Stínění solarů

Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
XKrement
Příspěvky: 39
Registrován: ned led 28, 2024 10:13 am
Lokalita: Nošovice

Stínění solarů

Příspěvek od XKrement »

Zdravím

Chtěl bych uspořit náklady na TUV a topení. Váhám nad FVE+solary, nebo každé zvlášť.
Nechci řešit výkup. Nebudu mít bazén.
Nechci tady teď vyloženě řešit FVE, ale podnětné diskuzi se nebráním.

Když bych šel do solárů, tak pro ně mám v akumulační nádobě 300L vnořeného hada pro soláry.
Střecha rovná, delší strana je orientována skoro přesně na jih.

Chtěl bych si soláry vytápět do nějakých lehčích mrazů. Topíme vodou co má +-30°C. Plus nahřívat/předehřívat TUV. Počet kolektorů zatím nevím, ale bude jich aspoň 6(odhad). Problém je, co s přebytky v létě. Napadlo mě snížit letní zisky postavením kolektorů vůči zimní dráze slunce(tedy na svislo vůči zemi). A zřejmě taky nějaké zastínění většiny panelů.

A jsem u otázky. Existuje, nějaké automatické stínění? Nějaká roleta přes panely, co se vysouvá při růstu teploty v ANádobě? Máte s tym někdo zkušenosti? Víte o něčem?
Jediné, co jsem našel jako nějaké řešení s přebytky je absorber v kolektoru potažený nějakou látkou, která při teplotě nad 75°C se mění v odrazivou a tím zchladí kolektor při stagnaci. Nazývá se to ThermProtect od firmy viessmann(nedělám reklamu, nejsem prodejce, výrobce ani nic podobného). Máte někdo zkušenosti? Na netu se, krom jejich propagace, nic moc kolem toho neřeší.

Filosofii, že bych v létě nevyužil potenciál zastíněných kolektorů, mám v hlavě nastavenu tak, že v létě taky nevyužívám plynový kotel naplno, krbové kamna, komín, TČ... naplno.

děkuji
smartyn34
Příspěvky: 44
Registrován: pon bře 31, 2014 9:53 am

Re: Stínění solarů

Příspěvek od smartyn34 »

Solary musí být udělané tak, aby když není odběr a dojde k jejich přehřátí, se nic nestalo, kapalina nahoře zplynuje a po vychladnutí se systém zas rozjede. V létě mám na solárech i 170st. Jakékoliv zastínění bude dražší než vyměnit kapalinu občas za novou kvůli zvýšené degradaci vysokou teplotou. Mám tam kapalinu už přes pět let, a změny nepozoruji.
300l nádrž není zrovna moc, chtělo by to aspoň 1000l, ideálně 2000l
XKrement
Příspěvky: 39
Registrován: ned led 28, 2024 10:13 am
Lokalita: Nošovice

Re: Stínění solarů

Příspěvek od XKrement »

Solary takto jsou zpravidla udělány, ale ten systém tím trpí. Vše se rychleji opotřebuje. Ne jenom kapalina. A teď pročítám další info, že vakuové mají až 300°C při nečinnosti.

Napadá mě, to vybíjet v kubíkovkách na zalívání. Mám 2x 1000L. Ale i celkových 2300L je,v případě, že bych měl kolektorů tolik, že bych s nimi mohl vytápět, málo si myslím. 1000L v plastu přes noc z 80°C(řekněme) na 22°C nevychladne. Tu nádrž bych musel utěsnit, aby mi voda v podobě páry neutíkala z nádrže. Ale dopustit ji jednou za čas ze studny... Nebo to vybíjet rovnou do studny(kopaná - vody je tam asi 500L)
Kostěj
Příspěvky: 587
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Stínění solarů

Příspěvek od Kostěj »

Mám na střeše 7m2 deskáčů a přehřívání vidím jako problém. Pokud se smířím s teplotou přes 150°, je vhodné potrubí nepájet cínem, použít kaučukovou izolaci a co největší akumulační nádobu (mám 750 a větší by byla lepší). Mít panely nastojato a dobře přístupné, natáhnul bych na většinu z nich v létě prostěradlo nebo nějakou roletu. Takhle to řeším přizvednutím izolace na aku nádobě, tedy vyhříváním sklepa. Dnes mám k tomu i fotovoltaiku a tam tyhle problémy odpadají (ale popravdě: jsou tam zase jiné). Nicméně problém termických panelů na přitápění v zimě, jak to vidím já: pokud je zataženo nedají v chladu vůbec nic. A když se honí mraky, tak než se panel prohřeje a sepne oběhovka, přijde mrak a panel zase vychladne. Fotovoltaika dává okamžitě. Termiku mám kvůli cenám před 20 lety, tehdy byla fotovoltaika pro mne cenový nesmysl (jako je pro mne dnes termika).
A ještě pozn: Už jsem viděl schéma termického systému s chladičem (z auta?), ventilátorem a třícestným ventilem, co přebytek tepla likvidoval pod střechou. Taky možnost.
XKrement
Příspěvky: 39
Registrován: ned led 28, 2024 10:13 am
Lokalita: Nošovice

Re: Stínění solarů

Příspěvek od XKrement »

Kostěj: děkuji.
Obecně počítám s tím, že jak je zataženo, panely nic nedají. Ale někdy Slunce svítí déle a dům by mohly vyhřát. Co ty vakuové trubice, umí to lépe? Kdysi mi na Thermě(2013 :D ) u jednoho stánku tvrdili, že ty vakuové trubice, co tam měli vystavené, dávají i v mraze a jeden chlápek mi říkal(byl to ale teoretik jako já :D ), že vakuové dávají i když je lehce pod mrakem z difuzního světla.

Na mou střechu se leze vcelku v pohodě. A buď na to myslet a kolektory 2x za rok takto ručně prostěradlem zastínit/odstínit, nebo nějaká automatická roleta. Ideálně lamelová vedená po stranách v lištách. Něco jako jsou venkovní okenní žaluzie. S dvojím ovládáním. Jedno, pojistné, by bralo teplotu v akumulačce. Při dosažení nějaké horní hranice by se žaluzie spustily dolů. Druhé ovládání by bylo na ruku, kdy bych jednotlivé žaluzie mohl vytáhnout a některé nechat vypínačem odpojeny od elektřiny-byly by tak furt dole. Na podzim bych ručně tyto vypínače přecvakl, žaluzie by vyjely(v akumulačce by pravděpodobně byla nižší teplota) a takto by to bylo do jaroléta, když by opět mohla být akumulačka nabitá na max.horní hranici.

To mi neříkejte, že nic takového není. Toto je totiž to, co lidi potřebují, aby měly kolektory 100% smysl. Co systémy zlevňuje je použít věci naplno. Doprovodný materiál bude stát pro malý systém to samé, co pro velký. A s velkým mohu hodně ušetřit. S jedním panelem na TUV ušetřím za rok kolik? 1000kč? Ale investice krom panelů 50000kč. Se dvěma panely ušetřím 2000kč. Pokud ale nemohu v létě přebytky využít, tak si 5 panelů nepořídím, a tudíž ani 5000kč neušetřím. To samozřejmě platí jen do určitého bodu, kdy ani 2000 panelů mi v zamračeném čase nevytopí ani psí boudu.... Ale na takový čas mám TČ. (Čísla prosím berte s nadsázkou a rezervou a jen pro zjednodušený nástin problému). A pokud by to nedělala jen jedna firma, nebude to stát ani jako projekt Manhattan.
soami
Příspěvky: 555
Registrován: pon lis 08, 2021 9:10 pm
Lokalita: Posázaví
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Posázaví

Re: Stínění solarů

Příspěvek od soami »

Doporučuji si spočítat náklady na dodanou energii pro jednoúčelové termo panely a pro univerzální FV panely. Cenově to vycházelo srovnatelně, když byly FV za 12Kč/Wp. Dnes je cena FV panelů poloviční. Termo stojí pořád stejně.
rva
Příspěvky: 3526
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Stínění solarů

Příspěvek od rva »

Mám heatpipe trubice i fv a dnes je lepší zvolit jenom fv. Nejen kvůli univerzálnosti, ale třeba i na přitápění pomocí klimatizace. Tam se i to menší množství elektřiny promění ve vyšší množství tepla. FV něco dává i pod mrakem. Heatpipe potřebuje slunce.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
XKrement
Příspěvky: 39
Registrován: ned led 28, 2024 10:13 am
Lokalita: Nošovice

Re: Stínění solarů

Příspěvek od XKrement »

Jasně, za tyto názory jsem velmi vděčný. Právě, že jsem nic nepropočítával. Čekal jsem ještě na nějakou zkušenost s trubicemi. Budu tedy více dumat nad FVE. Ale pokud ještě někdo přihodí nějaké zkušenosti či info, budu vděčný jak za darovanou ledvinu.
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2717
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Stínění solarů

Příspěvek od kybos »

Solární termické kolektory mají oproti fotovoltaice minimálně jednu výhodu: Nejsou tak citlivé na lokální zastínění. Výkon se u termického kolektoru sníží jen o poměr zastíněné plochy, kdežto u fotovoltaiky padne výkon celého stringu při zastínění jednoho článku na panelu. I když se to někdo snaží eliminovat optimizéry (jejichž cena je srovnatelná s cenou panelu a životnost nižší než životnost panelu), není výsledný efekt takový, jako je tomu u fototermiky. Nevhodné pro topení jsou fototermické kolektory zejména z toho důvodu, že jejich výkon na rozdíl od fotovoltaiky s klesajícími teplotami klesá. Toho se dá naopak využít v létě, pokud je zdroj tepla využit pro ohřev bazénu nebo jinou spotřebu v letním období, kdy je účinnost fototermiky více než dvojnásobná oproti fotovoltaice. Odizolováním spodní části stratifikované akumulační nádrže se lze snadno zbavit letních přebytků.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
XKrement
Příspěvky: 39
Registrován: ned led 28, 2024 10:13 am
Lokalita: Nošovice

Re: Stínění solarů

Příspěvek od XKrement »

Napadla mě ještě jedna, dodatečná otázka hlavně pro ty, co provozují FVE i kolektory. Nastává někdy situace, že by kolektory podržely výrobu? Že by FVE nedávala(téměř) nic a kolektory by něco dávaly?

Jinak, řekl bych, že žádné zastínění na naší střeše není. Jeden vodič ve vzdálenosti tak 10m vzdálený od případných panelů, co vede od sloupu přes náš pozemek k sousedovi, a je natažen od severu k jihu. Po část roku zřejmě něco zřejmě přistíní. Ale nemám to prozkoumáno, ale zítra má být slunečno, udělám si na střeše značky. A pak stíní horizont hlavně ráno a večer.

Odizolování akučky v domě je takové... asi nešťastné bych řekl. Máme problém od 19:00, kdy se vyrovná venkovní a vnitřní teplota, do asi 8 rána, kdy už je zase třeba 24°C venku, vychladit dům z 27 na 24(při venkovních nočních třeba 20°C). A to jsou všecka okna otevřená dokořán. V létě se v noci vzduch venku nehýbe. Chci to řešit venkovními roletami z jihu. Ty vnitřní rolety cosi odrazí zpět, ale ne teplo. Okna jsou pokovená tak, že odráží teplo dovnitř. Okna ale propustí záření dovnitř. Takže se žaluzie ohřívají a z nich pak sálá teplo do domu. Pokud bych je nezatáhl, bylo by doma tak 29°C.
PetrDubi
Příspěvky: 1352
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Stínění solarů

Příspěvek od PetrDubi »

Já jsem měl FV deskové kolektory přes rok spolu a nestalo se mi za tu dobu, že by se zapnulo čerpadlo od kolektorů, když FV nedávala téměř nic, ale obráceně se to stávalo běžně. I v létě když bylo pod mrakem, tak jsem měl na kolektorech kolem 45°C a to na ohřátí bojleru prostě nestačí. FV 4 kWp v té samé chvíli dávala většinou 400-1000W, takže dokázala do několika hodin vyrobit elektřinu na pohon TČ, který tu vodu ohřálo. A v zimě nedokážou deskové kolektory ohřát vodu v okruhu na takovou teplotu, aby to mohlo ohřát bojler (alespoň částečně) - to by měly eliminovat vakuové trubice, ale za minimálně dvojnásobnou cenu. Pokud v zimě svítí na FV, tak ohřev bojleru není problém.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2717
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Stínění solarů

Příspěvek od kybos »

XKrement píše: ned led 28, 2024 6:19 pm Napadla mě ještě jedna, dodatečná otázka hlavně pro ty, co provozují FVE i kolektory. Nastává někdy situace, že by kolektory podržely výrobu? Že by FVE nedávala(téměř) nic a kolektory by něco dávaly?
Mám pro pohon oběhového čerpadla fototermiky použitý jeden malý panel fotovoltaiky. Dá se říci, že reakční rychlost na ozáření fotovoltaiky je vyšší než u fototermiky. Proto může fotovoltaika napájet oběhové čerpadlo fototermiky i bez regulátoru a záložní baterie. Funguje to velmi jednoduše: Čím víc svítí, tím rychleji obíhá primární kapalina ve fototermice.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
stano22
Příspěvky: 485
Registrován: ned čer 13, 2021 1:43 pm
Lokalita: SK-ZA
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6500
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: SK (ZA)

Re: Stínění solarů

Příspěvek od stano22 »

kybos: Ake to je cerpadlo? Svojho casu som po DC obehovych cerpadlach na solar pre otca patral, ale bolo ich len zopar a prilis drahe.
XKrement
Příspěvky: 39
Registrován: ned led 28, 2024 10:13 am
Lokalita: Nošovice

Re: Stínění solarů

Příspěvek od XKrement »

Velice děkuji
Je to asi jasné ve prospěch FVE
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2717
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Stínění solarů

Příspěvek od kybos »

stano22 píše: ned led 28, 2024 7:14 pm kybos: Ake to je cerpadlo? Svojho casu som po DC obehovych cerpadlach na solar pre otca patral, ale bolo ich len zopar a prilis drahe.
Je to Laing ecocirc D5 solar s MPPT určený pro solární napájení. Dnes už se asi nenabízí, instalace už má za sebou pár pětiletek provozu.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
lz1
Příspěvky: 9
Registrován: úte bře 07, 2023 11:48 am
Lokalita: Zlaté Moravce, Slovensko

Re: Stínění solarů

Příspěvek od lz1 »

XKrement píše: ned led 28, 2024 10:58 am Zdravím


A jsem u otázky. Existuje, nějaké automatické stínění? Nějaká roleta přes panely, co se vysouvá při růstu teploty v ANádobě? Máte s tym někdo zkušenosti? Víte o něčem?
Ahoj, tiež som sa nejaké automatické tienenie (na teroretickej úrovni podotýkam) pokúšal riešiť; nejakú predstavu som uviedol v podkapitole fototermika v tomto fóre začiatkom septembra 2023. Má to však podľa mňa dosť úskalí (prevedenie, spoľahlivosť systému a riadenia, a v neposlednom rade aj cena). Možno si si našiel už tento link, ak nie tak prikladám:
https://instsani.pl/technik-urzadzen-i- ... kolektory-
sloneczne/odbior-i-serwis-instalacji-solarnych/zabezpieczanie-kolektorow/

Je to však ďalší mechanický komponent v systéme - neviem ako sa to bude správať, ako skoro sa objavia prvé závady, akého budú charakteru, ako na to bude vplývať prach, silný vietor, námraza, atď. Mnohému z toho by sa dalo možno rozumným nastavením predísť. Zakrývanie nejakou plachtou sa u nás domovník snažil riešiť, ale nikdy to na kolektoroch nejako dlho nevydržalo, vietor to pomerne rýchlo odkryl.

Nadbytok naakumulovaného výkonu sa dá (čiastočne) riešiť nastavením riadenia na vybíjanie počas noci (chod cirkulačného čerpadla počas noci, keď sa časť tepla vybije cez kolektory von, zníži sa teplota vody v nádrži a pripraví sa nejaká rezerva na náhrev na ďalší deň), ale je to pomerne drahé ohrievanie vzduchu nad strechou... Chcelo by to sofistikovaný program kedy vybíjať a kedy nie možno. Najrozumnejšie by možno bolo vybíjať akumulačnú nádrž do bazéna (nemám a neplánujem) alebo v nejakom inom užitočnom spotrebiči (možno sušiareň, tiež nemám, či sa niekedy podarí zrealizovať neviem, teraz sa snažím riešiť v prvom rade zateplenie, výmenu strechy atď.). No ale to je všetko teoretizovanie. Ak by sa Ti podarilo Tvoj zámer nejako vyriešiť, určite napíš čo si urobil, pretože ma to zaujíma, a určite nielen mňa. Prajem Ti veľa úspechov pri hľadaní riešenia. Nie nadarmo sa hovorí, že kto hľadá, nájde.
XKrement
Příspěvky: 39
Registrován: ned led 28, 2024 10:13 am
Lokalita: Nošovice

Re: Stínění solarů

Příspěvek od XKrement »

děkuji za odkaz, neznám jej. Na některých obrázkách jsou rolety, jaké bych si představoval. Rolety, podle mě, musí být v nějakých vodících lištách a roleta by měla být lamelová - neměla by být hadrová. Vítr by to za chvíli roztrhal. Spolehlivost systému je otázkou. Ale nemyslím si, že by to mělo být vyloženě špatné. Pokud není v blízkosti střechy vysoký strom, ze kterého padá listí a větvičky, tak se tam nemá co šprajcnout. V systému musí být nějaký pojistný ventil, takže v případě selhání rolet se ze systému upustí pára a po odstranění závady se systém dopustí.

Námraza je u rolet irelevantní, protože rolety musí být ready v létě.

Co je ale problém i u těch polských rolet je cena. Zběžně jsem propočetl, že pokud jedna roleta stojí 800 zlotůvek, krát 6 = 4800kč. To už raději vybíjet přes noc přes ty kolektory.

každopádně, asi půjdu do FVE. Jestliže FVE má zisky vždy i ve chvíli, když fototermika nemá... Navíc, jak tady zaznělo, při cenách za FVE v porovnání s kolektory... Spíš už řeším, jestli poly, nebo amorf. Jestli jednu dvojranku nasvislo v orientaci V-Z, nebo 2 panely k sobě zády a pod určitým úhlem vůči slunci a taky v orientaci V-Z. Ale to je už na jiné vlákno pročítání dalších diskuzí a materiálů.
Raww
Příspěvky: 121
Registrován: sob bře 18, 2023 12:50 pm
Lokalita: Jihlava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9840
Kapacita baterie [kWh]: 13,6

Re: Stínění solarů

Příspěvek od Raww »

Provozuji fototermiku od roku 2009, deskové panely 10m2, kubíková akumulační nádoba s integrovaným bojlerem, podlahové vytápění nebo nízkospádové radiátory. Po určité době bylo přidáno TČ vzduch/voda a dopojeno do stejné akumulační nádoby.
V průběhu loňska udělána FVE 10kWp.
Zkušenost je taková, že v podzimních a zimních dnech, kdy je slunce málo, někdy stačí FVE vyrobit tolik elektřiny, že ji pošlu do TČ. Tím dostanu výrazně vyšší topný výkon - fototermika ani neměla výkon dohřívat akumulační nádrž. Když je venku opravdu hnusně, nefunguje nic.
Dokud bude fototermika fungovat, nezbavím se jí. Otázka bude, co případně po konci životnosti fototermického panelu.
Fototermika má tu největší nevýhodu v tom, že to teplo musíš vždy odvést pryč. A nejvíc ho je, když ho nejmíň potřebuješ tj. v létě (obdoběn jako TČ a jeho topný faktor). Zatímco elektřinu z FVE buď neodebereš ze střechy nebo ji někam nacpeš.

Koukni na tento článek, je sice poplatný době, ale fyzika se nezměnila: https://voda.tzb-info.cz/priprava-teple-vody/10453-priprava-teple-vody-fotovoltaika-nebo-solarni-tepelne-kolektory
9,84kWp, 2x MPPT 150/100, MPPT 150/70, 3x MultiPlus-II 5kVA, Cerbo GX, 13,6kWh LiFePO4,
ESS v síti E.On

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek