Top ballabcing LifePo4
LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
-
- Lokalita: Berounsko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 6,4kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 16kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Top ballabcing LifePo4
Pokoušel se někdo o topballancing LiLePo4 klasickou accucelkou?
Zrovna jsem rozebral baterii abych využil doby, kdy se stejně moc nezasvítí a chtěl jsem ji srovnat. Zapojil jsem 16x 295Ah paralelně (předtím byli plně nabité) Ale už asi tejden to dostávám z napětí 3,34 na aktuálně 3,37V. Co mě překvapilo Už od počátku to nejelo na plno ale jen na 7A a v tuto chvíli to jede na 4,7A.
Je mi jasné, že konec bude rychlejší, ale s úbytkem toho proudu se taky nemusím dočkat. A nerad bych čekal do vánoc. Rád bych se dostal alespoň na 4,45A, kde už topballancing začíná mít smysl...
Je to marný a nebo se to někomu povedlo? Já vím, že ta nabíječka na to úplně není dimenzována, ale...
Zrovna jsem rozebral baterii abych využil doby, kdy se stejně moc nezasvítí a chtěl jsem ji srovnat. Zapojil jsem 16x 295Ah paralelně (předtím byli plně nabité) Ale už asi tejden to dostávám z napětí 3,34 na aktuálně 3,37V. Co mě překvapilo Už od počátku to nejelo na plno ale jen na 7A a v tuto chvíli to jede na 4,7A.
Je mi jasné, že konec bude rychlejší, ale s úbytkem toho proudu se taky nemusím dočkat. A nerad bych čekal do vánoc. Rád bych se dostal alespoň na 4,45A, kde už topballancing začíná mít smysl...
Je to marný a nebo se to někomu povedlo? Já vím, že ta nabíječka na to úplně není dimenzována, ale...
Easun 6,2kW, JK-BMS, 16x 295Ah REPT, 6,4kWp 22°na JJV
-
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 14kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Re: Top ballabcing LifePo4
Nevím, co je accucelka?
Já balancoval 305Ah 2 paralelně připojenýma modelářskýma nabíječkama přes 3 týdny, také nedávaly maximální proud.
Já balancoval 305Ah 2 paralelně připojenýma modelářskýma nabíječkama přes 3 týdny, také nedávaly maximální proud.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
treba si uvedomit velmi dolezitu vec a to tu ze tieto baterie s vysokymi kapacitami sa nesmu nabijat tak malym prudom. treba pozriet datasheet ze pri akom prude sa ma ukoncit nabijanie. zvycajne je to 0.05C @ 3.65V. to vychadza na 14.75A pri tvojich 295Ah clankoch. ked to ale zapojis paralelne tak je to 4720Ah a tam sa ma ukoncit nabijanie pri 236A!
tak bacha na to aby si si tie baterky neznicil.
tak bacha na to aby si si tie baterky neznicil.
•MPP Solar PIP-5048MK•3.69kWp•18kWh LiFePo4•
•MPP Solar PIP-5048MK•3.69kWp•18kWh LiFePo4•
-
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 14kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Nabíjel jsem na 3,52V, 3,65 bych si netroufl.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
-
Tohle tedy slyším poprvé, proč by to mělo být nebezpečné? Za slabého osvícení se dobíjí také malým proudem. V zimě naprosto běžně.
Ještě řeším jak je to s napětím v závislosti na teplotě, kapacitu a maximální proud, to vše jsem našel, ale tenhle graf mi chybí. Teď je ve sklepě asi 5°C
-
Nabíječka vypíná při 3,6V (ve skutečnosti o něco méně). To mi přijde jako zdravé napětí.
Našel jsem kdysi výrobce a ten tam měl uveden počáteční topballancing na 4V! Přímo tech listu.
-
- Lokalita: Dobrovicko
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Už jsem něco podobného zahlédl. Mám k tomu svou teorii: Když se nabíjí velkým proudem a baterka začne být plná, vyběhne napětí nahoru. Jenže když se nabíjí velmi malým proudem, tak i když je baterka plná, napětí nestoupá, ale chemická reakce už nemá materiál na uložení náboje. U olověných akumulátorů je to jasný, tam jde náboj do rozkladu na vodík a kyslík. Co se děje v LiFePo4 netuším. Za normálního provozu k problému nedochází, nabíjení je relativně velkým proudem a nikdy netrvá déle než 12 hodin v kuse. Pak se baterka v noci alespoň trochu vybije. Konec mé teorie.
A ještě dvě poznámky: Na baterce od dodavatele mám rozsah 2.9-3.45V. Nové baterky se chovaly jinak než teď, byly "měkčí" - ta chemie je pro mne složitá, nebudu riskovat.
-
No a jaká je tedy bezpečná hranice toho nabíjení malým proudem? Jinou možnost nemám, ale když už jsem se k tomu odhodlal, chtěl bych to udělat.
-
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Skoro bych si myslel, že to bude platit jen při nabíjení někde na horní mezi. Tedy třeba při nabíjení na 3.6V.
Pokud by to člověk nabíjel někde na 3.45V, tak si myslím, že není šance to nějak "přebít" ani malým proudem. Že napětí bude stále stoupat, a tak dosáhne napětí nabíječky a víc tam už nepoteče.
Ale nakonec není problém počítat proteklý náboj. Ať už automaticky nebo v případě jednorázového nabíjení jen ručně. A včas to nabíjení ukončit, pokud by hrozilo to přebití.
Vím, že to není úplně srovnatelné. Spousta levné elektroniky má nějaký Li článek zapojený vevnitř tak, že je na něm trvale přivedené nějaké napětí, nižší než je maximální. A funguje to tak dlouhodobě.
Pokud by to člověk nabíjel někde na 3.45V, tak si myslím, že není šance to nějak "přebít" ani malým proudem. Že napětí bude stále stoupat, a tak dosáhne napětí nabíječky a víc tam už nepoteče.
Ale nakonec není problém počítat proteklý náboj. Ať už automaticky nebo v případě jednorázového nabíjení jen ručně. A včas to nabíjení ukončit, pokud by hrozilo to přebití.
Vím, že to není úplně srovnatelné. Spousta levné elektroniky má nějaký Li článek zapojený vevnitř tak, že je na něm trvale přivedené nějaké napětí, nižší než je maximální. A funguje to tak dlouhodobě.
-
- Lokalita: Okolí Uherského Brodu
"doopravdické" nabíječky ukončí nabíjení po dosažení nastaveného napětí a poklesu proudu pod nastavenou hranici
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
-
Ok, tedy mohu snížit nabíjecí napětí na třebas na 3,5V to tam snad jde. I dosažení 3,5V by byla výhra. Stejně potřebuju zajet do Prahy pro očka na balanční vodiče. protože na AWG22 jen tak neseženu a mám poslední 3. Takže do úterý to tam může blbnout jak chce. v současné chvíli nabíjím 3,6V a články mají necelých 3.38V.
Jinak když jsem nabíjel jeden článek cca 60Ah dodané energie, tak to trvalo asi 30hodin. Jenže po jednom je to naprd dělat, protože než nabiju poslední, tak první už bude mít tak 3,36V
Jinak když jsem nabíjel jeden článek cca 60Ah dodané energie, tak to trvalo asi 30hodin. Jenže po jednom je to naprd dělat, protože než nabiju poslední, tak první už bude mít tak 3,36V
-
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Vubec nejde o to, jaky ma kolik clanek napeti ale kolik je v nem energie. Ty prvni nabite samozrejme napetim klesnou ale jak to pak zapojis a budes pouzivat, srovna se to.
Nebo se na to vykasli, podle napeti je mas ted docela pekne v lati, proste to spoj, dej BMS s balancerem a nabijej stazene a jako celek na 3,5 na clanek. A balancer to dodela. Pokdu mas lab zdroj do dokaze dat to napeti, je to uplne nejmensi bolest
Nebo se na to vykasli, podle napeti je mas ted docela pekne v lati, proste to spoj, dej BMS s balancerem a nabijej stazene a jako celek na 3,5 na clanek. A balancer to dodela. Pokdu mas lab zdroj do dokaze dat to napeti, je to uplne nejmensi bolest
-
To chápu, ale problém je že pokud se nedostanu nad cca 3,42V Není možné je paralelně vůbec srovnat. Já je před tím měsíc provozoval bez toho, bohužel jedna bedna z pěti byla evidentně s jiné série. Napětí měli cca všechny stejné, ale DOD odlišné Konkrétně dva stejně ale jinak. Jako asi by to JKčko jednou srovnalo, ale bude to trvat. A na 3,38V je paralelně nijak nesrovnám i kdyby tak byly tejden.
-
- Lokalita: SK - Myjava, ČR -Sulice
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 1880
- Kapacita baterie [kWh]: 7,1
Na 3.38V paralelne dokážeš zrovnať, je to viac ako 3,35V, čo je cca napätie plne nabitého článku v kľude. Je ale nevhodné držať články dlhodobo nad tých 3,35V.
1,88kWp, Victron 150/45, epsolar 3215BN, Lifepo4 8s 280Ah,JK BMS B2A8S20P, Victron smart shunt, victron phoenix smart 24/3000, rpi3b+ venus OS
-
3,35V je asi 90% nabití 100% je těsně pod 3,34V A právě až nad tím dochází k prudkému nárůstu napětí. Tam věřím, že už to pojede rychle. Ale dosáhnout té hranice...
Schválně jsem to vypnul a ráno kouknu kolik tam zůstalo. Prostě topballancing je založen na tom, že to jednou přeženu u všech článků a toho jsem zatím nedosáhl (byl jsem na 3,386V).
Schválně jsem to vypnul a ráno kouknu kolik tam zůstalo. Prostě topballancing je založen na tom, že to jednou přeženu u všech článků a toho jsem zatím nedosáhl (byl jsem na 3,386V).
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 21 Odpovědi
- 2625 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od pezizka
-