťažovať a správa sa prijateľne. Len pre zaujímavosť dávam obrázok z aplikácie originál Ultimatron aj Subcelion.
Ulti-stav-1.jpg
Ulti-stav-2.jpg
Priznávam ešte nie je isté či vymením Bms-ku, JK-bms ktorá cestuje je moja pôvodne určená pre 24V. Od začiatku ma lákalo skúsiť aktívny balancér 4S ako radí Valdano. Ešte kým som prechádzal iné články si pamätám radu nepoužívať tento balancér !!! od TomHC téma: Aktivní balancér
==============================================
Příspěvek od TomHC » pon pro 23, 2024 1:36 pm
To by chcelo prepnúť na grid, nabiť batériu a urobiť top balancing. A ten čo zhora uteká prinajhoršom umravniť nejakou odporovou záťažou aby nevypínalo BMS.

Ale k otázke, áno taký balancer je fajn, ale má zopár problémov z dizajnu.

Napríklad, že zapne balancovanie ak stúpne napätie nad 3.4V na článku č.1 - to býva problém, ak je utečený nejaký iný článok ako č.1 . Potom to dopadne tak, že skôr ako sa začne reálne balancovať, tak to BMS odstaví na vysoké napätie článku (toho utečeného).
Druhá vec je balančný prúd, ten stúpa s deltou. Takže ak by si chcel balancovať spomínaných 5A, musel by byť veľký rozdiel medzi článkami s najnižším a najvyšším napätím. A splniť tú prvú podmienku...
=============================================

Je článok č.1 naozaj prvý článok v sade alebo prvý ktorý prekročí hranicu 3,4V ? V návode na mivvyenergy som vysvetlenie nenašiel, ako to ozaj funguje ?
Viem o balancéri na 16 článkov, ten použiť nejde. Tak si nejaký balancér objednám a som zvedavý na pokusy. Páčil by sa mi s BT no ceny sú dosť vyššie.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek