XTM spuštění + příslušenství

Měniče Studer
kboumi
Příspěvky: 8
Registrován: sob lis 05, 2022 4:11 pm

XTM spuštění + příslušenství

Příspěvek od kboumi »

Zdravím, mám dotaz ohledně spuštění XTM. Za jakýkoli nápad kudy dál budu rád. Koupil jsem jeden použitý stroj v neznámém stavu (resp. prodejce mi tvrdil, že je fajn) + neznámé nastavení (nevím, jestli byl před demontáží resetován). Zapojeno ostrovní provoz, bez možnosti veřejné sítě, baterie 48 V Ni-Cd (zatím žádné hlídání/BMS, dodány "vybité": bez zátěže kolem 46 V, se spotřebou komponentů to půjde okamžitě níž, nicméně rozhodně zůstane dost dlouho nad žádaných 38 V, jednotlivé baterie testovány, takže vím, že jsou OK), elektrocentrála (napětí i frekvence v normě). Nemám k tomu RCC ale jen XCOM. Myšlenka byla, že to nastavím po uvedení do provozu přes LAN. XTM (ani XCOM) se mi ale nepodařilo dostat do stavu, kdy by se na něm cokoli rozsvítilo nebo vydal nějaký zvuk.

Při zapojení AC-IN je napětí i na AC-OUT a napětí baterií jde velmi pomalu nahoru, ale ani za několik hodin se nic nenabije (takže možná to jen vykrývá spotřebu sebe sama?). Podíval jsem se dovnitř a vizuálně nic odhořelé nevypadá (což ale předpokládám ještě nic neznamená). Zbytek systému vím, že je zdravý. Je možné, že by se to při nějakém nastavení takto chovalo? Především že i po zapojení AC-IN je to úplně mrtvé? Nebo že po připojení na baterii na předním panelu ani jednou nikde nic neblikne?

Návod je tak hezky napsaný, že ani nevím, jestli se to má zapnout samo. Na XTM je zepředu zapínací tlačítko, ale zároveň je v návodu napsáno, že zapínání (ale čeho?) se dělá hlavním vypínačem a ten že na XTM není a stará se o to RCM-10 (a pak ještě že parametr 1111 musí být nastaven na JO). Na CAN sběrnici není napětí (předpokládám, protože XCOM/Moxa nesvítí), takže to druhé asi nedám (ať je to reálně nastaveno jakkoli), to první jsem se pokusil nadrátovat na RJ-11 konektoru všema možnýma možnostma podle kapitoly 7.7.2, ale samozřejmě bez úspěchu.

U RCC se píše, že je to volitelné příslušenství a nikde v návodu nevidím, že by ho bylo třeba, aby se to dalo zapnout (a navíc tedy nevím, jestli mi v tomto stavu k něčemu bude, pokud na CAN opravdu není napětí). Nicméně dá se to vůbec v praxi provozovat bez RCC? Co XCOM, půjde přes net portál měnit nastavení XTM, když tam RCC nebude, nebo na něj systém spoléhá?

Pardon, pokud jsou dotazy mírně stupidní; momentálně je instalace bohužel ve stavu, kdy další kroky zaberou dost námahy a přesunů (rozebrat část systému/baterie) nebo peněz (kupovat příslušenství vs hledat opraváře), tak nejdřív žebrám tady. :)
Uživatelský avatar
beethowen
Příspěvky: 874
Registrován: pát čer 23, 2017 7:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: XTM spuštění + příslušenství

Příspěvek od beethowen »

No není to jenom tak. XTM musíš zapnout tlačítkem. Pokud nemáš XCOM LAN nastavený a zaregistrovaný na Studer portálu, tak bude asi dost složité to zprovoznit.
Ale u Studeru jsou návody, jak vygenerovat to GUID pro portál, atd. Ale pokud jsi to nikdy nedělal, nebude to úplně easy.
Něco tady: https://www.studer-innotec.com/media/do ... g_v1.1.pdf
tady: https://www.studer-innotec.com/media/do ... eset-1.pdf
tady: https://www.studer-innotec.com/en/faq/
Budeš si muset stáhnout XCOM Configurator, atd.
Musíš to nastudovat, ale pro slušně technicky vybaveného člověka to není nerealizovatelné.
Uživatelský avatar
mgx
Příspěvky: 485
Registrován: stř dub 15, 2015 1:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: XTM spuštění + příslušenství

Příspěvek od mgx »

XTM_PANEL.jpg
XTM_PANEL.jpg (6.06 KiB) Zobrazeno 660 x
XTM je mozne teoreticky prevadzkovat aj bez RCC02/03 len s internetovym pripojenim, ale je to rovnaka blbost ako soferovat auto, ktore nema rychlomer ani otackomer. Spustal som uz par instalacii len s XCOM-LAN, ale to chce presne vediet co clovek robi a mat hw v 100% stave. Pri novej instalacii je to hlupost.

Na hlavnom paneli mas ovladacie tlacitko vlavo, ktorym vies XTM zapnut vypnut aj vypnut. Po pripojeni baterky sa roztocia vetraky a rozsvietia indikacne diody. Mozne problemy mozu byt:

- zle zapojenie
- menic nezresetovany

Posli fotku menica v stave akom je (hlavne ako su diody=obrazok) a podla toho dalej.

ak mas zaujem, napis mi, mozem ti predat za 200e+doprava original Studer RCC02 v OEM baleni.
kodl69
Příspěvky: 7456
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: XTM spuštění + příslušenství

Příspěvek od kodl69 »

Měl jsem půjčený XTH, bez dalších features, nic jsem nenastavoval, zapnul vypínač, zmáčkl tlačítko a jelo se. Ale to byla funglovka , teda klon fangpusun. http://2015.studer-innotec.com/media/do ... xtm-01.pdf POkud tam nejsou nastavený nějaký divnosti, tak by to mělo naskočit, případně aspoň blikat power led nebo off led jako "batery low" což pro nastavení na lifepo4 16s klidně může být. viz manuál výše. Tj po podržení toho tlačítka se musí něco dít. jestli ne, tak tam nemáš připojenou baterku nebo je to mrtvola.
Ostatně to se tady taky dost řešilo. Možná jsi odpráskl zdroj 12V pro externí zařízení, a proto to nejede...
EDIT: dvakrát to samý...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kboumi
Příspěvky: 8
Registrován: sob lis 05, 2022 4:11 pm

Re: XTM spuštění + příslušenství

Příspěvek od kboumi »

Díky za reakce. XCOM zprovoznění jsem četl, ale jelikož nikdy (ani při připojení bat., ani při připojení AC-in atd) nikde nic nesvítí/nebliká (ani XCOM, ani Moxa, ani nic na panelu XTM: tolko pro požadavek fotky diod), ani se netočí větráky, tak očekávám, že je to nefunkční. Na základě toho jsem ani nezkoušel napojit XCOM k PC přes RS-232 a podívat se, jestli to configurator najde. Třeba reset by měl fungovat jen tak, že se do XCOMU píchne správně formátovaná SD kartička se správně pojmenovanou složkou s update soubory (resp. v návodu je ještě napsáno, že se to na RCC potvrdí tlačítkem, ale pokud tam není, čekám, že se update/reset spustí sám), což jsem zkoušel, nicméně LED na XCOM opět nic: na CAN sběrnici je tedy taky mrtvo. Moxa i Xcom jsou napájené přímo z CAN sběrnice, není tam externí zdroj.

Baterie je připojená správně (polarita, na bat. svorkách měniče napětí samozřejmě je). Spouštění vždycky bylo v pořadí jak to má Studer v návodu (postupně baterie, pak další DC zdroj, pak AC-out, pak AC-in, elektrocentrálu na zásuvku až po ustálení otáček.) Nenapadá mě, jak jinak by to mohlo být zapojeno špatně? PE-in od elektrocentrály je dočasně nepoužité, ale to samo o sobě předpokládám nemůže mít na funkčnost připojení k ext. zdroji vliv (navíc měnič se chová, resp. nechová stejně i když je AC-in odpojeno úplně). Dobré vědět, že to tlačítko zepředu je opravdu na zapnutí. :) Snad jsem ho nedržel moc krátko, ale určitě aspoň pět sekund. :)

Ad měnič nezresetovaný/nastavený nějaký divnosti: To je dost dobře možné, že mi to bylo prodáno bez resetu. Otázka pak je, jestli to může být teoreticky nastaveno tak, že se (třeba kvůli nízkému napětí baterie) ani po zmáčknutí tlačítka zapínání vůbec nic nestane (z návodu bych čekal, že třeba aspoň jednou blikne OFF dioda), pokud snad ano, co s tím. (Pokud na CAN není napětí, tak ani pomocí RCC nebo XCOM předpokládám nic nepřenastavím/nezresetuju?) Pokud se to tak určitě chovat nemůže, tak je asi na čase hledat opraváře... Četl jsem co vše v tom může umřít za součástky, ale když to visí, zvládnu jen vizuální kontrolu (plus slovo prodejce :) ); měřit součástky je z hlediska prostoru a možná i zapojení nemožný a stejně bych neměl vybavení na té desce něco odpájet...
oscar
Příspěvky: 97
Registrován: ned říj 14, 2018 6:53 am

Re: XTM spuštění + příslušenství

Příspěvek od oscar »

skus nabyt baterku, lebo bezne sa to odpaja uz pri 48V, mozno len mas prazdnu baterku voci konfiguracii a preto sa to ani neskusi rozbehnut.
FíraD
Příspěvky: 164
Registrován: pon dub 16, 2018 7:46 pm

Re: XTM spuštění + příslušenství

Příspěvek od FíraD »

V měniči na plusove svorce pripoeni baterie je, nebo by měla být tavná pojistka. Je ok?
FíraD
Příspěvky: 164
Registrován: pon dub 16, 2018 7:46 pm

Re: XTM spuštění + příslušenství

Příspěvek od FíraD »

Jinak se to provozovat bez RCC dá. Před půl rokem mě odešlo RCC od fangu. Ještě jsem se nedokopal koupit druhé. Jen nastavovat všechny parametry přes počítač je takové zdlouhavé. Aspoň u mě ta komunikace trochu vazne. Reset se dá udělat vložením SD karty se jménem složky 03. Standardní je 02
yolo80
Příspěvky: 33
Registrován: ned led 09, 2022 11:08 am

Re: XTM spuštění + příslušenství

Příspěvek od yolo80 »

Prave som skusal zapnut XTM-4000. Po pripojeni baterie menic pipne, rozsvieti sa kontrolka OFF (prip. blika ak je nizke napatie) a roztocia sa ventilatory. Pokial to u teba nespravi nic tak je vadny menic alebo poistka na privode baterie. Ked pripajas menic k baterii tak to musi zaiskrit. Pokial to neiskri tak je zla poistka.
kboumi
Příspěvky: 8
Registrován: sob lis 05, 2022 4:11 pm

Re: XTM spuštění + příslušenství

Příspěvek od kboumi »

Tavnou pojistku na plus co je s tím dodávaná jsem nedával (jištění je řešeno už předtím, čímž taky baterii připojím/odpojím), takže to je ok. Rád slyším, že ten net jede bez RCC. Reset přejmenování složky vím, ale XCOM nemá napájení, takže se nic neděje.

Nabít baterie by byl další krok, ale bohužel s tím jsem se spoléhal na měnič. :) Momentálně je díky svý šikovnosti a správnejm okolnostem nemám jak jinak natlačit než značně pracně rozebrat celou sestavu (nic moc přístup, ještě okruh na vodu a kdovíco) a táhnout to domů a nabíjet jednotlivé baterie. Proto se snažím zjistit, jestli je fakt možný, že by to kvůli tomu (nejspíš tedy jedině nějakým nastavením, protože nad nutných 38 V to má) bylo úplně mrtvé (žádné LED, nic na CAN sběrnici), jestli to má cenu zkoušet. Protože pokud to určitě znamená, že je vadný měnič, tak bych raději rovnou šel tím směrem. Což nevím, jestli někdo dokáže říct, protože black box a konfigurace neznámá. Ale aspoň už vím, jak se to zapíná a jak by se to mělo chovat. :)

Ještě teda nevím co si myslet o tom, že po připojení na aktivní AC-in jde napětí baterie mírně (stále pomaleji nahoru). Zkoušel jsem to i v noci, abych eliminoval vliv panelů, chová se to stejně. Vlastní spotřebu nemá jen měnič, ale i samostatná solární nabíječka a když se to napíchne na elektrocentrálu, tak přestože se nenabije "nic," (pokud by to bylo standardní chování, musel by tam být nastavený úplně pidi nabíjecí proud), tak napětí přeci jen úplně pomaličku nahoru jde (ale zároveň pořád na měniči nikde nic nesvítí). Kdyby to AC-in při zapnuté elektrocentrále vykrývalo jen spotřebu měniče, solární nabíječka by to měla pořád táhnout dolů... Pro tohle vysvětlení nemám.
Arambajk
Příspěvky: 75
Registrován: pát zář 02, 2022 9:05 pm

Re: XTM spuštění + příslušenství

Příspěvek od Arambajk »

Pokud XTM po připojení na baterku nedělá vůbec nic, nepípne, nepustí větráky a neposílá 12V do sběrnice pro XCOM, tak v něm nejede pomocný zdroj pro vlastní napájení. Typická porucha, je třeba uvnitř vyměnit kondenzátory a schottkyho diody. (to jsem dělal podle https://solarforum.cz/viewtopic.php?t=164&start=25)

Na připojení lan je velmi hezký návod zde: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=6422

Jinak se to dá konfigurovat i po RS232, mě v začátcích nejvíc potrápilo, že na spojení XTM a XCOM nefunguje dobře klasický kroucený ethernetový kabel, nesedí páry, ztrácí se zprávy, originální kabel je telefonní osmilinka..

Ten nárůst napětí bude přes vnitřní trafo, kdy se vypnuté tranzistory chovají jako usměrňovač, ovšem jak se dostane přes relátka? Jsou paměťová, možná zůstaly sepnuté od posledního odstavení? Anebo přes kondenzátory filtrů to tam může lézt.
honzaL
Příspěvky: 412
Registrován: pon kvě 21, 2012 11:33 am
Bydliště: Hradec Kráové

Re: XTM spuštění + příslušenství

Příspěvek od honzaL »

Ještě jedna poznámka a zkušenosti. Je li na XTM připojeno podstatně nižší napětí, než na které je konfigurován, podstatně zmenší rychlost procesoru a tím také podstatně sníží odběr energie. Může to způsobit i problémy s komunikací. I s RCC to chtělo spoustu trpělivosti, aby se dalo nastavení opravit. Zkuste připojit baterku s větším napětím.

Přeji hodně zdaru.
18x 550Wp, 16xLiFePO 780Ah (stáří 0, 8, 10 let), STUDER: 3x MPPT VT65; 3x Xtender 4000-48. PLC UNIPI
(v minulosti = CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 500 Ah, MS TS60A, Studer 4000-48, PLC Siemens,)
kboumi
Příspěvky: 8
Registrován: sob lis 05, 2022 4:11 pm

Re: XTM spuštění + příslušenství

Příspěvek od kboumi »

Díky všem za pomoc. Kabel k XTM mám studerovský. Nicméně je to jak píšete, bude to mrtvolka. Vyzkoušeno na nabité baterii, chová se to stejně. Na opravu abych si pořídil dílnu s vybavením a naučil se pájet tlustodesky... Kontaktoval jsem raději pana Opraváře, tak uvidíme, jestli se to povede dát do kupy.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek