Ekologicko-ekonomická výhodnost FVE ve společnosti

Nezařaditelné
bobik600
Příspěvky: 131
Registrován: čtv pro 23, 2021 4:38 pm
Lokalita: Klatovy
Výkon panelů [Wp]: 1600Wp 1995Wp 1100Wp
Kapacita baterie [kWh]: 7,2kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Klatovsko

Ekologicko-ekonomická výhodnost FVE ve společnosti

Příspěvek od bobik600 »

Zdravím

přemýšlím o tom zeleném údělu a ve zkratce mě vychází, že o nějakou ekologii nejde, jen o byznys a jak z nás vytáhnout co nejvíce peněz.
Nejlevnějším zdrojem elektrické energie jsou jaderky. Čím větší, tím levnější kWh. Spočet jsem, že kdyby stát hospodařil s vyrovnaným rozpočtem a ukládal si ty zaplacené úroky ze státního dluhu na investice pro zlepšení života lidí, tak jen za ty úroky ze státního dluhu jsme mohli za těch 30 let postavit 25 Temelínů. Nemuseli jsme řešit nějaké FVE, mohli jsme topit, vařit a v létě se ochlazovat levnou ekologickou elektřinou. Samozřejmě, nestavili bychom 25 temelínů ale stačilo by dalších 5-10 za zbytek jsme mohli použít na jiné věci, Třeba těch 25 Temelínů představuje 11 000km dálnic. Je třeba investovat do zadržování vody v krajině a zabraňovat jejímu vysychání. Atd atd atd.
Dále hromadná výroba konečný produkt zlevňuje. Myslím, že to platí i pro výrobu elektrické energie. Proto se staví velké přehrady, velké jaderky a větrníky jsou čím dál vyšší. Tak mě přijde neekologické tlačit lidi přes vysoké ceny energie do vlatních FVE. Kdybychom postavili jednu FVE která v součtu nahradí všechny domácí FVE, tak za ní bude tak, plácnu, desetina elektroodpadu. Vyrobená kWh z ní bude rozhodně levnější než co dokážeme v domácích podmínkách. Ovšem jak píši, o nějakou ekologii nejde. Co myslíte?
Uživatelský avatar
sindyk
Příspěvky: 526
Registrován: pát kvě 21, 2021 12:53 pm
Bydliště: Semily

Re: Ekologicko-ekonomická výhodnost FVE ve společnosti

Příspěvek od sindyk »

Jé, další politickoekonomické téma :)
Jenže lidi jsou lidi a takový co by kdyby napadlo asi kdekoho. Jako jednotlivec se zkrátka starám, abychom se já i moje rodina v rámci možností, které mi společnost vymezuje, měli co nejlépe, ať se kolem děje cokoliv. Víc k tomu nemám co říct.
Jednotlivec s čestným smýšlením nemá šanci cokoliv změnit. Je potřeba větší skupina a podpora nějaké části společnosti. Jenže ve skupině nebo společnosti tak velké, aby měla sílu něco změnit, se zase najdou tací, co tu byli i předtím. A jsme na začátku.
3800 Wp (10s Elerix 380 Wp) | Deye SUN-3.6K-SG03LP1-EU | 14 kWh olova (4s2p JPC12-100 + 4s 12V92F)
Domovské vlákno: FVE Pojizeří, povinná četba: Victron Wiring Unlimited

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek